ידיעון תש"ע

קישוט
 

שימו לב: לוח הבחינות יפורסם בתחילת חודש ספטמבר.

מבנה תכנית הלימודים ומהלך הלימודים

  1. היקף הלימודים
  2. סמינריונים ושיעורים
  3. שפות עתיקות
  4. שפה מודרנית שנייה
  5. סמינריון מחלקתי

החוג מציע שני תחומי לימוד:
(1) הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל, תכנית המתמקדת בארכיאולוגיה ובהיסטוריה המקראית של ארץ-ישראל וסביבתה למן התקופות הפרהיסטוריות ועד לשלהי התקופה הקלאסית; (2) תרבויות המזרח הקדום, תכנית המתמקדת בלשונות, בספרות, בדת ובהיסטוריה של מסופוטמיה, של אנטוליה, של הים האגאי ושל מצרים, וכן בארכיאולוגיה לתקופותיה של אזורים אלה.

בנוסף לשני תחומי הלימוד הללו מציע החוג מסלולי לימוד נוספים, בין תחומיים:

א)       תולדות ישראל הקדום

הלימודים במסלול הבין-תחומי 'ישראל הקדום' מכוונים להעמיק את הידע בתחום הארכיאולוגיה וההיסטוריה של תקופת המקרא, ולהקנות שיטות עבודה רלבנטיות שיכשירו תלמידים לקראת מחקר עצמאי במכלול התחומים שעליהם מבוסס חקר ההיסטוריה המקראית: ארכיאולוגיה, מקרא, אפיגרפיה ותרבויות המזרח הקדום.

ב)        חומרים ארכיאולוגיים

הלימודים במסלול חומרים ארכיאולוגיים מיועדים לתלמידים המעוניינים לשלב מחקר ארכיאולוגי עם שיטות מחקר מתחומי מדעי הטבע והמדעים המדויקים, הנלמדות במסגרת החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום  (בתוספת מספר קורסים מחוגים אחרים). התכנית פועלת בשני מסלולים: גיאו-ארכיאולוגיה וארכיאו-מטלורגיה. תכנית לימודים המקנה תואר מוסמך בארכיאולוגיה וחומרים ארכיאולוגיים נמצאת בהליכי אישור, ועד לאישורה היא תועבר במתכונת של מסלול. עם קבלת האישור יוכרו הקורסים שכבר נלמדו מתוכה רטרואקטיבית לצורך התכנית.

תכנית הלימודים של כל תלמיד בשני המסלולים תיקבע על ידי ראש החוג או על ידי יועצים שימונו על ידיו.

1. היקף הלימודים

היקף הלימודים במסלול המחקרי (הכולל עבודת גמר): במסלול זה ילמדו התלמידים קורסים בהיקף של 28 ש"ס, ובהם ארבעה קורסים שבמסגרתם תוגש עבודת רפראט וקורס אחד שבסופו תוגש עבודה סמינריונית. עבודת הרפראט תכלול סינתזה מצומצמת בהיקפה שתיכתב על פי כללי כתיבה מדעיים בנושא שייקבע במהלך לימודי הסמינריון. העבודה הסמינריונית תכלול סינתזה מקיפה ונושאה ייקבע במהלך לימודי הסמינריון.

בשנה הראשונה ללימודיהם ישלימו התלמידים 12 ש"ס לפחות בציון ממוצע של 90 ומעלה ויגישו עבודה סמינריונית אחת. במהלך שנה זו יבחרו התלמידים נושא לעבודת הגמר ויגישו תכנית מחקר (ראו סעיף ה' להלן). תלמיד שלא בחר נושא לעבודת גמר ולא הגיש תכנית מחקר עד לסיום שנה א' יעבור אוטומטית למסלול העיוני.

היקף הלימודים במסלול העיוני: במסלול זה ילמדו התלמידים בקורסים בהיקף של 32 ש"ס, ובהם שישה קורסים שבמסגרתם תוגש עבודת רפראט ושניים שבסופם תוגש עבודה סמינריונית. התלמידים במסלול זה חייבים לעמוד בבחינת גמר.

2. סמינריונים ושיעורים

רוב שיעורי התואר השני יתקיימו במתכונת של סמינריון. באחד מהם (במסלול המחקרי) או בשניים (במסלול העיוני) יגישו התלמידים עבודה סמינריונית. בשאר הסמינריונים או השיעורים יגישו התלמידים עבודות רפראט או יעמדו בבחינה. הסמינריון המחלקתי (2 ש"ס) עשוי לכלול קריאת חומר מקדים להרצאות והגשת עבודות רפראט קצרות לאחריהן. הציון באלה גם אלה יינתן בהתחשב בהשתתפותו הפעילה של התלמיד.

התלמידים רשאים ללמוד שיעורים רלוונטיים בהיקף של 4 ש"ס מחוץ לחוג על פי נושא התמחותם ובאישור של ראש החוג או של יועץ מטעמו.

תלמידי התואר השני יורשו להשתתף בשיעורי התואר הראשון רק כשיעורי השלמה בחוגים אחרים ובמקרים חריגים בחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, באישור המנחה וראש החוג. היקף שיעורים אלה לא יעלה על 4 ש"ס.

3. שפות עתיקות

תלמידים בתחום תרבויות המזרח הקדום, בתכנית המתמקדת בלשון, ספרות וכד', ילמדו שפה עתיקה ברמת מתקדמים ושפה עתיקה נוספת ברמת מתחילים. תלמידים בתחום הארכיאולוגיה הקלאסית ילמדו שפה קלאסית עתיקה (יוונית עתיקה או לטינית) ברמת מתחילים לפחות.

4. שפה מודרנית שנייה

על התלמידים להשיג ציון "פטור" ברמת מתקדמים בגרמנית, צרפתית או איטלקית.

5. סמינריון מחלקתי

הסמינריון המחלקתי נערך אחת לשבועיים ביום ב' בשעה 16:15. ההשתתפות בו חובה לתלמידי התואר השני בשתי שנות לימודיהם. כמו כן יחויבו התלמידים בהגשת עבודת רפראט רלוונטית. בסמינריון זה יישמעו הרצאות של סגל החוג ושל מרצים אורחים בנושאי מחקר אקטואליים ויוצגו תוצאותיהן של עבודות מחקר של תלמידי החוג לתארים מתקדמים.

עמוד זה מתוחזק על ידי צוות המחשוב This page is maintained by Humanities WebMaster הצהרה Disclaimer