דו"ח קנטור: האנטישמיות בשנת 2013 החמירה ואינה תלויה בסיבות חיצוניות
לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, מפרסם מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו דו"ח על מצב האנטישמיות בעולם בשנת 2013
"תחושה של פגיעות בקרב יהודים לנוכח החרפה והחמרה באווירה האנטי-יהודית, ומגמה סותרת באירועים האנטישמיים האלימים" - כך עולה מן הדו"ח על מצב האנטישמיות בעולם בשנת 2013 של מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו ומאגר המידע ע"ש משה קנטור לחקר האנטישמיות והגזענות בימינו, בשיתוף עם הקונגרס היהודי האירופי. הדו"ח הוצג הבוקר במסיבת עיתונאים באוניברסיטת תל-אביב.
על פי הדו"ח, האווירה האנטי-יהודית החמירה בשנת 2013, משום שהאנטישמיות חודרת ביותר ארצות מן השוליים הקיצוניים מימין ומשמאל אל מרכז החברה, וביטוייה הפכו למעשה לתופעה יומיומית.
המסקנה העיקרית העולה ממחקרי המרכז, מדו"חות של קהילות יהודיות ומחומר ממקורות ומסקרים לא-יהודיים עצמאיים, היא שתחושת הדאגה בקרב יהודים מקורה בעיקר בעלייה בחומרתם ובתכיפותם של הביטויים המילוליים והחזותיים, העלבונות, ההצקות והאיומים, ולאו דווקא במספרי האירועים האלימים.
סקרים מראים שרוב היהודים שחוו פגיעה אנטישמית מילולית או פיזית אינם מדווחים עליהן, ויש להניח כי המצב גרוע, אם כן, יותר מכפי שקהילות וגופי מעקב עצמאיים מתארים אותו.
אירועי אלימות וונדליזם
בשנת 2013 רשמו וניתחו חוקרי המרכז 554 אירועי אנטישמיות אלימים, שבוצעו תוך שימוש בנשק או בלעדיו, הצתה, ונדליזם ואיומים ישירים נגד בני אדם, בתי כנסת, מרכזים קהילתיים, בתי ספר, בתי קברות, אנדרטאות ורכוש פרטי. מספר זה מצביע על ירידה של 19% במקרים אלה, אך יש לציין שמספר ההתקפות הישירות על בני אדם נמצא בעלייה מתמדת.
הממצאים מצביעים על 25 התקפות בנשק, 98 מקרי אלימות ללא נשק, 9 הצתות, 89 מקרים של איומים ישירים ו-333 מקרים של ונדליזם. ההתקפות כוונו כלפי 185 בני אדם, 67 בתי כנסת, 52 מרכזים קהילתיים ובתי ספר, 90 בתי קברות ואתרי זיכרון, ו-160 נכסים פרטיים. מספר האירועים הגבוה ביותר מגיע מצרפת - 116 בהשוואה ל-200 ב-2012, וירידה במקרי האלימות נרשמה גם בפולין, באיטליה , אוסטרליה ובארה"ב. לעומת זאת הייתה עלייה במקרי אלימות בבריטניה, בקנדה, בגרמניה ובאוקראינה. במהלך העשור האחרון (2014-2004) היה מספר האירועים האלימים גבוה פי שלושה מאשר בעשור שלפניו.
ירידה תלולה בתחושת הביטחון
תמונה מדאיגה עולה מסקר מקיף שפורסם בתחילת נובמבר על ידי ה-FRA, סוכנות שהיא זרוע המחקר של האיחוד האירופאי בנושאי זכויות אדם, ועניינו תגובותיהם ותחושותיהם של יהודים בשמונה ארצות החברות באיחוד האירופי ביחס לאנטישמיות. הסקר הקיף קרוב ל-6000 יהודים, בארצות שבהן מתגוררים כמיליון יהודים, המהווים 90 אחוזים מכלל יהדות אירופה. הממצאים מעידים על ירידה תלולה בתחושת הביטחון האישי והרווחה הקהילתית, בייחוד בהונגריה, צרפת ובלגיה, ואחריהן בשבדיה, איטליה וגרמניה שבהן המצב חמור מעט פחות, וכך גם בבריטניה ובלטביה. בהונגריה סברו 80% מן הנשאלים שמקור הרעה הוא בימין הקיצוני; מעל 60% הצביעו באיטליה על השמאל; 73% בצרפת ו-60% בבלגיה האשימו את המוסלמים הרדיקלים, ואנטישמיות ממקורות נוצריים הייתה אחרונה ברשימה.
אנטישמיות קלסית
לסיום: המסקנה העולה בברור היא שאנטי-ציונות, הרווחת בייחוד במערב, אינה מספקת הסבר מלא לעליית האנטישמיות היום. גם עליית מפלגות הימין הקיצוני, שלכל אחת מהן יש סדר יום רחב יותר, אינה מהווה הסבר, והמשבר הכלכלי שנמשך מאז 2008 אינו בגדר חידוש. במהלך 2013 לא קרה שום אירוע הנוגע לסכסוך הישראלי-פלשתינאי שהיה בו כדי להצית גל אנטישמיות, וגם לא מקרה רצח שהביא בעקבותיו גל של מעריצים כפי שקרה אחרי הרצח בטולוז במרץ 2012. לפיכך נראה שהתופעה האנטישמית היום אינה תלויה באירועים חיצוניים, ושאנו עדים בשנת 2013 לאנטישמיות לשמה, אנטישמיות קלסית.
לא נוכל לסיים מבלי למחות בתקיפות נגד אירועים המתרחשים לאחרונה בישראל: אין להבדיל בין ונדליזם נגד מקומות מקודשים ללא יהודים, נוצרים או מוסלמים, גרימת נזק לרכושם, צלבי קרס ולשון פוגענית על קירות בתיהם לבין התקפות דומות כנגד יהודים בחוץ לארץ. אנו תובעים חקיקה, אכיפה וענישה של מעשים כאלה, כאן כמו שם.