הרצאה של עופר אדרת - למי שייך קפקא?

סמינר מחקר - המכון להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות ע"ש כהן

26 בנובמבר 2012, 18:00 - 20:00
בניין גילמן, אולם ירושלמי 449
ללא תשלום
הרצאה של עופר אדרת - למי שייך קפקא?

מרצה:  עופר אדרת, אוניברסיטת תל-אביב

הרצאה: למי שייך קפקא?

בית משפט ישראלי קבע לאחרונה, כי כתבי היד של מקס ברוד ופרנץ קפקא, שהוחזקו בידי חוה הופה מתל-אביב, יועברו לספריה הלאומית בירושלים. בכך, הסתיימה הפרשה שהסעירה את עולם הספרות במשך קרוב לחמש שנים. בעקבות הפסיקה, ניפגש לדיון מסכם בפרשה, שיכלול סקירה היסטורית ומשפטית ודיון בשאלות מרתקות מתחומי המשפט, המוסר, התרבות והיחסים הבינלאומיים.

למי שייך קפקא? האם מדינת ישראל היא "הבעלים" של כתבי יד יהודיים באשר הם? האם לגרמניה "זכות" לדרוש להחזיק בכתבי היד האלה בטענה כי "קפקא היה סופר גרמני"? איפה עובר הגבול בין המרחב הפרטי לציבורי ומי בכלל אמון על שמירתם של נכסי תרבות? קרוב ל-90 שנה אחרי מותו של קפקא, צוואתו ממשיכה להעסיק את חוקרי הספרות ואת מעריציו ברחבי העולם. האם בקשתו לשרוף את כתבי היד שלו היא רק החוליה הראשונה בשרשרת של צוואתו נבגדות, שמגיעה כעת לקצה?

יו"ר: פרופ' ליאו קורי