אקדמיה לקהילה: נערות למען נערות

מעל 1,500 נערות בסיכון הוכשרו כמנטוריות בתוכנית ייחודית של היחידה ללימודי המשך והשתלמויות של ביה"ס לעבודה סוציאלית

03 נובמבר 2020
מנהלת ומייסדת התוכנית, פרופ' מרים גולן (צילום: איציק בירן)

באוניברסיטת תל אביב יציינו בקרוב כ-20 שנה למיזם הייחודי "נערות למען נערות", שבמסגרתו כ-1,500 נערות וצעירות בסיכון ובמצוקה עברו הכשרה כמנטוריות, וחלק מהן משמשות כמדריכות לצעירות אחרות בסיכון. המחזור החדש, שייפתח בשנת הלימודים תשפ"א, יכלול כ-120 נערות וצעירות במצוקה ובמצבי סיכון חברתיים, נפשיים ומשפחתיים שונים.

מנהלת התוכנית פרופ' מרים גולן מבית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל מסבירה כי התוכנית המיוחדת מהווה גשר עבור אותן צעירות שנמצאות בסיכון, מחיי מצוקה לתוכנית שמעצימה אותן ופותחת עבורן אפיקים חדשים.

התוכנית משלבת לימודים עיוניים, לצד העצמה אישית ו"יציאה לשטח" לביקורים במרכזי שירותים לנערות וצעירות השרויות במצבי קושי ומצוקה. במשך שנת לימודים אחת, הצעירות רוכשות כלים מגוונים בכל הקשור לתקשורת בין אישית, השכלה, הגשמה עצמית, היבטים נפשיים, תוכנית לעתיד ועוד. בסיום התוכנית, הבנות מקבלות תעודות סיום של היחידה ללימודי המשך והשתלמויות של בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב. התוכנית פועלת בתמיכת אגודת הידידים של אוניברסיטת תל אביב בניהולה של עו"ד עדי אולמרט, שמסייעת מזה מספר שנים להפעלתה ולפיתוחה.

דוגמה ותקווה לחיים טובים יותר

מנהלת ומייסדת התוכנית, פרופ' גולן מספרת בהתרגשות: "בתחילת הדרך, לפני כ-20 שנה, אני וחברתי ד"ר מיכל קומם חיפשנו מסגרת שתמצה את ניסיון החיים של נערות וצעירות שחוו קשיים ומצוקות, שבהענקת לימודים הולמים - תוכלנה לשמש מודל, לתת תקווה ולסייע לנערות ולצעירות הנמצאות בקשיים ובמצוקה. ואכן, המחזור הראשון החל באמצעות איתור של כ-30 בנות באופן עצמאי על ידינו, במפגש איתן ברחובות ובהוסטלים. עם הזמן, ככל שהמחזורים חלפו, המיזם הלך והתעצם ואני גאה מאוד על כך שעד היום הכשרנו מעל 1,500 נערות וצעירות מכל רחבי הארץ, שחלקן בעקבות התוכנית אף התגייסו לצה"ל ולשירות לאומי, למדו באקדמיה, השתלבו בחברה, התחתנו והקימו משפחות".

צעירה שהשתתפה באחד המחזורים האחרונים בתוכנית מסכמת: "למדתי במהלך התוכנית שחוויית החיים שלי יכולה להיות אחרת לחלוטין, שאני לא מסכנה, אלא יכולה להביא לידי ביטוי את היכולות והכישורים שלי. מצאתי בתוכנית מקום מכיל, מחבק, מאמין בי, כזה שהעניק לי בטחון וכלים שגרמו לי להאמין בעצמי, באחרים, לדעת לקבל את הטוב ולא פחות חשוב, הגעתי מהמקום הכי נמוך שיכול להיות כמעט, למקום שבו יכולתי להעניק כלים שיצילו אחרות, שלא יפסיקו להאמין בעצמן".

"הייתי בעולם של סמים, אלכוהול ושוטטות ברחובות," היא מוסיפה, "והגעתי למקום שבו אני חולמת ללמוד באוניברסיטה ולהיות עובדת סוציאלית. ההשתתפות בתוכנית הצילה לי את החיים וגרמה לי להסתכל עליהם אחרת. אני עדיין נמצאת בתהליך שמסייע לי להירפא מהילדות הלא פשוטה שעברתי, והחלום שלי הוא ללמוד עבודה סוציאלית. אני רק מחפשת גורם שיסייע לי להגשים את החלום ולסגור מעגל, כדי שאוכל ללמוד בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב".