תמר גרסטנהבר

1981

תל-אביב

הלוגיקה של האירוניה כפטיש בכתיבתו של אוסקר ווילד

תה עם חלב. נולדתי בבוסטון, עליתי לארץ בגיל חודשיים וביליתי את ילדותי בכפר הרי"ף. הוריי גידלו שדה פרחים מאחורי הבית ואני אהבתי ללבוש כותנות לבנות, להתרוצץ בין הבתים של השכנים ולשתות איתם תה עם חלב. בכפר היה גן שעשועים קטן ואני הפכתי את הנדנדה לכורסת הקריאה שלי, בה יכולתי לנשנש קרקרים עם גבינה צהובה ולטייל בין המילים של ספרי הילדים.

אף פעם לא התאמתי למבחנים הסטנדרטים והמורים לא הצליחו להבין אותי

פרחי הרטוריקה. בבגרותי החלפתי את התה בקפה ואת שדה הפרחים בחצר בפרחי הרטוריקה. העניין שלי בטקסט ספרותי החל מתוך קושי אישי. בלימודי המוקדמים לא התאמתי למבחנים הסטנדרטיים והמורים לא הצליחו להבין אותי. בתיכון אובחנתי כדיסגרפית. הקושי עם המילה הכתובה חידד עבורי את המעמד של הגרפמה – היחידה הבסיסית של הכתוב, והוביל אותי לבסוף אל הרטוריקה והפסיכואנליזה.

האירוניה של ווילד. אוסקר ווילד ידע כיצד לשעשע את צופיו המוסריים בעזרת שימוש מבריק באירוניה, דרכה הסתיר מהצנזורה התרבותית של תקופתו את המיניות שלו. המחקר עושה שימוש בפסיכואנליזה על מנת לחקור את המבנה הסובייקטיבי של צורה זו של אירוניה. בהמשך ארצה להעביר את הידע הפסיכואנליטי על הקשר בין סגנון כתיבה לסגנון חיים - הן כתיאורטיקנית של ספרות והן כאנליטיקאית.