זה יהיה נס!
זה יהיה נס גדול אם נישאר צעירים לנצח או נמצא תרופה לסרטן, אבל במדע לא מחכים לניסים, אלא עובדים קשה בדרך להגשמתם
זה יהיה נס אם נוכל להיות צעירים/ות לנצח!
כבר הצלחנו למצוא את הדרך לעצור את הזדקנות תאי הדם שלנו. פרופ' שי אפרתי מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - מה לדעתך השלב הבא בתהליך שלנו לשמור על חיי הנעורים? "התקצרות הטלומרים נחשבת כיום ל'גביע הקדוש' של הביולוגיה של ההזדקנות, וחוקרים בכל העולם מנסים לפתח טיפולים תרופתיים וסביבתיים, שיאריכו את הטלומרים. סדרת הטיפולים שלנו הצליחה לעשות זאת, והוכיחה שאכן ניתן להפוך את תהליך ההזדקנות ברמה התאית-מולקולרית."
זה יהיה נס אם נוכל לייצר את החשמל שלנו בעצמנו!
כבר הצלחנו לנצל את הלחות באוויר כדי להפיק חשמל, כמו בסופת ברקים. פרופ' קולין פרייס מבית הספר ללימודי סביבה ומדעי כדור הארץ ע"ש פורטר – מתי לדעתך נוכל לייצר חשמל על גג הבית? "אנו סבורים שלשיטה החדשה שפיתחנו יש פוטנציאל רב. המטרה היא לייצר מתקן לשימושים שונים, כמו למשל תאורה בלילה, כשהלחות באוויר גבוהה יותר מאשר בשעות היום. אנחנו מאמינים שבעתיד יוכלו סוללות כאלה לשמש אוכלוסיות באזורים מתפתחים שאינם מחוברים לרשת החשמל, אך הלחות בהם גבוהה בכל ימות השנה – כמו למשל במדינות מתפתחות עם אקלים טרופי."
זה יהיה נס אם נוכל לקנות כרטיס טיסה לחלל!
התייר האזרחי הראשון צפוי לטוס לחלל בסוף שנת 2021. פרופ' יצחק בן ישראל, ראש סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון, ראש מרכז הסייבר באוניברסיטת תל אביב, ויושב ראש סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה - האם אנחנו בפתחו של עידן חדש שבסופו נוכל לקנות כרטיס לחלל במחיר שווה לכל נפש? "לאורך השנים כל טכנולוגיה משתכללת ונעשית קטנה יותר בממדים, וכך גם זולה יותר, והצרכנים יכולים להרשות את זה לעצמם, כמו למשל הטלפון הסלולרי. ברגע מסוים יש מעבר פאזי לבין השוק השולט הצבאי – התעשייה הביטחונית, וצצות חברות פרטיות שלוקחות את הפיתוח על עצמן והופכות את הטכנולוגיה למוצר צריכה המוני. בחלל – אנחנו בחמש השנים האחרונות בפאזה הזאת. את "בראשית", למשל, המגזר הפרטי עשה. זהו תהליך טבעי שקרה בכל הטכנולוגיות שמקיפות אותנו כיום." כרטיס טיסה לחלל עולה כיום מיליוני דולרים, "אבל בסוף זה יגיע למצב של עשרות אלפי דולרים לכרטיס, ולזה כבר יהיו קונים."
זה יהיה נס אם נצליח לנקות את האוויר שאנחנו נושמים/ות!
כבר הצלחנו לרתום את הצמחים לתהליך ייצור של דשנים ודלקים שונים, ללא זיהום אוויר. פרופ' יפתח יעקובי מהפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז – מתי לדעתך נוכל להכריז על סוף עידן פליטת גזי החממה? "המחקר שלנו, שישמש כבסיס למחקרים נוספים בתחום, הוא צעד ראשון במהפכה בתחום האנרגיה הירוקה והתעשייה הכימית. הפוטוסינתזה יכולה כעת לשמש כפלטפורמה ליצירת אנרגיה מתחדשת ונקייה וליצירת "מפעלים ביולוגיים", המסוגלים לבצע טרנספורמציות כימיות בזכות אור השמש ומקור מים בלבד כספקי כוח. בזכות הגילויים החדשים, אנחנו מעריכים כי תוך 10 שנים ניתן יהיה לרתום את תהליך הפוטוסינתזה לייצור אנרגיה, דשנים, דלקים וכימיקלים שונים, כל זאת באופן ירוק לחלוטין וללא פגיעה באיכות הסביבה".
זה יהיה נס אם נצליח לחבר את כל פיסות הפאזל של המגילות הגנוזות ממערות מדבר יהודה!
כבר הצלחנו להשלים הרבה מהן בזכות פענוח הדנ"א עליו הן נכתבו. פרופ' עודד רכבי מהפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז – איזה סודות נוכל ללמוד על ממלכת יהודה שעדיין לא גילינו? "דמיינו שישראל נהרסת עד היסוד ורק ספרייה אחת שורדת, ועוד ספרייה של כת מבודדת ואקזוטית. מה היינו יכולים להסיק, אם בכלל, מהספרייה הזאת על ישראל רבתי? כדי להבדיל בין מגילות שמאפיינות את הכת למגילות אחרות – ולכן גם מייצגות כנראה תפוצה רחבה יותר – ריצפנו את הדנ"א העתיק של עורות בעלי החיים שמהם יוצרו חלק מן הקלפים. ריצוף, פענוח והשוואת גנומים בני 2,000 שנה זה אתגר מסובך מאוד כשלעצמו – מה גם שהשרידים מתפוררים ואפשר לדגום רק כמויות מזעריות".
לדברי פנינה שור, מייסדת יחידת מגילות מדבר יהודה ברשות העתיקות, "האפשרויות הגלומות בבדיקות של דנ"א קדום בעורות המגילות מסעירות את הדמיון. כגוף האמון על המגילות, רשות העתיקות חותרת כל העת לשיתופי פעולה פורצי דרך עם גורמים בכל העולם, שיסייעו במיקסום הידע על הממצא החשוב ביותר של המאה ה-20. שיתוף הפעולה על מחקר הדנ"א עם אוניברסיטת תל אביב מצטרף לסל הכלים החדשניים בחקר המגילות. ההתקדמות המדעית והטכנולוגית מאפשרת היום למזער את ההתערבות הפיסית במגילות, ומאידך מעצימה את יכולות המחקר עליהן, ולכך אנחנו שואפים".
זה יהיה נס אם נצליח לראות את העולם בצבעים חדשים!
כבר הצלחנו לפתח טכנולוגיה שמאפשרת לזהות בצילום רגיל צבעים שהעין האנושית וגם מצלמות רגילות לא מסוגלות לקלוט. פרופ' חיים סוכובסקי מהפקולטה למדעים מדויקים ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר - מה נוכל לעשות עם זה? "בעתיד נוכל להציע בעלות של כמה מאות דולרים מכלול שירותים המבוססים על הגביש הייחודי שלנו, שאותו ניתן יהיה להתקין בקלות גם על מכשיר סלולרי. כך יוכל המשתמש לראות בלילה בצבעים שלא הכיר עד כה ובעושר מידע חדש."
זה יהיה נס אם נמצא תרופה לסרטן!
במעבדתו של פרופ' דן פאר מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר הצליחו לפתח מערכת הובלה ננומטרית, שמנטרלת תאים סרטניים. פרופ' פאר, מתי נוכל למצוא את הטיפול החדשני בבתי החולים? "כשאנחנו דיברנו על טיפולי רנ"א שליח לפני 12 שנה, חשבו שזה מדע בדיוני. אני מאמין שבעתיד הקרוב נראה הרבה טיפולים מבוססי שליחים גנטיים למחלות גנטיות ולסרטן שבנויים על רפואה מותאמת אישית, ואנחנו כבר פועלים מול חברות וקרנות בינלאומיות באמצעות חברת רמות למסחור הטכנולוגיה של אוניברסיטת תל אביב, כדי להביא את בשורת העריכה הגנומית לבני אדם".
זה יהיה נס אם בוגר או בוגרת שלנו יזכו בפרס האוסקר!
קבלו את הסרטים ואת הסדרות מבית היוצר של בית הספר לקולנוע ולטלוויזיה ע"ש טיש, שקטפו בשנים האחרונות פרסים בינלאומיים יוקרתיים מאוד.