ידיעון תשע"א

קישוט
 

שימו לב: לוח הבחינות יפורסם בתחילת חודש ספטמבר.

החוג ללימודים קלאסיים לשנת תשע"א

מבוא לפילוסופיה יוונית‏ (06181030)

שיעור

ד"ר אורנה הררי, ד"ר אריה פינקלברג

ד"ר אורנה הררי - סמסטר א'
סקירה של התפתחות הפילוסופיה היוונית מהפילוסופים הקדם סוקרטיים דרך אפלטון ועד אריסטו. הסקירה תתמקד בשלושת עקרונות ההסבר העומדים ביסוד כל אחת מהגישות הפילוסופיות הללו: היחסים בין חלק ושלם, דגם וההעתק, וכללי ופרטי. נחשוף את השאלות שעליהם עקרונות הסבר אלה משיבים ונעמוד על הקשיים שכל אחד מהם מעורר.
דרישות: נוכחות ב 80% מהשיעורים, קריאה שוטפת של המקורות הראשוניים ובחינה, אשר תקבע את הציון הסופי.

ד"ר אריה פינקלברג - סמסטר ב'
הפילוסופיה המערבית מתחילה ביוון העתיקה. היוונים המציאו את המושג "פילוסופיה", הגדירו את מושאיה, תיחמו את תחומיה, יצרו כלים מושגיים של הדיון הפילוסופי. אך היוונים לא רק הניחו יסודות הפילוסופיה אלא גם הביאו אותה לשיאים כאלה שההשפעה המעצבת והמשרה של תורותיהם של הפילוסופים היווניים ניכרת בכל שלבי התפתחותה של הפילוסופיה המערבית.
הקורס מהווה סקירת תולדות הפילוסופיה היוונית החל מהתהוותה (במאה השישית לפנה"ס) ועד שיאה בהגות הפילוסופית של אפלטון ואריסטו (במאה הרביעית לפנה"ס).

Introduction to Greek Philosophy
Dr. Orna Harari
The course offers a survey of the development of Greek philosophy from the Presocratics through Plato to Aristotle. The course focuses on three explanatory approaches: explanations in terms of (1) whole and parts, (2) paradigm and copy and (3) universal and particular.

Obligations: participation in at least 80% of the meetings, reading assignments, and an exam, which will determine the final mark.


Introduction to Ancient Greek Philosophy

Dr. Aryeh Finkelberg
Western philosophy begins in Ancient Greece: the Greeks invented the term "philosophy," defined the main topics of the philosophical discourse and created its conceptual apparatus. But the Greeks not only invented philosophy, - their philosophical achievements continuously influenced Western thought. The course is a historical survey of the development of Greek philosophy from its origins in the 6th century BCE to its highest point in the doctrines of Plato and Aristotle.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 15/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 10/04/2011 בשעה 16:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 30/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 05/08/2011 בשעה 9:00

פרקים באריסטו‏ (06182093)

שיעור

ד"ר אריה פינקלברג

קורס המשך למבוא לפילוסופיה יוונית אשר מטרתו היא להעמיק את ההכרות עם תורתו של אריסטו על כל היבטיה העיקריים.

השיעור יסתיים בבחינת בית.

Introduction to Aristotle
Dr. Aryeh Finkelberg
The course is a continuation of the Introduction to Greek philosophy and its aim is to deepen the students' acquaintance with main aspects of Aristotle's philosophy.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • סמסטר ב', מועד א': ב-14/6/11 ב-9:00. החזרה עד 22/6/11 ב-13:00.
  • סמסטר ב', מועד ב': ב-20/7/11 ב-9:00. החזרה עד 28/7/11 ב-13:00.

פילוסופיה יוונית אחרי אריסטו‏ (06182882)

שיעור

ד"ר אורנה הררי

סקירה של היבטים שונים של האסכלות הפילוסופיות של התקופה ההלניסטית: הספקנות, הסטואה, והאפיקוראים. נתמקד בהשקפות האפיסטמולוגיות, פיסיקליות, מטאפיסיות ואתיות של האסכולות הללו.
דרישות: נוכחות בלפחות 80% מהשיעורים, קריאה שוטפת של המקורות, ובחינת בית.

Greek Philosophy after Aristotle
Dr. Orna Harari
The course offers a survey of the views developed by the Hellenistic philosophical schools: the skeptics, the Stoics and the Epicureans. The course focuses on epistemology, metaphysics, physics and ethics.
Obligations: Participation in at least 80% of the meetings, reading assignments, and home exam.

דרישות קדם: מבוא לפילוסופיה יוונית

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-26/1/11 ב-9:00. החזרה עד 3/2/11 ב-13:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-6/3/11 ב-9:00. החזרה עד 14/3/11 ב-13:00.

יוונים בעידן הקלאסי ויצירת הציוויליזציה הים תיכונית‏ (06211162)

שיעור

פרופ` עירד מלכין

הציויליזציה היוונית הקדומה מזוהה לעתים תכופות עם תקדימי היסוד של תרבות המערב ("המצאת" הפילוסופיה, ההיסטוריה, הדמוקרטיה, וכו'). יוונים קדמוניים אף הם זיהו כמה ממאפייניהם המשותפים כמרכיביה של ציויליזציה: דת ופולחן, אורחות חיים, לשון, תרבות, דם משותף, ועוד. היתה זו ציויליזציה ים תיכונית מובהקת שהשתרעה לאורך חופי הים התיכון (ביוון של ימינו, בדרום צרפת, איטליה, צפון אפריקה, אסיה הקטנה והים השחור), ומאפיינה המובהק ביותר שהיתה זו ציויליזציה של ערי-מדינה. בניגוד לאימפריות הריכוזיות של המזרח התיכון, התפתחה בים התיכון ציוויליזציה ימית של ערי-מדינה קטנות יחסית שתושביה "אזרחים" (ולא "נתינים"), מעין מודל הפוך למזרח, שאפלטון דימה כ"צפרדעים החיים סביב לשלולית". ניתן לאפיין את ערי המדינה כ"רשת" ללא מרכז. השיעור ידון בהיסטוריה ובמאפייניה המובהקים של תרבות עיר המדינה (הפוליס) היוונית, בדרכי ייסוד ערי המדינה, בתולדותיהן של מספר ערי מדינה אופייניות, ובהשלכות לתרבות הפוליטית של ימינו.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 01/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 18/03/2011 בשעה 9:00

חיי יום יום ברומא העתיקה‏ (06211164)

שיעור

ד"ר רחל פייג` וישניא

רומא צמחה מעיר קטנה על גדות הטיבר והפכה לבירתה ההומה של אימפריה רחבת ידיים, שבשלהי המאה הראשונה לספירה הצטופפו בתחומיה הצרים כשני מיליון איש - רומאים ובני לאומים שונים. אנו יודעים לא מעט על ממשלה ומוסדותיה של רומא הן בתקופת הרפובליקה והן בתקופת הקיסרות, על צבאה וכיבושיה כמו גם על הדת הרומית – ואכן, תחומים אלה זוכים, בדרך כלל, לתשומת הלב המרבית הן במחקר והן בהוראה. שיעור זה יעסוק בפן שונה של ההיסטוריה הרומית וינסה לשחזר את "החוויה הרומית" באמצעות התחקות אחרי חיי היום יום של בני רומא, עשירים ועניים, בני חורין ועבדים. אין בידנו מקור אחד הדן בפרוטרוט בסוגיה, והמידע פזור בין מגוון מקורות כתובים וארכיאולוגיים למיניהם. חלק לא מבוטל מן העדויות לגבי חיי יום יום ששרד, הגיע לידנו מהריסותיהן של פומפיי והרקולאניאום, הערים שכוסו באפר וולקאני לאחר התפרצות הווזוביוס באוגוסט של שנת 79. במהלך השיעור נתמקד בנושאים הבאים: מגורים (היכן התגוררו, מבנה הבית וחלוקתו); מזון (מה אכלו ושתו, היכן ערכו קניות); משפחה (מהי משפחה, מי שייך אליה) - ובהקשר זה נשים (מקומן במשפחה, מעמדן המשפטי, נישואין, לידה, גירושין) וילדים (טיפול בילדים וגידולם, חינוך ובתי ספר, משחקים); לבוש והנעלה; עבודה (תנאים ושכר); תרבות פנאי; תרבות עממית; זנות; משחקים והימורים (מרוצי מרכבות, משחקי קובייה וקרבות גלדיאטורים); בילויים; נופש באיטליה ומחוצה לה. כמו כן נדון בדרך בה נוהלה העיר (שיטור, ניקיון, שווקים ואספקת מים).

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 19/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 20/07/2011 בשעה 9:00

מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות‏ (06711071)

שיעור

פרופ` משה פישר

שיעור זה מהווה שילוב בין הארכיאולוגיה הקלאסית של העולם היווני והרומי בכלל וזאת של ארץ-ישראל. מטרת השיעור היא להציג את ההיבטים השונים של הארכיאולוגיה בשילוב עם המטען התרבותי של העולם הקלאסי, היווני והרומי. השיעור מחולק לשלושה חלקים. החלק הראשון (הקצר יותר) יעסוק בהיבטים המקצועיים של הארכיאולוגיה הן כעבודת שדה והן כדיסציפלינה חברתית. תינתן סקירה של התפתחות הארכיאולוגיה בדורות האחרונים בהתייחס לרקע החברתי, הפוליטי והאידיאולוגי. החלק השני (המורחב יותר) של השיעור יעסוק בתחומים השונים של הארכיאולוגיה הקלאסית, דהיינו: ארכיטקטורה, קרמיקה ותחומים אמנותיים (פיסול, ציור, אמנות זעירה). כמו-כן, יוצגו תחומי העזר של הארכיאולוגיה הקלאסית, בעיקר הנומיסמטיקה (חקר המטבעות) והאפיגרפיה (חקר הכתובות). על-סמך המטען המוגש בשיעור תוצג תמונה של חיי היום-יום של העולם הקלאסי. החלק השלישי המוקדש לארץ-ישראל יעסוק בכל הנושאים הללו מההיבט הארץ-ישראלי על-פי הסדר הכרונולגי של התקופות ההלניסטית, הרומית והביזאנטית ויחסה למקורות הכתובים (כגון: תנ"ך, הברית החדשה, כתבי יוסף בן מתתיהו, ספרי המכבים, היסטוריה אוגוסטה, משנה, תלמוד, אבות הכנסייה).נעסוק בעיור, ביצורים, אמנות, קרמיקה, מטבעות, כתובות. העיור של הורדוס המלך: קיסריה, סמריה-סבסטה, אפק-אנטיפטריס; בית-המקדש והעיר ירושלים; מבצרי וארמונות מדבר יהודה; קרמיקה מתקופת הורדוס ובני-ביתו. "ארכיאולוגיה" של שתי המרידות של היהודים נגד הרומאים: שכבת החורבן של תקופת המרד הגדול וחשיבותה הארכיאולוגית. ארץ-ישראל כארץ הקודש לנצרות בתקופה הביזנטית.

Introduction to Classical Archaeology and to Archaeology of the Land of Israel in Classical Times
This introduction is a presentation of archaeological aspects of the Greek and Roman world vis-א-vis their impact on the Land of Israel from the Persian period (5th century BCE) onwards. Its main aim is to present the realia (archaeological reality) in order to help at a better understanding of the ancient civilizations. The course is divided into three parts. The first one is devoted to main aspects of archaeology in general and Classical archaeology in particular, referring to technical background of the archaeological work and its development from the Middle ages up to-day, including cultural, ideological and political aspects. The second part deals with the main aspects of Classical archaeology according to its main fields, namely architecture, pottery and art. Also auxiliary aspects are presented, such as epigraphy and numismatics. The third part of the course is a presentation of the archaeological reality of the Land of Israel during the Classical periods (mainly the Hellenistic, Roman and Byzantine) against the background of the Oriental culture in general and the Jewish culture in particular, as reflected by written sources as well, such as the Bible, the New Testament, Josephus Flavius' writings, Books of Maccabees, Mishna, Talmud, Christian Fathers etc. The course will deal with building techniques, urbanization, fortifications, public and private buildings, cultural material, art etc. Some of the main sites will be presented as case studies, such as Jerusalem, Caesarea, Beth Shean (Scythopolis) etc. "Archaeology" of the struggle between Jews and gentiles will also be presented such as the Maccabean wars, the First and Second Jewish War against the Romans.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 06/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/03/2011 בשעה 9:00

אומנות יוונית קלאסית והלניסטית‏ (06712428)

שיעור

פרופ` משה פישר

ייסקר המטען האמנותי של העולם היווני הקלאסי וההלניסטי על כל גוניו. ידונו עקרונות האמנות והאנליזה האמנותית המדעית הנהוגה כיום. יוצגו ההישגים האמנותיים של העולם היווני בהשוואה לעולם ההלניסטי . נעמוד על המשותף אך גם על ההבדלים המהותיים בין שני העולמות הללו. יצירות האמנות ידונו גם ביחס למסגרתן הארכיאולוגית, גיאוגרפית וחברתית.

Art in the Greek and Hellenistic world

The artistic achievements of the Greek and Hellenistic world are examined here. The artistic principles as well as the scientific artistic analysis would be presented and discussed. Greek art will be examined as compared with Hellenistic art while both their common characteristics as well as the differences will be discussed. The artistic works will be presented against their archaeological, geographic and social background.

דרישות קדם: מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

לשון יוונית למתחילים‏ (06721101)

שו"ת

ד"ר אורנה הררי

בשיעור זה ילמדו הדקדוק והתחביר של היוונית העתיקה ויקנו בו מיומנויות קריאה.

Greek for beginners

In this course students will learn the grammar and syntax of Ancient Greek, and will acquire basic reading skills.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 10/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 11/03/2011 בשעה 9:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 19/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 22/07/2011 בשעה 9:00

מבוא לספרות היוונית הקלאסית‏ (06721102)

שיעור

מר אייל ניסני

עיון בפרקים נבחרים מהאפוס ההומרי וההסיודי וכן בטרגדיות נבחרות מפרי עטם של שלושת המחזאים הקלאסיים: אייסכילוס, סופוקלס ואויריפידס.
מטרת הקורס: הכרות עם עולמה הספרותי של יוון העתיקה תוך כדי עיון בתכניה, הקשרה ההיסטורי, התרבותי וסיווגה ע"פ סוגיה הספרותיים.

מטלות סוף קורס: בחינה


Introduction to Classical Greek Literature

Students will study selected chapters in classical Greek literature from the Homeric and Hesiodic Eposes as well as selected tragedies by the three classical playwrights: Aeschylus, Sophocles, and Euripides.
Course Goals: To become familiar with the literary world of Ancient Greece while examining the content, the historical and cultural context, and to classify these works according literary genre.
End of course task: Final exam

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 28/01/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 04/03/2011 בשעה 9:00

לשון רומית למתחילים‏ (06721201)

שו"ת

ד"ר עידו יזרעלוביץ

במסגרת הקורס נלמד את יסודות הדקדוק הלטיני. אין צורך בידע מוקדם.

הציון הסופי ייקבע בהתאם למילוי חובות התלמידים: נוכחות, הכנה שוטפת של שיעורי הבית, קיום בחנים ובחינות (אחת בסיומו של כל סמסטר).

Latin for beginners

This course will cover basic Latin grammar. No prior knowledge required.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 06/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 18/03/2011 בשעה 9:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 26/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 29/07/2011 בשעה 9:00

מבוא לספרות רומית‏ (06721202)

שיעור

מר ברק בלום

הספרות הרומית העתיקה מהווה נכס צאן ברזל של התרבות המערבית ומקור לא-אכזב של השראה עד ימינו אנו. מטרת הקורס הינה לערוך הכרות עם יצירות המופת של המשוררים והסופרים הרומיים, כמו גם עם הקשרן הרחב יותר. במסגרת הקורס נעקוב אחר תולדותיה של ספרות זו, מראשיתה ועד התקופה הקיסרית. נדון בסוגותיה השונות, ביוצרים בולטים בכל סוגה וסוגה, ובחלקים נבחרים מן היצירות עצמן (בתרגום).
מטלות הקורס: בחינה.

Introduction to Roman Literature

Ancient Roman literature constitutes an invaluable asset of western culture and a continual source of inspiration to our very day. The purpose of this course is to provide an acquaintance with the masterpieces of the Roman poets and prose writers, as well as with the wider context in which they are embedded. The course shall follow the development of this literature from its early beginnings to the imperial period. We shall discuss its different genres, prominent authors within each genre, and a selection of passages from their works (in translation).
Course requirements: an examination.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 18/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/03/2011 בשעה 9:00

מטמורפוזיס במיתולוגיה היוונית והרומית‏ (06721536)

שיעור

ד"ר רבקה גרשט

שינוי צורה (מטמורפוזיס) לדמות אחרת – אדם או בעל חיים –, לפרח, עץ או אבן הוא מוטיב שכיח במיתולוגיה היוונית והרומית. יש שההשתנות נמנית עם כישוריה של הדמות (לדוגמה: זיאוס, הרה, דיוניסוס, תטיס, נריאוס) המבקשת להשיג דבר כל שהוא על ידי אימוץ חזות אחרת, יש שהדמות מבקשת להשתנות כדי להציל את כבודה ( כמו קאיניס או דפנה), ויש שההשתנות היא תולדה של נקם, לקח (לדוגמה המקרים של המדוזה-גורגונה, אֲרַכְנֶה, ניובה, אקטאיון, מידס) או 'הצלה' (כבמקרה של קדמוס והרמוניה, פרוקנה ופילומלה, ארתוזה, מירה, איקארוס, דידליאון אבי כיאונה, אקיס אהובה של גלתיאה). אלו הם רק חלק מגורמי המטמורפוזיס במיתולוגיה היוונית והרומית בהם נעסוק במהלך הסמסטר.

Metamorphosis in Greek and Roman Mythology

Metamorphosis – into a human or animal form, a flower, tree or stone – is a common motive in Greek and Roman mythology. Changing form can be one of the qualifications of a mythical figure (e.g. Zeus, Hera, Dionysos, Thetis, Nereus) used for achieving a goal which cannot otherwise be achieved. It can also be applied for saving someone's dignity (e.g. Caenis or Daphne), revenge, teaching a lesson (e.g. the Gorgon-Medusa, Arachne, Niobe, Actaeon, Midas) or 'salvation' (e.g. Cadmus and Harmonia, Procne and Philomela, Arethusa, Myrrah, Icarus, Daedalion Chione's father, and Acis Galatea's lover). These are but some of the causes of metamorphosis which will be studied during the semester.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 01/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 04/03/2011 בשעה 9:00

להתמודד עם המוות ברומא העתיקה‏ (06721537)

שיעור

ד"ר רבקה גרשט

אצל הרומים מורא המוות היה פחוּת ממורא אבדן הכבוד והתהילה. הספרות הרומית משופעת בתיאורי גבורה של גברים ונשים, ששלחו יד בנפשם כדי לשמור על כבודם. לתיאורים אלה נוסף מידע כתוב וחזותי המלמד על תפיסת הרומים את המוות בכללותו ואת דרכי התמודדותם עם מותם של ילדים בלא עת, עם מוות בארנה כעונש או למען התהילה, עם מוות בשדה הקרב למען המולדת ולהבדיל עם רצח למענה.

Facing Death in Ancient Rome

The Romans feared death less than they feared the loss of honor and glory. Roman literature abounds with heroic stories of males and females who protected their good name by committing suicide. Additional written and visual data help in understanding how normally death has been perceived and how the Romans dealt with premature death of children, death in the arena as either penalty or for the sake of glory, as well as with death in war for the sake of the patria, or contrariwise murder for the sake of the fatherland

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 13/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 01/04/2011 בשעה 9:00

דתות בעולם הרומי‏ (06721538)

שיעור

ד"ר עידו יזרעלוביץ

בשיעור זה נבחן אחדים מין המוטיבים המרכזיים בחיי הדת בעולם הרומי מאז כינון הרפובליקה ועד שלהי העת העתיקה. השיעור יכלול דיון במקום המיתולוגיה הרומית בחיי הדת; הקשר בין פרט לחברה בקונטקסט דתי; מקדשים; פסטיבלים ומשחקים; לוח השנה הרומי אליי מרפא; פולחן המנהיג; המוסדות הדתיים של הרפובליקה הרומית; המשמעות הדתית של המהפכה של אוגוסטוס; יהדות; נצרות; פולחנים מיסטריות; דת ואמונה טפלה.

חובות הקורס: בחינה

Religions of Rome

In this course will be looking into some of the key elements of religious life in the Roman world. Themes to be covered include the role of mythology; the religious ties between the individual and society; temples; festivals and games; the Roman calendar; temple medicine; ruler cult; the religious institutions of the Roman Republic; the religious consequences of the Augustan revolution; Judaism; the rise of Christianity; mystery cults; and religio and superstitio.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 30/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 31/07/2011 בשעה 13:00

ספרות יוון ורומא מהאלף בית עד לאינטרנט‏ (06721540)

שיעור

ד"ר אנדריאה רוטשטיין

בקורס זה נלמד את הדרכים השונות בהן ספרות יוון ורומא הועלתה לכתב ונמסרה, הלכה לאיבוד ולפעמים התגלתה מחדש, מהעת העתיקה ועד היום.
ספרות יוון ורומא צמחה כספרות שבעל פה. המצאת הכתב נתנה להן צורה קבועה יותר, למרות שגם יציבות זו שברירית. פפירוס, קלף, נייר וקוד דיגיטלי הינם חומרים אשר עלולים להיהרס או להיאבד כלל. כל פעם שטכנולוגיה חדשה הופיע התעוררה התנגדות עד שההרגלים השתנו, ואז עלה הצורך להעתיק את הטקסטים למדיום החדש: ממגילות פפירוס לספרים (קודקס) מקלף, אחרי כן לספר המודפס ולאחרונה למדיום הדיגיטלי. אילו מחברים מעתיקים ואילו לאו? בכל צומת יצירות שלמות היו בסכנה, ורבות אכן אבדו. היו מחברים ש"ניצלו" והשתמרו בעוד שאחרים נשכחו בשל בחירות תרבותיות או מכוונות. בקורס זה נשתדל להימנע מגישות פשטניות לגבי התפתחות הטכנולוגיה של הכתיבה, ונשאל: האם המהפכה הדיגיטלית, כשנוגעת לספרות יוון ורומא העתיקות, שונה מהצמתים שקדמו לה מבחינה איכותית, או שמא כמותית בלבד? ומה ההשלכות לשימור זיכרוננו הספרותי?


The Classical Text from the Alphabet to the Internet

In this course we shall explore how the literature of ancient Greece and Rome was recorded, transmitted, often lost and ocassionally rediscovered, from antiquity up today.
Greek and Roman literatures stem from oral cultures, but with the invention of writing they started getting more permanent form. Such “permanency” is, however, more fragile that one may think. First, physical writing media such as papyrus leaves, parchment, paper, and even digital code are perishable and easily damaged. Second, each time a new technology aroused (at first resisted and always forcing changes of habits), written materials had to be copied from the old medium to the new one: from rolls into codices, later to the printed book and recently to digital media. Which authors will be copied and which will not? At each crossroad written works were at a risk to be lost, and many actually were. Certain authors were “saved” while others were forgotten through “cultural choices”, occasionally through deliberate ones.
In this course we shall try to avoid simplistic views of progress and ask: is the digital turn as applied to the Graeco-Roman Literatures qualitatively or only quantitatively different from the previous ones? And what does this imply for the survival or our literary memory?

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-31/1/11 ב-9:00. החזרה עד 3/2/11 ב-13:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-3/4/11 ב-9:00. החזרה עד 6/4/11 ב-13:00.

ספורט ביוון העתיקה‏ (06721541)

שיעור

ד"ר אנדריאה רוטשטיין

אתלטיקה הייתה חלק מרכזי בחינוך של האזרח היווני בעת העתיקה. אימונים והשתתפות בתחרויות היו חלק מחיי היום יום של נערים וגברים צעירים, ובמידה רבה הגדירו את זהותם כיוונים. בקורס זה נתחקה אחר הענפים השונים של ספורט בהם עסקו היווניים. נשאל על מקורו ותפקידו החברתי. מה הקשר בין ספורט ופולחן, וספורט ופוליטיקה? אילו ערכים יווניים מובהקים באו לידי ביטוי בספורט העתיק? האם נשים יכלו להתאמן ולהתחרות? ומה הקשר בין המשחקים האולימפיים של היום ואלה של העבר?

Sport in Classical Greece

Athletics were central to education in ancient Greece. Exercise and competition were part of the daily life of boys and young men, and to a great extent they helped define their identity as Greeks. In this course we shall explore the various types of sport that the Greeks practiced. We shall inquire into its origins and social function. What is the link between sport and ritual, sport and politics? What Greek values were embodied by ancient sport? Were women able to train and compete? And what is the link between the modern Olympic games and those of the past?

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-14/2/11 ב-9:00. החזרה עד 17/2/11 ב-13:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-7/4/11 ב-9:00. החזרה עד 10/4/11 ב-13:00.

מבוא לחוק רומי‏ (06721542)

שיעור

ד"ר עידו יזרעלוביץ

מערכת החוק הרומי נחשבת לאחת התרומות החשובות של העולם הרומי לדורות הבאים ועדיין מהווה את התשתית למערכת החוק במדינות רבות ברחבי העולם. בשיעור זה נערוך הכירות עם אחדים מהיסודות המכוננים של מערכת החוק הרומי כגון המשמעות החוקית של כינון הרפובליקה ברומא; פרסום שניים-עשר הלוחות; חוק אזרחי; תפקיד הסנאט בחוק הרומי; האסיפות; חוק פלילי; המהפכה של אוגוסטוס ומעמד הפרינקפס בחוק הרומי; ניהול הפרובינציות; פרשנות החוק בתקופת הפרינקיפאט; המקורות לחקר החוק הרומי; מקום החוק הרומי בהיסטוריה האירופאית.

חובות הקורס: בחינה

An introduction to Roman law

The Roman legal system is considered as one of the greatest contributions of the Roman world to future generations and still provides the foundations to various constitutions throughout the world. In this course will looking at some of the seminal chapters in Roman law starting from the foundation of the Roman Republic; the publication of the twelve tables; civil procedures; the role of the senate, magistrates, and assemblies; criminal law; the Augustan revolution and the legal status of the princeps; the administration of the provinces; juristic interpretation; the legal sources; and Roman law in European history.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 16/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 18/07/2011 בשעה 9:00

מעמד האישה ביוון העתיקה‏ (06721543)

שיעור

ד"ר אפשטיין שמעון

יוון היא עריסתה של הציוויליזציה המערבית. כאן התגבשה הדמוקרטיה הראשונה הידועה לנו. ואולם הישגים תרבותיים ופוליטיים אלו, מה שמכונה "התהילה שהיתה יוון", נוצרו בעיקר ע"י גברים, למענם, ובתחומים שעניינו אותם. ראוי אפוא לשאול מה עשו הנשים בזמן שהגברים עסקו בכל הפעילויות המודגשות באופן מסורתי בלימודים קלאסיים. במהלך הקורס נעיין במגוון היבטים של סטאטוס האישה ממעמדות שונים בתקופות ובמקומות שונים ביוון העתיקה. נבקש לבחון את מקום האישה באידיאולוגיות של היוונים על פי מה שאפשר לראות לפי הדת, מנהגי הקבורה, האמנויות הפלסטיות, הספרות, הפילוסופיה והרטוריקה. לאור התיאוריות חקר המגדר נעמוד על זיקת הגומלין בין סטאטוס האישה להיבטים אחרים בחיי החברה היוונית: כיצד מעמד הנשים הושפע ממשטרים שונים? מעבדות? ממלחמות מתמידות? כיצד הנשים השפיעו על תחומים אלו? 'הקול הרשמי' של החברה היה קולו של הגבר, אך ננסה לעקוב, עד כמה שניתן, אחר קולותיהן של הנשים. אחת מכוונות הקורס היא לעודד את הסטודנטים לבחון מחדש את הנחותיהם אודות היחסים הבין-מגדריים גם בחברה שלנו.
דרישות הקורס:
- נוכחות
- קריאה של המקורות משיעור לשיעור (יתכן שתערכנה בדיקות קריאה בכתב)
- השתתפות פעילה בדיונים (תרומה בניתוח הטקסטים, העלאת שאלות ענייניות)
- חיבור קצר באמצע הסמסטר
- בחינת בית בסוף הסמסטר
מרכיבי הציון הסופי:
10% חיבור באמצע סמסטר א'
20% השתתפות פעילה
70% בחינה מסכמת

שעות קבלה: לפי תאום מראש
חדר 370 (בניין גילמן, קומה ג')
דוא"ל: eshimon@netvision.net


THE STATUS OF WOMEN IN ANCIENT GREECE
Greece is the cradle of the Western civilization. Here the first democracy that we know of was formed. However, these cultural and political achievements were created mainly by men, for men, and in the fields of men's
interest. It is therefore worth asking what women were doing while men were active in all the areas traditionally emphasized in classical studies. This course focuses on various aspects of status of women from diverse classes in diverse periods and places of Ancient Greece. We shall seek to find out the woman's place in ideologies of the Greeks looking at their religion, burial customs, plastic arts, literature, philosophy and rhetoric. In the light of theories of gender studies, we will examine interconnections between the women's status and other aspects in the life of Greek society: how was women's position influenced by various regimes? By slavery? By permanent war faring? How did the women influence these areas? The society's "official voice" was the voice of the man, but we shall try to distinguish, to the extent it is possible, the voices of women. One of the course's intentions is encouraging the students to reexamine their assumptions about the inter-gender relationships in our own society, too.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-6/2/11 ב-9:00. החזרה עד 9/2/11 ב-13:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-27/3/11 ב-9:00. החזרה עד 30/3/11 ב-13:00.

לשון יוונית למתקדמים‏ (06722101)

שו"ת

ד"ר רחל צלניק-אברמוביץ

מטרת הקורס היא להשלים את לימוד התצורה והתחביר של השפה היוונית העתיקה ולהקנות לתלמידים הרגלי קריאה בשפה היוונית העתיקה באמצעות טקסטים מקוריים.
הציון הסופי בקורס ייקבע בהתאם למילוי חובות התלמידים: נוכחות, הכנה שוטפת של שיעורי הבית, קיום בחנים ובחינות (אחת בסיומו של כל סמסטר).

Advanced Greek

This course continues the course "Greek for Beginners", which is a prerequisite to this course. The students will complete their studies of Greek morphology and syntax and will start reading original texts in Greek.
The final grade will be given according to the fulfillment of the students' obligations: regular appearance to classes, regular homework tasks, quizzes and an exam at the end of each semester.

דרישות קדם: הקורס "יוונית למתחילים".

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 10/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 11/03/2011 בשעה 9:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 19/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 22/07/2011 בשעה 9:00

לשון רומית למתקדמים‏ (06722201)

שו"ת

ד"ר אנדריאה רוטשטיין

מטרת הקורס להשלים את לימוד תורת הצורות וכללי התחביר ברומית קלאסית, על מנת לאפשר קריאה עצמאית בתום הקורס. במהלך השנה נקרא מבחר טקסטים מקוריים בפרוזה קלה (יוליוס קייסר, קיקרו וקורנליוס נפוס).

דרישות הקורס:
- השתתפות פעילה
- הגשת שיעורי בית
- בחנים
- מבחן אמצע סמסטר
- מבחן סופי

Advanced Latin

The course aims at preparing students for independent reading by completing the study of the morphology and syntax of Classical Latin. During the course we shall read a selection of original Latin texts in prose (Caesar, Cicero, Cornelius Nepos).

Students’ duties:
- Active attendance and participation
- Completion of homework assignments
- Short tests
- Mid-year test
- Final test

דרישות קדם: לשון רומית למתחילים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 06/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 18/03/2011 בשעה 9:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 26/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 29/07/2011 בשעה 9:00

קריאה בהומרוס ה"איליאדה"‏ (06722515)

פרו"ס

פרופ` מרגלית פינקלברג

הקורס מיועד לתלמידי שנה שנייה של היוונית העתיקה‮. ‬מטרתו לערוך היכרות ראשונה עם האפוס היווני ולהקנות לתלמידים מיומנות בסיסית באוצר המילים‮, ‬הדקדוק והמשקל ההומריים‮.‬

Homer The Iliad

The proseminar is meant to introduce the second-year students of Greek to the poetry of Homer and to provide them with basic training in language, grammar, and meter of Greek epic poetry

דרישות קדם: הקורס "יוונית למתחילים"

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 22/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 26/07/2011 בשעה 9:00

מבחר מן השירה הרומית‏ (06722543)

פרו"ס

ד"ר אנדריאה רוטשטיין

הקורס הזה מפגיש את הסטודנטים לראשונה עם התענוגות המורכבים הכרוכים בקריאת שירה רומית בשפת המקור. במשך הסמסטר נקרא מבחר שירים מתקופת הרפובליקה ומתקופת אוגוסטוס (קאטולוס, הורטיוס, וקטעים מוירגיליוס ומהמטמורפוזות של אובידיוס) וכמו כן מקצת שירים בלטינית מאוחרת. נעמוד על היבטים לשוניים וספרותיים, ונלמד את יסודות המשקל הרומי.

דרישות הקורס:
- השתתפות פעילה
- מבחן בכתב בסוף הקורס

A Selection of Latin Poetry

This course introduces students to the complex pleasures involved in reading Latin poetry in the original language. During the term we shall read a selection of poems from Republican and Augustan times (Catullus, Horace, selections from Virgil and Ovid’s Metamorphoses) and a few poems in Late Latin. We shall focus on linguistic and literary aspects, and learn the basics of Latin Metre.

Students’ duties:
- Active attendance and participation
- Final written exam

דרישות קדם: לשון רומית למתחילים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 10/07/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 11/08/2011 בשעה 13:00

המשפחה ביוון וברומא‏ (06722559)

פרו"ס

ד"ר רחל צלניק-אברמוביץ

מטרת הקורס היא לבחון את המבנה הסוציאלי ואת תִפקוּדָהּ של המשפחה ביוון וברומא העתיקות, באמצעות קריאת טקסטים ספרותיים, היסטוריים, ואפיגרפיים, ובאמצעות ממצאים ארכיאולוגיים. דרך הטקסטים האלה ננסה לעמוד על מאפייניו של התא המשפחתי בתרבויות העבר האלה, סמכויותיהם וחובותיהם של בני המשפחה, הקשרים ביניהם, היחס לילדים וחייהם במסגרת המשפחה וכן – מקומה וחשיבותה של המשפחה בחברה כולה.

דרישות הקורס: נוכחות; הכנה שוטפת של חומר הקריאה והשתתפות פעילה; הגשת עבודה.

The Family in Greece and Rome

This course examines the social construct and the function of the family in ancient Greece and Rome with the help of literary, historical and epigraphical texts and of archaeological findings. By reading and interpreting these texts and findings we will try to appraise and understand the characteristics of the familial unit in these ancient cultures, the powers and obligations of the family members, the relations between them, the attitude to children and the latter's lives within the family, as well as the place and significance of the family in society.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

היסטוריה חברתית של הרפואה בעולם היווני והרומי‏ (06722560)

פרו"ס

ד"ר עידו יזרעלוביץ

בפרו"ס זה נבחן לעומק כמה ממאפייניה של הרפואה בעולם היווני רומי תוך התמקדות בשאלות חברתיות כגון מקור הסמכות הרפואית; היחס של החברה לחולים; מעמד האישה השדה מקצועי זה; מקום המקדשים כמרכזים רפואיים.

דרישות הפרו"ס: נוכחות, השתתפות פעילה, הגשת עבודה.

Social history of medicine in the Graeco-Roman world

In this seminar will be examining in certain detail some of the key elements of the Graeco-Roman health care system with particular attention to its social aspects. Themes to be covered include the origin of medical authority; the attitude of society to the sick; the role of women within the field of heath care provision; the role of temples as health care centres.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

שירה כמופע ביוון הארכאית‏ (06722561)

פרו"ס

ד"ר אנדריאה רוטשטיין

שירה הייתה, הן בדקלום בעל פה הן בביצוע מוזיקאלי, חלק מהותי בחיי הפולחן, הפוליטיקה, החינוך והפנאי ביוון הארכאית. במהלך הפרוסמינר נעיין במבחר יצירות השירה היוונית הארכאית (בתרגום עברי) על סוגותייה העיקריות: אלגיה, יאמבוס, מלוס והמנונות "הומריים". בעזרת טקסטים וציורי כדים ננסה לשחזר את ההקשרים השונים בהם בוצעה שירה זו, כגון פסטיבלים, משתאות, חתונות ולוויות, על מנת לפרש אותה בהקשר של תרבות שבעל פה.

Poetry as Performance in Archaic Greece

The oral and musical performance of poetry was an integral part of ritual, politics, education and leisure in Archaic Greece. In this proseminar we shall analyze a range of Archaic Greek poems (in Hebrew translation): elegy, iambic poetry, melic poetry and the so-called Homeric Hymns. Using both texts and vase paintings we shall attempt to reconstruct the various social occasions in which poetry was performed, such as festivals, symposia, weddings and funerals, in order to understand those poems in the context of an oral culture.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • סמסטר ב', מועד א': ב-14/7/11 ב-9:00. החזרה עד 17/7/11 ב-13:00.
  • סמסטר ב', מועד ב': ב-12/8/11 ב-9:00. החזרה עד 15/8/11 ב-13:00.

הזר והחריג בעולם הרומי‏ (06722562)

פרו"ס

ד"ר רבקה גרשט

התייחסות החברה הרומית לזר ולחריג היתה נתונה לשינויים בהתאם לנסיבות ושיקפה במידה רבה את הפרגמטיזם הרומי. כיוון שהיקף הנושא ומורכבותו אינם מאפשרים דיון בכלל ההיבטים במסגרת זמן כה קצרה, השעור יתמקד במספר נושאים מצומצם המתועדים בספרות ובאמנות, ואשר יש בהם כדי לשקף תופעות היסטוריות-חברתיות. דיון ייוחד ליחסם של הרומים לאויביהם ובעלי בריתם מן ההבט התעמולתי; לעבדים ומשרתים כספקי שירותים - מהבזויים ביותר ועד לאינטלקטואלים ביותר; לבעלי המומים, למוגבלים וללוקים בבריאותם; ולאמונות טפלות ולתופעות של גזענות והתעמרות כלפי הזר החריג, לצד תופעות של 'אפליה מתקנת' ותִגְמוּל.

The Alien and the Marginal in the Roman World

As the circumstances were, and in a manner fitting Roman pragmatism, so were the alien and the marginal treated. The subject-matter, for being extensive and rather complicated, cannot be dealt with in full in one semester. The study, therefore, will be focused on selected issues of social-history importance, evidenced by Roman literature and works of art. Roman attitude towards the enemy and ally – as reflected in propagandized manifests –, the servant and slave, as well as the deformed, disabled and the sick, will be explored. In addition superstitions, racism, and abuse of the alien and marginal along with manifestations of 'affirmative-action' and recompense will be dealt with.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

קריאה בטקסטים יווניים‏ (06722563)

פרו"ס

ד"ר אלה שטיין

השיעור מהווה המשך לימודים בשפה היוונית לתלמידי המגמה היוונית והרומית. השיעור יתבסס על קריאה של קטעים נבחרים מהספרות היוונית.

Reading of selected literary texts in Greek

The course involves reading of selected literary texts in ancient Greek.

דרישות קדם: סיום קורס "לשון יוונית למתחילים" והשתתפות בקורס "יוונית למתקדמים "

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 03/07/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 04/08/2011 בשעה 9:00

הנאומים של קיקרו‏ (06722566)

פרו"ס

פרופ` יונתן פרייס

התלמידים בקורס יקראו קטעים מהנואמים של הנואם הרומי הגדול, קיקרו, במקור הלטיני. התלמידים ישפרו את הבנת הנקרא בלטינית וכן ילמדו על שיטות השכנוע בעת העתיקה.

The Speeches of Cicero

Students will read selections from the speeches of the great Roman master of oratory, Cicero, in the original Latin, with the aim of improving their command of Latin and understanding of ancient techniques of persuasion.

דרישות קדם: הקורס לטינית למתחילים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 06/07/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 07/08/2011 בשעה 13:00

טקסטים היסטוריים רומיים‏ (06723222)

סמינר

פרופ` בנימין איזק

קריאה בהיטוריונים רומיים: מבחר טקסטים מסאלוסטיוס עד אמיאנוס.

Latin Historical Texts

Latin historical texts from Sallust till Ammianus.

דרישות קדם: לשון רומית למתקדמים

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

יוונים, רומאים ואחרים ‏ (06723499)

סמינר

פרופ` בנימין איזק

דעותיהם של יוונים ורומאים על עצמם ועל זרים. עיון בזהות קולקטיבית, דעות קדומות וגזענות בעולם העתיק.

Greeks, Romans and Others

Greek and Roman opinions about themselves and about strangers. Group identity, prejudice and racism in the ancient world.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

הפואטיקה לאריסטו מיוון העתיקה ועד למאה ה-21 ‏ (06723500)

סמינר

פרופ` מרגלית פינקלברג

הסמינר יוקדש לקריאה ולדיון ב"פואטיקה" לאריסטו (בתרגום לעברית), שהיא אחד הטקסטים המכוננים בתורת הספרות מן העת העתיקה ועד ימינו אנו. דגש מיחד יושם על התקבלותה של ה"פואטיקה" בתקופה המודרנית. הסמינר מיועד לתלמידי שנה ג' של המגמה לתרבות קלאסית . פתוח לתלמידי מ.א.

Aristotle's Poetics from ancient Greece to the 21st century (seminar)

The seminar addresses the third-year students in the Greek Civilization program, and it is open to the M.A. students as well. The participants will read and discuss the Poetics of Aristotle (in Hebrew translation), one of the foundational texts in the history of literature from antiquity to the present, with a special emphasis on the reception of the Poetics in the modern period

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

סופוקלס "איאס"‏ (06723502)

סמינר

פרופ` מרגלית פינקלברג

הקורס מיועד לתלמידי שנה ג' של המגמה ליוונית ‮. ‬מטרתו לערוך היכרות עם אחת מיצירות המופת של סופוקלס, גדול מחברי הטרגדיה_‮ ‬של אתונה הקלאסית‮, ולהקנות ידע ומיומנות בתחביר‮, ‬הניבים וצורות המשקל המיוחדים לדרמה האטית‮.‬
הקורס פתוח גם לתלמידי תואר שני.

Sophocles "Ajax"

A third-year Greek seminar (poetry). The seminar will introduce the students to one of the most 'epic' tragedies of Sophocles. It also purports to improve their knowledge of syntax, dialect, and metre of the 5th century BCE Attic drama.
(Also for MA students.)

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

טקסטים היסטוריים יווניים‏ (06723503)

סמינר

פרופ' בנימין איזק

קריאה בהיטוריונים יווניים: מבחר טקסטים מהרודוטוס עד פוליביוס.

Greek historical texts

Greek historical texts from Herodotus till Polybius.

דרישות קדם: לשון יוונית למתקדמים

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

היסטוריה עתיקה: ספרות, מסמך ודמיון ‏ (06724446)

סמינר

פרופ' יונתן פרייס

הנרטיב של תולדות העת העתיקה מורכב ממקורות ספרותיים, מסמכים מסוגים שונים והדמיון של ההיסטוריון. האם יש "אמת היסטורית", ואם כן, איך אפשר להגיע אליו דרך שלושה אמצעים אלה? אם לא, מה זה "היסטוריה עתיקה"?

Ancient History: Books, Documents and Imagination

The narrative of ancient history is composed of information from books and documents, and the historian’s imagination. Is there such a thing as “historical truth”? If so, how do these three means enable us to recover it? If not, then what is “ancient history”?

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

השלטון הרומי- טוב או רע ליהודים?‏ (06771108)

שיעור ותרגיל

ארץ ישראל ורוב תפוצות היהודים היו תחת שלטון רומי פגאני (טרם התנצרות האימפריה) במשך כ400 שנה (63 לפנה"ס-324 לספה"נ). המחצית הראשונה של תקופה זו התאפיינה בפעילות מרדנית עיקשת ויוצאת דופן. המחצית השנייה היתה רגועה הרבה יותר, ונכרו בה גם תקופות של שיתוף פעולה והתקרבות בין השניים. הקורס יעקוב אחר התפתחות מערכת היחסים בין יהודים לבין רומא, ובעיצובם של הדימויים ההדדיים של רומא בספרות היהודית ושל יהודים בספרות הרומית.


Roman Rule - was it good or bad for the Jews?

The land of Israel and most of the Jewish Diaspora were subject to Roman rule (before Christianization) for 400 years (63 BCE-324 CE). The first half of this period was characterized by persistent and extraordinary Jewish rebellious activity. The second half was much calmer, both sides came closer and even cooperated from time to time. The course will follow the development of relationships between Jews and Rome, and the formation of the mutual image both of Rome in Jewish literature and of Jews in Roman literature and historiography.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 26/01/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 27/02/2011 בשעה 16:00

יהודים, יוונים ומה שבינהם בתקופה ההלניסטית‏ (06771134)

שיעור

ד"ר יובל רוטמן

השיעור עוסק בתולדות המפגש בין שתי תרבויות, היהודית והיוונית, במזרח הקרוב ובעולם הים-התיכון החל מכיבושי אלכסנדר מוקדון ועד לכיבוש הארץ בידי פומפיוס, ומתמקד בהיבטים המדיניים, החברתיים, התרבותיים והדתיים של השלטון הסלווקי בארץ ובעלייתו של בית-חשמונאי במאה השנייה לפנה"ס. תולדות היהודים בתקופה ההלניסטית יחקרו על רקע המפגש בין התרבות היהודית לתרבות יוון, והיווצרותו של העולם ההלניסטי. דגש מיוחד יושם על הנוכחות היהודית בממלכת תלמי והקשרים בין הקהילות היהודיות השונות תחת הממלכות ההלניסטיות וממלכת החשמונאים.

Jews and Greeks in the Hellenistic Period.
The course traces the history of the relationship between two cultures of the Mediterranean and the Near East, the Jewish and the Greek, starting from the fourth century B.C. up to the Roman conquest. It focuses on political, social, cultural and religious aspects of the Seleucid Greek presence in Palestine and the rise of the Jewish Hasmonaean kingdom in the second century B.C. The history of Palestine during this period will be contextualized in the broader historical framework of the encounter between the Jewish and Greek cultures in the Near East and the crystallization of the Hellenistic civilization. Special attention will be given to the Jewish communities of the Ptolemaic kingdom in Egypt, and the relationships between the various different Jewish communities of the Hellenistic word.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • סמסטר ב', מועד א': ב-26/6/11 ב-9:00. החזרה עד 3/7/11 בדוא"ל.
  • סמסטר ב', מועד ב': ב-31/7/11 ב-9:00. החזרה עד 7/8/11 בדוא"ל.

גלגולי המושג "תורה שבעל פה" בספרות חז"ל‏ (06902922)

שו"ת

ד"ר ישי רוזן-צבי

אחד מן החידושים החשובים של ספרות חז"ל הוא מושג ה"תורה שבעל פה", על האידיאולוגיות והפרקטיקות הכרוכות בו. במסגרת התרגיל נלמד מקורות מספרות חז"ל העוסקים במושג ה"תורה שבעל פה" וסמכות החכמים, תוך שימת דגש על רכישת מיומנויות בלימוד הטקסטים החז"ליים, ובייחוד על היכרות עם החיבורים השונים: משנה, תוספתא, מדרשי התנאים, בבלי, ירושלמי ומדרשי האגדה.

Midrash, Mishna, Halachot and Agadot: reading rabbinic literature
One of the most important innovations in rabbinic literature is the concept of "Oral Totah". In this course we shall examine sources which discuss and utilize this concept. Through studying these sources we shall make acquaintance with the different rabbinic compositions (Mishna, Tosefta, Tannaitic Midrashim, Bavli and Yerushalmi) and gain basic training in reading them.

דרישות קדם:

הערות: מטלת סיום - בחינה.

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 30/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 07/08/2011 בשעה 13:00

עמוד זה מתוחזק על ידי צוות המחשוב This page is maintained by Humanities WebMaster הצהרה Disclaimer