די לאלימות נגד נשים!

ב-25.11 מציינים בעולם את יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים

ב-25 בנובמבר 1960, נרצחו שלוש האחיות מיראבל מהרפובליקה הדומיניקנית, שהיו פעילות במחתרת נגד שלטונו של הדיקטטור רפאל טרוחיו. הרצח של שלוש האחיות, בהוראת טרוחיו, הפך אותן לסמל פמיניסטי של התנגדות עממית. בשנת 1999 קיבל התאריך הכרה על ידי האו"ם ונקבע רשמית כיום המאבק למניעת אלימות נגד נשים.

 

יום זה נקבע על ידי האו"ם כדי להעלות מודעות לעובדה שנשים סביב העולם סובלות באופן רוטיני מאלימות פיזית, נפשית ומינית בבתיהן ומחוצה להם. אחת ממטרות היום הזה היא להביא לאור את מימדי התופעה, שהיא פעמים רבות סמויה מן העין. יום זה מעלה את המודעות לכך שאלימות נגד נשים ונערות היא הפרה של זכויות אדם בסיסיות, והיא תוצאה של אפליה נגדן ושל חוסר השוויון שעדיין נפוץ בין נשים וגברים. אלימות נגד נשים מונעת קדמה בתחומים רבים, אשר האו"ם וארגונים רבים אחרים מנסים לקדם, כגון: מלחמה בעוני, התפשטות מחלות (למשל איידס), ותחושת שלום ובטחון שמגיעה לכל אדם באשר הוא.

 

האחיות מיראבל (ויקי מדיה)

 

בעיה חברתית קריטית הדורשת התגייסות

פרופ' עינת פלד מביה"ס לעבודה סוציאלית פוגשת במסגרת מחקריה, וכחלק מתפקידה כיו"ר עמותת רוח נשית לקידום עצמאות כלכלית של נשים נפגעות אלימות, נשים ונערות הסובלות מסוגים רבים ושונים של אלימות כלפיהן: אלימות מינית, פיסית, כלכלית, רגשית ורוחנית; נשים המוטרדות בעבודה ובמקומות בילוי, המותקפות מינית על ידי בני משפחה, חברים ומכרים, הסובלות מאלימות בני זוג ומשפחה עד כדי רצח, והסובלות מאלימות קשה הכרוכה בזנות ובסחר לתעשיית המין.

 

לדבריה של פרופ' פלד, אלימות נגד נשים היא בעיה חברתית קריטית וייחודית הדורשת את התגייסותנו כחברה. "ראשית, שיעורי האלימות של גברים כלפי נשים, על סוגיה השונים, גבוהים ביותר ואלימות מינית בפרט צובעת את מרחבי חייהן השונים של נשים מגיל צעיר. לא כל נערה ואישה מותקפות מינית, אולם כמעט כל נערה ואישה מאוימות על ידי הפוטנציאל להטרדה ולתקיפה מינית."  

 

"שנית, אלימות כלפי נשים מושתתת על אי-שוויון וסדר חברתי מפלה כלפי נשים שעדיין ארוכה הדרך לפתרונם. אלימות כלפי נשים קשורה לאפליה ולנחיתות כלכלית של נשים. נשים בישראל עניות יותר ומרוויחות פחות מגברים באופן משמעותי. אלימות כלפי נשים מחוללת עוני ותלות כלכלית בבן זוג ובמדינה; התלות הכלכלית של נשים בבן זוגן האלים גוברת נוכח היעדר הזדמנויות כלכליות לנשים ומדיניות רווחה, אשר אינה תומכת דייה בביטחונן הכלכלי. כל אלו מסלימים על רקע הצטלבות של מצבי שוליות נוספים, כגון גזענות או אפליה על רקע מצב בריאותי או נטיה מינית. כך גדל הסיכוי של נשים בכלל, ונשים מקבוצות מיעוט בפרט, ליפול למלכודת הכפולה של עוני ושל אלימות, וקטנים סיכוייהן לפתח עצמאות כלכלית שתעזור להן להיחלץ מהאלימות."

 

"ביום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים עלינו להתחייב כפרטים וכקהילה אקדמית לתרום למניעה של אלימות ופגיעה פיסית, מינית וכלכלית בנערות ובנשים, וכמובן גם בנערים ובגברים. זוהי אג'נדה חברתית מוסרית של נשים וגברים כאחד – ככל שיתרחבו השורות של נשים וגברים, המשתפים פעולה במאבק הזה, כך נוכל להפחית את האלימות, הניצול, העוני והתלות מהם סובלות נערות ונשים כה רבות בחברה שלנו. התמודדות עם אלימות כלפי נשים מחייבת סיוע רגשי וחומרי ישיר, תמיכה בפיתוח בטחון ועצמאות כלכליים ושינוי מבנים חברתיים כגון דיכוי מגדרי, מעמדי וגזעי התורמים לקיומה ולשימורה של האלימות."  

 

הצטרפו למאבק

לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים, תתקיים ב-24.11.16 צעדה ועצרת בכיכר רבין, שמארגנים המרכז לסיוע לנפגעות ולנפגעי תקופה מינית, עיריית תל אביב ועמותת "רוח נשית". בואו להביע תמיכה!

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>