ידיעון תשס"ח

קישוט
 

מעודכן ליום רביעי, 9 ביולי 2008

שימו לב: ידיעון זה בהחלט אינו סופי ואין להסתמך עליו.

סילבוס הצגת האני בשיח: הבניית האתוס לשנת תשס"ח

(קורס מספר 06254284)

06254284  הצגת האני בשיח: הבניית האתוס

סמינר

פרופ` רות עמוסי

במרכזו של סמינריון זה עומד המונח "אתוס" כפי שהוגדר במסורת הרטורית של אריסטו: הדימוי העצמי שהדובר מבנה בשיח בכדי לחזק את דבריו ולעניק משנה תוקף לטיעוניו. המונח אתוס זוכה לעניין גובר והולך בלימודי הלשון והספרות והוא משמש לאחרונה ככלי מחקרי בניתוחם של טקסטים שונים ומגוונים. בכך הוא תורם לחקר השיח הפוליטי והתקשורתי, לאינטראקציות פנים-אל-פנים ולכלל סוגי השיח שבהם הצגת העצמי תופסת מקום מרכזי. יתרה מכך, בכוחו של המושג "אתוס" לתרום גם לניתוחם של טקסטים שבהם הצגת האני אינה מובהקת ואף חבויה, כמו למשל המכתב האינטימי, דבר העדות, הטקסט הספרותי ועוד. מעצם נטילתה של רשות הדיבור – בעל-פה או בכתב – הרי שהדובר מתחייב – במתכוון או שלא במודע – להבנייתו של דימוי עצמי הממלא תפקיד משמעותי בתקשורת שבינו לבין הנמען.
באמצעות סקירתה של הספרות התיאורטית והמחקרית העוסקת ב"אתוס"– (במגוון תחומים: רטוריקה קלאסית, סציולוגיה, חקר השיח, תורת הארגומנטציה) – נעמוד על מרכיבי הדימוי בשיח ועל הכלים המאפשרים לנתחו בדוגמאות ממשיות: נעסוק בניתוח נאומיהם של סגולן רויל ושל שיראק, ראיונות של אישים וכוכבים, סיפורים שונים בגוף ראשון, רומנים מן הספרות הצרפתית,... התלמידים מוזמנים להביא טקסטים לפי בחירתם.
הסמינריון מיועד לתלמידי ספרות ובלשנות ונושאי העבודות יקבעו בתיאום מראש עם המרצה בהתאם לתחום התמחותו של התלמיד. לצד ניתוח טקסט נבחר או קורפוס השאוב מן התרבות הצרפתית, ניתן לעבוד על כלים לשוניים, מה-linguistique du discours ו-Benveniste ועד לחקר השיח, המאפשרים ניתוח מדוקדק של הדימוי הדיסקורסיבי.
התלמידים מתבקשים לרכוש את הספר של רות עמוסי
Ruth Amossy, L'argumentation dans le discours, Paris, Colin, 2006
ולעיין בו לפני תחילת השיעור. (ניתן להזמינו באינטרנט).

הגשת עבודה סמינריונית עד לתאריך 30.4.08


בחינות

[]

עמוד זה מתוחזק על ידי גליה בהט This page is maintained by Galia Bahat הצהרה Disclaimer