חג אביב שמח בגנים הבוטניים של אוניברסיטת תל-אביב

לכבוד חג האביב, משה פרי, הגנן הראשי ועוזר המנהל של הגנים הבוטניים, מספר לנו על עבודתו בגנים ועל אהבתו הגדולה לצמחים

פריחת האביב בגנים הבוטניים
פריחת האביב בגנים הבוטניים

כל גן צריך גנן. משה פרי, הגנן הראשי ועוזר המנהל של הגנים הבוטניים, לא מטפל בגן אחד, גם לא בשניים. הוא מטפל בגנים המשתרעים על פני כ-34 דונם, ומכילים כ-3800 מיני צמחים ועצים, והוא מאושר מכך. "את אהבתי לצמחים ספגתי בילדותי מאבי, שנהג לגדל צמחים בעציצים במרפסת ביתנו באהבה ובלהט גדול, בשכונה הראשונה של תל-אביב – נווה צדק. הייתי מתבונן באבי גוזם עלים נבולים, מחליף תערובת אדמה ומשקה את הנענע והריחן שהיינו גוזמים לצרכים ביתיים. כבר אז התפעלתי מהעובדה שצמחי נוי משמשים גם כצמחי תועלת. כששואלים אותי איזה צמח כדאי לשתול, אני ממליץ לשתול צמחים, שהם גם יפים וגם מועילים כמו רימון, תאנה, פסיפלורה ועוד.

 

בגן לצמחי תועלת ע"ש אסתר מני-אלרן ז"ל שבגנים הבוטניים אפשר למצוא צמחים שונים המשמשים להפקת תבלינים, צבעים וגומי, ובגן לצמחי רפואה ע"ש נסים ויוליה מנשה גדלים צמחים המשמשים להפקת תרופות. בין היתר ניתן למצוא בשטח הגנים גם גן לעיוורים ע"ש ג'ק בנש-בנט, הכולל הסברים בכתב ברייל, מעבדה להתפתחות שורשים מתחת לפני הקרקע, גן קקטוסים המכיל מאות פרטים של צמחים ונחשב לאחד המגוונים והמרשימים בתכולתו, ואת גן דפנה קרסו לצמחייה טרופית, בו ניתן לסייר בין עצים טרופיים, סחלבים, צמחים מטפסים וצמחים טורפים.

 

מתנה לחג: פריחת הסחלב

לפני כמה שבועות, פרח לפתע הסחלב בפעם הראשונה מאז הובא לגן, לפני כ-13 שנה. טרם פריחתו, לא היה ידוע באיזה מין של סחלב מדובר, אך עם פריחתו זוהה כשייך למין אנגרקום משוטי, או בשמו העממי המפורסם "סחלב דרווין".

 

בשנת 1798 התגלה הסחלב הזה לראשונה במדגסקר על ידי בוטנאי צרפתי, שהעניק לו את הכינוי "כוכב בית לחם" על שום פרחיו הבהירים דמויי הכוכב. התכונה שריתקה אל הפרח ביולוגים ובוטנאים היא הדורבן הארוך שלו, שמגיע לאורך של כ-30 סנטימטרים. הצוף נמצא בתחתית הדורבן. "איזה בעל חיים מסוגל להאביק סחלב עם דורבן כה עמוק?" תהו החוקרים. גם צ'ארלס דרווין עסק בשאלה הזו. הוא קבע כי האבולוציה ודאי דאגה למאביק מתאים, וכי במדגסקר קיים עש בעל חדק באורך של כ-30 סנטימטרים שמאביק אותו. 21 שנים לאחר מותו של דרווין, ב-1903, נפתרה התעלומה, כאשר שני חוקרים גילו רפרף שחדקו אכן באורך המתאים.

 

הסחלבים בחממה של הגנים הבוטניים מושקים במי גשם או במי מזגנים, ומדושנים אחת לשבועיים. משה פרי דואג לשנות מדי פעם את מיקומם, כדי שייחשפו לעוצמות אור מיטיבות. הוא מבטיח כי הסחלב המפורסם ימשיך לקבל תשומת לב מיוחדת, בתקווה שיפרח מעתה בכל שנה.

 

טעם החיים

"קראתי סיפור שנגע ללבי על חכם סיני עני שנותרה לו פרוטה אחת לחיות. בחצי פרוטה קנה כיכר לחם, ובחצי השני קנה פרח. שאלו אותו: "למה בזבזת את הכסף על פרח?", והוא ענה: "כיכר הלחם בשביל לחיות והפרח כדי שיהיה בשביל מה לחיות" מספר פרי, ומסכם: "זכיתי בכך שעבודתי עם צמחים היא גם התחביב שלי. ריבוי צמחים, גידולם וההתבוננות בהם לאורך השנים, מסבים לי הנאה רבה".


 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>