פרופ' עודד ליפשיץ

סגל אקדמי בכיר בארכיאולוגיה
ארכיאולוגיה סגל אקדמי בכיר

ביוגרפיה

עודד ליפשיץ (נולד בירושלים, 15 במאי 1963) הוא פרופסור מן המניין בחוג לארכיאולוגיה ותרבויות  המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב. הוא נשוי ליעל (מורנו) ליפשיץ, יש להם ארבעה ילדים, והם גרים באלון הגליל, ישראל. ליפשיץ משמש כראש המכון לארכאולוגיה ע"ש סוניה ומרקו נדלר, הוא מחזיק קתדרת אוסטריה לארכיאולוגיה של ארץ ישראל בתקופת המקרא, ועומד בראש התכנית לתואר שני ללימודי "ישראל הקדום" בתוך החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, באוניברסיטת תל אביב.

פרופ' ליפשיץ הוא חתן פרס א.מ.ת בתחום הארכיאולוגיה לשנת 2022.

קורות חיים אקדמיים

לקורות חיים מלאים (באנגלית): לחץ כאן

עודד ליפשיץ נולד בירושלים. הוא שירת בצה"ל בין השנים 1985-1981 ושירת במילואים שנים רבות, עד לשחרורו בדרגת רס"ן. הוא למד לתואר ראשון שני ושלישי באוניברסיטת תל אביב, וקיבל את הדוקטורט בשנת  1997, אותו כתב בהנחייתו של פרופסור נדב נאמן. נושא הדוקטורט הוא: "פחוות 'יהוד' תחת שלטון בבל (586-539 לפנה"ס): מציאות היסטורית ותפישות היסטוריוגרפיות". בשנת 1998  הצטרף לאוניברסיטת תל אביב כמרצה. בשנת 2002  מונה ליפשיץ למרצה בכיר בחוג להיסטוריה של עם ישראל, ב-2007 מונה לפרופסור חבר ומשנת 2012 הוא פרופסור מן המניין להיסטוריה של עם ישראל בחוג לארכאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום. לאחר סיום לימודיו קיבל ליפשיץ את מלגת המחקר של אלכסנדר פון הומבולדט עבור חוקרים מצטיינים, והוא עשה את הפוסט-דוקטורט שלו בפקולטה לתיאולוגיה של אוניברסיטת היידלברג בשנים 2002–2003.

מאז 2011 משמש פרופ' ליפשיץ כראש המכון לארכאולוגיה ע"ש סוניה ומרקו נדלר באוניברסיטת תל אביב. באותה שנה הוא גם הקים את תכנית "ישראל הקדום" ללימודי תואר שני ודוקטורט במסגרת החוג לארכאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, ומאז הוא עומד בראשה.

בין השנים 2004–2010 הוא שימש כמנהל הפרויקט הארכיאולוגי של רמת רחל (ביחד עם פרופ' מנפרד אומינג, אוניברסיטת היידלברג). מאז 2010 הוא מנהל את חפירות לאוטנשלאגר בתל עזקה, ביחד עם פרופ' מנפרד אומינג (אוניברסיטת היידלברג) ופרופ' יובל גדות (אוניברסיטת תל אביב), ומשנת 2018 הוא גם מנהל את החפירה במקדש של תל מוצא (ביחד עם שועה קיסילביץ).

מחקר

מחקר: התקופות הבבלית והפרסית

בלב העניין הארכיאולוגי וההיסטורי של פרופ' ליפשיץ עומד 'עידן האימפריות', הכרה חדשנית בכך שבמהלך רוב האלף הראשון לפנה"ס עוצבה הארכיאולוגיה וההיסטוריה של הלבנט על ידי נוכחותן של האימפריות - אשור, בבל ופרס. הבנה זו עומדת בניגוד לחלוקה הכרונולוגית המקובלת, ובעיקר זו הקטגורית שלפיה יש להבין את ההיסטוריה בהתאם לחלוקה המקראית המקובלת של ימי הבית הראשון, ימי הבית השני ו"פער" הגלות ביניהן.

עודד ליפשיץ החל את הקריירה האקדמית שלו במחקר ממוקד של התקופות הבבלית והפרסית (מאות 6–4 לפנה"ס) בדרום הלבנט, ובמיוחד ביהודה. באמצעות ניתוח מדוקדק של הממצאים הארכיאולוגיים מיהודה במאות ה-5-7 לפנה"ס, הצליח פרופ' ליפשיץ להגדיר כמה מאפיינים מוגדרים של המאה ה-6 לפנה"ס, ולהוכיח שחלקים משמעותיים ביהודה היו עדיין מיושבים לאחר חורבן ירושלים (586 לפנה"ס). ליפשיץ, במחקריו, הוציא לאור תקופה עלומה זו בתולדות יהודה והניח אותה על במת המחקר ההיסטורי והארכאולוגי. למסקנות אלה היתה, מטבע הדברים, השפעה עצומה על כל ההבנה של הנרטיב המקראי לגבי הגלות והשיבה, שכן בין חוקרי מקרא נחשבת תקופה זו כמרכזית וחשובה מבחינת הכתיבה והעריכה של ספרות המקרא וכתקופה מרכזית ומעצבת של יהדות הבית השני. ספרו המסכם של פרופ' ליפשיץ "ירושלים בין חורבן להתחדשות" (תשס"ד) זכה בפרס איש-שלום (מטעם יד יצחק בן צבי) לספר הביכורים הטוב ביותר בחקר תולדות ישראל והפך לאחת מאבני היסוד לחקר תקופה זו. הספר פורסם שנה אחר כך גם באנגלית והוא מצוטט במחקר עד היום. במהלך השנים שלאחר מכן ארגן פרופ' ליפשיץ שורה של כנסים בינלאומיים על התקופות הבבלית והפרסית, יחד עם מיטב החוקרים בעולם – ארכיאולוגים, היסטוריונים וחוקרי מקרא, ותוצאת דיון זה פורסמה בסדרה של 7 ספרים, כולם בעריכת ליפשיץ ועמיתיו. ספרים אלה הם הבסיס למחקר התקופות הבבלית, הפרסית וההלנסטית הקדומה במחקר העולמי.

מחקרים בשדה – חפירות ארכאולוגיות ברמת רחל 

השאיפה להגדיר את התרבות החומרית ולהבין את ההיסטוריה והכרונולוגיה של המאות ה-5-6 לפנה"ס ביהודה הביאה את פרופ' ליפשיץ ליזום סדרה של חפירות ארכיאולוגיות. פרוייקט החפירות ברמת רחל (2004–2010, בשיתוף עם פרופ' מנפרד אומינג, אוניברסיטת היידלברג), חשף מתחם מפואר המתוארך היטב למאות ה-2-7 לפנה"ס. הקמתו של המתחם המפואר לאחר שיעבודה של יהודה לאשור הביא להבנה חדשה בדבר מהות הקיום של ממלכה וסאלית תחת שלטון אימפריאלי, והדגיש את המשכיות הקיום של יהודה כממלכת חסות תחת שלטון אשור, מצרים ובבל, ולאחר מכן, לאחר חורבן ירושלים ובית המקדש, כפחווה תחת שלטון בבל, פרס, בית תלמי והממלכה הסלווקית. אחת התרומות המעניינות ביותר של פרויקט זה הייתה זיהויו של גן מלכותי, היחיד שנחפר אי פעם בישראל מתקופת המקרא. עצם קיומו של מתחם מפואר שכזה בסביבת ירושלים, והמשך קיומו לאחר חורבן העיר על ידי הבבלים בשנת 586 לפנה"ס ובהמשך התקופה הפרסית האירו תקופות אלה באור חדש ונתנו פרספקטיבה חדשה לגמרי למחקר של תקופה זו ביהודה. לא רק שממצאי החפירה ברמת רחל אפשרו, לראשונה, להציג טיפולוגיה קרמית מתמשכת למאות ה-4-7 לפנה"ס, אלא שהם גם הבהירו את הכרונולוגיה היחסית והמוחלטת של תקופות אלה ושפכו אור חדש על שלטון האימפריות (אשור, בבל ופרס) במרחבי הלבנט בכלל וביהודה בפרט.

הממצאים של חפירה חשובה זו פורסמו במאמרים רבים, וכן הוצגו לציבור בספרים פופולריים למחצה, ובפרסומים הסופיים של החפירות הקודמות במקום (חפירותיו של יוחנן אהרוני), וכן של פרויקט החפירות החדש.

בפרסומים שונים מאז סיום החפירות ברמת רחל, הוכיח פרופ' ליפשיץ כי המרכז המנהלי והכלכלי של פחוות יהודה תחת שלטון פרס הועבר מתל א-נצבה/מצפה (ק"מ ספורים מצפון לירושלים) לרמת רחל ולא לירושלים. בכך הוא הדגיש שעד לימי החשמונאים ירושלים הוסיפה להתקיים בעיקר כמרכז פולחני ולא כמרכז מנהל ושלטון. למסקנה זו יש חשיבות רבה גם לחקר היווצרותו של התנ"ך, במיוחד מאחר שחוקרי המקרא מייחסים לתקופה זו פעילות ספרותית ענפה, שבמהלכה נערכו ונכתבו חלקים גדולים מהיצירה המקראית ועוצבו מרכיבים חשובים ביהדות החדשה של ימי הבית השני.

מחקר: טביעות החותם על ידיות של קנקנים – מנהל וכלכלה ביהודה ב"עידן האימפריות"

אבן בניין נוספת של 'עידן האימפריות' היא המחקר המקיף והחדשני של המסורות המנהליות הייחודיות ליהודה – החתמה של קנקני אגירה גדולים, בעיקר הידיות שלהם, שהיו שייכים לרשות המרכזית, מסורת שהחלה בסוף המאה ה-8 לפנה"ס ונמשכה עד אמצע המאה ה-2 לפני הספירה. בעוד שעד למחקריו של פרופ' ליפשיץ בחנו חוקרים את הטביעות השונות בצורה נפרדת, ליפשיץ היה בין הראשונים שהבינו שתופעת ההטבעה על קנקנים מייצגת מסורת ארוכת שנים שיש לראות אותה כמכלול, בהקשר של השלטון האימפריאלי על יהודה ובחן את כל המערכות השונות לאורך 600 השנים שבהן התקיימו.

מחקר זה החל במחקר החלוצי של טביעות 'יהוד' – טביעות על ידיות קנקנים (ולעתים על גוף הקנקן עצמו) שבהן רשום שם הפחווה בארמית - 'יהוד' בצורות שונות ובקיצורים ('יהד', 'יה'), לעתים עם שמות הפחות ששלטו ביהודה ועם התואר שלהם בארמית "פחוא" (=הפחה). טביעות החותם הללו ידועות במחקר מאז המאה ה-19, אולם היה זה פרופ' ליפשיץ, ביחד עם פרופ' דיוויד ס. ואנדרהופט (בוסטון קולג') שערכו את המחקר המקיף הראשון והיחיד של תופעה ארכיאולוגית זו: התחקות אחר כל טביעות החותם שנמצאו אי פעם בחפירות ארכיאולוגיות ובסקרים, הגדרת הטיפולוגיה, הכרונולוגיה והתפוצה של כל טיפוס, בחינה מרחבית של התופעה ושימוש בכל המידע הזה כדי להבין את המערכת הכלכלית והמנהלית של יהודה בתקופה הפרסית ובראשית התקופה ההלניסטית. עבודתם החלוצית של ליפשיץ וואנדרהופט על טביעות 'יהוד' גם איפשרה לחוקרים ולארכאולוגים להשתמש בטביעות החותם ההלו ככלי תיארוך במחקר הארכיאולוגי של התקופה הפרסית. הם פרסמו מאמרים רבים בנושא זה, והספר המסכם, שיצא לאור בשנת 2011, זכה לקונצנזוס כללי כאחד הפרסומים החשובים ביותר על יהודה בתקופה הפרסית, וכן זכה בשנת 2012 בפרס ג' ארנסט רייט היוקרתי - G. Ernest Wright Award of the American Schools of Oriental Research for the most substantial volume dealing with material culture from the Ancient Near East.

אולם עבור פרופ' ליפשיץ הייתה זו נקודת המוצא למחקר מקיף יותר, שבחן את השימוש המתמשך בקנקנים מוטבעים ביהודה החל משלהי המאה ה-8 כשיהודה נכנסה תחת העול האשורי והפכה לממלכה וסאלית, ועד אמצע המאה ה-2 לפנה"ס, עם עליית מדינת החשמונאים. פרופ' ליפשיץ אסף, ביחד עם תלמידיו, את כל הנתונים על ידיות קנקנים נושאות טביעות חותם שנמצאו אי פעם בחפירות ארכאולוגיות ובסקרים ברחבי יהודה, הגדיר את הטיפולוגיה שלהן, וכתוצאה מכך את הפיזור המרחבי והכרונולוגי של כל סוג, על מנת לדון במשמעותם עבור הכלכלה והמינהל המקומיים. מחקרים אלה הדגימו כיצד ממצא/חפץ בודד יכול להאיר היבטים רבים ושונים של ההיסטוריה של יהודה וכיצד ארכאולוגים וחוקרים יכולים להמשיך ולהשתמש בו ככלי תיארוך מרכזי במחקר. מאמרים רבים ראו אור על ידי ליפשיץ גם בנושא זה, יחד עם תלמידיו ועמיתיו, ואת התמונה השלמה הוא סיכם בספר, הראשון והיחיד על המנהל והכלכלה של טביעות החותם ביהודה ב"עידן האימפריות".

 

מחקרים בשדה – חפירות ארכאולוגיות בתל עזקה

על מנת להבין טוב יותר את החלק המוקדם של 'עידן האימפריות' יזם פרופ' ליפשיץ פרויקט חדש, הפעם בשפלת יהודה. הוא ארגן ומנהל את משלחת לאוטנשלאגר בתל עזקה (מאז 2010, בשיתוף עם פרופ' מנפרד אומינג, אוניברסיטת היידלברג, ופרופ' יובל גדות, אוניברסיטת תל אביב). בחפירות בתל עזקה התגלתה עיר חזקה ומבוצרת מתקופת הברונזה התיכונה, עיר גדולה ועשירה מתקופת הברונזה המאוחרת, ועדויות לעיר שהתקיימה במקום בימי הבית הראשון, כולל עדויות לחורבן האשורי במסע סנחריב (701 לפנה"ס) ועדויות לחורבן הבבלי (586 לפנה"ס).

לפרטים על פרוייקט המחקר בתל עזקה: https://azekah.org/

פרסומים

פרסומים


לרשימה מקיפה של כל הפרסומים המדעיים (באנגלית)

רשימת הספרים שכתב:

ליפשיץ, ע. תשס"ד. ירושלים בין חורבן להתחדשות. ירושלים.

ליפשיץ, ע., גדות, י., ארובס, ב., ואומינג, מ. תשע"ה. מה לוחשות האבנים? 3000 שנה של היסטוריה נשכחת ברמת רחל. ירושלים.

ליפשיץ, ע. תשע"ח. עידן האימפריות: היסטוריה ומנהל ביהודה לאור טביעות החותם על קנקנים. ירושלים.

Lipschits, O. 2005. The Fall and Rise of Jerusalem: The History of Judah under Babylonian Rule. Winona Lake. 

Lipschits, O. and Vanderhooft, D. 2011. Yehud Stamp Impressions: A Corpus of Inscribed Stamp Impressions from the Persian and Hellenistic Periods in Judah. Winona Lake.

Lipschits, O., Gadot, Y. Arubas, B. and Oeming, M. 2017. What the Stones Are Whispering? 3000 Years of Forgotten History at Ramat Raḥel. Winona Lake.

Lipschits, O., Gadot, Y. and Freud, L. 2016. Ramat Rael III: Final Publication of Aharoni's Excavations. (The Emery and Claire Yass Publications in Archaeology - Monograph Series of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University). Tel Aviv.

Lipschits, O. 2021. Age of Empires: The History and Administration of Judah in the 8th–2nd Centuries BCE in Light of the Storage-Jar Stamp Impressions (Mosaics: Studies on Ancient Israel 2). Tel Aviv and University Park, PA.

Lipschits, O., Oeming, M. and Gadot, Y. 2020. Ramat Rael IV – The Renewed Excavations by the Tel Aviv-Heidelberg Expedition (2005-2010): Stratigraphy and Architecture (The Emery and Claire Yass Publications in Archaeology - Monograph Series of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University). Tel Aviv and University Park, PA.

Lipschits, O., Freud, L., Oeming, M., and Gadot, Y. 2021. Ramat Rael VI:  Pottery Assemblage and Stamp Impressions from the Babylonian and Early Persian Periods (The Emery and Claire Yass Publications in Archaeology - Monograph Series of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University 39). Tel Aviv and University Park, PA.

Lipschits, O., Freud, L., Oeming, M., and Gadot, Y. forthcoming. Ramat Raḥel V – The Renewed Excavations by the Tel Aviv-Heidelberg Expedition (2005-2010): The Finds (The Emery and Claire Yass Publications in Archaeology - Monograph Series of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University). Tel Aviv and University Park PA.

 

רשימת המאמרים בעברית:

ליפשיץ, ע. תשנ"ז. מקורותיה של האוכלוסיה היהודאית במודיעין ובסביבתה. קתדרה 85: 32-7.

ליפשיץ, ע. תשנ"ט. כינונה של פחוות 'יהוד' הבבלית. דברי הקונגרס העולמי השנים-עשר למדעי היהדות, חטיבה א' – המקרא ועולמו. ירושלים תשנ"ט: 123-115.

ליפשיץ, ע. ירושלים מראשית ימיה ועד לשלהי ימי הבית הראשון. בתוך" שביט, י. (עורך). ירושלים: ביוגרפיה. ירושלים: 37-13.

ליפשיץ, ע. תש"ס. האם היתה אחוזת מלך בעין גדי בשלהי תקופת הברזל ובמהלך התקופה הפרסית? בתוך: שוורץ, י., עמר, ז., וציפר, ע. (עורכים). ירושלים וארץ ישראל (כרך אריה קינדלר). תל-אביב: 42-31.

ליפשיץ, ע. תשס"ב. "...ואין בתים בנויים" (נחמיה ז' 4): מה בין מדיניותה של האימפריה הפרסית ודלותו של הממצא הארכיטקטוני ב'יהוד מדינתא'. בתוך: פאוסט, א., וברוך, א. (עורכים). חידושים בחקר ירושלים (דברי הכנס השביעי). רמת גן: 76-45.

ליפשיץ, ע. תשס"ב. על 'עבד המלך' ו'עבד יהוה'. בתוך: יפת, ש. (עורכת). שנתון למקרא ולחקר המזרח הקדום, י"ג. ירושלים: 172-157.

ליפשיץ, ע. תשס"ח. מי מימן ומי ארגן את בניית חומותיה של ירושלים? מקורותיה של רשימת "בוני החומה" (נחמיה ג' א'-לב) ומגמות שיבוצה ב"זכרונות נחמיה". בתוך: בר-אשר, מ. ואזנה, נ., טוב, ע., ורום-שילוני, ד. (עורכים). ש"י לשרה יפת – מחקרים במקרא, בפרשנותו ובלשונו. ירושלים: 90-73.

ליפשיץ, ע. וואנדרהופט, ד. תשס"ח. ירושלים בתקופות הפרסית וההלניסטית לאור ממצא טביעות 'יהוד'. ארץ ישראל כ"ח – מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה (כרך טדי קולק). ירושלים: 115-106.

ליפשיץ, ע. וגדות, י. תשס"ט. רמת רחל ועמק רפאים – קשרים ופירושים. בתוך: עמית, ד. ושטיבל, ג"ד. (עורכים). מחקרים בארכיאולוגיה של ירושלים ושל סביבתה (אוסף מאמרים, כרך ב'). ירושלים: 96-88. 

ליפשיץ, ע. תשס"ט. זמנן ומקורן של כותרות האבן המעוטרות מיהודה, ממואב ומעמון. קתדרה 131: 24-5.

ליפשיץ, ע., גדות, י., ארובס, ב., ואומינג, מ. תשס"ט. רמת רחל וצפונותיה. קדמוניות 138: 77-58. 

ליפשיץ, ע. וואנדרהופט, ד. תשס"ט. 40 טביעות יהוד שלא פורסמו מחפירות אהרוני ברמת רחל. ארץ ישראל כ"ט – מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה (כרך אפרים שטרן). ירושלים: 269-248.

פרחי, י. וליפשיץ, ע. תש"ע. בולה נדירה של הדריאנוס מחפירות רמת רחל. בתוך: ברוך, א., לוי-רייפר, א., ופאוסט, א. (עורכים). חידושים בחקר ירושלים, הקובץ החמישה-עשר. רמת-גן: 174-169.

ליפשיץ, ע. ופינקלשטיין, י. תשע"ב. בית עמרי במואב: יהץ ועטרות. ארץ ישראל ל' (ספר בן-תור): 299-290.

קוך, ע. וליפשיץ, ע. תשע"א. ממלכת יהודה בשלהי ימי הבית הראשון לאור טביעות הוורדה על ידיות קנקנים. קתדרה 137: 26-7.

ליפשיץ, ע. תשע"ב. "הנה איש צמח שמו" (זכריה ו: יב). ארץ ישראל – מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה ל' (כרך אמנון בן-תור). ירושלים: 289-283.

ליפשיץ, ע. ועמית, ד. תשע"ב. 18 ידיות קנקנים נושאות טביעות חותם שלא פורסמו עד כה. בתוך: ברוך, א., לוי-רייפר, א., ופאוסט, א. (עורכים). חידושים בחקר ירושלים (הקובץ השבעה-עשר). רמת גן: 198-179.

ליפשיץ, ע. ונאמן, נ. תשע"א. מ"בעל פרצים" ל"בית הכרם" – על שמה הקדום של רמת רחל. בית מקרא נ"ו/א: 86-65.

בוצר, א. וליפשיץ, ע. תשע"ב. מסקנות ראשונות ממחקר טביעות ירשלמ על ידיות של קנקני אגירה. בתוך: ברוך, א., לוי-רייפר, א., ופאוסט, א. (עורכים). חידושים בחקר ירושלים (הקובץ השבעה-עשר). רמת גן: 218-199.

ליפשיץ, ע., פינקלשטיין, י., וקוך, ע. תשע"ה. התל על ההר: פתרון לבעיית מיקומה של ירושלים בתקופות הברונזה והברזל. בתוך: שטיבל, ג"ד, פלג-ברקת, א. בן-עמי, ד. וגדות, י. (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך ח'). ירושלים: 175-161.

דוידוביץ', א. פורת, נ. גדות, י. אבני, י. וליפשיץ, ע. 2012. שיטה חדשה לתיארוך טרסות: מקרה מבחן מרמת רחל. בתוך: ברוך, א., לוי-רייפר, א. ופאוסט, א. (עורכים). חידושים בחקר ירושלים (הקובץ השבעה-עשר). רמת גן: 492-473.

רז, ק. גדות, י. וליפשיץ, ע. תשע"ד. האמנם קבורת יהודים מקרב פשוטי העם? קבורה בקברי פיר במבט מרמת רחל. בתוך: שטיבל, ג"ד, פלג-ברקת, א. בן-עמי, ד. וגדות, י. (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך ז'). ירושלים: 256-243.

ב' גרוס, י' גדות וע' ליפשיץ, "שימוש ראוותני במים והגן במתחם הארמון ברמת רחל", בתוך: שטיבל, ג"ד, פלג-ברקת, א. בן-עמי, ד. וגדות, י. (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך ז'). ירושלים: 131-110.

לנגוט, ד., גדות, י. וליפשיץ, ע. תשע"ד. "פְּרִי עֵץ הָדָר":ראשית גידולו של האתרוג בארץ ישראל ושלבי חדירתו למסורת ולתרבות היהודית. בית מקרא  נ"ט (א): 55-38.

ליפשיץ, ע., שלום, נ., שתיל, נ., וגדות, י. תשע"ה. יהודה ב"מאה השלישית הארוכה" – מבט ארכיאולוגי. בתוך: שטיבל, ג"ד, פלג-ברקת, א. בן-עמי, ד. וגדות, י. (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך ח'). ירושלים: 152-134.

ליפשיץ, ע. תשע"ז. מסורות אברהם בין ממרא לירושלים. בית מקרא ס"ב: 253-222.

ליפשיץ, ע., גדות, י., ואומינג, מ. 2018. חמש עונות חפירה בתל עזקה: ממצאים, ציפיות והפתעות. קדמוניות 156: 99-84.

ליפשיץ, ע. תשע"ט. לשאלת זמנם ותהליכי התפתחותם ועיצובם של מנהגי חג הסוכות בשלהי התקופה הפרסית ובראשית התקופה ההלניסטית. בית מקרא ס"ד: 310-286.

ליפשיץ, ע. וקוך, ,ע. תשע"ט. "מתחת לפנס": שכבות חורבן ככלי להבנת תהליכי התפתחות של התרבות החומרית. בתוך: גדות, י., ואחרים (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך י"ג). ירושלים: 208-189.

רוט, ה, ליפשיץ, ע., וגדות, י. תשע"ט. "ככה כן בונים חומה": ביצורי הברונזה התיכונה בעזקה ומשמעותם. בתוך: גדות, י., ואחרים (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך י"ג). ירושלים: 46-27.

שלום, נ., שלו, י., עוזיאל, י., כלף, א., ליפשיץ, ע., בוארטו, א., וגדות, י. תשע"ט. כיצד מחריבים עיר? עדויות ארכיאולוגיות חדשות לתוצאות המסע הבבלי לירושלים. בתוך: גדות, י., ואחרים (עורכים). חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה, קובץ מחקרים (כרך י"ג). ירושלים: 248-229.

וקנין, י., שער, ר., גדות, י., שלו, י., ליפשיץ, ע. ובן יוסף, א. תשפ"א. על חורבן ירושלים בימי הבית הראשון והשדה המגנטי של כדור הארץ. בתוך: מירון, א. (עורך). מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה. ירושלים: 96-82.

בן-ארי, נ., ספיר, נ., פרויד, ל., וליפשיץ, ע. תשפ"ב. אתר הרוגם במורדות ארנונה: מסקנות ארכיאולוגיות והיסטוריות ראשונות. בתוך: חידושים בארכאולוגיה של ירושלים וסביבותיה. קובץ מחקרים. ירושלים: 76-55.

ליפשיץ, ע. בקרוב. "לזכור ולשכוח" – על דרכי העיצוב של "מיתוס הארץ הריקה". בתוך: בן-עמי, ד׳, שטיבל, ג״ד, טפר, י׳, גורזלזני א׳, וקוך, ע׳ (עורכים). במרכז 2: זיכרון. ירושלים.

 

כינוסים מדעיים


פרופ' ליפשיץ ארגן והיה הרוח המובילה מאחורי למעלה מ-50 כנסים שהתקיימו בישראל וברחבי אירופה וצפון אמריקה, על מנת לדון בממצאיו וברעיונותיו החדשים מתקופות אלו ובמשמעותם לשחזור היסטורי וללימודי המקרא. הוא הרצה בכ-200 כנסים ואירועים מוזמנים אקדמיים ברחבי העולם - מסין ויפן ועד מקסיקו וברזיל, דרך אוניברסיטאות רבות באירופה ובארה"ב.

לרשימה מלאה של הכינוסים וההרצאות (באנגלית):

 

קורסים ברשת, הרצאות ופודקאסטים


קורס באנגלית בסדרת "קורסרה" – נפילתה ועלייתה של יהודה

https://www.coursera.org/learn/jerusalem?action=enroll

For Trailer, go to: https://www.coursera.org/learn/jerusalem/lecture/GYlBf/course-trailer

 

סדרת הרצאות הרקטור – יהודה וירושלים תחת שלטון אשור, בבל ופרס (12 הרצאות  שהוקלטו בין אוקטובר 2013 לינואר 2014):

http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=category&id=802:babilon-jerusalem&Itemid=556

לקישור לכל אחת מההרצאות:

היסטוריה, מקרא ומה שקרה: ראשיתן של ממלכות ישראל ויהודה - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4122:history&Itemid=556

עלייתה של האימפריה האשורית וחורבנה של ממלכת ישראל - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4123:kingdom-of-israel&Itemid=556

 יהודה תחת שלטון אשור והצלתה המופלאה של ירושלים במסע סנחריב - https://www.youtube.com/watch?v=gXG_Acuhvgw&ab_channel=TAUVOD

 תקופת ”השלום האשורי“ –  http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4200:rector-jerusalem-peace&Itemid=556

 ”עידן האימפריות“: יהודה הקטנה בין אשור, מצרים ובבל - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4208:little-judah&Itemid=556

 המאבק הבבלי-מצרי והשתלטותה של בבל על ”ארץ חתי“ - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4235:jerusalem-rector-05&Itemid=556

 ירושלים תחת שלטון בבל וגלות יהויכין - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4260:jerusalem-under-babel&Itemid=556

 דברי ימי החורבן: קץ הבית הראשון – http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4299:the-fall-of-the-first-temple&Itemid=556

 ”מיתוס הארץ הריקה“ – http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4300:rector-empty-land-myth&Itemid=556

 עלייתו של כורש ומיתוס השיבה ההמונית ליהודה - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4301:rise-of-koresh&Itemid=556

 יהודה תחת שלטון פרס: ארכיאולוגיה, מקרא ומציאות היסטורית - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4318:judah-under-persia&Itemid=556

 בין היסטוריה להיסטוריוגרפיה: תיאור תולדות יהודה - http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=item&id=4348:yehuda-under-persian-rule-2&Itemid=556

 

עידן האימפריות (ארבעה פוקסאסטים ב"כאן תרבות" במסגרת "המעבדה"):

https://www.kan.org.il/podcast/program.aspx/?progId=2025   

 

 

מענקי מחקר

פרופ' ליפשיץ זכה בשורה ארוכה של מענקי מחקר תחרותיים, בחלק מהמקרים בשיתוף עם חוקרים נוספים.

בין היתר, אפשר להזכיר את קרן Dumbarton Oaks של אוניברסיטת הרווארד (2008), הקרן הישראלית למדע, האקדמיה הישראלית למדעים (2008; 2012; 2020) , מענקי מחקר "ישראל הקדומה" של אוניברסיטת תל אביב (2007; 2008; 2009; 2010; 2011), הקרן הגרמנית-ישראלית למחקר ופיתוח מדעי (2014), מענק סינרגיה של הקרן הלאומית למדע בשוויץ (2015), קרן גרדה הנקל (2019; 2020), קרן Olessia Kantor (2021) , Cogito Foundation (2021), תוכנית המחקר האקדמי המשותפת ישראל-יפן (2021 ) ו Fritz Thyssen Stiftung(2022).

פרופ' ליפשיץ הוא חתן פרס א.מ.ת. בתחום הארכיאולוגיה (2022).

לרשימה מלאה של מענקי המחקר (באנגלית)

סטודנטים לתואר שני ודוקטורט

Doctoral Students:

  1. Ester Shoham - The Crystallization of the Samaritans during the Persian Period. [Submitted 12\2010]
  2. Omer Sergi – The Formation of the Kingdom of Judah in the 9th Century BCE and its Reflection in Biblical Historiography.[Submitted 9\2012]
  3. Karen Covello-Paran - The Jezreel Valley during the Intermediate Bronze Age - Social and Cultural Landscapes (Together with Prof. Israel Finkelstein). [Submitted 6\2014]
  4. Ido Koch – The Shephelah Region during the Iron Age (together with Prof. Nadav Na'aman). [Submitted 5\2015]
  5. Liora Freud – Judahite Pottery of the Transition Phase between the Iron Age and Persian Period. [Submitted 2\2018]
  6. Yoon, Kook Young – Typology and Petrography of the Judahite Pillar Figurine (together with Prof. Yuval Goren). [Submitted 4\2020]
  7. Sabine Metzer - The potters of the Shephelah: Between tradition and innovation –Pottery Technology and Distribution, as a Reflection of Social and Economic Order during the Bronze and Early Iron Age. (Together with Prof. Yuval Gadot and Dr. Anat Cohen-Weinberger [IAA]). [Submitted 7\2020]
  8. Abra Spiciarich - Religious and Socioeconomic Diversity of Ancient Jerusalem and its Hinterland: A View from the Faunal Remains (together with Dr. Lidar Sapir-Hen and Prof. Israel Finkelstein). [Submitted 9\2020]
  9. Yitzhak LeeSak – Reassessment of the Benjaminite Traditions in the Hebrew Bible in Light of Archaeological Data and Historical Reconstruction. [Submitted 9\2020]
  10. Vanessa Linares – "The Invisible Trade": Organic Residue Analysis of Small Ceramic Vessels during the Middle Bronze and Late Bronze Ages (together with Prof. Ronny Neumann and Prof. Yuval Gadot). [Submitted 5\2021]
  11. Débora Sandhaus (Reem) – The Nexus of Cultures: The Central Shephelah during the Persian and Hellenistic Periods (together with Prof. Yuval Gadot).
  12. Shua kisilevitz –Cult in Iron IIa Judah – The Temple at Moza as a case study.
  13. Debora Aymbinderow – Oil Production in 8th-7th centuries BCE Judah (together with Dr. Ido Koch).
  14.  Yoav Vaknin – Key Issues in the Chronology of the Southern Levant in the Iron Age (1050-586 BCE): Archaeomagnetic Synchronization of Destruction Layers and its implications (together with Prof. Erez Ben Yosef and Dr. Ron Shaar).
  15. Nitsan Shalom - How to Destroy a City: Historical Reconstruction of the 586 BCE Babylonian Conquest of Jerusalem, Based on Textual, Macroarchaeological and Microarchaeological Analysis (together with Prof. Yuval Gadot and Prof. Elisabetta Boaretto).
  16. Alexandra Wrathall – The Judahite Lowland in the 7th Century BCE (together with Prof. Yuval Gadot).
  17. Jacob Schreibman - Trends in Mudbricks’ Content as Chronological Markers and Quantitative Indicators for Historical Events Comprehension (together with Prof. Yuval Gadot).
  18. Sean Dugaw –Arrowhead Typology in Historical Context: The Southern Levant 732-332 BCE (together with Dr. Guy Stiebel).
  19. Madeleine Butcher - At the Gates of the Great Green Sea: Tell el-Ajjul from the Middle to the Late Bronze Age. A Ceramic Outlook on The Southern Coastal Plain (together with Prof. Gunnar Lehmann and Dr. Paula Waiman-Barak).
  20. Roy Albag - A holistic approach to 3D virtual analysis & 3D reconstruction model in archaeology: The Temple Complex in Tel Moza as a case study (together with Prof. Anselm C. Hagedorn, Institut für Evangelische Theologie, Altes Testament / Antikes Judentum, Universität Osnabrück, Germany).
  21. Eran Gluska - A Historical and Geopolitical Look on the Book of Chronicles: A Means for Identity Formation during the Persian Period

MA Students:

  1. Ido Koch – Dating the Rosette Stamp Impressions from the Kingdom of Judah and the Origin of the Rosetta Ideogram in Judah (together with Prof. Nadav Na'aman). [Submitted 12\2008]
  2. Nirit Kedem-Shimon – Changes in the Architecture and Site Formation at Ramat Raḥel between the Iron Age and the Hellenistic Period. [Submitted 12\2009]
  3. Veronica Zlatcowski –  The Administrative Center in Ramat Raḥel during the Iron Age and the Persian Period in light of the Analysis of the Distribution of the Finds from Aharoni's Excavations (1954, 1959-1962). [Submitted 3\2010]
  4. Lior Marom – The Garden and the Water System – Area C1 in Ramat Raḥel Excavations (2005-2007). [Submitted 4\2010]
  5. Shira Gurvin – Technology and Function of Judean Bullae from the First Temple Period (together with Prof. Yuval Goren). [Submitted 8\2010]
  6. Liora Freud - The Longue Durée of the 7th Century BCE - A Study of the Iron Age Pottery Vessels from Ramat Raḥel. [Submitted 6\2011]
  7. Ephrat Bocher – The yršlm Stamp Impressions from the Early Hellenistic Period. [Submitted 4\2012]
  8. Shatil Emmanuilov – Tel Azekah in Light of the Archaeological Survey (together with Yuval Gadot). [Submitted 5\2012]
  9. Boaz Gross – Gardens in the Ancient Near-East and the Garden at Ramat Raḥel. [Submitted 12\2012]
  10. Lianne Merkur - Perceptions of the Past in Conflicted Societies: The Case of Lod, Israel (together with Yuval Gadot). [Submitted 1\2014]
  11. Sharon Napchan - Bliss and Macalister's Excavations at Tell Zakariya (1898-1899) in Light of Modern Research. [Submitted 4\2014]
  12. Alon Wagner - Genesis 14: Its Literary Growth, Its Messages, and their Historical Contexts. [Submitted 4\2014]
  13. Gennadiy Shoykhedbrod - Pax Assyriaca: Did Assyrian Imperialism Introduce Economic Prosperity in Judah (together with Dr. Alexander Fantalkin). [Submitted 6\2014]
  14. Michael Millman - Archaeomagnetic Constraints on the Chronology of the Judean Stamped Jar Handles (together with Erez Ben Yosef). [Submitted 9\2014]
  15. Sara Hirschberg – The Mamilah Farm-House and the Agricultural Area around Jerusalem. [Submitted 12\2014]
  16. Abra Spiciarich - Dietary Habits and Identity of Early Roman Jerusalem as Reflected in the Kidron Valley Landfill Faunal Assemblage (together with Dr. Lidar Sapir-Hen and Prof. Yuval Gadot). [Submitted 3\2015]
  17. Sabine Metzer - “On the Eve of Destruction”: Analyzing the Chronology, Function and Distribution pattern of a Late Bronze Pottery Assemblage from Tel Azekah (together with Prof. Yuval Gadot). [Submitted 3\2015]
  18. Michal Weinberger – Khirbet el-Burj and Jerusalem Surroundings in the Late Iron Age and the Persian Period. [Submitted 4\2015]
  19. Yoav Tsur - Tel Socoh in Light of the Archaeological Survey (together with Yuval Goren and Yuval Gadot). [Submitted 5\2015]
  20. Vanessa Linares - Assessing Canaanite Livelihood in Tel Azekah: Organic Residue Analysis of Late Bronze Age Material Culture (together with Dr.  Dvory Namdar, Prof. Yuval Gadot). [Submitted 6\2015]
  21. Sarah Richardson - A Late Bronze Production Kit: The Origin, Use, and Implications of the Assemblage Found in Area T2 of Tel Azekah during the 2014 Season. [Submitted 8\2016]
  22. Noa Shatil – Persian Period and-Early Hellenistic Pottery from Tell Azekah: Typology, Chronology and Identity. [Submitted 9\2016]
  23. Joshua Errington – Processes in Site Formation of Tel Azekah from the Early Bronze until the Hellenistic Period. [Submitted 10\2016]
  24. Christina Jones - Inter-Regional Connections during the Late Bronze Age as Reflected through the Animal Economy: Azekah – a Case Study (together with Dr. Lidar Sapir-Hen and Dr. Omer Sergi). [Submitted 3\2017]
  25. Nitsan Shalom – Changes in Settlement Patterns in Judah between the Persian and the Early Hellenistic Periods. [Submitted 9\2017]
  26. Sean Dugaw – A Typology of Arrowheads from the Late Iron Age and Persian Period Judah and its Historical Implications (together with Dr. Guy Stiebel). [Submitted 12\2017]
  27. ZhiXia Chen - From East to West: Chinese Porcelain Found in Israel from Early Islamic and Crusader Periods (together with Dr. Edna Stern, IAA, and Dr. Asaf Goldschmidt, TAU). [Submitted 3\2018]
  28. Danilo R. Giordano - Cultural contact between Mitanni and Southern Canaan during Egyptian Occupation: A study of Mitannian Cylinder Seals (together with Dr. Amir Gilan). [Submitted 3\2018]
  29. Schreibman Jacob - Comparison of Mud-Bricks ingredients as a possible basis for Chronological Identification (together with Prof. Yuval Gadot). [Submitted 3\2018]
  30. Barnea Se-Lavan – Animal and Fowl Fat in Nutrition, Archaeology, ANE Texts, Bible, Talmud, and Anthropology (together with Prof. Ran Zadok). [Submitted 3\2018]
  31. Jenna Hockema - Archaeomagnetism of Rhodian Amphorae Stamped Jar Handles: Contribution to the Study of Hellenistic Jerusalem (together with Dr. Erez Ben Yosef). [Submitted 6\2018]
  32.  Alexandra Wrathall - A Pits Perspective: An Early Iron IIB Ceramic Assemblage from Tel Azekah, Typology, Chronology, and Context (together with Prof. Yuval Gadot). [Submitted 10\2018]
  33.  Yoav Vaknin – The Potential for Synchronization of Destruction Levels from the Iron Age (1150-586 BCE) by Using Paleomagnetism (together with Prof. Erez Ben Yosef). An equal Submission to MA Thesis as part of a PhD Track [Submitted 10\2018]
  34. Maya Hadash – The Cypriot Import Assemblage from Late Bronze Tel Azekah: Chronological, Typological, and Inter-Regional Implications (together with Prof. Yuval Gadot and Prof. Assaf Yasur-Landau). [Submitted 11\2018]
  35. Roni Hoofien – The Beads Assemblage from Tel-Azekah as an Instrument for Understanding the Cultural, Economic and Trade Relations (together with Dr. Daniella Bar-Yosef). [Submitted 11\2018]
  36. Muduan Liu - Egyptian Interventions in the Southern Levant during the Rule of the 28th–30th Dynasties (404–342 BCE): An Archaeological Investigation (together with Dr. Shirly Ben-Dor Evian). [Submitted 6\2019]
  37. Elijah Kollin – Imperial Influence on Local Animal Economies: Iron Age II and Persian Period Faunal Remains from Tel Azekah (together with Dr. Lidar Sapir-Hen). [Submitted 10\2020]
  38. Madeleine Butcher - Northern Holemouth Jars in the Iron IIA: A Royal Israelite Administrative System for the Redistribution of Wealth (together with Dr. Omer Sergi). [Submitted 10\2020]
  39. Ruth Sapan – The “Gěbîrâ” at the Service of the Deuteronomist (together with Dr. Omer Sergi). [Submitted 11\2020]
  40. Jordan Weitzel - Burial Habits in the Iron I–Iron IIA Jezreel Valley: Social Structure, Ritual Practice and Ideology with Case Studies from Ḥorvat Tevet and Tel Shaddud (together with Dr. Omer Sergi). [Submitted 2\2021]
  41. Eran Gluska - The Description of the days of Uzziah: In the service of the ideology of the Chronicler. [Submitted 9\2021]
  42. Nicole M. Callaway - Body Language: Deciphering and Decoding - the Gestures, Postures, and Sizes of Female Figurines from the Late Bronze Age to the Iron II (together with Dr. Ido Koch). [Submitted 10\2021]
  43. Xiaoshuai Yuan - Site-Specific Analysis of Seals of Iron Age IIB Judah (together with Dr. Ido Koch). [Submitted 12\2021]
  44. Maddison Quail-Gates - Red, White and Blue: Corpus, Typology and Function (together with Prof. Yuval Gadot and Prof. Assaf Yassur-Landau).
  45. Barak Ayali – Tribal Groups and Their Place in the History of Ancient Israel through Biblical Historiography (together with Dr. Omer Sergi).
  46. Lior Sherban – Regional and Inter-Regional Social Networks in the Shephelah between the Iron Age IIC and the Persian Period: A View from Tel Lachish (together with Dr. Ido Koch).
  47. Tatiana Ananich – Judahite Burial Practice as a Reflection of Social Organization and Persona (together with Dr. Alexander Fantalkin).
  48.  Petunia Fernandes –Animal Economy at Tel Azekah during the Middle Bronze Age and the Nature of the Settlement (together with Dr. Lidar Sapir-Hen).
  49.  Yeonsuk Lee – Insights into the Daily Life of Tel Azekah: A Multi-Disciplinary investigation of Cooking Ware in the Middle Bronze and the Late Bronze Ages (together with Dr. Paula Waiman Barak).
  50.  Zion Levi - concentric incisions on Jar handles: Re-examination using 3D scanning technologies.
  51.   Hannah M. Ripps - Temples of the Late Bronze Shephelah: The View from Azekah Area E3 (together with Prof. Yuval Gadot).
  52.  Zohar Mor-Gan Laron - The Institute of Archeology at Tel Aviv University: History of its establishment and the first stages of its existence (1976-1968).
  53. Daniel Burlakov - Looking at the Backside of Bullae: A Functional Analysis of 7th-6th Century BCE Bullae from the ‘City of David’ (together with Prof. Yuval Gadot and Dr. Yiftah Shalev).
  54. Gadi Solomon - Mapping of Traditional Fruit Orchards as a Tool for Understanding Ancient Settlements and Agricultural Systems (together with Prof. Gideon Avni and Dr. Hagai Karchi).
  55. Andrea Garza Díaz Barriga – Common Ware Pottery Production Tradition in the Hellenistic and Roman Periods - Magdala as a Case Study (together with Prof. Andrea Berlin, Prof. Marcela Zapata – Meza, Prof. Zeev Herzog and Dr. Paula Waiman-Barak).
  56. Nathaniel Freeman - Trading systems in the Late Bronze Age Azekah: Petrographic studies of Cypriot and Mycenaean ceramics (together with Dr. Paula Waiman Barak).
  57. Daria Leibin-Graiver: Mollusc shells as material culture in the Iron Age II of the Southern Levant (together with Dr. Daniella Bar-Yosef Mayer and Dr. Ido Koch).
  58. Minji Jin - Reconstruction of Paleoenvironment and Wood Exploitation at Tel Azekah between the Middle Bronze Age and the Hellenistic Period (together with Dr. Dafna Langgut).
  59. Yuval Keidar - Tel Socoh in Light of the Finds from the 2012 Excavation Season (together with Prof. Erez Ben Yosef).
  60. Claudia E. Epley - Late Bronze Age III Hoard from Tel Azekah (together with Dr. Sabine Kleiman).
  61. Grady Gillett - A Petrographic Network Analysis of the Distribution of Late Roman 1 Amphorae in the Eastern Mediterranean (together with Prof. Andrea Berlin and Dr. Paula Waiman-Barak).
  62. Emily Anderson - The Late Bronze Age Stone Assemblage from Area T2 in Tel Azekah:  Production, Function and Trade (together with Dr. Sabine Kleiman).
  63. Bin Wang - The Donkey Economy in the Middle Bronze Age Southern Levant: Tel Azekah as a Case Study (together with Dr. Lidar Sapir-Hen).
  64. Jacob Dicken - Strontium Isotopic Analysis of Human Teeth from Four Individuals Excavated in the Late Bronze Age Collapse Layer at Tel Azekah (together with Prof. Hila May).
  65. Steve De Santiago Molina – The Writing Materials of the Late Bronze Age II–Iron Age IIA Levant and the Development of Cursive in the West Semitic Alphabetic Script (together with Dr. Omer Sergi and Dr. Madadh Richey).
  66. Tomer Agami - The Familiarity of Biblical Authors with the Remote Desert Areas: Kadesh as a Case Study.

Post-Doctoral Researchers under Supervision:

1.      Dr. Shlomit Weksler Bdolah (2013-2014)

2.      Dr. David Kertai (2014-2015)

3.      Dr. Yoav Farhi (2015-2016)

4.      Dr. Shirly Ben-Dor – Evian (2015-2016)

5.      Dr. Aharon Tavger (2018-2019)

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>