מתיקות באוויר עם בוא האביב: לקט חדשות מן הגן הזואולוגי ומהגנים הבוטניים

אביב מתוק - חג של גורים ופריחה בגן הזואולוגי ובגן הבוטני
דיירים חדשים מספרד בגן הזואולוגי
אביב מתוק בגן הזואולוגי

גורי חתול ביצות, צילום: משה אלפרט

 

אווזה אפורה דוגרת, ובן זוגה המאיים על הצלם. צילום: ד"ר אלעזרי-וולקני

 

צמיחת קרניים באיילים. צילום: ד"ר אלעזרי-וולקני

 

 

אחד מגורי הגיריות בבית החולים לחיות בר. צילום: עופר בריל

כמו בכל שנה מביא איתו האביב חדשות טובות לגן הזואולוגי ולגנים הבוטניים של אוניברסיטת תל אביב. בגן הזואולוגי נולדו שני חתולי ביצה ועברו למשה אלפרט בקיפוץ אפיקים, שמתכנן לשלבם בסרט שהוא מצלם ואחר כך לגדלם בפינת החי בקיבוץ. עונת הרבייה בעיצומה: השחפים מקננים על הדשא, האווזים האפורים בפינות חבויות, אנפיות הבקר, הלבניות הקטנות והמגלנים החומים על העצים והתרנגולות בכל פינה פנויה. מריוני החולות שנלכדו בקיץ במסגרת מבצע איסוף והצלה באזור באר מילכה המליטו שוב, וגם קרני האיילים החלו שוב לצמוח, לקראת עונת הרבייה הבאה.
 

ארבעה נשרים חדשים בגן

בסוף פברואר הגיעו לגן ארבעה נשרים מתבגרים מספרד, כחלק מפרויקט של רשות הטבע והגנים לשיקום אוכלוסיית הנשרים בארץ. הנשרים החדשים נמצאים בכלוב הגדול, הסמוך לכלובם של זוג הנשרים הוותיקים. לפני הגעת הנשרים הותקנו בכלובם דרגשי קינון. גם זוג הנשרים הוותיק שלנו מספק לנו חדשות: בסוף פברואר הטיל הזוג ביצה, שהועברה למרכז ההדגרה הארצי של דורסי ארץ ישראל בגן החיות בירושלים, הודגרה שם ובקעה בשבוע הראשון של אפריל. כשבועיים לאחר הטלת הביצה הראשונה הטיל הזוג הטלת מילואים. הכוונה היא להעביר גם את הביצה החדשה לירושלים, בתקווה להגיע להטלה שלישית.

 

תרומת דם לגורי גיריות בבית החולים לחיות בר

לבית החולים לחיות הבר של הספארי ורשות הטבע והגנים, הובאו בסוף חודש מרץ שני גורי גיריות יתומים כבני שישה שבועות. הגורים התגלו בצינור ניקוז בקיבוץ גשר הזיו והועברו לבית החולים בהתייעצות עם פקח רשות הטבע והגנים. הגורים נמצאו במצב ירוד, כשהם סובלים מאנמיה וזקוקים לתרומת דם. כאן נחלץ הגן הזואולוגי לעזרה: הגירית המצויה החיה אצלנו הורדמה ונלקחה ממנה מנת דם, שתשמש לטיפול בגורים. הגורים הצעירים עומדים לעבור בבית החולים תהליך שיקום של כמה חודשים, כשהשאיפה היא להשיבם לטבע, עצמאיים ובריאים.

 

מערכת חדשה לחקר התקשורת הקולית של התוכי הנזירי

בימים אלה הולכת ונבנית מערכת מחקר חדשה בחלק הצפוני של הגן הזואולוגי, בסמוך לכלוב הציפורים הפולשות. מערכת המחקר תאכלס מושבה של תוכי נזירי, שיוכלו לצאת מהכלוב ולהיכנס אליו כרצונם, ויישאו על גופם מכשירי GPS ומיקרופונים. מטרת המחקר היא להבין את תפקידה של התקשורת הקולית בחיי הלהקה. מחקר זה הוא חלק מעבודת הדוקטורט של יונתן וישניצר, העוסקת בתנועה מסונכרנת של בעלי חיים ומתבצעת בהנחיית ד"ר יוסי יובל מהמחלקה לזואולוגיה. התוכי הנזירי הוא מין פולש בישראל, הניזון ממגוון זרעים ופירות, ולכן הפוטנציאל שלו להסב נזק משמעותי לחקלאות הוא רב, כפי שנמצא במקרה של הדררה. המחקר הנוכחי מתבצע בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים, במטרה להרחיב את הידע הקיים על המין כדי להיות מסוגלים להתמודד עם נזקים אפשריים שעלול התוכי הנזירי לגרום בעתיד.

 

מפה וירטואלית באתר הגן הזואולוגי

לאתר הגן הזואולוגי הועלתה מפה וירטואלית של הגן: בלחיצה על דמות בעל חיים או כלוב נפתח כרטיס צף עם מידע רלוונטי. מהכרטיס יש אפשרות להגיע לדף האתר העוסק באותו מין וללמוד עוד. לחיצה על שם של קבוצת בעלי חיים מעבירה את הגולש לעמוד הרלוונטי באתר. אתם מוזמנים לגלוש באתר ולשוטט בגן בעזרת המפה.

 

שותלים במרץ בגנים הבוטניים

מתנדבי הגן הבוטני, בהובלתה של אוצרת הגן, התגייסו לשתילה של מיני צמחים חדשים בחלקת המדבר ובחלקת הקרקעות הכבדות, השייכות לאוסף צמחי ארץ ישראל. באמצע חודש מרץ נשתלו בחלקת המדבר: בוצין שיחני, מרווה מצרית, מלחית אשונה וריסן דק. אלו הם בני שיח המתאפיינים בהתאמות מגוונות לתנאי המחייה הקשים בבית הגידול המדברי.

 

חלקת הקרקעות הכבדות מאפיינת אזורים שבהם הקרקע חרסיתית ועמוקה, המתאימה מאוד לחקלאות, ולכן שטחים רבים עובדו ומיני צמחים המופיעים רק בבית גידול זה נדחקו לסף הכחדה. בחלקה זו נשתלו שלושה מינים "אדומים", מינים המוגדרים בסכנת הכחדה: קדד הקרקפות, טופח עדשתי וביקיית הבזלת, כולם בני משפחת הקטניות. הגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב, בהיותו גן מקלט לשימור צמחים בסכנת הכחדה, מאכלס מעל מחצית ממיני הצמחים ה"אדומים" של ישראל.

 

שיפוץ מעבדת השורשים

בחודש הקרוב צפויות להתחיל עבודות שיפוץ של מבנה מעבדת השורשים המחקרית. המעבדה לחקר השורשים ע"ש שרה רסין הוקמה ב- 1992 במטרה לבחון מקרוב ובאופן מדעי את התפתחותן של מערכות השורשים ללא פגיעה בצמח. מעבדה זו היא מתקן גידול אירופוני (גידול שורשים באוויר) ייחודי מסוגו בעולם, שבו מתקיימים מחקרים על צמחים מגוונים - עצים, צמחי נוי או צמחי חקלאות, ובשיתוף פעולה עם מוסדות מחקר רבים. סביב מבנה ייחודי זה מוקם כעת מרכז להתכנסות קבוצות, הכולל בין היתר את השער המחבר בין הגן הבוטני והגן הזואולוגי.

 

לחדשות נוספות באתר קמפוס טבע >

 

תודות לדפנה לב, לד"ר רון אלעזרי, לטל לבנוני ולכנרת מנביץ

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>