למרות המשאבים הרבים שמוקדשים למאבק בתופעה, האנטישמיות בעולם הולכת ומתגברת
הדוח השנתי של "המרכז לחקר יהדות אירופה בימינו" על מצב האנטישמיות בעולם חושף: 2021 הייתה שנת שיא באנטישמיות
לקראת יום השואה, "המרכז לחקר יהדות אירופה בימינו" בפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין, מפרסם זו השנה ה-28 את הדוח השנתי על מצב האנטישמיות. עורכי הדוח: "למרות המשאבים הרבים שמוקדשים בשנים האחרונות למאבק בתופעה, האנטישמיות הולכת ומתגברת. הפתרון אינו בהכרח עוד תקציבים, עוד כנסים ועוד חקיקה. נדרשת בחינה אמיצה ומקיפה של היעילות והתועלת של אסטרטגיות הפעולה הקיימות". הדוח, שמתייחס לשנת 2021, מתבסס על ניתוח של עשרות מחקרים שנעשו ברחבי העולם, לצד מידע שנמסר מרשויות אכיפת החוק, גופי תקשורת וארגונים יהודיים במדינות שונות.
"צריך לומר באומץ: המאבק נכשל"
הממצאים המדאיגים מצביעים על גידול חד במספר התקריות האנטישמיות במדינות רבות בעולם, גם בהשוואה לשנת 2019, טרום מגפת הקורונה. עורכי הדוח מדווחים על גידול דרמטי במספר התקריות האנטישמיות בארצות הברית, קנדה, בריטניה, גרמניה ואוסטרליה. על פי הדוח, הגידול קשור בהתחזקות של תנועות ימין קיצוני ושמאל קיצוני ובבמה הנדיבה שנותנות רשתות חברתיות להפצת שקרים והסתה. תיאוריות קונספירציה שמשגשגות בעקבות משבר הקורונה, ומבצע "שומר החומות" בעזה, עוררו באופן מיוחד גלים אנטישמיים.
"משהו לא עובד. בשנים האחרונות הושקעו ברחבי העולם משאבים עצומים במאבק באנטישמיות, שכללו תכניות חשובות ומבורכות, אבל מספר התקריות האנטישמיות, בכלל זה החמורות, נמצא במגמת נסיקה", אמר פרופ' אוריה שביט, ראש "המרכז לחקר יהדות אירופה בימינו", עם פרסום הדוח.
פרופ' דינה פורת, מייסדת המרכז, הדגישה בסקירה שכתבה על הסיבות לעלייה במספר האירועים האנטישמיים את ההשפעה השלילית של הרשתות החברתיות על התחזקות התופעה. לדברי פרופ' פורת, בתקופת הקורונה והסגרים, שבהם אנשים ישבו ספונים בבתיהם מול המחשבים, גדלה החשיפה לתיאוריות קונספירציה המשגשגות באינטרנט, ובכלל זה להאשמה לפיה הנגיף נוצר והופץ על ידי יהודים ומדינת ישראל כשהסגרים הוסרו. חלק ממי שהורעלו במשך תקופה ארוכה מתיאוריות אלה יצאו החוצה תוקפניים ומרירים יותר, כשהם ממשיכים להיות מושפעים מהשקרים שהפנימו. פרופ' פורת הדגישה שיש לראות בחומרה את מאמציה של איראן להפצת תעמולה אנטישמית ברשתות.
המרכז לחקר יהדות אירופה בימינו מפרסם את הדוח השנתי על מצב האנטישמיות בעולם
עלייה מדאיגה באירועי אנטישמיות בכל יבשות העולם
סקירות העומק שמתפרסמות בדוח מצביעות על תופעות מדאיגות במדינות שונות. ד"ר אינה שטקסר מצביעה על התחזקות האנטישמיות הממוסדת בדיקטטורה של בלארוס; ד"ר קרל יונקר וד"ר לב טופור מצביעים על החדירה של תנועות ימין אנטישמיות לזרמים המרכזיים של השמרנות האמריקאית; ד"ר אופיר וינטר מצביע על קולות בעולם הערבי שצובעים את "הסכמי אברהם" בצבעים אנטישמיים מובהקים; ועו"ד טליה נעמת מצביעה על הקושי של מערכת המשפט בצרפת לקרוא לאנטישמיות אסלאמיסטית בשמה.
מעיקר הדוח:
- ארה"ב: משטרת העיר ניו יורק דיווחה בשנת 2021 על 214 אירועים של פשעי שנאה כלפי יהודים לעומת 126 אירועים בשנת 2020. משטרת לוס אנג'לס דיווחה בשנת 2021 על 79 פשעי שנה כלפי יהודים, לעומת 40 בלבד בשנת 2020. במהלך אירועי מאי 2021 ומבצע 'שומר החומות' דווחו ברחבי ארה"ב 251 אירועים אנטישמיים בתוך כשלושה שבועות בלבד.
- על פי הסקר השנתי של הוועד היהודי-אמריקאי (AJC), 2.6% מיהודי ארה"ב חוו תקיפות אנטישמיות פיסיות בחמש השנים האחרונות.
- על פי נתוני הליגה נגד השמצה, נרשם גידול של 27% לעומת 2020 ו-113% לעומת 2019 במספר התקריות של הפצת תעמולה אנטישמית מצד ארגוני עליונות לבנה. הנתונים האלה מדאיגים במיוחד, שכן במספר התקריות של הפצת תעמולה של עליונות לבנה בכלל נרשמה דווקא ירידה.
- צרפת: השירות להגנת הקהילות היהודיות, בשיתוף עם משרד הפנים, דיווח בשנת 2021 על 589 אירועים אנטישמיים, גידול של 74% לעומת שנת 2020, אבל ירידה של 15% לעומת 2019.
- קנדה: בחודש מאי 2021 רשם ארגון בני ברית שיא של 40 שנה (מאז החל התיעוד ב-1982) באלימות פיזית על רקע אנטישמי בחודש אחד – 61 תקיפות. בסך הכול נרשמו באותו חודש 266 תקריות, גידול של 54% לעומת התקופה המקבילה ב-2020.
- הממלכה המאוחדת: בשנת 2021 דיווח ארגון השירות הקהילתי (CST) על 2,255 תקריות אנטישמיות, גידול של 34% לעומת 2020 ו-24% לעומת 2019. גידול חד של 78% לעומת 2020 נרשם במספר התקיפות הפיסיות נגד יהודים.
- גרמניה: על פי נתונים של משטרת גרמניה תועדו ברחבי המדינה ב-2021 3,028 תקריות אנטישמיות, גידול של 28.8% לעומת 2020 ו-49% לעומת 2019.
- הדוח מצביע על תופעה מטרידה שהתעצמה ב-2021: מתנגדי חיסונים גרמנים שמשווים את מצבם למצב היהודים בשואה. לטענת כותבי הדוח התוצאה היא טריוויאליזציה של השואה.
- אוסטרליה: בשנת 2021 נרשמו ברחבי המדינה 447 אירועים אנטישמיים – גידול של 35% לעומת 2020 ו-21.5% לעומת 2019. במאי התרחש מספר האירועים הגדול ביותר לחודש אחד אי פעם - 88 אירועים אנטישמיים.
כשישראל מגינה על עצמה גילויי האנטישמיות עולים
על פי הדוח, למבצע "שומר החומות" בעזה במאי 2021 ולמגפת הקורונה הייתה השפעה שלילית ישירה על מספר התקריות האנטישמיות בעולם. "זו מציאות בלתי נסבלת: כאשר ישראל מגינה על עצמה - יהודים מותקפים", אומרים עורכי הדוח. ההתלהמות ברשתות החברתיות מילאה תפקיד מרכזי בגל הזה. התופעה מעוררת ספקות באשר ליעילות החקיקה וההסכמים שנחתמו עם מפעילים של רשתות חברתיות, שהתחייבו למנוע העלאת התבטאויות אנטישמיות בפלטפורמות השונות. הבעיה החמורה ביותר בזירה המקוונת היא הרשת האפלה, שמהווה במה לקיצונים מכל הסוגים ומאפשרת הפצת תכנים אנטישמיים ללא הגבלה וללא פיקוח. הדוח מציין כי איראן משקיעה מאמצים וכספים רבים בהפצת מסרים אנטישמיים ואנטי-ישראליים באינטרנט, בעיקר באמריקה הלטינית ובארה"ב.
כבר עם פרוץ מגפת הקורונה בשנת 2020 נפוצו בעולם תיאוריות קונספירציה שהאשימו את היהודים ואת ישראל בהפצת הנגיף. האשמות אלה נסמכו על עלילות דם אנטישמיות בנות מאות שנים. בשנת 2021, עם ההקלה בסגרים, חזרה האנטישמיות לרחובות וגברה האלימות הפיזית נגד יהודים. במקביל נמשכה הפעילות המוגברת ברשתות החברתיות, ואף הפכה למרכיב מהותי בעיצוב הזהות של חלק מהמשתתפים. בין מתנגדי החיסונים יש מי שמאשימים את היהודים בפיתוחם במטרה להתעשר. הצלחת החיסונים בכלל, וקמפיין ההתחסנות היעיל של ישראל בפרט, רק העצימו את הטענות הללו. מתנגדי החיסונים אף יצרו השוואות מסולפות בין הדרישה להתחסן לבין מצב היהודים בשואה, שהובילו לטריוויאליזציה של השואה. לדוגמא, מנכ"ל פייזר היהודי, אלברט בורלא, בנו של ניצול אושוויץ, הושווה ליוזף מנגלה, בטענה ששניהם ערכו 'ניסויים בבני אדם'.
"הדבר הקל הוא לומר שצריך יותר חוקים ויותר תקציבים. אבל מה שנדרש באמת הוא בדיקה אמיצה ומקיפה של היעילות של אסטרטגיות הפעולה הקיימות. פשעי המלחמה הרוסיים, שנעשים תוך חילול ציני של זיכרון השואה, מלמדים אותנו שחלק ממי שהצהירו על מחויבות למאבק לא התכוונו לכך ברצינות ולא הפנימו את לקחי מלחמת העולם השנייה. העולם היהודי חייב להתעשת ולהבין שמאבק באנטישמיות ומאבק למען הסדר הדמוקרטי-ליברלי הם אותו מאבק", סיכם פרופ' שביט.