מינון נמוך של מריחואנה עשוי להגן מפני נזק מוחי ומפני התפתחות של נזק לבבי

חוקרים מביה"ס לרפואה מצאו כי מינון נמוך מאוד של החומר הפעיל במריחואנה יכול להגן על תאי המוח לפני ואחרי פגיעה מוחית ולהגן מפני התפתחות של נזק לבבי

בעשור האחרון נערכו מחקרים רבים על איכויותיה של המריחואנה כחומר טיפולי. כידוע, הקנביס הרפואי משמש להקלת סבלם של אנשים עם מחלות קשות, כולל סרטן והפרעה פוסט-טראומטית, ומסייע להם להתמודד עם כאבים, נדודי שינה, היעדר תיאבון ותסמינים אחרים.

 

כעת טוען פרופ' יוסף סרנה מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, כי למריחואנה יש גם תכונות שמגינות על המוח מפני פגיעה. הוא גילה שמינון מזערי של THC, המרכיב הפסיכו-אקטיבי במריחואנה, מגן על המוח מפני נזק קוגניטיבי ארוך טווח, בדרגות שונות, שעלול להיגרם בעקבות היעדר אספקת חמצן, התקפים שונים או שימוש בסמים. המחקר התפרסם בכתב העת המדעי Experimental Brain Research.

 

משעות לימים

במחקרים קודמים נהגו חוקרים להזריק מינון גבוה של THC בתוך פרק זמן קצר מאוד - עד 4 שעות, לפני או אחרי הפגיעה במוח. מחקרו הנוכחי של פרופ' סרנה מראה כי מינון זעיר של THC, הקטן פי 1,000 מהכמות המצויה בסיגריית מריחואנה רגילה, ומוזרק לעכברים אפילו שלושה או שבעה ימים לפני הפגיעה, או שלושה ימים לאחר הפגיעה, יכול למנוע את התפתחות הנזק. לדבריו, הטיפול במינון הזעיר מפעיל גורמי הגנה במוח כולל יצירה מוגברת של גורמי גידול עצביים המגנים על תאי עצב במוח ומשמרים את היכולות הקוגניטיביות לאורך זמן. "מדובר בטיפול שעשוי להיות יעיל ובטוח במקרים רבים של פגיעה מוחית גם בבני אדם," הוא אומר.

 

מינון זעיר, הגנה משמעותית

במסגרת מחקריהם על הביולוגיה של הקנביס, גילו פרופ' סרנה ועמיתיו כי מינונים נמוכים של החומר יכולים להשפיע על האיתות בין תאי המוח, למנוע מוות של תאים, ולעודד גורמי גדילה. בעקבות ממצאיהם החליטו החוקרים לבחון את יכולתו של ה-THC להגן על המוח מפני פגיעות שונות.

 

החוקרים הזריקו לעכברי מעבדה מינון נמוך של THC לפני או אחרי חשיפה לפגיעה מוחית, בעוד שקבוצת בקרה ספגה נזק מוחי ללא הטיפול ב-THC. בבדיקות שנערכו שלושה עד שבעה שבועות אחרי הפגיעה, התברר שהעכברים שקיבלו THC הצליחו יותר במבחנים התנהגותיים המודדים כישורי למידה וזיכרון. בדיקות ביוכימיות גילו במוחם של העכברים שטופלו, כמות גדולה יותר של חומרים הידועים כמגנים על תאי המוח, כגון גורמי גדילה עצביים.

 

מסקנת החוקרים היא כי THC יכול למנוע נזק קוגניטיבי ארוך-טווח בעקבות פגיעה מוחית. "אחד ההסברים שהועלו הוא ש-THC במינון נמוך גורם למוח נזק זעיר, וכך מניע אותו לבנות התנגדות ולנקוט באמצעי הגנה מול הפגיעה החמורה יותר," מסביר פרופ' סרנה.

 

מניעה ושימוש לאורך זמן

"לטיפול שלנו יש כמה יתרונות חשובים," מסכם פרופ' סרנה. "ראשית מדובר בחלון זמן ארוך, שמאפשר לטפל בפגיעה לאחר שהתרחשה, וגם למנוע פגיעה שעלולה להתרחש בעתיד. בנוסף, בשל המינון הנמוך, השיטה בטוחה לשימוש גם כטיפול מונע לאורך זמן, במצבים כרוניים שונים."

 

הגנה מפני התקף לב

במחקר חדש של פרופ' סרנה, שנעשה בשיתוף פעולה עם פרופ' עדית הוכהאוזר ממכון פלזנשטיין, מרכז רפואי רבין, הראו החוקרים בחיות מעבדה, כי מתן החומר הפעיל במריחואנה במינון זעיר, יומיים לפני היווצרות התקף לב, עשוי להגן על הלב מפני התקף. ממצא זה עשוי לסלול את הדרך כטיפול מקדים המצמצם את הסיכון ללקות בהתקף לב בניתוח מעקפים.

 

לדברי פרופ' סרנה, מאחר שמדובר במינון נמוך מאוד של החומר הפעיל, הוא עשוי להיות יעיל גם כטיפול לחולי לב כרוניים. המחקר עומד להתפרסם בקרוב בכתב העת Bichemical Pharmacology

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>