דברי הימים - יום האוקיינוסים הבינלאומי

08 ביוני 2021, 18:00
מוזיאון הטבע ע"ש שטיינרדט, האודיטוריום ע"ש פביאן-סיריל בוואסון
20 ש"ח
דברי הימים - יום האוקיינוסים הבינלאומי (צילום: ד"ר בת-שבע רוטמן)

האוקיינוסים מכסים את רוב שטחו של כדור הארץ, ומהווים גורם מכריע בקביעת האקלים, משטר הרוחות והגשמים וכמות החמצן באטמוספירה. הים וחופיו מהווים נדבך חשוב בתרבות האנושית, והם מאכלסים מערכות אקולוגיות מרהיבות ומרתקות, כגון שוניות האלמוגים, יערות אצות הים ושדות הקרחונים. במשך מאות שנים נתפס הים כבית גידול כה עצום, עד שהמחשבה שהאדם יכול להשפיע עליו ועל החיים בו נראתה מגוחכת. כמות הדגים בים נדמתה אינסופית, כמו גם כמות הפסולת שניתן להשליך אליו.

העשורים האחרונים הציבו בפנינו תמונה מטרידה ושונה. אנו עדים לתופעה חוצת-אוקיינוסים של התמעטות הדגים, הנובעת מדיג יתר ומפגיעה בבתי הגידול הימיים, פלסטיק, נפט, אנטיביוטיקה ותרופות אחרות וכן חומרים נוספים המגיעים אל האוקיינוסים פוגעים במגוון המינים החיים בים, ההתחממות הגלובלית והתערבות האדם האיצו תהליכים של הגירה ופלישה של מינים חדשים, ולעיתים קרובות מזמנים אלינו מינים לא רצויים.

מדי שנה, ב-8 ביוני, מצוין יום האוקיינוסים הבינלאומי, במטרה לחגוג את בית הגידול הנפלא הזה. יום זה הוא הזדמנות נפלאה לפגוש את החוקרים במרכז הימי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, וללמוד מהם על התהליכים המתרחשים באוקיינוסים, על הדרכים למתן תהליכים אלה וכיצד יכול כל אחד מאיתנו לתרום את חלקו כדי לסייע בכך.

חוקרי המרכז הימי במוזיאון הטבע, חברי סגל בית הספר לזואולוגיה, בהרצאות קצרות:

• פרופ' רועי הולצמן: יש הרבה דגים בים! האומנם?
  • פרופ' נועה שנקר: כל הרעלים הולכים אל הים והים מלא
  • פרופ' יוני בלמקר: מה עושים דגים כשחם להם? התחממות גלובלית ודגי הים התיכון
  • ד״ר עמרי ברונשטיין: לא מוצאים את נמו? חפשו את הדנ"א שלו
  • פרופ' יוסי לויה: בעיות זיהום הים בנפט לנוכח ההסכמים האחרונים של מדינות המפרץ עם קצא”א

מחיר כרטיס: 20 ש"ח. הכרטיס כולל כניסה לתערוכות מהשעה 16:00 ועד תחילת האירוע.