חילופי סטודנטים: המדריך המלא לחוויה בינלאומית גם בזמנים לא שגרתיים
אורן וסרמן, סטודנטית ללימודי מזרח אסיה, שחזרה לא מזמן מסמסטר באוניברסיטת פקין שבבייג’ינג, נותנת לנו את כל התשובות, הדוגמאות והטיפים האישיים שצריך לדעת לפני שנרשמים.ות
ההרשמה לחילופים אביב 2026 נמצאת בעיצומה.
למעלה מ-50 אוניברסיטאות ברחבי העולם מחכות שתגיעו.
גם כשהשגרה שלנו היא הכי לא שגרתית – אוניברסיטת תל אביב ממשיכה ליצור הזדמנויות לחוויית למידה בינלאומית. ההרשמה לתוכנית לחילופי סטודנטים לסמסטר אביב 2026 נפתחת, והיא פתוחה עד ה-31.7 לסטודנטיות ולסטודנטים מכל התחומים ולכל שלבי הלימודים – תואר ראשון, שני או שלישי. במסגרת התוכנית תוכלו ללמוד סמסטר באוניברסיטה שותפה ברחבי העולם, לצבור ידע וניסיון, להיחשף לתרבות חדשה, להרחיב אופקים ולבנות רשת קשרים עולמית – כחלק מהתואר וכנקודת זינוק לקריירה עתידית.
איך זה נראה באמת? איך נרשמים? מה בוחרים? מה כדאי לבדוק מראש? ואיך מתמודדים עם החיים במדינה אחרת? אורן וסרמן, סטודנטית ללימודי מזרח אסיה, שחזרה לא מזמן מסמסטר באוניברסיטת פקין שבבייג’ינג, נותנת לנו את כל התשובות, הדוגמאות והטיפים האישיים שלה:
למי זה מתאים?
התשובה הקצרה: כמעט לכולם.ן. חילופי סטודנטים פתוחים לסטודנטים.ות לתואר ראשון, שני ודוקטורט – כמעט מכל הפקולטות והתכניות באוניברסיטה. אני לומדת סינית, אז היה לי ברור שזו הזדמנות להגיע לסין ולחוות את התרבות מקרוב.
איך אפשר לדעת מהו היעד שמתאים לי?
הבחירה ביעד ובקורסים יכולה – ואפילו צריכה – לשקף את תחומי העניין שלכם.ן. רוצים להשתפר בשפה? לחקור נושא מסוים? לצלול לתרבות חדשה? יש מסלולים וקורסים שמתאימים בדיוק לכם.ן. לא בחרתי סתם יעד אקראי. ידעתי שאני רוצה לשפר את הסינית שלי ולהכיר את התרבות מבפנים. התוכנית בבייג'ינג הייתה אינטנסיבית, וזה בדיוק מה שחיפשתי. היום, כשאני לומדת על מקומות מסוימים בשיעור בתל אביב, יכולה לומר 'הייתי שם'. זה הפך את הלימודים להרבה יותר מוחשיים. גם רמת הסינית שלי השתפרה משמעותית.
כמה זה עולה?
פחות ממה שאתם.ן חושבים. אין תשלום שכר לימוד לאוניברסיטה המארחת, ובנוסף, אוניברסיטת תל אביב לצד ארגונים נוספים מציעים מלגות סיוע המקלות בהוצאות הדיור והמחייה. בבייג'ינג למשל, יוקר המחיה דווקא היה נמוך. מצאתי דרך לאכול בזול וליהנות מהכול.
ההרשמה מסובכת?
ממש לא. יש הסברים ברורים באתר בית הספר הבינלאומי ע"ש לאווי, והצוות זמין לכל שאלה לאורך הדרך. בעיניי, החלק הכי קשה היה לבחור קורסים. אחר כך זה רץ.
מה אם לא יודעים את שפת המקום?
אין בעיה. רוב האוניברסיטאות מציעות קורסים באנגלית, גם במדינות שאנגלית איננה השפה הרשמית שלהן. בהתחלה נתתי לנהג המונית פתק עם הכתובת של המעונות, כי לא ידעתי איך להגיד את זה נכון. בסינית, אם אתה לא מבטא בדיוק – לא מבינים אותך. אבל עם הזמן צברתי ביטחון, דיברתי עם אנשים, ואפילו הצטרפתי למועדון עם סטודנטים סינים ובינלאומיים, שבו עשינו ארוחות משותפות ופעילויות.
האם החוויה מסתכמת בלימודים בלבד?
התוכנית לחילופי סטודנטים מאפשרת לכם.ן להיחשף למרצים מהשורה הראשונה באוניברסיטאות המובילות בעולם, אבל החוויה היא הרבה מעבר לאקדמיה. החל מהיכרות עם תרבות חדשה ועד ליצירת קשרים וחברויות בינלאומיים. למדתי 20 שעות סינית בשבוע, וזה באמת היה אינטנסיבי, אבל גם טיילתי המון.
במהלך חופשה לאומית נסעתי לבד לשנחאי לחמישה ימים. זו הייתה הפעם הראשונה שטיילתי לגמרי לבד. כמעט פספסתי את הרכבת, היה המון בבלגן – אבל הצלחתי. זה מאוד שיפר לי את הביטחון העצמי.
מה לגבי תמיכה?
יש ליווי גם מהצד של אוניברסיטת תל אביב וגם מהצד של האוניברסיטה המארחת, אבל עצמאות היא חלק חשוב מהחוויה. אתם.ן תלמדו איך להתמודד עם סיטואציות חדשות, ליצור קשרים חדשים ולצבור ביטחון בכל אתגר שתעברו. אוניברסיטת תל אביב מאוד עזרה לפני הנסיעה, במיוחד כשהייתי צריכה להבין את האתר של האוניברסיטה הסינית ולבחור קורסים. אבל ברגע שהגעתי – הכול היה באחריותי. קיבלתי מראש אופציות למעונות, והיה לי מזל שיצא לי חדר טוב. גם פניתי לסטודנטית ישראלית שהייתה שם כבר. היא פגשה אותי ביום למחרת ועזרה לי להסתדר – וזה עשה את כל ההבדל.
יש מצב שארגיש לא רצוי.ה כישראלי.ת?
זו דאגה לגיטימית, אבל במציאות רוב הסטודנטים מספרים על חוויות חיוביות ופתוחות. החוויה תלויה הרבה יותר באנשים שתפגשו מאשר במקום עצמו – וקהילת ההסטודנטים הבינלאומיים לרוב פתוחה ומקבלת. בנוסף, בכל סמסטר נפתחת קבוצת וואטסאפ לסטודנטים.ות היוצאים.ות – דרכה אפשר לפנות ישירות לצוות במקרי חירום. אני לא הרגשתי שנאה או מתח. ההיפך – כולם התעניינו, כיבדו ורצו להכיר.
זה באמת עוזר לקריירה?
לגמרי. חוויה בינלאומית נותנת יתרון בקורות חיים בכניסה לשוק העבודה או בלימודי המשך בארץ או בחו"ל. לי באופן אישי זה פתח את הראש לתואר שני בחו"ל. לא ידעתי שיש כל כך הרבה אופציות.
האם ההשתתפות בתוכנית מעכבת את סיום התואר?
אם תתכננו מראש – לא. החילופים לא אמורים לעכב את סיום הלימודים אלא להעשיר אותם. יש לסגור את הקורסים שתלמדו בחו''ל מראש מול היועצים האקדמיים של החוג שלכם.ן וצוות המשרד לחילופי סטודנטים באוניברסיטת תל אביב. אני מסיימת את התואר בזמן כי דאגתי מראש לאישורים מהחוג. אם לא הייתי עושה את זה, כנראה שהייתי צריכה להשלים קורסים או להשקיע הרבה יותר מאמץ. תכנון מראש לגמרי השתלם.