ימים אחרונים של חורף: לקט חדשות מן הגן הזואולוגי

צילום: פרופ' נגה קרונפלד-שור
מצאו את הקרקל. צילום: פרופ' נגה קרונפלד-שור

ביום שישי, ה-3.2.2017, הזמין קמפוס טבע את הקהל הרחב לציין את היום הבינלאומי לשמירת בתי גידול לחים. התכנית כללה סיור מודרך בגן הבוטני בנושא בתי גידול לחים, שבמהלכו אספו המשתתפים דגימות מים ממקווי המים השונים בגן. בתום הסיור התאספו המשתתפים בכיתה הפתוחה שליד בית השורשים, שם הם הוזמנו להתבונן בדגימות המים שאספו דרך זכוכיות מגדלת ולגלות את היצורים הקטנטנים החיים במים. במקום הוצבה גם תצוגת דו-חיים, שכללה חפרית מצויה, טריטון ספרדי, קרפדה ירוקה וצפרדע נחלים – בוגרים וראשנים. הילדים נהנו גם מסדנת יצירה, שבה הכינו צפרדע מתקפלת, שהופכת מראשן לבוגר ובחזרה.

 

חפריות, אילניות וצפרדעים הדו חיים שלנו מתרבים

בחודש ינואר, עונת הרבייה של הדו חיים שלנו הייתה בעיצומה: החפריות, שהתחילו להתרבות לפני כחודשיים, המשיכו להזוודג ולהטיל ביצים, וגם האילניות המצויות וצפרדעי הנחלים התרבו בהצלחה.

 

בחודש פרואר יצא צוות של חוקרים, סטודנטים ועובדים מבית הספר לזואולוגיה של אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף ובתיאום עם רשות הטבע והגנים, למבצע השבה לטבע של חפריות מגרעין הרבייה שבגן הזואולוגי. מבצע ההשבה עבר בהצלחה ומהווה אבן דרך בשמירה על מיני הדו חיים בארץ.

 

הקמת צפרייה חדשה לציפורי חורש

בימים אלה הולכת ומוקמת בגן למחקר זואולוגי צפרייה (aviary) חדשה לציפורי חורש. הצפרייה נבנית במסגרת תכנית האב של הגן הזואולוגי, שתוכננה לאור תפיסות חדשות ומודרניות של רווחת בעלי חיים. הקמת הצפרייה נעשית על בסיסו של כלוב המחקר הגדול, הנמצא בצד המזרחי של הגן (מול החזירים ובריכת הצבים). בצפרייה, שאליה תתאפשר כניסת קהל, יחיו מגוון ציפורי חורש. כחלק מתהליך השיפוץ תוקנה הרשת, הוכנסה אדמה חדשה, נשתלה צמחייה מתאימה, נחפרה הכנה לבריכת מים ונבנה שביל מתפתל.

 

כלוב חדש ומשופץ לקרקל

הקרקל "עבר דירה" לשני הכלובים המרכזיים שבשורת הכלובים שבצפון מזרח הגן. כלובים אלה פונים מזרחה והם מוארים יותר בהשוואה לכלובים שבהם היה הקרקל קודם לכן. אחד משני הכלובים של הקרקל שופץ ומאפשר לו לנצל היטב את כל חלל הכלוב. שיפוץ הכלוב נעשה על ידי מתנדבים מסורים - תלמידי תיכון מבית הספר בשדה בוקר, ילדיה של פרופ' נגה קרונפלד שור וילדיו של ד"ר רון אלעזרי וולקני. הכלוב השני ישופץ גם הוא בקרוב. המעוניינים להתנדב לעבודת השיפוץ מוזמנים לפנות לרון.

 

חדשות משמחות מכלוב הנשרים

ב-30 בינואר הטיל זוג הנשרים הבוגרים שלנו ביצה ראשונה לשנה זו. מסתבר שזו הביצה הראשונה שהוטלה השנה בגרעיני הרבייה של הנשרים בארץ. מי שעוקב אחר חדשות הגנים זוכר בוודאי שהזוג שלנו פורה מאוד: בשנה שעברה הטיל ביצה, שנלקחה להדגרה במרכז ההדגרה הארצי של דורסי ארץ ישראל בגן החיות התנכ"י. לאחר מכן הטיל הזוג הטלת מילואים, שגם היא נלקחה להדגרה, ולאחר תקופת מה שבמהלכה דגר על ביצת דמה, קיבל גוזל וגידל אותו – בהצלחה מרובה. זו התכנית גם השנה: ב-9 בפברואר הגיע יגאל מילר מרשות הטבע והגנים לקחת את הביצה להדגרה, וכעת אנו מחכים להטלת מילואים. לאחר הטלת המילואים שוב יקבל הזוג ביצת דמה, שעליה ידגור עד שיקבל גוזל בן כמה ימים. חשוב להבהיר שסיכויי הבקיעה בהדגרה מלאכותית גבוהים מאשר בהדגרה בקן הנשרים עצמו, ולכן גם ביצת המילואים נלקחת להדגרה ולא נשארת בקן ההורים.

 

התנשמת עברה כל גבול!

תנשמת ישראלית, שטובעה בטבעת של אוניברסיטת תל אביב, חצתה את הגבול ונלכדה בירדן. רופא מנתח ירדני הגיע לשוק מקומי בעיר אירביד שבירדן והופתע לראות תנשמת לבנה מוצעת למכירה. הוא הבחין שמצבה הגופני קשה, רכש אותה והחל לטפל בה בביתו. במהלך הטיפול הבחין הרופא בטבעת מתכת על רגלה. על הטבעת היה חקוק המספר GG25532, עם כיתוב באנגלית של אוניברסיטת תל אביב. באמצעות הפייסבוק הוא יצר קשר עם פרופ' נגה קרונפלד-שור, ראש בית הספר לזואולוגיה, וסיפר לה על אודות התנשמת. פרופ' יוסי לשם בדק את המספר החקוק על הטבעת ומצא כי התנשמת המדוברת היא פרט זכר, שטובע במאי 2014 במטעי התמרים בקיבוץ שלוחות, במסגרת המיזם הלאומי לשימוש בתנשמות ובבזים מצויים כמדבירים ביולוגיים בחקלאות. פרופ' לשם יצר קשר עם השותף הירדני לפרויקט, הגנרל מנסור אבו ראשיד והציע לשלם לרופא עבור הטיפול הרפואי בתנשמת. הרופא סרב לקבל תשלום עבור מאמציו וכשהתנשמת הבריאה והייתה שוב כשירה לעוף, העבירה לידי הגנרל הירדני.

 

תנשמת לבנה

 

לחדשות נוספות באתר קמפוס טבע >

 

תודות לדפנה לב, לד"ר רון אלעזרי, לטל לבנוני ולכנרת מנביץ

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>