ויהי אור!
בזכות העתירה שהגישו הסטודנטיות והסטודנטים מהקליניקה המשפטית לזכויות אדם - גם מי שמתקשה לעמוד בתשלומים לא ינותק מאספקת חשמל סדירה
לפעמים קשה לנו לזכור אבל בסופו של דבר קר פה בחורף. גם השנה הירידה בטמפרטורות הובילה לעלייה משמעותית בצריכת החשמל, אבל יחד איתה האמירו גם מחירי החשמל. ומה קורה עם אלו שפשוט לא יכולים להרשות לעצמם לשלם את החשבון? עתירה שהוגשה לאחרונה על ידי הקליניקה לזכויות אדם מהפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן, בשיתוף האגודה לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם ואיגוד העובדים הסוציאליים, הובילה לפסק דין תקדימי של בג"ץ, לפיו החשמל נחשב ל"מצרך חיוני שלא ניתן לנהל אורח חיים שגרתי בלעדיו", ושהזכות לחשמל מוגנת במסגרת ההגנה החוקתית על כבוד האדם. על בסיס זה קבע בג"צ כי רשות החשמל נדרשת לתקן את אמות המידה לניתוקי חשמל, כך שצרכנים בעלי חוב לא ינותקו מאספקת חשמל סדירה לביתם אם יוכיחו שהם נתונים במצב של עוני קשה, קשיים כלכליים או במצב רפואי המצדיק אי ניתוק. לצד הרחבת מעגל הצרכנים שיזכו להגנה מפני ניתוק חשמל, בג"צ גם הורה לרשות החשמל להסדיר חובת שימוע, שבמסגרתה ייבחנו נסיבותיו הפרטניות של הצרכן, לפני קבלת החלטה על ניתוק מחשמל .עו"ד עדי ניר בנימיני, מהקליניקה המשפטית לזכויות אדם, שמחה להסביר לנו עוד.
האם חשמל הוא זכות יסוד?
העתירה החשובה הוגשה לאחרונה בשם מספר משפחות מעוטות יכולת, שנותקו מחשמל בעקבות אי תשלום החשבון שלהן. "בהחלטה התקדימית קבע בג"ץ כי יש לראות בגישה לחשמל זכות יסוד וכי על רשות החשמל לתקן תוך חצי שנה את הקריטריונים להפסקות חשמל כאמצעי לגביית חוב", אומרת עו"ד ניר בנימיני.
בית המשפט קבע כי על חברת החשמל לערוך שימוע לפני ניתוק החשמל של הלקוח. היא נתנה לחברת החשמל 6 חודשים לשנות את הנהלים הקיימים וחייבה אותה לשלם לעותרים הוצאות בסך 40,000 ש"ח, שיחולקו ביניהם. "זהו שינוי דרמטי מהמצב הקודם, שבו ניתן היה לנתק לאנשים את הגישה לחשמל בגלל צבירת חובות, למעט חריגים מעטים מאוד", מסביר עו"ד ניר בנימיני.
בנוסף, פסק הדין החדש מסייע לצרכניות ולצרכני חשמל שנקלעים למצוקה כלכלית או רפואית חמורה, ומבטיח שלא יישארו בחושך או בקור וללא צרכים בסיסיים אחרים. בג"ץ קבע כי עד שרשות החשמל תקבע קריטריונים ונהלים מתאימים (תוך חצי שנה מרגע מתן פסק הדין), עליה לאפשר לצרכנים שמתמודדים עם הפסקות חשמל מחוסר תשלום, להוכיח האם הם סובלים מבעיות כלכליות או בריאותיות, שמצדיקות את המשך הגישה שלהם לכוח חשמלי.
בדיון השני בבג"ץ. משמאל לימין: גיל גן מר, הישאם חבאיטה, עו"ד עדי ניר בנימיני ועו"ד משכית בנדל
תחילתו של עידן חדש
לשאלה כיצד הקליניקה נכנסה לפרויקט, עונה עו"ד ניר בנימיני כי בעבר לקחה הקליניקה חלק במאבק משפטי על ניתוק מים לצרכנים שאינם יכולים לשלם את חשבון המים שלהם. "לאחר שהפרויקט שהסתיים בהצלחה, לקחנו על עצמנו את נושא החשמל ועבדנו עליו ברציפות בשמונה השנים האחרונות. טיפלנו בשתי העתירות שהוגשו לבג"ץ, ובמהלך השנים טיפלנו במאות מקרים פרטניים של ניתוקים מחשמל. כמו כן, ליווינו וסייענו לעובדים סוציאליים במקרים פרטניים". היא מוסיפה כי מספר רב של סטודנטיות וסטודנטים עבדו על התיק לאורך השנים, ומדגישה כי התנסות מעשית כזו היא מרכיב בעל ערך רב בחינוך המשפטי.
"אני מרגישה סיפוק אישי ומקצועי שביום הקר בשנה, שבו אנשים נותרו ללא חימום, בג"ץ קיבל את עמדתנו וקבע שלא לנתק אותם מחשמל. יש למצוא דרכים מתונות יותר כדי לגבות את החובותף במיוחד מאלו שחיים מתחת לקו העוני", אומרת עו"ד ניר בנימיני, שעוסקת בתחום זה כבר מספר שנים.
"אנו מקווים שפסק הדין, שנפתח במילים 'ויהי אור', מבשר את תחילתו של עידן חדש בכל הנוגע להגנה על אוכלוסיות חלשות מפני ניתוק החשמל", אמרו יחד עו"ד ניר בנימיני ביחד עם עו"ד משכית בנדל מהאגודה לזכויות האזרח, מייד עם פסיקת בית המשפט.
עו"ד עדי ניר בנימיני