האם טיפול בתא לחץ יכול לרפא אלצהיימר?

הטיפול בתא לחץ כבר הוכח כיעיל בשיפור מצבם של חולים שלקו בשבץ מוחי או סובלים מחבלות ראש

החוקר.ת מאחורי המחקר

האם עולם הרפואה בדרך לפריצת דרך נוספת בטיפול באלצהיימר? חוקרים באוניברסיטת תל אביב סבורים שכן: טיפול חדש ומהפכני בתא לחץ הביא לאחרונה לשיפור במצבם של עכברים החולים במחלה. מדובר בשיטת טיפול מוכרת ומקובלת, שכבר היום נמצאת בשימוש.

 

אלצהיימר היא הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה (שיטיון) באוכלוסייה המבוגרת, ולמרות ההתקדמות המשמעותית במחקר עדיין לא נמצא לה טיפול אפקטיבי. במחלת האלצהיימר מתרחשים תהליכים רבים, בהם גם פגיעה באספקת החמצן למוח, בעקבות זרימת דם נמוכה לאזור.

 

100% חמצן

"המחקר שלנו מראה שטיפול בחמצן בתא לחץ משפר בו-זמנית, ובאופן משמעותי, מספר תהליכים שנפגעו כתוצאה מהמחלה – ובכך מביא לשיפור התנהגותי", מסביר פרופ' אורי אשרי, מבית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, שהוביל את המחקר החדש. "הטיפול כולל נשימה של אוויר המכיל 100% חמצן בתנאי לחץ שגדולים מ-1 אטמוספירה, במטרה להגדיל את אספקת החמצן לרקמות פגועות ולהאיץ את תהליכי הריפוי".

 

לאחרונה הוכח שטיפול מסוג זה עשוי לשפר את מצבם של חולים שלקו בשבץ מוחי או חולים הסובלים מחבלות ראש - גם שנים לאחר האירוע. הטיפול בתא לחץ הינו זמין ומיידי, ומשמש כבר היום בקליניקות כטיפול מקובל לשורת מצבים רפואיים, לרבות הפרעות נוירולוגיות.

 

למחקר היו שותפים חוקרים נוספים מבית הספר סגול למדעי המוח ומהפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס. וייז באוניברסיטת תל אביב: הדוקטורנטית רונית שפירא מהמחלקה לנוירוביולוגיה, פרופ' בקה סולומון מהמחלקה לביוטכנולוגיה, פרופ' דן פרנקל מהמחלקה לנוירוביולוגיה ופרופ' שי אפרתי מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב וממרכז סגול לרפואה היפרברית במרכז הרפואי אסף הרופא.

 

הפחתה בגורמי דלקת ושיפור תפקודים מוחיים

במחקר החדש התגלה שטיפול בתא לחץ הביא לשיפור משמעותי במצבם של עכברים החולים באלצהיימר, שיפר את מצב המחסור בחמצן במוחם (פי 5.6) והפחית אצלם משמעותית (65%) את הופעת הסמנים הפתולוגיים המאפיינים את המחלה. במקביל סייע הטיפול להפחתת דלקת במערכת העצבים, ותרם באופן מובהק לשיפור היכולות הקוגניטיביות של העכברים.

 

החוקרים רונית שפירא ופרופ' אשרי מסבירים כי יידרשו מחקרים נוספים על מנת להעריך את האופנים השונים שבהם הטיפול בתא לחץ משפיע על המחלה, או את השפעותיו החיוביות על אוכלוסיות אלצהיימר שונות, אך עם זאת, הטיפול בחמצן מהווה פלטפורמה חדשה בעלת פוטנציאל חיובי ובטוח לטיפול במחלה.

 

"עבודת המחקר מדגימה לראשונה בצורה ישירה, על רקמת המוח, את המנגנונים השונים שבהם הטיפול בתא לחץ יכול להביא לשיפור תפקודיים מוחיים", אומר פרופ' שי אפרתי. "בהקשר של בני אדם, יש להניח כי הטיפול צריך להינתן בשלבים המוקדמים של הירידה הקוגניטיבית, לפני שישנו איבוד משמעותי של רקמת המוח, ופה יש אתגר משמעותי בזיהוי מוקדם של המחלה".

 

לדברי פרופ' אורי אשרי, על סמך ממצאי הניסוי בעכברי מודל, מתגבשים בימים אלה פרוטוקולים טיפוליים, שיהוו בסיס למחקרים עם חולים שיתחילו בעתיד הקרוב.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>