תלמידי תיכון יבנו להק לוויינים זעירים לשיגור לחלל בהובלת אוניברסיטת תל אביב

הפרויקט במימון משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

27 פברואר 2023

אוניברסיטת תל אביב זכתה לאחרונה במכרז 'תב"ל 2' של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה להובלת תוכנית חינוכית, במסגרתה תלמידי תיכון מ-7 יישובים בפריפריה יפתחו וייבנו לוויינים זעירים וישגרו אותם לחלל עד סוף 2024. המשרד משקיע בתוכנית זו כ-9 מיליון ש"ח.

הלוויינים יצוידו במעבדת גלאים מתוצרת המרכז למחקר גרעיני-שורק וישמשו למחקר בתחומים כמו ניטור "מזג אוויר חללי" וקרינה קוסמית. לשם ביצוע הפרויקט תקים האוניברסיטה מרכזי מו"פ וחדרים נקיים בבתי הספר ברחבי הארץ, שבהם יבנו התלמידים את הלוויינים.

הפרויקט ינוהל על ידי המרכז לננו-לוויינים בהובלת פרופ' מאיר אריאל, וישלב סטודנטים וחוקרים מן הפקולטות להנדסה ולמדעים מדויקים, הן בביצוע המו"פ ההנדסי והן במחקר המדעי. אוניברסיטת תל אביב נמצאת בחזית המחקר בתחומי "החלל החדש", והמרכז האוניברסיטאי כבר שיגר לחלל 3 לוויינים מדעיים זעירים בתוך פחות משנתיים.

שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ח״כ אופיר אקוניס: "השקת תבל 2 היא הוכחה להצלחה הכבירה של תבל שהשקנו לפני כשלוש שנים. האמנתי במיזם תבל מיד כשהוצג לי לפני כשלוש שנים והוריתי להוציאו לדרך, באופן שיכלול את המספר המקסימלי של תלמידות ותלמידי ישראל. אני מתחייב כשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה להמשיך ולהעצים את הנגשת המדע לכל אזרחי ישראל, תוך כדי התמקדות בהון האנושי בכלל ושל דור העתיד שלנו בפרט".

פרופ' מאיר אריאל, ראש המרכז לננו-לוויינים באוניברסיטת תל אביב ומנהל הפרויקט: "פרויקטים בתחומי הנדסת החלל משלבים תחומי מדע ודעת רבים ומגוונים. על כן נדרש מן התלמידים לא רק להעמיק חקר, אלא גם להיות יצירתיים ונחושים, ולשתף פעולה עם עמיתיהם בעבודת מחקר ופיתוח רב-צוותית. בפרויקט זה לראשונה, תלמידים מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים, יהודים, ערבים ודרוזים, בני החינוך הממלכתי, ובנות אולפנה מן החינוך הדתי, יעבדו שכם אל שכם ביחד עם מורים, סטודנטים וחוקרים מאוניברסיטת תל אביב למען מטרה משותפת הגדולה מסך חלקיה – שיגור להק לוויינים לחלל."

אירוע הפתיחה של התוכנית התקיים באוניברסיטת תל אביב, במעמד שר החדשנות המדע והטכנולוגיה ח"כ אופיר אקוניס, ובהשתתפות מנכ"ל המשרד מר גדי אריאלי, ומנהל סוכנות החלל הישראלית, תא"ל מיל. אורי אורון. באירוע השתתפו כ-400 התלמידים שישתתפו בפרויקט משבע הרשויות המקומיות המשתתפות בפרויקט, אשר זכו לברכת הדרך מרקטור האוניברסיטה, פרופ' מרק שטייף, ומדיקן הפקולטה להנדסה, פרופ' נעם אליעז. אורח הכבוד והדובר העיקרי באירוע היה סגן ראש נאס"א, רוברט (בוב) קבאנה, אשר היה לפני כן טייס ניסוי בצי האמריקאי וטייס מעבורות חלל, ומנהל מרכז החלל הגדול בעולם Kennedy Space Center.