מחקר של פרופ' ערן בכרך נבחר כאחד משלושת המחקרים המשפיעים ביותר בתחום החברתי-סביבתי

הקרן למחקר ולפיתוחים חקלאיים של ארה"ב וישראל בחרה במחקרו של פרופ' בכרך, שמצא גורם למחלה מסתורית שקטלה דגי טלפיה (אמנון) בישראל ובעולם

08 נובמבר 2020

קרן BARD, הקרן הדו-לאומית למחקר ולפיתוחים חקלאיים של ארצות הברית וישראל בחרה במחקרו של פרופ' ערן בכרך מאוניברסיטת תל אביב כאחד משלושת המחקרים המשפיעים ביותר בתחום החברתי והסביבתי. המחקר בהובלתו של פרופ' בכרך נבחר מבין 1,330 פרויקטים מחקריים, שבהם משקיעה הקרן ואשר אותם מימנה במהלך 40 שנות פעילותה. המחקר מצא נגיף חדש בשם וירוס אגם הטלפיה Tilapia lake virus (TiLV), הפוגע בדגי טלפיה (אמנון), שמהווים ביטחון תזונתי של מיליוני בני אדם במדינות מתפתחות.

פרופ' ערן בכרך, מבית הספר למחקר ביו-רפואי ולחקר הסרטן ע"ש שמוניס בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, ערך את המחקר בשיתוף עם ד"ר אבי אלדר, מהמכון הווטרינרי ע"ש קימרון ופרופ' איאן ליפקין, מאוניברסיטת קולומביה בארה"ב.

קרן בארד (BARD, The US-Israel Binational Agricultural Research and Development Fund) הינו ארגון אשר מטרתו לעודד ולקדם מחקרים חדשניים משותפים לישראל ולארה"ב, מתוך רצון לטפח חדשנות פורצת דרך והתקדמות בתחום המחקר וייצור המזון. מאז היווסדה, השקיעה הקרן למעלה מ-315 מיליון דולרים ביותר מ-1300 מחקרים חקלאיים, ויישומיים לקידום החקלאות בשתי המדינות. השקעת הקרן השפיעה רבות על הפיתוח החקלאי בארה"ב ובישראל.

להתפשטות ה-TiLV השפעה עולמית הן במסגרות מסחריות והן במערכות אקולוגיות. לסחר העולמי בדגי טלפיה השפעה כלכלית עצומה בתעשייה שמכניסה כ-7.5 מיליארד דולר בשנה. ענף המהווה תעסוקה מרכזית בסין, מצרים, תאילנד, פיליפינים, אינדונזיה, לאוס, קוסטה ריקה, קולומביה, אקוודור והונדורס, כאשר ארה"ב היא יבואנית האמנון המובילה בעולם, הצורכת 225,000 טונות טלפיה מסה"כ  4.5 מיליון טון בעולם. דגי טלפיה מהווים גם מקור חשוב לחלבון בחלקים מהעולם המתפתח.

הארגון העולמי לבריאות בעלי חיים (OIE) וארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) יזמו הפצה של המידע על הנגיף, קידום כלי דיאגנוסטיקה לאבחון המחלה, וסיוע למניעת התפשטות המחלה במקומות שונים בעולם.

פרופ' בכרך מסביר ומוסיף כי "גילוי הנגיף, והזיהוי שלו כגורם המחלה באמנונים, איפשר לייצר כלים דיאגנוסטיים אלו. יצירת חיסון לנגיף, על סמך גילוי זה, מתבצעת בימים אלו. כמו כן, מעבר לחשיבותו הכלכלית, לנגיף חשיבות ביולוגית, מאחר שהוא מייצג משפחה של נגיפים שכלל לא הייתה ידועה עד עכשיו".