כוחה המיוחד של המוזיקה

נחנך מכון אקדמי ראשון מסוגו לקידום דיאלוג בעזרת מוזיקה

11 דצמבר 2018

אוניברסיטת תל אביב מקימה מכון אקדמי שיקדם דיאלוג חוצה מגזרים, מגדרים ותרבויות, תוך שימוש בכוחה המיוחד של המוזיקה. המכון, שפועל בבית הספר לחינוך ע"ש חיים וג'ואן קונסטנטינר, שם לעצמו למטרה להוביל מהלך אקדמי וחינוכי-חברתי פורץ דרך: שימוש במוזיקה ככלי לקידום דו-שיח, תוך שימוש בתכניות ובמודלים חדשניים, שחלקם פותחו ויושמו בהצלחה בשנים האחרונות במסגרת מיזם "מוזיקה ככלי לדיאלוג".

המכון הוקם ביוזמת אביעד מיתר, אמנון הרציג וד"ר אורי לשמן, שהקימו בשנים האחרונות מיזם חברתי ואינטרנטי בשם "מוזיקה ככלי לדיאלוג". אביעד מיתר, איש עסקים בין-לאומי ויזם חברתי, העמיד לרשות המכון הון ראשוני, והוא ישתתף בהנהלתו ויעמוד בראש הוועדה המייעצת שלו; ד"ר אורי לשמן, מנצח, מלחין ואיש אקדמיה וחינוך עתיר ניסיון, משמש כמנהל המכון; אמנון הרציג, יזם חברתי ועסקי, ישמש כחבר בוועדה המייעצת של המכון.

אין צורך ברקע מוזיקלי קודם

"אני מאמין שהמכון החדש יקדם תהליכי דיאלוג בקרב הדור הצעיר שהוא דור העתיד שלנו, ויוביל מהלך אקדמי חינוכי-חברתי בקנה מידה רחב" אמר מיתר, "אני מזמין אנשים וקרנות בארץ ובעולם שהנושא של קידום דיאלוג וצמצום קונפליקטים בישראל ובעולם חשוב להם, לחבור אלינו למהלך החשוב ופורץ הדרך שאנחנו מובילים".

לדברי ד"ר לשמן, המכון החדש יעסוק בכמה תחומים: מחקר אקדמי, הוראה אקדמית ויישומית, פיתוח חממה למיזמים לקידום דיאלוג ופרויקטים חברתיים וחינוכיים, בעיקר בקרב סטודנטים, בני נוער וצעירים. המכון אינו עוסק בלימוד או בעשיית מוזיקה, ולכן אין צורך ברקע מוזיקלי קודם.

בתחום המחקר, המכון יקדם מחקרים רב-תחומיים על השפעת המוזיקה על קידום דיאלוג משמעותי ועל העצמה אישית, בשיתוף עם חוקרים מובילים בתחומי החינוך, הפסיכולוגיה, חקר המוח, חלק התודעה, כריית מידע ועוד. כמה מחקרים מבטיחים כבר החלו, כשהמטרה היא להעשיר את הידע הקיים ולתרום לשימוש מושכל יותר במוזיקה ליצירת דיאלוג במכלול רחב של תחומים, כולל בתהליכים טיפוליים.

בתחום ההוראה האקדמית, המכון ייזום תכניות מגוונות במסגרת קורסים, סדנאות וימי עיון לסטודנטים. שלוש תכניות כאלה כבר יצאו לדרך בסמסטר הראשון.

לצד מחקרים והוראה, יפעיל המכון חממה ראשונה מסוגה למיזמים חברתיים וחינוכיים לקידום דיאלוג, שיפתחו סטודנטים במסגרת לימודיהם. החממה תעודד סטודנטים ליזום ולהוביל מיזמים שהם בעלי ערך חברתי מובהק, בתוך האוניברסיטה ומחוצה לה, כחלק מתכניות הלימוד האקדמיות של המכון.

המכון ייזום גם תכניות ופרויקטים לבני נוער ולצעירים, בהן תכניות לבני נוער יהודים וערבים בבתי ספר, שכמה מהן כבר יושמו בהצלחה.

בשורה אקדמית לקידום דיאלוג ולקירוב לבבות

לדברי ד"ר לשמן, "המכון יקדם מצוינות אקדמית ומחקרית ומצוינות חינוכית וחברתית. הוא ייזום שימושים חדשים במוזיקה, שיגרמו לשינויי תפיסה ותודעה, בקשר שבין האדם לבין סביבתו החברתית במעגלים הקרובים והרחוקים יותר, גם עם אנשים השונים ממנו ברקע תרבותי, מגזרי או לאומי. יש כאן בשורה אקדמית עם פוטנציאל לרלוונטיות במציאות היומיומית שלנו ולקידום דיאלוג בארץ ובעולם".

"המכון מקדם ערכי ליבה אוניברסליים חשובים", ציינה עו"ד עדי אולמרט, מנכ"לית אגודת הידידים של אוניברסיטת תל אביב, "דיאלוג וקירוב לבבות, חדשנות ויצירתיות, יזמות ומנהיגות חברתית, משקפים את הערכים האקדמיים והחברתיים של האוניברסיטה כמוסד חדשני ומחדש, שמשמש בית לסטודנטים מכל המגזרים והתרבויות. לכן אנחנו מחפשים שותפי עוגן אסטרטגיים, קרנות ותורמים פרטיים, וכן גורמים שישתתפו בפרויקטים מסוימים, כמו מלגות לסטודנטים מצטיינים, סדנאות לבני נוער, ועוד".