מעודכן ליום רביעי, 9 ביולי 2008
שימו לב: ידיעון זה בהחלט אינו סופי ואין להסתמך עליו.
סילבוס טלאולוגיה ופעולה לשנת תשס"ח
(קורס מספר 06182830)
06182830 טלאולוגיה ופעולה
שיעור
מר אסף וקסלר
טלאולוגיה היא שיטת מחקר והסבר במונחים של תכליות. כהנחת עבודה, אפשר לדבר על שלושה סוגים עיקריים של תכליות: תכלית של פעולה (הוא מטייל לשם הבריאות; היא אוכלת גלידה לשם הנאה; החתול מיילל כדי לקבל אוכל), תכלית של מערכת ביולוגית (לטורפים יש שיניים חדות לשם אכילת בשר; תפקיד הקיבה הוא עיכול מזון) ותכלית של מוצר מלאכותי (תפקיד המאייד הוא ליצור תערובת של מים ודלק). הסבר טלאולוגי מסביר תופעה על ידי הטענה שהיא מתקיימת לשם דבר מה.
מה הקשר בין סוגי תכליות אלה? האם אחד מהם בסיסי יותר מהשני? האם הסבר טלאולוגי הוא סוג של הסבר סיבתי? ואם לא – איך ניתן להבינו? האם יש בכלל מקום להסברים טלאולוגיים בביולוגיה או בפסיכולוגיה לאחר המהפכה המדעית, ולאור תורת האבולוציה?
תכלית של פעולה שונה מהתכליות האחרות מכיוון שפעולה היא רצונית (intentional); היא נעשית בכוונה. מה הופך תנועת גוף לפעולה רצונית/מכוונת? האם זו העובדה שהפועל (agent) מודע לתכלית הפעולה ובוחר את האמצעים להשגתה באופן רציונאלי? אולי זו העבודה שתכלית הפעולה נתפסת על ידי הפועל כבעלת ערך, וזה מה שמניע אותו לפעול? במקרים אלה הפועל מונע לפעולה על ידי טעמים (reasons) לפעולה, (מדוע אתה רץ? כדי לתפוס את האוטובוס. מדוע אתה רוקד? כי זה מהנה.), אז אולי התנהגות מתוך טעמים היא המאפיין המיוחד של פעולה? או שמא פעולה מאופיינת כבעלת מימד של חופש, או של נורמטיביות, או אולי על ידי כך שהפועל שולט בפעולה בזמן התרחשותה? ייתכן שפעולה מאופיינת בכך שהיא נגרמת על ידי אירוע נפשי מיוחד המכונה 'רצון'. אבל האם אפשר לנתק את המושג של רצון מהמושג של תכלית (אני עושה X כדי לספק את רצוני)? נדמה שלרצון יש קשר למושג הערך, משום שבדרך כלל אנו רוצים דברים שאנו חושבים שהם טובים (נעימים, יפים, מועילים, ראויים). אך אולי המצב הוא הפוך – אנו שופטים כטובים את הדברים שאנו רוצים.
בקורס ננסה להשיב על שאלות כגון אלה, ולהתיר את הסבך המושגי העולה מתוך מחשבה על פעולה וטלאולוגיה, תוך הישענות על ההיסטוריה של הפילוסופיה החל מאפלטון ואריסטו ועד פילוסופים של המאה ה-20 כגון אליזבת' אנסקומב, דונאלד דיוידסון, רות' מיליקן, והארי פרנקפורט.
חובות התלמידים: קריאה שוטפת של החומר, והגשת שתי מטלות קצרות במהלך הסמסטר.
הקורס יסתיים בהגשת עבודת סיום.
הרכב הציון הסופי: 70% עבודת סיום, 30% שתי המטלות.
לפחות אחד מקורסי המבוא הבאים: פילו` חדשה, פילו` יוונית, מטאפיסיקה ותורת ההכרה, פילו` של המדע.