במקום בוטוקס? חוקרים פיתחו טכנולוגיה חדשנית העשויה להצעיר עור מבוגר ולחדש עור פגוע

הטכנולוגיה החדשנית מבוססת על חשיפה לפולסים חשמליים במתח גבוה, המעוררת בעור תהליכי התחדשות

החוקר.ת מאחורי המחקר

ד"ר אלכסנדר גולברג מבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל-אביב, בשיתוף עם עמיתים מבית הספר לרפואה של הרווארד ומבית החולים לכוויות 'שריינרס' בבוסטון, פיתחו הליך מהפכני לחידוש רקמות העור: חשיפה לפולסים חשמליים. החוקרים מצאו כי חשיפה לפולסים קצרים מאוד במתח גבוה, מעוררת בעור תהליכי התחדשות - כמו התרבות תאים מוגברת, צמיחת נימי דם והפרשת קולגן, מבלי לגרום להתחממות או להותיר צלקות. לשיטה, שפותחה במקורה כמענה למגוון מחלות עור ניווניות, יש פוטנציאל רב גם בתחום הרפואה האסתטית. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Scientific Reports.

 

העור מתעורר

"העידן המודרני מתאפיין בהזדקנות האוכלוסייה, ובחשיפה גוברת לקרינה אולטרה-סגולית בשל שינויי האקלים," אומר ד"ר גולברג. "כתוצאה מכך אנשים רבים סובלים מבעיות עור, החל בהזדקנות טבעית, וכלה במגוון פגיעות ומחלות ניווניות כגון: אטרופיה של העור - כשהעור הופך לדק ושברירי, מצב המאפיין כ-30% מהאוכלוסייה מעל גיל 60; כוויות; ומחלות כרוניות כמו סוכרת, שפוגעות בצבע, במרקם ובתפקוד של העור."

 

בחיפוש אחר פתרון החליטו החוקרים לבחון את השפעתם של פולסים חשמליים - טכנולוגיה שכבר הוכחה כיעילה ביישומים רפואיים אחרים, למשל בחיטוי פצעים והסרת גידולים. במסגרת המחקר הם חשפו חולדות מעבדה בריאות לפולסים חשמליים קצרים מאוד - באורך של עשרות מיקרו-שניות בלבד, במתח גבוה, ולאחר מכן חיפשו אחר שינויים בעורן של החולדות.

 

"ערכנו בדיקות רבות ושונות, והתוצאה הייתה חד משמעית: הפולסים החשמליים גרמו לעלייה בחילוף החומרים בעור החולדות," אומר ד"ר גולברג. "העור 'התעורר', הגביר את ייצור התאים באפידרמיס, הצמיח נימי דם חדשים, והגדיל את הפרשת הקולגן. המשמעות של כל אלה היא עור צעיר יותר ובריא יותר."  

 

ד"ר גולברג מסביר את התופעה המעניינת: "אנחנו משערים שהפולסים החשמליים יוצרים פגיעות זעירות, בממדים ננומטריים, בקרום התא של חלק מהתאים בעור, והמערכת מתעוררת כדי לרפא ולתקן את הנזק. גורמי הגדילה שמשתחררים במצב זה מאיצים את חילוף החומרים, וכך נוצרות רקמות חדשות."

 

לאור הצלחת המחקר ממתינים כעת החוקרים לאישור לבצע ניסויים קליניים, שיבחנו את יעילות השיטה בבני אדם. "מדובר בטיפול חדשני, יעיל ולא פולשני, שעשוי לרפא מחלות עור רבות, למנוע סבל, ולשפר את איכות חייהם של מיליוני בני אדם בכל העולם," מסכם ד"ר גולברג.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>