פרופ' רענן ריין

"רצתי כ-30 בלוקים ברחובות מדריד אל מערכת כתב העת כדי לקבל לידי עותק של הגיליון עם מאמרי הראשון", פרופ' רענן ריין, היסטוריון, חוקר את ההיסטוריה המודרנית של ארגנטינהו ההיסטוריה של ספרד, מכהן כסגן נשיא אוניברסיטת תל אביב

פרופ' רענן ריין
פרופ' רענן ריין

המחקר הראשון פורסם בשנת 1989, בכתב העת "היספניה" של המועצה העליונה למחקר מדעי של ספרד.

 

מה היה נושא המחקר שלך?

"הגעתי לאוניברסיטה, לחוג להיסטוריה כללית, במחשבה ללמוד היסטוריה אנגלית או צרפתית. אבל כמו שקורה לא פעם, בהשפעתו של מרצה כריזמטי, שיניתי את כיוון המחקר שלי. הרצאותיו של שלמה בן עמי על מלחמת האזרחים הספרדית "דחפו" אותי לכיוון חצי האי האיברי. באותה עת, 1986, כוננו לראשונה ספרד וישראל יחסים דיפלומטיים ביניהם. סיקרנה אותי מאוד השאלה מדוע לא הוקמו יחסים בין המדינות עד אז. לא היה בנמצא מחקר כלשהו בנושא זה, והתחלתי במחקר בארכיוני משרד החוץ הישראלי".

 

איפה זה "תפס אותך" בחייך האישיים?

"כשהמאמר הופיע, כבר הייתי בספרד עם אשתי ותינוק בן 10 חודשים, לצרכי מחקר הדוקטורט שלי בנושא אחר".

 

איך הרגשת בתקופת פרסום המחקר?

"היו אלה ימים שבהם נשלחו המאמרים בדואר אוויר למערכת כתב העת, ומחברים שהתגוררו מחוץ למדינה לא קיבלו הגהות לאישור הטקסט. את המאמר שלחתי לשיפוט בשנת 1987, וגם לאחר שהתקבל לפרסום, לא היה לי ברור באיזה גיליון זה יופיע ומתי. הגיליון עם המאמר שלי הגיע לכתובתי בישראל בזמן שאני הייתי במדריד... כשקיבלתי הודעה על כך, רצתי כ-30 בלוקים ברחובות מדריד אל מערכת כתב העת, כדי לקבל לידי עותק של הגיליון עם מאמרי הראשון".

 

טיפ ועצה לחוקר המתחיל

"בתקופה שבה למדתי, עדיין לא היה מקובל במדעי הרוח שדוקטורנטים יפרסמו מאמרים. היום אני מעודד את הדוקטורנטים שלי להתחיל ולפרסם בשלב מוקדם ולכוון תמיד הכי גבוה שאפשר, לכתבי העת היוקרתיים ביותר עם התהודה המחקרית הרבה ביותר. אבל לאלה מהם העובדים על ההיסטוריה של מדינות ואזורים שאינם דוברי אנגלית, אני ממליץ לפרסם גם בשפת המקום (גרמנית, צרפתית, ספרדית וכו'), כדי לקחת חלק פעיל בשיח ההיסטוריונים באותה מדינה".

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>