פרופ' יונתן בן-דב ופרופ' רודד שרן זכו במענק יוקרתי בתחום מדעי הרוח הדיגיטליים
המענק מטעם משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
פרופ' יונתן בן-דב,מהחוג למקרא בפקולטה למדעי הרוח ע"ש אנטין, ופרופ' רודד שרן מביה"ס למדעי המחשב ע"ש בלווטניק בפקולטה למדעים מדויקים ע"ש סאקלר, קיבלו מענק מחקר מטעם משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה בתחום מדעי הרוח הדיגיטליים לשנת 2022 על הצעת המחקר שלהם.
עיבוד שפה באמצעות בינה מלאכותית
המחקר של פרופ' בן-דב ופרופ' שרן הוא מחקר בין-תחומי, המתמקד בשימוש בכלים חישוביים לפתרון שאלות מחקר במדעי הרוח, וחקר השפה בפרט, שלא נענו עד כה באמצעים הקלאסיים של מדעי הרוח. במחקרם, פרופ' בן-דב ופרופ' שרן משתמשים בעיבוד שפה טבעית (NLP) באמצעות בינה מלאכותית על לשון המקרא והלשון של מגילות קומראן. המטרה היא להשיג הבחנה בין רבדי הלשון המצויים במגילות, ובכך לשפר את חלוקת המגילות לקבוצות על פי האלמנטים הלשוניים הייחודיים למחבר מסוים או לקבוצת מחברים. המחקר יבחן שאלות שנידונו במחקר באופן מסורתי זה עשרות שנים, וינסה להגיע להכרעה חישובית שלהן.
משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה יוצא מדי שנה בקול קורא למחקרים בתחום מדעי החברה והרוח בנושא מדעי החברה והרוח הדיגיטליים. על המחקרים להציג גישות ודרכים לקידום אסטרטגי של המדע היישומי בישראל, לתת מבט בין-תחומי פורץ דרך ולהציע חשיבה פתוחה, רעננה וחדשנית. השנה שני חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הם הזוכים במענק המחקר היוקרתי לקידום מדעי הרוח הדיגיטליים בישראל.
פרופ' יונתן בן-דב: "מדעי הרוח הדיגיטליים הוא תחום שצובר תאוצה בארץ ובעולם, וגם אצלנו באוניברסיטה. המחקר הדיגיטלי מאפשר כיוונים חדשים ומרתקים לקידום מדעי הרוח, לצד המחקר הטקסטואלי המסורתי, שהוא חשוב לא פחות."
פרופ' רודד שרן: "השילוב של כלים חישוביים במחקרים של מדעי הרוח מאפשר שיתופי פעולה פוריים ופיתוח כיווני מחקר חדשניים. אני מודה על האפשרות שניתנה לנו לחקור את מגילות קומראן תוך שילוב מודלים לשוניים מסורתיים עם מודלים חישוביים מתקדמים, ואני מקווה שהמענק יתרום לקידום תחום מדעי הרוח הדיגיטליים ויעודד שיתופי פעולה בין-תחומיים דומים בעתיד."