תועלת התעלות

שיטה חדשנית לתיקון פעילותן של תעלות אשלגן במוח, מונעת התקפי כאבים ופרכוסים המאפיינים סכיזופרניה

החוקר.ת מאחורי המחקר

פרופ' ברנרד אטלי
פרופ' גאן ברנרד אטלי פרס מטעם הקרן הישראלית לחקר הסרטן

מה בין תעלות אשלגן לכאב נוירופאתי?

לרפואה המודרנית אין כיום מענה לכאב נוירופאתי – כאב מתמיד, בעוצמה גבוהה מאוד, הנובע מפגיעה ישירה בעצב. במקרים רבים, אפילו טיפול במורפיום אינו משכך את הכאב, והסבל נמשך ללא הפוגה או תקווה להקלה. מחקריו של פרופ' ברנרד אטלי, מהמחלקה לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה בבית הספר לרפואה, עשויים לשמש תשתית לפיתוח תרופות יעילות למצב זה, וגם למחלות קשות אחרות שמקורן במוח – כמו אפילפסיה וסכיזופרניה. 

 

"תאי העצב במוח מתקשרים ביניהם באמצעות אותות חשמליים, הנישאים על-ידי יונים של חומרים כימיים שונים. היונים יוצאים מהתא ונכנסים אליו דרך מבני חלבונים המכונים תעלות יונים, הממוקמים בקרום התא," מסביר פרופ' אטלי. "יש סוגים מגוונים של תעלות יונים, המותאמים למעבר יונים של חומרים כימיים שונים - תעלות אשלגן, תעלות נתרן, תעלות סידן ועוד. התעלות, שהן תלויות מתח, נפתחות ונסגרות בתגובה לשינויים במתח החשמלי. מוטציות ופגיעות אחרות, שמשבשות את פעולת התעלות, עלולות לגרום לכאב נוירופאתי, לאפילפסיה או לתופעה הנקראת מיוקמיה – התכווצות מתמדת של שרירים בגפיים, וייתכן שהן מעורבות גם בסכיזופרניה. במעבדה שלי אנחנו מתמקדים בעיקר בחקר תעלות האשלגן – תעלות יוניות שמאפשרות מעבר של יוני אשלגן."

 

אחד המחקרים של פרופ' אטלי וצוותו עוסק במוטציות ממשפחת KCNQ, שמדכאות את פעילותן של תעלות האשלגן, בעיקר באזורי ההיפוקמפוס וקליפת המוח, וגורמות לפרכוסים ולכאב נוירופאתי. החוקרים משלבים כלים ומדדים ביופיזיקליים, ביוכימיים ומולקולאריים, כדי לאפיין תפקוד תקין של התעלות, ומנסים לתקן את הפגמים באמצעות נגזרות – מולקולות קטנות שמחזקות את פעילותן של תעלות האשלגן הפגועות. טכניקת הנגזרות החדשנית יושמה במחקר משותף עם פרופ' אינה וינר מהמחלקה לפסיכולוגיה.

 

מניעת התקפים אפילפטיים וכאבים בסכיזופרניה

המדענים בחנו את השפעת טכניקת הנגזרות על אזור ההיפוקמפוס במוחן של חולדות מודל לסכיזופרניה. הטיפול הניסיוני הצליח למנוע התקפים אפילפטיים והתקפים של כאב נוירופאתי באופן ממוקד וסלקטיבי, עם תופעות לוואי מינימאליות. חברה מסחרית, שהוקמה במיוחד למטרה זו, מקדמת כעת את הפרויקט, על מנת להגיע לשלב של ניסויים קליניים. בינתיים, חוקרים במעבדה ממשיכים במלאכתם: כעת הם מנסים ליישם את השיטה על עוברי חולדות המצויים עדיין ברחם אימם, ובודקים האם ניתן בדרך זו למנוע התפתחות עתידית של סכיזופרניה - אצל מי שמועד מלידה ללקות במחלה.

 

מתוך חוברת "מצב המוח" בעריכת דוברת האוניברסיטה >>

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>