קיים קשר בין השמנת יתר בילדות לסרטן בבגרות

על פי מחקר חדש שהתבצע באוניברסיטת תל-אביב, לילדים עם השמנת יתר יש סיכוי גבוה ב-42% לחלות בבגרותם בסרטן במערכת השתן או במעי הגס

החוקר.ת מאחורי המחקר

ההורים של היום מודעים יותר מתמיד לסכנות הנובעות מהשמנת יתר בגיל הילדות. יותר ויותר בעיות בריאות מיוחסות היום לאותם קילוגרמים עודפים, בהן סיכון מוגבר לסוכרת, למחלות לב ולכאבי מפרקים ושרירים. על פי נתוניAmerican Heart Association  (האגודה האמריקאית למניעת מחלות לב) אחד מכל שלושה ילדים ונערים סובל כיום מהשמנת יתר.

 

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת תל-אביב חושף כעת סיבה נוספת לשמור על משקלם של הילדים. קבוצת חוקרים שכללה את ד"ר עדי לייבה, פרופ' ארנון אפק וד"ר ארי שמיס מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב ומהמרכז הרפואי שיבא, בשיתוף עם חוקרים מחיל הרפואה, מהמרכז הרפואי רבין ומהמרכז הרפואי הדסה - גילתה כי השמנת יתר בגיל הנעורים (המוגדרת כ-15% העליונים בטבלת ה-BMI) קשורה ישירות לתחלואה בסרטן בשלפוחית ובדרכי השתן ובמעי הגס בשלב מאוחר יותר בחיים. מחקרו של ד"ר שמיס פורסם בכתבי העת "Cancer Epidemiology, Obesity" ו-"Biomarkers and Prevention".

 

מעקב לאורך 18 שנה

כדי לבחון את הקשר בין השמנת יתר לסרטן נעזרו החוקרים במדגם גדול במיוחד: 1.1 מיליון חיילים בצה"ל, גברים בלבד. הצבא אסף את המידע הרפואי שלהם, והמעקב נמשך לאורך 18 שנה. הממצאים היו ברורים: לאנשים אשר בילדותם ובנעוריהם נמנו עם ה-15 האחוזים העליונים במדד ה-BMI , היה סיכוי גבוה בשיעור של 42% ללקות בסרטן במערכת השתן או במעי הגס בבגרותם.

 

ד"ר שמיס סבור כי מחקרים נוספים יחשפו קשר בין השמנת יתר בילדות לבין סוגים נוספים של סרטן, וכיום הוא חוקר את הנושא בנוגע לסרטן הלבלב. "הממצאים שלנו מראים כי דרוש מחקר נוסף בתחום", הוא אומר. "לדוגמה, עלינו לבחון אם השמנת יתר היא גורם סיכון ישיר לסרטן, או שאולי שתי התופעות נובעות מווריאציה גנטית משותפת. מחקר בסיסי יכול לסייע לנו להבין בצורה עמוקה יותר את הקשר בין השמנת יתר לסרטן".

 

האם ירידה במשקל תעזור?

אחת השאלות הקריטיות, לדברי ד"ר שמיס, היא האם ירידה במשקל אכן תפחית את סיכוייו של הילד לפתח סרטן בעתיד. המדגם הנוכחי בדק ילדים שמנים מול ילדים במשקל רגיל, אך לא בחן אם ירידה במשקל יוצרת הבדל משמעותי בסיכון.

 

"מחקרים עתידיים צריכים להתמקד בקשר הפתוגני בין השמנת יתר לסרטן, ולבחון האם ירידה במשקל בגיל הבגרות עשויה להפחית את הסיכון", הוא קובע. "המומחים מדגישים כבר היום את החשיבות של מניעת השמנת יתר אצל ילדים, אך הממצא האחרון ללא ספק מדליק עוד נורה אדומה".

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>