ידיעון תשע"א

קישוט
 

שימו לב: לוח הבחינות יפורסם בתחילת חודש ספטמבר.

החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום לשנת תשע"א

ירושלים כעיר בירה וכמרכז פולחן מהתקופות הקדומות עד החשמונאים ‏ (06621185)

שיעור

מר עומר סרגי

ירושלים נודעת כ"עיר הקודש" בתרבויות רבות. המקרא- הוא המקור הקדום ביותר המזכיר את ירושלים כעיר הבחירה של ה' בכבודו ובעצמו- "המקום אשר יבחר ה'". מכאן, ולמעשה עד ימנו אלה רבים רואים בירושלים את משכנו הבלעדי של ה'- האל המונותיאיסטי. בנוסף להיותה מרכז פולחן ירושלים היתה בעבר, ולמעשה משמשת גם כיום כ"עיר בירה", קרי- מרכז מנהלי-שלטוני של יחידה פוליטית. לאורך ההיסטוריה ארוכת השנים שלה היתה ירושלים בירה בעבור יותר מקבוצה פוליטית וחברתית אחת. השאלה העומדת במרכזו של קורס זה הינה- האם תמיד הייתה ירושלים כזו? מה הקשר בין מעמדה של ירושלים כמרכז שלטוני למעמדה הפולחני הרם בדתות המונותיאיסטיות? כיצד ניתן להבין את ההתפתחות ההיסטורית של ירושלים מעיר קטנה בשולי ההר אל מרכז המחשבה הדתית-פולחנית ואף המדינית?
כדי להשיב על שאלות אלו נבחן במהלך הקורס את ההיסטוריה של ירושלים בתקופת המקרא. נכיר את הממצאים הארכיאולוגיים שמהווים עדות להתפתחותה מאז ראשית ימי ההתיישבות בה ועד לימי החשמונאים, ונבחן אותם לאור התיאורים המקראיים וההיסטוריים אודותיה. באמצעות התיאורים ההיסטוריים והמקראיים של ירושלים לאור הממצא הארכיאולוגי נבחן את הקשר בין התפתחותה של ירושלים כעיר בירה לבין עליית מעמדה כמרכז פולחני חשוב, ואף ננסה להבין את הקשר בין ירושלים לבין הולדת המונותיאיזם.

מועד הקורס: ימי א' 10:00-12:00
דרישות קדם לקורס: אין
דרישות הקורס: נוכחות חובה בשיעורים, קריאת חומר שוטף במהלך הקורס, מבחן מסכם.
הרכב הציון: נוכחות, ציון במבחן המסכם.

Jerusalem as a Capital and as a Cult Place from the Early Period to the Hasmonaean Period

Course description:
Jerusalem is known in many cultures as "The Holy City". The Hebrew Bible is the oldest source to mention Jerusalem as the city the Lord has chosen. Ever since, Jerusalem is considered by many to be the home residence of Yhweh, the monotheistic god. However, Jerusalem is not only a cult center. Throughout its long history Jerusalem was (and still is) a "capital city". This means that in addition to its function as a cult center it is also an administrative-political center. The main question, therefore, is: was Jerusalem always like that? What is the relationship between the city's cultic function and its political or administrative one? How can we understand the development of Jerusalem from a rural-mountainous site to the center of religious and political thought?
In order to answer these questions we shall examine the history and the archaeology of Jerusalem throughout the Biblical periods. We shall survey the archaeological finds in light of the Biblical descriptions, and accordingly the history of the city will be reconstructed in order to understand the process of its development as a political center and a cult center. Thus we will also be able to understand the rise of Monotheism in Jerusalem.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 24/01/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/02/2011 בשעה 9:00

סיורים לימודיים‏ (06710000)

סיור

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

במהלך שנת הלימודים יתקיימו שישה סיורים לימודיים לאתרים ארכיאולוגיים ולמוזיאונים ברחבי הארץ סיורים אלה יודרכו על ידי מורי החוג ויתמקדו בנושאים הנלמדים במסגרת החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום.

Educational Excursions

During the current academic year six educational excursions to archaeological sites and museums in Israel will be made. These excursions will be guided by the academic staff of the Department of Archaeology and Ancient Near Eastern Cultures and will focus on topics studied in the department’s courses

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

[]

הארכיאולוגיה מהי?‏ (06711001)

שעור

פרופ` אבי גופר(סמסטר א`) פרופ` יובל גורן(סמסטר ב`)

זהו קורס המציג בפני המשתתפים את התשובות השונות לשאלה מהי ארכיאולוגיה, במה היא עוסקת, כיצד היא עושה זאת ומה משמעותה בחיינו כאן ועכשיו. ננסה לראות כיצד מקבלות שאלות היסוד כגון מה קרה בעבר, מתי והיכן זה קרה תשובות בעזרת שיטות העבודה של הארכיאולוג. ננסה לברר כיצד הארכיאולוגיה משחזרת תרבויות עבר ואת מגוון ההתנהגויות של קהילות העבר. ננסה לברר כיצד לומד הארכיאולוג על הביולוגיה של האדם והאבולוציה שלו, על הסביבה בה חי, על הכלכלה והארגון החברתי של חברות עבר וכיצד הוא לומד בפרוט על פעילותן ומזונן. הסקירה עוסקת גם בנושאים נוספים כגון יכולתו ושיטות עבודתו של הארכיאולוג בשחזור מערך הקשרים של האדם (בתוך החברה בה חי ועם קהילות וחברות אחרות) ותפיסת עולמו של האדם. הקורס ינסה לטפל גם באופן שבו מסביר הארכיאולוג את השינויים החלים לאורך הזמן. בסוף הקורס ננסה לסכם את מגוון אופני החשיבה המאפיינים את הארכיאולוגיה היום ואת העיסוקים העכשוויים של הארכיאולוגיה ולבחון כמה היבטים של הקשר בין הציבור לבין הארכיאולוגיה.

The course presents an introduction to the disciplinary foundations of archaeology: the essence of archaeology as a scientific discipline, the nature of archaeological data, archaeological field methods, interconnections between archaeology and other sciences, how do archaeology reconstructs the social and economic organization of ancient societies as well as their cognitive world, approaches to archaeological interpretation, trends and aims of contemporary archaeology.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 24/01/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 20/02/2011 בשעה 16:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 22/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 31/07/2011 בשעה 13:00

ראשית התרבות האנושית: מבוא לארכיאולוגיה פרהיסטורית ‏ (06711010)

שעור

ד"ר רן ברקאי

הקורס עוסק בתולדות האדם הקדמון בארץ ישראל וסביבתה וסקירת עקרונות הארכיאולוגיה הפרהיסטורית החוקרת את התנהגות האדם הקדמון ותרבותו.
הלימוד מתמקד באדם ותרבותו החל מראשית הופעת בני אדם יוצרי כלים, לפני כשניים וחצי מיליון שנים ועד למהפכה החקלאית והתקופה הנאוליתית, לפני כ 10,000 שנים.
סקירת שלבים משמעותיים בקיום האנושי כגון ראשית יצור כלים מצור ואבן, חיי נוודות לקט וציד, מאפייני קבוצות לקטים-ציידים, התפתחות האדם הנאנדרתלי והאדם המודרני, אמנות מערות, מעבר לישיבת קבע, ביות בעלי חיים וצמחים, התפתחות מורכבות חברתית ועוד.
המשתתפים יכירו את רצף התרבויות הפרהיסטוריות באזורנו בדגש על שחזור אורחות החיים ואופני ההסתגלות של בני האדם הקדומים.
עולמנו המודרני נוסד על גבי תשתית ארוכה מאד של קיום אנושי שנמשך מיליוני שנים. הארכיאולוגיה הפרהיסטורית מאפשרת לבחון תהליכים ארוכי-טווח בהיסטוריה של המין האנושי ולהבין באופן טוב יותר לא רק את עברינו אלא גם את המציאות המודרנית.
אחד הנושאים המשמעותיים שיודגשו במהלך השעורים הוא מערך היחסים המורכב מאד בין האדם וסביבתו וסקירת תפיסות העולם האקולוגיות של האדם הפרהיסטורי, השונות מאד מהתפיסה המודרנית של עולם הטבע ו"משאביו".
מוסכמות חברתיות, כלכליות ותרבותיות רבות, המהוות היום מרכיב קבוע ו"טבעי" בחיינו, התעצבו והתמסדו במהלך התקופות הפרהיסטוריות השונות. תפיסות עולם הקשורות ליחסים בין המינים, אלימות, ניצול משאבי הטבע, חיים בבית קבוע, ריבוד חברתי, קבורה ועוד התפתחו במהלך קיומו של המין האנושי והעיסוק בארכיאולוגיה פרהיסטורית מאפשר לדון בנסיבות היווצרותן של תפיסות עולם אלה. במהלך הקורס יעשה נסיון להבהיר את מקורן של מוסכמות אלה תוך הדגשת הרלוונטיות של המחקר הפרהיסטורי להבנת נסיבות התפתחותה של החברה האנושית.

Prehistoric archaeology deals with the earliest evidence of human presence in the Near East in general and within the modern boundaries of the state of Israel in particular. We will review the very long sequence of human culture at this area, starting at 1.5 million years before present and ending with the Neolithic revolution some 10,000 years ago. In the course of this long journey of human cultural and biological evolution we will have a chance to shed light on the establishment and crystallization of many of the concepts now considered primordial, "natural" or "human" such as religion, art, violence, cultural complexity, technological innovation, exploitation of nature and more.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 13/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 15/04/2011 בשעה 9:00

כלי צור בשימוש האדם הפרהיסטורי – שיטות ייצור וטיפוסי כלים‏ (06711011)

תרגיל

ד"ר רן ברקאי

כלים בשימוש האדם הקדמון החל מראשית הופעת כלי צור ואבן, לפני כשניים וחצי מליון שנים ועד לתקופת הברונזה.
הקורס יתמקד בשיטות הייצור של כלי הציד והעבודה, בשינויים ובשכלולים שחלו בשיטות אלה במהלך הזמן. מגוון רחב של כלים אפיין את "ארגז הכלים" של האדם הפרהיסטורי. בעזרת כלים אלה התמודד האדם עם איתני הטבע, צד וביתר בעלי חיים, קצר ועיבד דגניים ובנה את ביתו.
שיעור זה יעסוק בכל צורות וטיפוסי כלי הצור הקדומים וילווה בהתבוננות ומגע בלתי אמצעי עם כלים אלה. לצד העיסוק בכלים עצמם, בשימוש בהם ובמקומם בעולמו של האדם הפרהיסטורי יידונו שאלות כגון האופן בו משקפים כלי הצור את השינויים בתפיסה וביכולת הקוגניטיבית של ההומינידים הקדומים וכיצד עשויים שינויים טכנולוגיים לשקף את המרקם החברתי-כלכלי של התרבויות הפרהיסטוריות.
שעור 1-3: סקירה תאורטית של שיטות העבודה הנהוגות בעיבוד, ניתוח והבנת מכלולי כלי צור.
מחומר הגלם לתוצר המוגמר – שיטות לטיפול בגוש הצור הראשוני ועד לעיצוב הכלים,
תיקונם ומחזורם.
שעור 4-5: כלים בשימוש ההומו ארקטוס – הכלים הקדומים ביותר, מאפייניהם ושימושיהם.
שעור 6: טכניקת לבלואה, האדם הנאנדרתאלי והאדם המודרני – תחכום, תכנון מוקדם
ומכלולי הצור של התקופה הפלאוליתית התיכונה.
שעור 7: מהגוש הטבעי לגרעין – שיטות שונות להפקת התוצר הרצוי. אופנים שונים של עיצוב
והכנת גושי צור מהם יופקו לאחר מכן פריטים שישמשו להכנת כלים.
שעור 8: כלי יום יום בשימוש האדם הקדמון – כלים ששמשו למגוון מלאכות.
שעור 9: מהפכת הלהבים: הכנת כלים ארוכים ומחודדים. טכנולוגיה חדשנית בעקבות צרכים
חדשים?.
שעור 10: תעשיית צור ממוזערת – כלים מיקרוליתיים והתקופה האפי פלאוליתית.
שעור 11-12: המהפכה הנאוליתית, ראשי חץ, להבי מגל וגרזנים – תעשיית הצור לאור המעבר
לחקלאות, ישיבת קבע וביות בעלי חיים.
שעור 13: תעשיות הצור של התקופה הכלקוליתית ותקופת הברונזה.

Prehistoric stone tools

Prehistoric man started making stone tools in Africa some 2.6 million years ago. This major breakthrough, mostly considered as the first technological revolution, was the starting point of human culture and technology. We will study the characteristics of the Paleolithic and Neolithic tool production technologies of the prehistoric groups living in the Near East and beyond and focus on the correlation between biological and cultural evolution that led to our modern civilization.

דרישות קדם: מבואות: ראשית התרבות האנושית: מבוא לארכיאולוגיה פרהיסטורית

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 09/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 15/05/2011 בשעה 16:00

מבוא לפרהיסטוריה של אנטוליה וצפון סוריה‏ (06711015)

שיעור

פרופ` ז`אק יקר

השיעור יעסוק בתרבות הניאוליתית והכלקוליתית של אנטוליה, צפון מסופוטמיה וסוריה בין השנים 4000-10000 לפנה"ס ויכלול את הנושאים הבאים:
מבוא גיאוגרפי ותולדות המחקר.
המעבר מהתקופה האפי- פליאוליתית לתקופה הניאוליתית הקדם-קרמיקה.
התקופה הניאוליתית הקדם -קרמיקה במרכז ובדרום מזרח אנטוליה.
התקופה הניאוליתית הקדם - קרמיקה בצפון מסופוטמיה וסוריה.
התקופה הניאוליתית במרכז אנטוליה.
התקופה הניאוליתית במסופוטמיה ובצפון בסוריה.
התקופה הכלקוליתית הקדומה במרכז אנטוליה.
התקופה הכלקוליתית הקדומה בצפון מסופוטמיה ובצפון סוריה.
מודלים של מבנה חברתי בתקופה הניאוליתית והכלקוליתית במזרח הקדום.

במהלך הקורס יופנו התלמידים לקריאה בפרקים נבחרים מהרשימה הביבליוגרפית הבאה:
Akkermans, P.M.M.G.1993 Villages in the Steppe. Late Neolithic Settlement and Subsistence in the Balikh Valley, Northern Syria. International Monographs in Prehistory. Archaeological Series 5
Charvat, P. 2002. Mesopotamia before History. London.
Kuijt, I. 2000. Life in Neolithic Farming Communities: Social Organization, Identity and Differentiation. London.
Mellaart, J. 1975. The Neolithic of the Near East. London.
Singh, P. 1991. The Neolithic Origins. Delhi.
Watson, P.J. 1983. The Halafian Culture: A Review and Synthesis. In:Young, T.C. et al. (eds.), The Hilly Flanks and Beyond. Studies in Ancient Oriental Civilization 36. Chicago: 231-250.
Yakar, J. 1994. Prehistoric Anatolia. The Neolithic Transformation and the Early Chalcolithic Period. Tel Aviv: Tel Aviv University: Monograph Series of the Institute of Archaeology, No. 9. Yakar, J. 1994. Prehistoric Anatolia. The Neolithic Transformation and the Early Chalcolithic Period. Tel Aviv: Monograph Series of the Institute of Archaeology, Tel Aviv University. No.9A.

Introduction to the Prehistory of Anatolia and North Syria

The course focuses on the Neolithic and Early Chalcolithic cultures of Anatolia, north Mesopotamia and Syria within the time span of 10,000-4000 BC, and covers the following topics:
- A geographical description of the territories in question accompanied by an account on the history of research.
- The transition from the Epipalaeolithic to the Aceramic Neolithic Period.
- The Aceramic Neolithic Period in central, eastern and southeastern Anatolia.
- The Aceramic Neolithic Period in north Mesopotamia and Syria.
- The Neolithic Period in central Anatolia.
- The Neolithic Period in Mesopotamia and north Syria.
- The Early Chalcolithic Period in central Anatolia
- The Early Chalcolithic Period in north Mesopotamia and Syria.
- Models of social structure in the Neolithic and Early Chalcolithic periods.


Students are expected to read selected chapters in some of the books listed below:


Akkermans, P.M.M.G.1993 Villages in the Steppe. Late Neolithic Settlement and Subsistence in the Balikh Valley, Northern Syria. International Monographs in Prehistory. Archaeological Series 5
Charvat, P. 2002. Mesopotamia before History. London.
Kuijt, I. 2000. Life in Neolithic Farming Communities: Social Organization, Identity and Differentiation. London.
Mellaart, J. 1975. The Neolithic of the Near East. London.
Singh, P. 1991. The Neolithic Origins. Delhi.
Watson, P.J. 1983. The Halafian Culture: A Review and Synthesis. In:Young, T.C. et al. (eds.), The Hilly Flanks and Beyond. Studies in Ancient Oriental Civilization 36. Chicago: 231-250.
Yakar, J. 1994. Prehistoric Anatolia. The Neolithic Transformation and the Early Chalcolithic Period. Tel Aviv: Tel Aviv University: Monograph Series of the Institute of Archaeology, No. 9. Yakar, J. 1994. Prehistoric Anatolia. The Neolithic Transformation and the Early Chalcolithic Period. Tel Aviv: Monograph Series of the Institute of Archaeology, Tel Aviv University. No.9A.



דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-18/2/11 ב-9:00. החזרה עד 23/2/11 ב-13:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-20/5/11 ב-9:00. החזרה עד 25/5/11 ב-13:00.

פרוטוהיסטוריה של אנטוליה וצפון סוריה‏ (06711016)

שיעור

פרופ` ז`אק יקר

השיעור יעסוק בתקופת הברונזה הקדומה של אנטוליה בשישה אזורים גיאוגרפיים:
-מערב אנטוליה והעולם האגאי
-הרמה המרכזית של אנטוליה
-עמקי הים השחור
-מזרח אנטוליה וטרנס-קווקז
-מישור קיליקיה ואזור הים התיכון
- הפריפריה של סוריה ומסופוטמיה בדרום מזרח אנטוליה

השיעור יטפל בסוגיות של תהליך העיור, סחר ריכוזי והקמתן של ערי מדינה.
השיעור יעסוק בתקופת הברונזה הקדומה של אנטוליה בשישה אזורים גיאוגרפיים:
-מערב אנטוליה והעולם האגאי
-הרמה המרכזית של אנטוליה
-עמקי הים השחור
-מזרח אנטוליה וטרנס-קווקז
-מישור קיליקיה ואזור הים התיכון
- הפריפריה של סוריה ומסופוטמיה בדרום מזרח אנטוליה
השיעור יטפל בסוגיות של תהליך העיור, סחר ריכוזי והקמתן של ערי מדינה.

במהלך הקורס יופנו התלמידים לקריאה בפרקים נבחרים מהרשימה הביבליוגרפית הבאה:
A. Sagona and P. Zimansky, Ancient Turkey, London, New York 2009
J.N. Postgate, Early Mesopotamia: Society and Economy at the Dawn of History, London 1992.

H. Weiss, The Origins of Cities in Dry-Farming Syria and Mesopotamia in the Third Millennium B.C., Connecticut 1986.

J. Yakar, The Later Prehistory of Anatolia: The Late Chalcolithic and Early Bronze Age. BAR International Series 285 i-ii, Oxford 1985.

J. Yakar, Ethnoarchaeology of Anatolia: The Socio-Economic Organization of the Countryside in the Bronze and Iron Ages. Monograph Series of the Institute of Archaeology, No.17, Tel Aviv 2000.

M.S. Joukowsky, Early Turkey. Anatolian Archaeology from Prehistory through the Lydian Period, Iowa 1996.

The proto-history of Anatolia and north Syria

The course will address the proto-history of Anatolia with equal emphasis on each of the six geo-cultural regions:
- Western Anatolia including the eastern Aegean littoral - The central plateau of Anatolia
- The Black Sea region
- The Cilician plain and the Mediterranean region
- Eastern Anatolia-Transcaucasia
-The northern periphery of Syria and Mesopotamia in southeastern Anatolia

Students are expected to read selected chapters and articles in books, monographs and journals. The following is a list of suggested reading:

A. Sagona and P. Zimansky, Ancient Turkey, London, New York 2009
J.N. Postgate, Early Mesopotamia: Society and Economy at the Dawn of History, London 1992.

H. Weiss, The Origins of Cities in Dry-Farming Syria and Mesopotamia in the Third Millennium B.C., Connecticut 1986.

J. Yakar, The Later Prehistory of Anatolia: The Late Chalcolithic and Early Bronze Age. BAR International Series 285 i-ii, Oxford 1985.

J. Yakar, Ethnoarchaeology of Anatolia: The Socio-Economic Organization of the Countryside in the Bronze and Iron Ages. Monograph Series of the Institute of Archaeology, No.17, Tel Aviv 2000.

M.S. Joukowsky, Early Turkey. Anatolian Archaeology from Prehistory through the Lydian Period, Iowa 1996.


דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • סמסטר ב', מועד א': ב-6/7/11 ב-9:00. החזרה עד 12/6/11 ב-13:00.
  • סמסטר ב', מועד ב': ב-12/8/11 ב-9:00. החזרה עד 18/8/11 ב-13:00.

מבוא לתרבות אנטוליה: החיתים‏ (06711031)

שיעור

פרופ` ז`אק יקר

השיעור יעסוק בממלכה החיתית ושכנותיה.
בין היתר השיעור יטפל:
-בתרבות ארץ חתי לפני הקמת הממלכה החיתית (1700-2000 לפנה"ס - תקופת הנסיכויות)
-אופיין של מושבות הסוחרים האשוריים באנטוליה
-מבוא גיאוגרפי-מדיני והיסטורי של התקופה
-מאפייני התרבות החיתית (1200-1700 לפנה"ס)
-אתרים מרכזיים בארץ חתי
-מבנה החברה והשלטון החיתיים
-אזורי פריפריה של ארץ חתי הכוללים את עמק הפרת, מישור קיליקיה , אזור העמוק, הרי הים השחור והאזור האגאי
-המינואים והמיקנים בחוף האגאי של אנטוליה


This introductory course into the realm of the Hittites and their neighbors (2000-1200 BC) covers the following topics:
- The Land of Hatti prior to the emergence of the Hittite Kingdom.
- The Old Assyrian Colonies in Anatolia
- The political-geography and history of Hittite Anatolia
- Principal Hittite Sites
- Social and Political Organization
- The territories on the periphery of Hatti that include the Euphrates valley, Cilicia, the Amuq plain, the mountainous Black Sea region and the Aegean.
-The Minoan and Mycenaean communities in the Aegean littoral of western Anatolia.


דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • סמסטר ב', מועד א': ב-17/6/11 ב-9:00. החזרה עד 22/6/11 ב-13:00.
  • סמסטר ב', מועד ב': ב-27/7/11 ב-9:00. החזרה עד 1/8/11 ב-13:00.

הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים‏ (06711035)

שיעור

פרופ` ישראל פינקלשטיין (סמסטר א`) ד"ר רפאל גרינברג (סמסטר ב`)

מבוא לארכיאולוגיה של ארץ ישראל מן התקופה הניאוליתית ועד סוף תקופת הברזל. הקורס עוסק בסקירה שיטתית של הממצא הארכיאולוגי בארץ-ישראל למן האלף התשיעי לפנה"ס ועד לסוף תקופת הברזל (המאה הו' לפנה"ס): הממצא החומרי, דגמי היישוב ושחזור המבנה החברתי, הכלכלי והפוליטי של החברות הקדומות. בחלקו הראשון של הקורס תידון בעיקר תקופת הברונזה (האלף השלישי והאלף השני לפנה"ס) ובחלקו השני נעסוק בתקופת הברזל, כלומר, בתקופת ההתנחלות והמלוכה בהיסטוריה הישראלית.

Introduction to the archaeology of ancient Israel from the Neolithic to the Iron Age: A systematic review of the archaeological record from the ninth to the first millennia BCE: material culture, settlement pattern, social, economic and political structures of ancient societies. The first part of the course will focus mainly on the Bronze Age (3rd-2nd millennia BCE) and the second part – on the Iron Age, i.e., the period during which Israel and neighboring nations emerged as polities. .

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 30/01/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 18/03/2011 בשעה 9:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 14/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 24/07/2011 בשעה 13:00

מבוא לתולדות המזרח הקדום‏ (06711043)

שעור

ד"ר אמיר גילן

מבוא כללי לתולדות המזרח התיכון הקדום מראשית ציביליזציות הכתב באלף השלישי לפני הספירה ועד הכיבוש ההלניסטי בסוף האלף הראשון לספירה. מבט על יינתן על ההתפתחויות התרבותיות וההיסטוריות של האזור כולו, תוך התמקדות במספר דמויות מפתח כגון סרגון מלך אכד, אחנאתון המונותיאיסט הראשון, חתושילי מלך חת ונבוכדנצר כובש ירושלים. הסקירה תתמקד במקורות הכתובים והארכיאולוגיים על החברה, המשטר, הספרות, הדת והמיתולוגיה של התרבויות העיקריות במסופוטמיה, אנטוליה, מצריים, סוריה וארץ-ישראל. דגש מיוחד יושם על המצאת כתב היתדות ותפוצתו, הכתב ההירוגליפי, ועל המצאת האלפבית בכנען ותפוצתו בעולם.

A general introduction to the ancient Near East from the beginning of the writing civilizations in the 4th millennium till the conquest of Alexander at the end of the first millennium BCE. An overview of the major historical and cultural developments will be given as well as a study of some key figures, such as Sargon of Akkad, Akhenaten the first “monotheist”, and Nebuchadnezzar, the conqueror of Jerusalem. A special emphasis will be given to the invention of Cuneiform and Hieroglyphic writings and the development and spread of the Alphabet.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 17/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 08/04/2011 בשעה 9:00

מבוא למצריים העתיקה‏ (06711045)

שעור

ד"ר שלומי-חן רחלי

הקורס יציג את התרבות המצרית באמצעות האמנות, הבניה וההיסטוריה של מצרים העתיקה. הקורס ידון בממצאים ארכיאולוגיים שהיוו אבני דרך בהבנתנו את תרבות מצרים כגון אבן רוזטה, פלטת נערמר, וקברו של המלך תות-ענח-אמון. כמו-כן יעסוק הקורס במונומנטים מצריים כמו הפירמידות בגיזה, מקדשי קרנק וקברי המלכים, תוך עיון באידאולוגיה וברעיונות הדתיים שהובילו לבנייתם. עוד נלמד על מבנה החברה המצרית, על מעמד המלך, על משפחת המלוכה המצרית ומשפחות אחרות, ועל תפישת המאעת, היא הסדר הקוסמי, במצרים.
במסגרת הקורס נעסוק בדמויות מפתח כגון המלך(ה) חתשפסות, המלך אחנאתון ומהפיכת עמרנה ורעמסס השני. בנוסף על אלה נעסוק גם באנשים פרטיים, בקורותיהם ובאמצעים העומדים לרשותנו בבואנו ללמוד על חייהם. על מנת להעמיק את הבנתנו בנושאים הנדונים, נקרא טקסטים מצריים בתרגום ונתבונן בעיטורי קברים ובממצאים מצריים נוספים, תוך בחינת הקשרם התרבותי.


The course introduces Ancient Egyptian civilization through its art, architecture and history. Milestones in Egyptian Archaeology such as Roseta Stone, Narmer Palette and the Tomb of Tutankhamun, will be discussed, and monuments such as the Pyramids in Giza, the temples in Karnak and the royal tombs will be studied in light of the religious ideas and ideologies which led to their building. We shall also learn about the social structure in Ancient Egypt, the king, the royal family, other families and Maat (cosmic order).
As part of the course we will study about key figures such as Hatshepesut, Akhenaten and Ramesses II. In addition, we shall learn about private people, and the means to learn about their lives. Egyptian Texts (in translation), archaeological findings and tomb decoration will be used to illustrate these topics.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 27/01/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 27/02/2011 בשעה 16:00

מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות‏ (06711071)

שיעור

פרופ` משה פישר

שיעור זה מהווה שילוב בין הארכיאולוגיה הקלאסית של העולם היווני והרומי בכלל וזאת של ארץ-ישראל. מטרת השיעור היא להציג את ההיבטים השונים של הארכיאולוגיה בשילוב עם המטען התרבותי של העולם הקלאסי, היווני והרומי. השיעור מחולק לשלושה חלקים. החלק הראשון (הקצר יותר) יעסוק בהיבטים המקצועיים של הארכיאולוגיה הן כעבודת שדה והן כדיסציפלינה חברתית. תינתן סקירה של התפתחות הארכיאולוגיה בדורות האחרונים בהתייחס לרקע החברתי, הפוליטי והאידיאולוגי. החלק השני (המורחב יותר) של השיעור יעסוק בתחומים השונים של הארכיאולוגיה הקלאסית, דהיינו: ארכיטקטורה, קרמיקה ותחומים אמנותיים (פיסול, ציור, אמנות זעירה). כמו-כן, יוצגו תחומי העזר של הארכיאולוגיה הקלאסית, בעיקר הנומיסמטיקה (חקר המטבעות) והאפיגרפיה (חקר הכתובות). על-סמך המטען המוגש בשיעור תוצג תמונה של חיי היום-יום של העולם הקלאסי. החלק השלישי המוקדש לארץ-ישראל יעסוק בכל הנושאים הללו מההיבט הארץ-ישראלי על-פי הסדר הכרונולגי של התקופות ההלניסטית, הרומית והביזאנטית ויחסה למקורות הכתובים (כגון: תנ"ך, הברית החדשה, כתבי יוסף בן מתתיהו, ספרי המכבים, היסטוריה אוגוסטה, משנה, תלמוד, אבות הכנסייה).נעסוק בעיור, ביצורים, אמנות, קרמיקה, מטבעות, כתובות. העיור של הורדוס המלך: קיסריה, סמריה-סבסטה, אפק-אנטיפטריס; בית-המקדש והעיר ירושלים; מבצרי וארמונות מדבר יהודה; קרמיקה מתקופת הורדוס ובני-ביתו. "ארכיאולוגיה" של שתי המרידות של היהודים נגד הרומאים: שכבת החורבן של תקופת המרד הגדול וחשיבותה הארכיאולוגית. ארץ-ישראל כארץ הקודש לנצרות בתקופה הביזנטית.

Introduction to Classical Archaeology and to Archaeology of the Land of Israel in Classical Times
This introduction is a presentation of archaeological aspects of the Greek and Roman world vis-א-vis their impact on the Land of Israel from the Persian period (5th century BCE) onwards. Its main aim is to present the realia (archaeological reality) in order to help at a better understanding of the ancient civilizations. The course is divided into three parts. The first one is devoted to main aspects of archaeology in general and Classical archaeology in particular, referring to technical background of the archaeological work and its development from the Middle ages up to-day, including cultural, ideological and political aspects. The second part deals with the main aspects of Classical archaeology according to its main fields, namely architecture, pottery and art. Also auxiliary aspects are presented, such as epigraphy and numismatics. The third part of the course is a presentation of the archaeological reality of the Land of Israel during the Classical periods (mainly the Hellenistic, Roman and Byzantine) against the background of the Oriental culture in general and the Jewish culture in particular, as reflected by written sources as well, such as the Bible, the New Testament, Josephus Flavius' writings, Books of Maccabees, Mishna, Talmud, Christian Fathers etc. The course will deal with building techniques, urbanization, fortifications, public and private buildings, cultural material, art etc. Some of the main sites will be presented as case studies, such as Jerusalem, Caesarea, Beth Shean (Scythopolis) etc. "Archaeology" of the struggle between Jews and gentiles will also be presented such as the Maccabean wars, the First and Second Jewish War against the Romans.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 06/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/03/2011 בשעה 9:00

מבוא להיסטוריוגרפיה מקראית‏ (06711074)

שיעור

ד"ר עודד ליפשיץ

מה בין התיאור המקראי למציאות ההיסטורית? עד כמה ניתן לסמוך על תיאורי המקרא על אודות יציאת מצרים, ימי הכיבוש וההתנחלות, ימי השופטים ותקופת המלוכה? מה הן אמות המידה ומה הן שיטות העבודה של ההיסטוריון כשהוא בא לבחון שאלות אלה? כיצד ניתן לבחון את המהימנות של הטקסט המקראי בכלים היסטוריים?
בקורס נלמד להכיר את מאפייני ההיסטוריוגרפיה המקראית, ונבחן את הדרך שבה עיצבו מחברי הספרים ההיסטוריוגרפיים את ההיסטוריה של עם ישראל בימי הבית הראשון. נלמד על עולמם של ההיסטוריוגרפים המקראיים, על מטרות החיבור שכתבו ועל קהל היעד שלו הם ייעדו חיבור זה.
נעמת את התיאור המקראי עם מקורות מידע אחרים כמו ממצאים ארכיאולוגיים וכתובות קדומות, וננסה ללמוד מה הן המתודות ההיסטוריות שבעזרתן ניתן ליצור תמונה היסטורית מהימנה ככל האפשר של תולדות ישראל בימי הבית הראשון.

Introduction to Biblical Historiography (Introductory Lecture)

In this introductory lecture, which is part B of the introductory lecture given in 2008 academic year, we will deal with the books of Chronicles and Ezra and Nehemiah, as the example for the later phase of biblical historiography.
We will focus on the ways the historiographers used the historical sources in order to explain the past and use it as a source for the ideology and theology of their tome. In the lecture, we will deal with the different stages of the development of these books, and will focus on the sources the writers used, the image of the past they described and on their ideology, as expressed in the books they wrote.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 26/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 11/08/2011 בשעה 13:00

תעלומת האדם הנאנדרטלי‏ (06711084)

פרוסמינר

ד"ר רן ברקאי

האדם הנאנדרטלי חי בארץ ישראל וסביבתה לפני כ 60,000 שנים והותיר מאחוריו מערות ובהן שרידי כלי צור, עצמות בעלי חיים, קבורות ומדורות. שרידים אלה עשויים ללמד אותנו אודות הטיפוס האנושי הקרוב ביותר אלינו, בני האדם המודרניים, ועל מהלך הארועים שהביאו להעלמותם של הנאנדרתלים והתפתחותה של תרבות חדשה.
מי היה האדם הנאנדרטלי? האם אדם זה שונה כל כך מאיתנו? מהו מקומו באבולוציה האנושית ומדוע זכה תמיד ליחס חריג? מדוע גם היום נעשה שימוש בכינוי "אדם נאנדרטלי" על מנת להצביע על שוכן מערות פרהיסטורי, גס, מגושם ואינפנטילי? האם תפיסה זו אכן מעוגנת בנתונים הארכאולוגיים?
קורס זה מתמקד בממצאים הארכאולוגיים שהותירו ההומינידים המכונים נאנדרטלים באזורינו ובניסיון לשחזר את אורחות חייהם ותרבותם. יידונו סוגיות מרכזיות כגון הדומה והשונה בין האדם הנאנדרטלי והאדם המודרני, יחסי הגומלין בין שני טיפוסים אנושיים אלה בדרום הלבאנט, הסיבות האפשריות להכחדתו של האדם הנאנדרטלי ועוד.

The Neanderthal enigma

Neanderthals presents one of the most debated episods in human evolution and prehistory. Neanderthals were living in Erope and Israel during the Middle Paleolithic period and left modern archaeologists with plenty of finds to be interpret. We will study aspects of Neanderthal life-ways in an attempt to understand how diffrent or similar are they from us, Modern Humans.

דרישות קדם: ראשית התרבות האנושית: מבוא לארכיאולוגיה פרהיסטורית

הערות: פתוח גם לתלמידים שהתחילו ללמוד בסמסטר ב`

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

קברים ונוהגי קבורה בא"י במהלך תקופת הברזל‏ (06711087)

פרוסמינר

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

במסגרת הפרו"ס נסקור את טיפוסי הקברים ונוהגי הקבורה בארץ-ישראל במהלך תקופת הברזל, תוך דיון מעמיק הן במידע הארכיאולוגי העשיר והן במקורות המקראיים הרלוונטיים. כמו כן, יושם דגש על ההיבטים החברתיים, הכלכליים והסימבוליים בנוגע לעולם המוות והקבורה במרחב הארץ-ישראלי במהלך התקופה הנדונה.

Burials and Mortuary Patterns in the Land of Israel during the Iron Age

The purpose of this course is to survey typology of tombs and burial customs in the Land of Israel during the Iron Age. Such an endeavor would involve in-depth discussion with regard to both the archaeological remains and the relevant Biblical sources. Likewise, we shall put a special emphasis on the social, economic and symbolic aspects that may be discerned from the study of the world of death and burial in the Land of Israel during the period discussed.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

המלוכה במזרח הקדום ‏ (06711088)

פרוסמינר

ד"ר אמיר גילן

במהלך הפרו סמינר נעקוב אחר התפתחותו של מוסד המלוכה במזרח הקדום למן האלף השלישי ועד האלף הראשון לפנה"ס. נלמד להכיר מודלים שונים של מלוכה ואת ייצוגיה הטקסטואליים והאיקונוגרפיים בתקופות השונות. במקביל, ובאמצעות העיסוק בנושא המלוכה, נפתח ונעמיק מיומנויות יסוד בקריאה, כתיבה והרצאה אקדמיות.

In the course, we will study the Institution of Kingship throughout Ancient Near Eastern history. We will get to know different models of kingship and study its various textual and iconographical representations. The Study of Ancient Near Eastern Kingship will also enable us to develop and deepen skills in academic reading, writing and lecturing.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

ראשיתה של ממלכת יהודה - מבט היסטורי‏ (06711089)

שעור

פרופ` עודד ליפשיץ

התיאור המקראי מציג את ממלכת יהודה כממלכה שנוצרה לאחר ימי שלמה, עת התפלגה ממלכת ישראל הגדולה. בשיעור יוצגו הנתונים ההיסטוריים, הארכיאולוגיים והמקראיים על ראשיתה של ממלכת יהודה כממלכה עצמאית. על בסיס מכלול הנתונים הללו תוצג סינתזה היסטורית מקיפה, מפתיעה בחלקה, ושונה מכפי שנמסר בתיאורים המקראיים.

In the Old Testament the Kingdom of Judah was presented as the outcome of a historical processes: the division of the Solomonic kingdom. In the lectures, the historical, archaeological and Biblical data concerning the early phases of the kingdom of Judah will be presented, and a surprising, comprehensive historical synthesis will be discussed, very different from the Biblical discriptions.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 03/07/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 07/08/2011 בשעה 13:00

חפירה לימודית‏ (06711216)

תרגיל

ד"ר רפאל גרינברג

החפירה הארכיאולוגית היא המעבדה של המחקר הארכיאולוגי וכלי העבודה המרכזי של חוקר השדה. משתתפי החפירה הלימודית מקבלים הכשרה בסיסית במתודה ובפרקטיקה של המחקר השדה: מיומנויות חפירה, זיהוי מרכיבים ארכיאולוגים ותיעודם, זיהוי ממצאים וטיפול ראשוני בהם. משתתפי החפירה חייבים במלוא מכסת ימי החפירה, בהתאם למסלול שבו הם לומדים, ובכתיבת דין וחשבון על עבודתם, על פי הנחית צוות החפירה.

The archaeological excavation is the archaeologist’s research lab and the main instrument of the field researcher. Participants in the field school receive basic training in the method and practice of archaeological excavation: fundamental digging skills, identification and recording of archaeological features, identification and prelimary processing of finds.

דרישות קדם: השתתפות בשעור "הארכיאולוגיה מהי?"

הערות:

בחינות

[]

טיפולוגיה של כלי חרס א`‏ (06711218)

תרגיל

ד"ר רפי גרינברג

הקורס מיועד להקנות רקע והיכרות ראשונית עם רפרטואר כלי החרס של ארץ-ישראל וסביבתה מראשית הופעתם באלף השישי לפנה"ס ועד לאלף השני לפנה"ס, תוך דיון בהתפתחות הכלים והתעשייה הקדרית, תולדות מחקרם, העדויות שהם מספקים על קשרי החוץ והפנים בתקופות השונות והפרשנות החברתית והכלכלית שניתנה להופעתם על ידי החוקרים. השיעורים מתקיימים בחדר האוספים של המכון לארכיאולוגיה, ומשלבים לימוד עיוני בהיכרות מקרוב עם כלי החרס מאוספי המכון ומחפירות ומחקרים פעילים.

Ceramic Typology A

This course is intended to provide background and a preliminary familiarity with the ceramic repertoire of ancient Israel from its inception in the 6th millennium BCE until the end of the 3rd millennium. We will discuss the technical and stylistic evolution of the assemblage, its social and its economic significance. Classes take place in the Institute of Archaeology study collection, and are based on hands-on examination of the material in the collection, bolstered by relevant finds from ongoing excavation projects.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה של א"י משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 26/01/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 06/03/2011 בשעה 16:00

טקסט וממצא: מבוא לקריאת תעודות‏ (06711238)

שעור

ד"ר אמיר גילן

בשעור יוצגו עקרונות יסוד לפענוח ופרשנות טקסטים מסוגים שונים (היסטוריים, אדמיניסטרטיביים, ספרותיים, דתיים, וכו') ומתרבויות שונות במזרח הקדום, תוך בחינת תרומתם להבנת הממצאים הארכיאולוגיים ולשחזור העבר.

The course serves as a methodological introduction to the study of Ancient Near Eastern written documents. We will encounter a variety of ancient texts of different genres, get to know different methods of interpretation, and learn how to utilize ancient textual sources to reconstruct the past as well as relate them to the archaeological finds.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

מצרית למתחילים א`‏ (06711550)

שיעור ותרגיל

ד"ר דבורה סוויני

במהלך סמסטר א' וחלק מסמסטר ב' ילמדו משתתפי הקורס את העקרונות הבסיסיים של המצרית הקלאסית, השפה המצרית של תחילת האלף השני לפני הספירה, ששה השתמשו כדי לכתוב טקסטים דתיים ומונומנטליים במהלך האלף השני והאלף הראשון לפנה''ס.
במהלך סמסטר ב' הסטודנטים יקראו טקסט כמו "המלך ח'ופו והקוסמים" או "המלח שספינתו טבעה" וגם יתרגלו קריאת טקסטים מצריים פשוטים ושכיחים, כמו הנוסח להגשת מנחות, אשר נכתבו על חפצים מצריים רבים שניתן למצוא אותם באוספי מוזיאונים ברחבי העולם.

Ancient Egyptian for Beginners

During the first term and the first part of the second term, students in the course will learn the basic principles of Classical Egyptian (the Egyptian language of the early 2nd millennium, which was used to write religious and monumental texts throughout the 2nd and 1st millennia BCE.)
In the second term, the students will read a more complex text, such as King Cheops and the Magicians, or the Shipwrecked Sailor, and also practice reading simple common Egyptian texts, such as offering formulae, which are found on Egyptian objects in museum collections worldwide.

דרישות קדם: אין

הערות: הקורס שנתי בהיקף של 8 ש"ס. לא ניתן ללמוד סמסטר אחד בלבד.

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 03/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 13/03/2011 בשעה 16:00

מצרית למתחילים ב`‏ (06711551)

שיעור ותרגיל

ד"ר דבורה סוויני

במהלך סמסטר א' וחלק מסמסטר ב' ילמדו משתתפי הקורס את העקרונות הבסיסיים של המצרית הקלאסית, השפה המצרית של תחילת האלף השני לפני הספירה, ששה השתמשו כדי לכתוב טקסטים דתיים ומונומנטליים במהלך האלף השני והאלף הראשון לפנה''ס.
במהלך סמסטר ב' הסטודנטים יקראו טקסט כמו "המלך ח'ופו והקוסמים" או "המלח שספינתו טבעה" וגם יתרגלו קריאת טקסטים מצריים פשוטים ושכיחים, כמו הנוסח להגשת מנחות, אשר נכתבו על חפצים מצריים רבים שניתן למצוא אותם באוספי מוזיאונים ברחבי העולם.

Ancient Egyptian for Beginners

During the first term and the first part of the second term, students in the course will learn the basic principles of Classical Egyptian (the Egyptian language of the early 2nd millennium, which was used to write religious and monumental texts throughout the 2nd and 1st millennia BCE.)
In the second term, the students will read a more complex text, such as King Cheops and the Magicians, or the Shipwrecked Sailor, and also practice reading simple common Egyptian texts, such as offering formulae, which are found on Egyptian objects in museum collections worldwide.

דרישות קדם: השלמת השעור מצרית למתחילים א` בסמסטר א`

הערות: הקורס שנתי בהיקף 8 ש"ס. לא ניתן ללמוד סמסטר אחד בלבד.

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 21/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 03/08/2011 בשעה 13:00

תולדות המחשבה הארכיאולוגית‏ (06712000)

שעור

פרופ` אבי גופר

הקורס עוסק באסכולות חשיבה בארכיאולוגיה למן המאה ה-19 ועד ימינו. הנושאים המרכזיים בקורס הם התמסדות הארכיאולוגיה והחשיבה הארכיאולוגית כדיסציפלינה סדירה, אסכולת החשיבה המכונה "היסטוריה של תרבויות", הארכיאולוגיה החדשה והארכיאולוגיה הקונטקסטואלית או הפרשנית.
הקורס סוקר את הרקע להתפתחות אסכולות החשיבה השונות ואת עקרונות החשיבה של כל אסכולה ומשמעותם בעבודתו של הארכיאולוג בשדה ובמעבדה.

A History of Archaeological Thought

The course introduces major schools of thought in archaeology. It starts with the crystallization of archaeology as an academic discipline and continues with traditional archeological thought. Then the new (processual) archaeology is presented and later, post-processual, or contextual archaeology. For each school of though we survey the academic background, its major principles, the way it is expressed in archeological field work, in the analysis of archaeological finds and in writing and explaining past cultures. A special part is devoted to the archaeology of Israel and its development in light of the abovementioned general dynamics.


דרישות קדם: רצוי מבואות בכל תחומי הארכיאולוגיה (ארץ ישראל, קלאסי, פרהיסטוריה, תרבויות מזרח קדום)

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 19/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 26/07/2011 בשעה 9:00

טכנולוגיה ותרבות חומרית ‏ (06712048)

שיעור

פרופ` יובל גורן

הקורס עוסק בהופעתן ודרכי התפתחותן של מגוון הטכנולוגיות המורכבות המופיעות למן השלב הפרוטו-היסטורי של הלבאנט ועד לתקופת הברזל ובתוכן תעשיות הטיח, הקדרות, המטלורגיה והזכוכית. יידונו הרקע החברתי והתרבותי להופעתה של כל טכנולוגיה מורכבת והשימושים המשוערים שלה בחברה יוצרתה. הקורס ינתח את מאפייניה של כל טכנולוגיה, אופן הופעתה והתפתחותה. כמו כן ייערך ניסיון לעמוד על המניעים והתנאים שהביאו להופעת הטכנולוגיה, מגוון המוצרים המאפיינים אותה והפרשנויות החברתיות והכלכליות הנובעות ממנה.

Technology and Material Culture

The course is dealing with the emergence and development of the choice of complex technologies that appear from the proto-historical epochs of the Levant till the Iron Age including the production of plaster, ceramics, metallurgy and glass. The cultural background of each technology and its assumed function will be discussed, together with its first introduction in the archaeological record and assumed development. These will be used in an attempt to interpret the motives for the introduction of each technology, the selection of products and its social and economic roles.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 30/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 08/08/2011 בשעה 9:00

מבוא לארכיאוזואולוגיה‏ (06712063)

שיעור

ד"ר לידר ספיר-חן

שיעור מבוא המציג את מדע הארכיאוזואולוגיה, חקר עצמות בעלי החיים מאתרים ארכיאולוגים. המחקר הארכיאוזואולוגי עוסק ביחסי האדם עם החיה ועם הסובב הקדום, ומאפשר בחינה של היבטים חברתיים וכלכליים. במהלך הקורס יוצגו הנושאים המרכזיים, שיטות המחקר העיקריות והמחקרים הנעשים בתחום זה.

Introduction to Archaezoology

The archaeozoological research studies the relationship of human with the animal and the ancient environment, enabling the reconstruction of ancient populations and economies. The course will introduce main topics, research questions and major research done in the field.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה מהי?

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 02/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 01/04/2011 בשעה 9:00

סדנה מעשית בארכיאוזואולוגיה‏ (06712064)

סדנה

ד"ר לידר ספיר-חן

מטרת הקורס היא הכרות עם מערכת השלד של בעלי חיים ועם שיטות עבודה עיקריות בארכיאוזואולוגיה. ההיכרות עם חלקי השלד תעשה בכיתת המוזיאון הזואולוגי עם אוספים משווים של שלדים מודרנים, וכן תיערך היכרות מעשית עם חומר ארכיאוזואולוגי מאתרים בא"י.

Archaeozoology workshop

The course will introduce the skeletal elements of various animals and the main methods employed by archaeozoologist. The class will take place in the Zoological Museum classroom, using comparative collections of modern specimens and faunal remains from archaeological sites in Israel.

דרישות קדם: מבוא לארכיאוזואולוגיה

הערות: השיעור יערך במוזיאון הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 24/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 22/07/2011 בשעה 9:00

טיפולוגיה של כלי חרס ג` (התקופות הקלאסיות)‏ (06712200)

תרגיל

ד"ר אורן טל

כלי החרס כממצא הארכיאולוגי השכיח ביותר מהווים אמצעי מרכזי בניתוח חפירות ארכיאולוגיות. התרגיל יעסוק בהכרת כלי חרס מייצור מקומי וכלי חרס מיובאים מהתקופה הפרסית, ההלניסטית, הרומית והביזנטית, אופן ניתוחם, עיבודם, והמידע הכרונולוגי והחברתי הטמון בהם. הלימוד יתבסס על סקירת הכלים והמכלולים האופייניים לכל תקופה ותקופה על שלביה השונים ותרבויותיה האזוריות, לצד שרטוטם תחת מוסכמות ארכיאולוגיות.

Pottery Typology III (Classical Periods)

Pottery vessels are the most common archaeological find and thus form a major tool in the analysis of archaeological excavations. The current exercise will introduce locally-made (Palestinian) pottery vessels and imported pottery vessels of the Persian, Hellenistic, Roman and Byzantine periods, and will deal with their methods of analysis and publication against their chronological and social implications. The study will be based on practical inspection of characteristic pottery vessels and assemblages from different classical periods with emphasis on aspects of regionalism, and will also include drawing of the inspected pottery finds under the accepted archaeological conventions.

דרישות קדם: שעור : מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 06/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/02/2011 בשעה 9:00

טיפולוגיה של כלי חרס ב` (תקופות הברונזה המאוחרת והברזל)‏ (06712220)

תרגיל

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

הקורס מיועד להקנות רקע והיכרות ראשונית עם רפרטואר של כלי החרס אשר נפוצו בארץ-ישראל וסביבתה (לרבות כלי-יבוא) במהלך תקופות הברונזה המאוחרת והברזל. בנוסף ללימוד טיפוסי כלים ואימון ראשוני בשרטוטם, נעסוק בשאלות הקשורות לכרונולוגיה של המכלולים הקראמיים, למשמעות הממצא ביחס לזיהוי של קבוצות אתניות ומדיניות וכן באיתור קשרי מסחר בין האזורים השונים.

Ceramic Typology B (Late Bronze and Iron Ages)

This course is intended to provide background and a preliminary familiarity with the ceramic repertoire popular in the ancient Israel and neighboring lands (including the imported pottery) during the Late Bronze and Iron Age periods. In addition to studying ceramic typology (including some preliminary techniques for drawing pottery vessels), we shall deal with the questions related to establishing chronology for ceramic assemblages; their possible significance for identifying a variety of ethnic groups, and their certain significance for identifying the trade networks.

דרישות קדם: שעור מבוא: הארכיאולוגיה של א"י משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 15/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 18/07/2011 בשעה 9:00

"לא תעשה לך פסל... אומנות ארץ ישראל בימי בית ראשון על רקעה המזרח תיכוני‏ (06712238)

שיעור

פרופ` בנימין זאס

נסקור מדגם של היצירה האומנותית בממלכות ישראל ויהודה, את ההקשרים הארכיאולוגיים שלה ואת משמעותה הסמלית, ונבדוק האם יש או אין סתירה בינה לבין איסור התמונה המקראי.

We shall survey a sample of the artistic output in the kingdoms of Israel and Judah, its archaeological contexts and its symbolic significance, and will check whether a contradiction exists between it and the biblical image ban, or not.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 28/01/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 04/03/2011 בשעה 9:00

שיטות מדעיות במיקרוארכיאולוגיה‏ (06712247)

שיעור

פרופ` יובל גורן

הקורס נועד להקנות לתלמידי הארכיאולוגיה ידע ראשוני בשיטות המחקר המדעיות הדורשות מיומנות רבה, אך משתמשות בכלי מחקר פשוטים וזמינים יחסית ובהם בעיקר המיקרוסקופ האופטי. תלמידי הקורס ייחשפו לכמה משיטות המחקר המיקרוארכיאולוגיות הנפוצות והשימושיות ביותר, ילמדו כיצד הן פועלות ומהו הרקע התיאורטי העומד בבסיסה של כל אחת מהן ואף יחוו באופן ראשוני את המראות והעקרונות המעשיים של כל שיטה. הקורס יעניק באמצעות מעבדות מודרכות רקע במיקרוסקופיה האופטית לסוגיה, במינרלוגיה אופטית, במיקרומורפולוגיה ובמטלוגרפיה.

Scientific Methods in Microarchaeology

The course provides the archaeology student with the basic knowledge of highly specialized scientific methods using the relatively simple and available scientific tool of the optical microscope. The students will be exposed to some of the more common methods of microarchaeology, study their function and theoretical background and experience them preliminarily through guided laboratories in the fields of optical mineralogy, micromorphology and metallography.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה מהי?

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 14/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 10/04/2011 בשעה 16:00

כתובות עבריות מימי בית ראשון (אפיגרפיה עברית ושמית מערבית)‏ (06712297)

שעור

פרופ` בנימין זאס

נלמד על ראשית הכתב העברי והתפתחותו במחצית הראשונה של האלף הראשון לפני הספירה, זאת על רקע הכתיבה האלפביתית השמית–מערבית בכלל ומקורותיה באלף השני. נבחן את ההקשר הארכיאולוגי של הכתובות שהתגלו ואת התהליכים החברתיים והמדיניים שהובילו להתפתחותם של הכתבים הנזכרים. אם ייוותר זמן נעסוק גם בצאצאיו הראשונים של האלפבית השמי–מערבי, הלא הם האלפביתים של חצי האי ערב, פריגיה ויוון מראשית האלף הראשון.

Hebrew inscriptions of the First Temple period

We will learn about the early Hebrew script and its development in the first half of the first millennium B.C., all this on the background of West Semitic alphabetic writing at large and its second-millennium origins. We will examine the archaeological context of the inscriptions, as well as the social and political processes that have led to the development of the said scripts. If time permits, we will also address the first offspring of the West Semitic alphabet – the Arabian, Phrygian and Greek alphabets of the early first millennium.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-4/2/11 ב-9:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-20/2/11 ב-16:00.

עולמו התרבותי של ההומו ארקטוס‏ (06712340)

סמינר

ד"ר רן ברקאי

מה פשר אבני היד שליוו את ההומו ארקטוס במשך כמליון שנים? מה יכולות אבנים מיוחדות אלה לספר לנו אודות עולמו התרבותי והחברתי של האב הקדמון של האדם המודרני? שאלות אלה תעמודנה במרכזו של סמינר זה בנסיון לפענח את הממצאים הארכיאולוגיים שהותיר אחד ההומינידים המרתקים בתולדות האדם ובתוך כך ללמוד אודות טכנולוגיות מרכזיות בשימוש האדם הפרהיסטורי, אסטרטגיות קיום בראשית המין האנושי, חלוקת עבודה ויחסים חברתיים בתוך קבוצות בני אדם קדומות ועוד.

Homo Erectus, the direct ancestor of Modern Man, made and used hand axes for over one million years. What could these stones tell us about the cultural and social life of this interesting prehistoric man? Why were these special stone tools produced over such long period? We will study the technological, functional and contextual aspects of these enigmatic stone tools in an attempt to better understand the behavior of our early ancestors.

דרישות קדם: ראשית התרבות האנושית: מבוא לארכיאולוגיה

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

נושאים נבחרים בפרהיסטוריה של אנטוליה ‏ (06712350)

סמינר בוגר

פרופ` ז`אק יקר

הסמינר יתרכז בסוגיות חברתיות, כלכליות, טכנולוגיות ורוחניות (דת ופולחן) של תרבויות אזוריות בתקופה הניאוליתית והכלקוליתית באנטוליה.

Selected topics in the prehistory of Anatolia

The seminar will cover the social, economic, spiritual and technological aspects of prehistoric cultures in the Neolithic and Chalcolithic periods of Anatolia.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

סוריה באלף הג` לפסה"נ: המהפכה העירונית השנייה‏ (06712365)

סמינר בוגר

ד"ר רפי גרינברג

לאחר התפרקות המערכת המיוחסת להתפשטות התרבות הדרום-מסופוטאמית של ארכ בשלהי האלף הרביעי לפסה"נ, נכנסה סוריה לתקופה ארוכה נסיגה במורכבות החברתית (תקופת נינוה V), וזאת בתקופה של פריחה עירונית בדרום הלבאנט. סמוך לאמצע האלף השלישי (ב"ק 4), חלה התעוררות עירונית מרשימה אשר הקיפה את מרחבי סוריה כולה, מן החוף המערבי ועד הג'זירה ועמק החבור. בעקבות התעוררות זו, המכונה לעיתים "המהפכה העירונית השנייה", נוסדו ממלכות גדולות במארי ובאבלה אשר התחרו על הבכורה עם אמפריית אכד, הוקמו ערים עגולות ומתוכננות מוקפות סוללה, והתרבות החומרית השתכללה והתעשרה הודות למסחר בין אזורי. במהלך שיעור זה נכיר לעומק את האתרים המרכזיים בסוריה, מן המזרח (תל בראק, תל מוזן, תל לילאן ותל כוארה) דרך עמק הפרת (מארי, תל סוויהאת, תל בנאת) ועד המערב (אבלה, חמה ועוד), ובהם אתרים אשר נחפרו רק בעשור האחרון. כמו כן נדון בגורמים שהביאו לפריחה זו, cאופיין של הערים הסוריות, ולטיב הקשר בינן לבין התרבות הכפרית-פסטוראלית הפוסט-אורבאנית של דרום הלבנט.

Syria in the third millennium BCE: the second urban revolution

Following the late fourth millennium collapse of the urban polities related to the Uruk expansion, Syria entered a prolonged period of reduced social complexity (Ninevite V). In the mid-third millennium, however, an impressive urban regeneration took place encompassing all of Syria, from the western coast to the Jezireh. In the wake of this regeneration, which is sometimes termed “the second urban revolution”, large kingdoms were established (e.g., Mari and Ebla) that rivaled the empire of Akkad, carefully planned round fortified cities were built, and the material culture advanced to new heights. In the course of the seminar we will become acquainted with the major Syrian sites, from east (e.g., Brak, Leilan, Chuera), through the Euphrates valley (Mari, Sweyhat and Banat), to the west (Ebla, Hama and more), including sites that have only been excavated in the recent decade. We will discuss the causes of regeneration, the character of the Syrian cities, and the nature of the relationship between them and the post-urban agro-pastoral society of the southern Levant.

דרישות קדם: כל מבואות שנה א`

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

חיתית למתחילים א` + ב`‏ (06712390)

שעור ותרגיל

ד"ר אמיר גילן

החתית היא שפה הודו-אירופאית שהייתה שגורה בפי תושבי מרכז אנטוליה (תורכיה) באלף השני לפני הספירה. היא נכתבה בכתב היתדות על גבי לוחות חימר, שנתגלו באלפיהם בחתושה, בירת האימפריה החתית, ובאתרים אחרים. החיתית הינה אחת השפות המרכזיות של המזרח הקדום, יחדיו עם האכדית והשומרית. במבוא יילמד הכתב החיתי עד ליכולת קריאה בסיסית, וכן יסודות הדקדוק החיתי. דוגמאות הקריאה לקוחות מתוך הטקסטים המקוריים כגון החוק החיתי, טקסטים היסטוריים, דתיים ומיתולוגיים.

Hittite for Beginners

Hittite is the earliest attested Indo-European language and belongs to the Anatolian branch of these languages. It is one of the major languages of the ancient Near East, along with Akkadian and Sumerian. It was spoken in Anatolia of the second millennium BCE and served as the main literary language of the Hittite Kingdom. Ten thousands of Hittite fragments, written in cuneiform script, were excavated in Hattusa, the ancient Hittite capital, as well as in other Hittite sites. The course will offer a comprehensive introduction to the Hittite language and script.

דרישות קדם: אין

הערות: קורס שנתי.

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

אלי מצרים בניכר‏ (06712401)

שיעור

ד"ר רחלי שלומי-חן

הקורס יעסוק בפולחנם ותפקידם של אלים מצריים מחוץ למצרים. מקום של כבוד ייוחד לאלה חתחור המכונה, 'גבירת פונת', 'גבירת ביבלוס' 'וגבירת הטורקיז'. אלה קושרים את חתחור עם ארצות ואזורים מחוץ למצרים, בהם יש למצרים אינטרס כלכלי ופולחנה מהווה חלק מן ההתבססות המצרית במקום, החל מן הממלכה הקדומה, אולם בעיקר בתקופת הממלכה החדשה. תופעה דומה ניתן לראות גם בפולחן אמון בתקופת הממלכה החדשה. מלכי מצרים, החל מתחותימס השלישי בונים מקדשים לאמון בנוביה על-מנת לבסס את מעמדה של מצרים באזורי הספר של האימפריה. יתרה מזו, בתקופת האימפריה נתפש אמון כמי שבחסותו ובכוחו יוצא המלך המצרי למסעות כיבושים מחוץ למצרים. לפיכך נתפשות ההצלחות הצבאיות כביטוי לכוחו של אמון. במסגרת הקורס נלמד על קרב מגידו, והכרת התודה המצרית לאמון בעקבות הנצחון המצרי, כדוגמה לרעיונות שנזכרו לעיל.

Egyptian Gods Away from Home

The course focuses on the cult and role of Ancient Egyptian gods and goddesses out of Egypt. Special attention will be given to the goddess Hathor, known also as 'The Lady of Punt', 'The Lady of Biblos', and the 'Lady of Turquise'. These epithets associate Hathor with countries and regions out of Egypt, where Egypt was interested to reinforce its influence, since the times of the Old Kingdom, but especially during the times of the New Kingdom. A similar case is that of the god Amun. Egyptian kings from Thutimes III built temples to Amun in Nubia in order to consolidate Egyptian position in the remote areas of the Egyptian empire. Moreover, in the times of the empire, the god Amun was considered to be the one under whose auspices the Egyptian king campaigned and fought. Thus, military success was understood as an expression of the divine power of Amun. The battle of Megido, and the Egyptian thanks giving to Amun will be studied as an example for these ideas.

דרישות קדם: מבוא למצרים העתיקה

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 01/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 27/03/2011 בשעה 16:00

אנטוליה בתקופת הברזל‏ (06712403)

שעור

פרופ` ז`אק יקר

השיעור יעסוק בארכיאולוגיה, היסטוריה וגיאוגרפיה היסטורית של תקופת הברזל באנטוליה (1200-550 לפנה"ס) עם דגש על:
- תולדות הממלכות הניאו-חיתיות בקפדוקיה ובצפון סוריה.
- מאפייני התרבות הפריגית.
- ממלכת לידיה ותרבותה.
- תרבות ליקיה
- ממלכת אוררטו ותרבותה.

במהלך הקורס יופנו התלמידים לקריאה בפרקים נבחרים מהרשימה הביבליוגרפית הבאה:
Antonio Sagona and Paul Zimansky, Ancient Turkey. London 2009
Chapter 8 “Legacy of the Hittites: Southern Anatolia in the Iron Age”
Chapter 9 “A kingdom of fortresses:Urartu and eastern Anatolia in the Iorn Age(1200-600 BC)”
Chapter 10 “New cultures in the west: The Aegean coast, Phrygia and Lydia(1200-550 BC)”
Jak Yakar, Ethnoarchaeology of Anatolia: Rural Socio-Economy in the Bronze and Iron Ages, Tel Aviv University Sonia and Marco Nadler Institute of Archaeology Monograph Series No.17, Tel Aviv: Emery and Claire Yass Publications in Archaeology, 2000.
D.J. Hawkins, The Neo Hittite States in Syria and Anatolia. Cambridge Ancient History, Volume III, Part I Chapter IX, Cambridge 1982:372-441.
M. Mellink, The Native Kingdoms of Anatolia:The Phrygian Kingdom; The Lydian Kingdom; Lycia; Caria. Cambridge Ancient History, Volume III, Part 2, Chapter 34a, Cambridge 1991: 619-666.
H. Metzger, Anatolia II. Geneva 1969.
P.E. Zimansky, Ecology and Empire: The Structure of the Urartian State. Studies in Ancient Oriental Civilization No. 41. Chicago 1985.


Anatolia in the Iron Age

The course covers the archaeology, history and historical geography of Iron Age Anatolia (1200-550 BC), with particular emphasis on the history of the Neo-Hittite states in northern Syria and Cappadocia. Other topics include the Phrygian Civilization; the Lydian Kingdom, the Lycian Culture, the Kingdom of Urartu and the Greek Colonies of Ionia.

Students are expected to read selected chapters and articles in books, monographs and journals. The following is a list of suggested reading:
Antonio Sagona and Paul Zimansky, Ancient Turkey. London 2009
Chapter 8 “Legacy of the Hittites: Southern Anatolia in the Iron Age”
Chapter 9 “A kingdom of fortresses:Urartu and eastern Anatolia in the Iorn Age(1200-600 BC)”
Chapter 10 “New cultures in the west: The Aegean coast, Phrygia and Lydia(1200-550 BC)” Jak Yakar, Ethnoarchaeology of Anatolia: Rural Socio-Economy in the Bronze and Iron Ages, Tel Aviv University Sonia and Marco Nadler Institute of Archaeology Monograph Series No.17, Tel Aviv: Emery and Claire Yass Publications in Archaeology, 2000.
D.J. Hawkins, The Neo Hittite States in Syria and Anatolia. Cambridge Ancient History, Volume III, Part I Chapter IX, Cambridge 1982:372-441.
M. Mellink, The Native Kingdoms of Anatolia:The Phrygian Kingdom; The Lydian Kingdom; Lycia; Caria. Cambridge Ancient History, Volume III, Part 2, Chapter 34a, Cambridge 1991: 619-666.
H. Metzger, Anatolia II. Geneva 1969.
P.E. Zimansky, Ecology and Empire: The Structure of the Urartian State. Studies in Ancient Oriental Civilization No. 41. Chicago 1985.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • סמסטר א', מועד א': ב-9/2/11 ב-9:00. החזרה עד 14/2/11 ב-13:00.
  • סמסטר א', מועד ב': ב-29/4/11 ב-9:00. החזרה עד 5/5/11 ב-13:00.

יסודות בגיאוארכיאולוגיה‏ (06712420)

שיעור

פרופ` יובל גורן

גיאוארכיאולוגיה הוא תחום מחקר המשלב שימוש בשיטות וטכניקות מתחום מדעי כדור הארץ לפתרון בעיות ארכיאולוגיות. צירוף התחומים מסייע בלימוד האינטראקציה בין החברות האנושיות והסביבה ומשאביה הגיאולוגיים בעבר. הקורס מקנה ידע יסודי על החומרים הבונים את כדור הארץ, תנאי היווצרותם, המינרלים החשובים המרכיבים את הסלעים וקבוצות הסלעים העיקריות הבונות את כדור הארץ תוך שימת דגש על ההקשרים הארכיאולוגיים ולימוד הסובב הקדום. אופיו הבין תחומי של הקורס מאפשר לתלמידי ארכיאולוגיה להתוודע למדעי כדור הארץ, חקר הרביעון ומדע הקרקעות כבסיס לעיסוק בנושאים מתקדמים יותר של גיאוארכיאולוגיה.

Principles of Geoarchaeology

Geoarchaeology is a discipline which involves the use of geoscience methods and techniques to solve archaeological problems. This field combines these disciplines in the study of how people interacted with the environment and its geological resources in the past. The course provides a thorough grounding in the principles and methods of earth science with reference to their application in archaeology and palaeoenvironmental studies. The interdisciplinary character of the course will enable students in archaeology to become acquainted with earth science, Quaternary research and soil science, and use it as a conversion course to move into the field of geoarchaeology.

דרישות קדם: אין

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 31/01/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 22/05/2011 בשעה 16:00

הארכיאולוגיה של סוריה באלף הראשון לפנה"ס‏ (06712425)

שיעור

פרופ` בנימין זאס

נתעמק באינטראקציה הלובית – ארמית – אשורית בסוריה במחצית הראשונה של האלף הראשון. האופי המונומנטלי של הממצאים בסוריה, וריבוי התיעוד הכתוב, הביאו לכך שבאופן מסורתי לא התמקד מחקר תקופת הברזל בארץ זו בהיבטים הארכיאולוגיים היבשים יותר – סטרטיגרפיה, כרונולוגיה קרמית, והתמונה היישובית העולה מסקר ארכיאולוגי. מצב זה החל להשתנות לפני כעשרים שנה, ותוצאות ראשונות של המחקרים החדשים יוצאות עתה לאור בקצב ניכר. נעסוק בחידושים אלו, ובד בבד גם בתגליות ידועות מכבר – מבנים מונומנטליים, אומנות מונומנטלית וכתובות, ובהקשריהם הארכיאולוגיים.

The archaeology of Syria in the first millennium B.C

We will survey the Luwian – Aramaic – Assyrian interaction in Syria in the early first millennium. The monumental character of the finds from Syria, and the proliferation of the ancient texts uncovered, led to a diminished role in Syria of the ‘traditional’ facets of archaeology – stratigraphy, ceramic typology, and the settlement picture raising from archaeological surveys. This situation began to change in the last two decades, and first results of the new studies are now published in a rising tempo. We will deal with these new discoveries and insights, and at the same time with long-known monumental buildings, sculptures and inscriptions, and their archaeological contexts.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 24/01/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 11/03/2011 בשעה 9:00

הנאטופים – הורי המהפכה הניאוליתית‏ (06712426)

שיעור

פרופ` אבי גופר

הקורס עוסק בעיקר בתרבות הנאטופית ובקשר בין היבטיה השונים ומהלכי השינוי שחלו בה לבין המהפכה החקלאית שבאה אחרי הנאטופית. נסקור באופן שיטתי את הרקע להופעת התרבות הנאטופית, את התרבות הנאטופית ואת אתריה באזורינו. נציג וננתח את הממצאים השונים באתרים הנאטופיים וננסה לשחזר בעזרתם את הסביבה בה חיו, את הכלכלה ואת אורח החיים באתרים אלה. נבחן ממצאים הקשורים לטכנולוגיה הנאטופית, להפקת מזון ועיבודו, לארגון המרחבי בתוך האתרים, לקברים ולנקברים הנאטופיים ונבחן את מערכת היישוב הנאטופית בזורינו. על רקע כל אלה נבחן כיצד הנאטופית הרתה את המהפכה הניאוליתית ועד כמה היא מהווה נקודת מפנה בהיסטוריה של תרבויות האדם, כלכלתו והארגון החברתי שלו באזורינו.

The Natufians – the parents of the Neolithic Revolution

דרישות קדם: חובה: ראשית התרבות האנושית: מבוא לארכיאולוגיה פרהיסטורית; רצוי: כלי צור בשימוש האדם הקדמון

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 10/02/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 03/04/2011 בשעה 16:00

היסטוריה מצרית אלף 3 – חיקסוס‏ (06712427)

שיעור

ד"ר דבורה סוויני

קורס רחב היקף אשר עוסק בתקופת הזמן בהיסטוריה המצרית מתחילת האלף ה – 3 לפנה"ס ועד אמצע האלף ה – 2 לפני הספירה (התקופה הקדם שושלתית המאוחרת ועד תחילת הממלכה החדשה). הקורס ישלב בין ממצא ארכיאולוגי לבין טקסטים היסטוריים וטקסטים יומיומיים מתורגמים.
הנושאים שיועברו בקורס כוללים:
כינון המוסדות המצריים המרכזיים, כמו מוסד המלוכה.
יחסי מצריים ושכנותיה בלבנט ובנוביה (סודן המודרנית).
בניית הפירמידות.
נפילת הממלכה הקדומה.
המלחמות בין השליטים המקומיים בימי תקופת הביניים הראשונה.
כינון המדינה הבירוקרטית בימי הממלכה התיכונה.
עלייתן ונפילתן של שושלות החיקסוס.
בנוסף, ננסה לאבחן את השפעתם של השינויים ההיסטוריים הללו על האנשים הפשוטים במצרים העתיקה.

Egyptian History from the Early Third Millennium to the

Broad survey course covering the period from the early 3rd millennium BCE until the mid second millennium BCE (the Late Predynastic Period until the start of the New Kingdom.) The course will integrate archaeological material, historical texts and texts from everyday life in translation.
Topics covered will include:
the establishment of central Egyptian institutions such as kingship
Egypt’s relations with its neighbours in the Levant and Nubia (modern-day Sudan)
the building of the Pyramids
the fall of the Old Kingdom
the wars of the local rulers in the First Intermediate Period
the establishment of the bureaucratic state in the Middle Kingdom
the rise and fall of the Hyksos dynasty.
We will also attempt to trace the impact of these changes on ordinary people’s lives.

דרישות קדם: מבוא למצרים העתיקה

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 14/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 20/07/2011 בשעה 13:00

אומנות יוונית קלאסית והלניסטית‏ (06712428)

שיעור

פרופ` משה פישר

ייסקר המטען האמנותי של העולם היווני הקלאסי וההלניסטי על כל גוניו. ידונו עקרונות האמנות והאנליזה האמנותית המדעית הנהוגה כיום. יוצגו ההישגים האמנותיים של העולם היווני בהשוואה לעולם ההלניסטי . נעמוד על המשותף אך גם על ההבדלים המהותיים בין שני העולמות הללו. יצירות האמנות ידונו גם ביחס למסגרתן הארכיאולוגית, גיאוגרפית וחברתית.

Art in the Greek and Hellenistic world

The artistic achievements of the Greek and Hellenistic world are examined here. The artistic principles as well as the scientific artistic analysis would be presented and discussed. Greek art will be examined as compared with Hellenistic art while both their common characteristics as well as the differences will be discussed. The artistic works will be presented against their archaeological, geographic and social background.

דרישות קדם: מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

מבני ציבור בעולם היווני והרומי‏ (06712430)

שיעור

פרופ` משה פישר

השיעור יסקור את מבני הציבור של העולם היווני ורומי על גל גוניהם, דהיינו פוליטי, דתי וחברתי. ייבדקו האיפיונים האדריכליים וקשרם לפונקציונאליות של המבנים. ייעשה נסיון לשחזר את הפעילות הכרוכה במבנים הללו.

Public buildings in the Greco-Roman world

The main purpose of this course is the survey and analysis of the whole spectrum of public buildings in the Greco-Roman world against the background of their character, namely political, religious and social. The architectural characteristics of these monuments will be examined as to their functionality. An attempt would be proposed to restore the activity which has been carried out in those monuments in the past.

דרישות קדם: מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

סימבוליקה והתנהגות סימבולית לפני ואחרי המהפכה הניאוליתית ‏ (06712441)

שיעור

פרופ` אבי גופר

השעור ידון בעיקרבחפצי אמנות מן התקופה הניאוליתית בארץ ישראל וסביבתה ובמשמעותם.
נפתח בסקירה קצרה על הפוטנציאל הטמון בניתוח חפצי אמנות, על התנהגות סימבולית וארכיאולוגיה קוגניטיבית. אחר כך נסקור מאד בקצרה את חפצי האמנות שנמצאו בתקופות הפרהיסטוריות באזורינו ונרחיב מעט בממצאי התרבות הנאטופית שקדמה לתקופה הניאוליתית.
בלב הקורס נתרכז בהכרת הממצאים האמנותיים של התקופה הניאוליתית לשלביה השונים. עיקר זמנינו יוקדש לניתוח ולהבנה של חפצי האמנות ומקומם בחברה הניאוליתית. נבחן עד כמה מבטאים חפצי אמנות את רוח התקופה ורוח השינויים החלים בה.

Symbolism and symbolic behavior before and after the Neolithic Revolution

The course discusses mainly imagery (art) items of the Neolithic period in Israel and adjacent areas in the region and their meaning. We start with a short survey on the potential such art objects have for understanding world views and social aspects of Neolithic societies. We will discuss cognitive archaeology and symbolic behavior in general. We then survey the finds in our region starting with the little we have from Paleolithic times. We shall enlarge a little on the Natufian culture but mainly concentrate on the Neolithic. The art objects of the different Neolithic phases will be presented and we shall devote most of our time to analyze these objects and try to understand their role and effects in Neolithic contexts. We shall also try to see how and to what extent do these items express the spirit of the Neolithic period and the cultural change that takes place during this period.

דרישות קדם: הכרחי מבוא לפרהיסטוריה, רצוי מבואות לארכיאולוגיה של ארץ ישראל לתקופותיה ותרבויות מזרח קדום

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 23/06/2011 בשעה 9:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 01/08/2011 בשעה 9:00

היסטוריה וארכיאולוגיה של יוון במהלך התקופה הארכאית ‏ (06712505)

סמינר בוגר

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

הסמינר יבחן תהליכים גיאו-פוליטיים, חברתיים ותרבותיים ביוון בתקופה הארכאית (מהמאה ה-8 לפנה"ס ועד מלחמות פרס-יוון בראשית המאה ה-5 לפנה"ס). בין הנושאים שיידונו בין היתר בסמינר נמנים בעיות כרונולוגיות של התקופה הארכאית; מבנה חברתי; צמיחתן של ערי-מדינה יווניות (פולייס); מנהגי קבורה; תרבות חומרית; מסחר; אתרי פולחן; אמנות; הקולוניזציה היוונית הגדולה והרחבת הגבולות של העולם היווני.

History and Archaeology of Greece during the Archaic Period

The seminar will deal with a variety of geo-political, cultural and social processes, underlying the formation of the Greek civilization during the Archaic period (from the 8th century BCE to the Greco-Persian Wars of the early 5th century BCE). We shall discuss,

דרישות קדם: מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות

הערות: מומלץ גם מבוא לתרבות אגאית קדם-קלאסית

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

ירושלים בימי הבית השני, המשנה והתלמוד‏ (06712506)

סמינר בוגר

ד"ר אורן טל

מטרת הסמינר היא הכרה של העיר ירושלים וממצאיה דרך שרידיה המרכזיים שנחפרו ו/או שרדו המתוארכים לימי הבית השני (קרי התקופה הפרסית, ההלניסטית, החשמונאית, והרומית הקדומה), וימי המשנה והתלמוד (קרי התקופה הרומית המאוחרת והביזנטית). דגש יושם על המקורות הכתובים והביקורת עליהם (מקרא, ספרים חיצוניים, פלביוס יוספוס וכיו"ב). הסמינר יתקיים בשתי מתכונות: האחת עיונית, בכיתה, בה נייחד כ-8 שעורים כפולים (4 ש"ס כ"א) בימי ג' נבחרים של הסמסטר הראשון לטובת מבואות ורפראטים של תלמידי הסמינר, והאחרת מעשית בה נבקר באתריה הארכיאולוגיים של העיר ירושלים בימי ה' נבחרים של הסמסטר הראשון (ימים בהם לא יתקיימו סיורם לימודיים של החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום).

Jerusalem in the Days of the Second Temple Period, Mishna and Talmud

The purpose of this seminar is to become familiar with the city of Jerusalem via its central remains dug or preserved and dated to the days of Second Temple (that is the Persian, Hellenistic, Hasmonean and Early Roman periods), and the days of the Mishna and the Talmud (that is the Late Roman and Byzantine periods). Emphasis will be given on the relevant written sources and their criticism (Bible, Apocrypha, Flavius Josephus, etc.). The seminar will be carried out under two different frameworks: the one is theoretical, in the classroom, where some 8 meetings (of 4 academic hours each) in selected Tuesdays will be devoted to introductory remarks and subject analysis by students, whereas the other is practical, in which the students will be visiting Jerusalem’s archaeological sites in selected Thursdays.

_________________________________________________________________

דרישות קדם: מבוא לארכיאולוגיה קלאסית ושל ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

ראשיתה של מצרים ‏ (06712507)

סמינר בוגר

ד"ר רחלי שלומי-חן

הסמינר יעסוק בתהליך ה התהוות של מצרים כממלכה מאוחדת בשלהי האלף הרביעי לפני הספירה: כינון הממלכה, ראשית הכתב וראשית המצריות. במסגרת הקורס נדון בסוגיות של התהוות הישות המצרית בעמק הנילוס כישות אתנית מובחנת, תוך בחינת סוגיות כגון תרבות חומרית, ריבוד חברתי, התפתחות דמות המנהיג ובחינה של הקשרים התרבותיים ויחסי המסחר בין עמק הנילוס ללבנט ולאפריקה. מנהגי קבורה, כלי אבן וקרמיקה, סימנים ועיטורים על כדים, תוויות ופאלטות ישמשו בקורס להעמקה ולהבנה של התהליכים שבין הפרה-היסטוריה להיסטוריה.

The Origins of Egypt

The course will deal with the process of unifying Egypt at the end of the 4th millennium BCE, i.e the constitution of the kingdom, the beginning of writing, and the beginning of Egyptianess. The course will focus on topics such as the creation of the Egyptian entity in the Nile Valley as a distinguished ethnic entity, while looking into questions of material culture, social structure, the development of the leader feagure, and the issues of trade and cultural contacts with Africa and the Levant. Burial customs, stone and clay vessels, pot marks and pot decorations, as well as labels and palettes will be studied to illustrate these topics.

דרישות קדם: מבוא למצרים העתיקה + מונוגרפיה בנושא מצרים

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

חיתית למתקדמים‏ (06713011)

שעור ותרגיל

ד"ר אמיר גילן

הקורס מוקדש לקריאה של מבחר טקסטים חתיים מתקופות וסוגות שונות ומטרתו להציג לסטודנטים ספרות מרתקת זו ולהעשיר את הידע שלהם בחתית.

Hittite for advanced students

The course is dedicated to reading a selection of Hittite texts. It aims to acquaint the students with this fascinating literature and consolidate their knowledge of the Hittite language.

דרישות קדם: חיתית למתחילים א` + ב`

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

מצרית למתקדמים‏ (06713012)

שעור ותרגיל

ד"ר דבורה סוויני

מטרת קורס זה היא לשפר את יכולת הקריאה, התרגום, הניתוח וההבנה של טקסטים מצריים במצרית קלאסית. זהו קורס המשך, הבנוי על היסודות שרכשו הסטודנטים במסגרת הקורס "מצרית למתחילים”. הסטודנטים יקראו במהלך הקורס מגוון של טקסטים שונים, כמו טקסטים היסטוריים, מכתבים פרטיים, יצירות ספרותיות וטקסטים מאגיים: לאחר חזרה בסיסית על חוקי הדקדוק שנלמדו בקורס המבוא, המרצה והסטודנטים יבחרו את הטקסטים אותם יקראו במהלך השנה.

Advanced Egyptian

This course is intended to improve the students’ ability to read, translate, analyse and understand Egyptian texts in Classical Egyptian. It is a continuation course, building on the skills which students learnt in “Beginnners’ Egyptian.” Students will read a variety of different types of texts, such as historical texts, personal letters, literary texts and magical texts: after an initial revision of the grammar learnt in the introductory course, the students and lecturer will choose which texts to read.

דרישות קדם: מצרית למתחילים א` + ב`

הערות:

בחינות

  • מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 03/02/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 13/03/2011 בשעה 16:00
  • מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 21/06/2011 בשעה 13:00
  • מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 03/08/2011 בשעה 13:00

ארכיאולוגיה מרחבית: מבוא עיוני ומעשי לסקר ארכיאולוגי‏ (06713203)

שעור ותרגיל

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

הקורס עוסק במהות והכרת הסקר הארכיאולוגי, שהוא כלי מחקר בעל חשיבות רבה לצד החפירה הארכיאולוגית ומאפשר יצירת מפות יישוביות ולימודן. לקורס צד עיוני שבו נתוודע לאופיו של הסקר הארכיאולוגי, תכונותיו ושיטותיו, וצד מעשי שבו נבצע תרגיל סקר בשדה. הצד העיוני יילמד בכיתה ואילו הצד המעשי יילמד בימי שדה שייערכו במהלך הסמסטר.

Spatial Archaeology: A theoretical and practical introduction to archaeological survey

The course introduces archaeological field survey as an essential and powerful tool for the discovery and study of ancient settlement patterns. It comprises both of theory of archaeological survey (studied in the class room) and its practice (outdoor field survey).

דרישות קדם: הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות: השעור מיועד לתלמידים משנה ב` ומעלה. על התלמידים להשתתף בימי השדה ולהציג עבודת צוות בכיתה

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

אכדית למתקדמים‏ (06713401)

שעור ותרגיל

פרופ` רן צדוק

בראשית הקורס תהיה חזרה אינטנסיבית על הקטגוריות הדקדוקיות הראשיות ואחריה העמקת הלימוד של מערכת הפועל על כל היבטיה. יושם דגש לא רק על הבנת מבנה הלשון, אלא גם על שינון הפרדיגמות. אחרי כן נעסוק בתחביר, למשל המשפט השמני והפעלי לסוגיו. הטכסטים שנקרא הם בעיקר מכתבים בבליים עתיקים מצפון בבל וכן כתובות מלכותיות שרובן בניב הבבלי הספרותי. את הכתובות אלה, שהן של מלכי אשור מהתקופה הסרגונידית, נקרא בכתב היתדות האשורי החדש.

Advanced Akkadian

צAt the beginning of the course we shall conduct an intensive repetition of the main grammatical categories. This will be followed by deepening of the study of all the aspects of the verbal system. The emphasis is not only on the understanding of the language structure, but also full acquaintance with the paradigms. Later on, points of syntax will be studied, e.g. the nominal and verbal sentence. The texts read in this course are mainly Old Babylonian letters from northern Babylonia as well as royal inscriptions mostly in Standard Babylonian. These inscriptions, which are of Assyrian kings, will be read in Neo-Assyrian cuneiform.

דרישות קדם: אכדית למתחילים א` + ב`

הערות:

בחינות

[]

חומר ורוח – טכנולוגיות העבר בראי מחקר החומרים המודרני‏ (06714090)

סמינר מוסמך

פרופ` יובל גורן

הקורס מיועד לתלמידים מתקדמים מן החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום (הפקולטה למדה"ר) ומתכנית החומרים (מטעם הפקולטה להנדסה), והוא יתמקד בנושא הנדסת החומרים הארכיאולוגיים. מטרת הקורס להפגיש בין הנדסת החומרים לארכיאולוגיה ולעסוק בטכנולוגיות שרווחו בעולם העתיק, בדגש על קרמיקה ומתכות, תוך הקניית היכרות מעשית עם מגוון השיטות מתחום מדעי החומרים המשמשות ללימוד הטכנולוגיה הקדומה על היבטיה השונים. הקורס יועבר בצורה מודולארית שתותאם לרקע האישי של כל תלמיד. ישולבו בו מעבדות בביה"ס להנדסה מכאנית של הפקולטה להנדסה ובמעבדה למיקרוארכיאולוגיה השוואתית של המכון לארכיאולוגיה בפקולטה למדה"ר. התלמידים ילמדו סדרת מבואות תיאורטיים ומעשיים בתחום הטכנולוגיה הקדומה והנדסת החומרים ויתנסו, באמצעות סדרה של מעבדות ופרויקט גמר מסכם בנושא נבחר, בחקר תהליכי הייצור הקדומים ופרשנותם ברמה הטכנולוגית והחברתית-כלכלית.

הערות: הקורס מיועד לתלמידים מתקדמים (הרשומים לתואר שני או שלישי) מן החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, או מתוכנית החומרים (מטעם הפקולטה להנדסה). הקורס מיועד לגשר בין תחומי המחקר ולפיכך אין לו דרישות קדם למעט תואר "בוגר" בארכיאולוגיה או באחד התחומים הנכללים בתכנית החומרים. עם זאת, הקבלה אליו תיעשה באישור המרצים בלבד, לאחר שיחה מקדימה עם המועמדים שתיערך בתקופת הייעוץ. תלמידי החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום יירשמו לקורס המלא (במתכונת שנתית המקנה 4 נ"ז). ההרשמה תתבצע במזכירות החוג לארכיאולוגיה. לתלמידי הפקולטה להנדסה יתאפשר ללמוד את הסמסטר הראשון של הקורס (3 נ"ז).
הקורס יועבר בצורה מודולארית ויותאם לרקע הקודם של כל תלמיד. תלמידי החוג לארכיאולוגיה שלמדו בקורס "מחקר מונחה במיקרוארכיאולוגיה" או בקורסים מקבילים, יוכלו להתמקד במעבדות המטלורגיה שייערכו במקביל בפקולטה להנדסה. תלמידים שהשתתפו בקורסים במסגרת תכנית החומרים המקנים יסודות בהתנהגות מכאנית של חומרים או מעבדות בחומרים הנדסיים בסיסיים, יוכלו להשתתף במעבדות בתחום המיקרומורפולוגיה והמינרלוגיה האופטית של חומרים קראמיים ומתקני ייצור. בסמסטר השני ייערכו מרבית השיעורים במתכונת של טיוטוריאל תוך הנחיה אישית של המחקרים המונחים ושימוש תואם במעבדות. הפרויקטים המסכמים יוצגו במשותף לכל תלמידי הקורס.

Materials and Humanities: Past Technologies as Seen by Modern Material Sciences

Archaeology provides unique insight into the development of human societies and their different ways to interact with each other, and the environment. The application of scientific research methods in archaeology is relatively new and requires specialist training and methods. In return, it has led to exciting new discoveries, particularly in the Near East with its rich archaeological record and cultural diversity. The seminar is directed to advanced students from the Department of Archaeology and Ancient Near Eastern Civilizations and from the Materials Program on behalf of the Faculty of Engineering, focusing on the technical properties of archaeological materials. It aims at integrating between material engineering and archaeology and dealing with the reconstruction of ancient technologies, with an emphasis on ceramics and metals. The seminar will acquaint the students with the practical methods used in the analysis of various aspects of ancient technologies. The course will be presented in a modular manner that will be adapted to the personal background of each student. It will combine laboratories in the Faculty of Engineering and in the Laboratory for Comparative Microarchaeology of the Institute of Archaeology. The first part the seminar will concentrate on a set of introductory classes presenting the theoretical and practical background of ancient technology and the related material sciences. Later, the students will experience the research of archaeological materials through a concluding project, comprising of a series of laboratories and discussing the social and cultural interpretations of the results.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

מסופוטמיה‏ (06714136)

סמינר מוסמך

פרופ` רן צדוק

בסמינר זה נעסוק בשלוש לשונות משלוש משפחות שונות. נקרא מבחר מכתבים בניב האשורי החדש (מכלח, נינווה ואשור), שנשלחו ע"י מלכי אשור או אליהם, בכתב היתדות האשורי החדש. הקריאה תלווה בניתוח דקדוקי ופרגמטי. נעסוק גם בכתובות התלת-לשוניות של מלכי פרס האכימנית (בעיקר דריווש הראשון), דהיינו בנוסח הבבלי המאוחר, הפרסי הקדום והעילמי האכימני. טיבו של עיסוק זה יהיה – מלבד העמקת ידיעת האכדית המאוחרת - לימוד יסודות השפה הפרסית העתיקה, שהיא בעלת קורפוס מצומצם וסטראוטיפי, אך בעלת יריעה השוואתית רחבה למדי, וכן לימוד השפה העילמית בשלבה האחרון, שהוא המפתח להבנת השלבים הקדומים שלה. שפה זו- בניגוד לתדמיתה המקובלת – אינה דלת קורפוס ושרידית, אלא בעלת טכטים מגוונים ברצף של כאלפיים שנה. היקפן המוגבל של כתובות תלת-לשוניות אלה יאפשר לקרוא אותן במשך סמסטר אחד.

Mesopotamia

Three languages of three different linguistic families will be studies in this seminar. We shall read (in cuneiform) a selection of Neo-Assyrian letters (from Calah, Nineveh and Assur), which were sent by the Assyrian kings or to these kings. The grammar and pragmatics of the letters will be analyzed. We shall also read the trilingual inscriptions of the Achaemenid kings (mainly Darius I). They are written in Old Persian paralleled by Babylonian and Elamite versions. To this end, we shall learn the basic grammar of Old Persian, a language with a limited and stereotypic corpus, but with fairly rich comparative material. Likewise, the basics of Royal Achaemenid Elamite, the latest phase of this isolated language, will be studied. Elamite is not a "Restsprache", but has a rich and variegated corpus stretching over ca. 2000 years. The limited extent of the trilingual inscriptions will enable us to read them within one semester.

דרישות קדם: ידיעת אכדית

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

הדרכה אישית לתלמידי מ.א. בהשלמות‏ (06714137)

הדרכה אישית

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

הדרכה אישית לתלמידי מ.א. אשר עושים השלמות לקראת לימודיהם בחוג לארכיאולוגיה

Personal Tutorial for MA Students

Personal tutorial for MA students, who have joined the Department of Archaeology after receiving their BA degrees from other departments.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

הארכיאולוגיה של הקולוניאליזם הקדום: אורוכ, מצרים והלבאנט‏ (06714138)

סמינר מוסמך

ד"ר רפי גרינברג

הסמינר יוקדש לבירור המהלכים הקדומים הידועים לנו שאפשר לתארם כקולוניאליסטיים: התפשטות תרבות ארך (אורוכ) מדרום מספוטמיה לעבר צפון הלבנט במחצית האלף הרביעי לפסה"נ, וההתפשטות המצרית לעבר דרום הלבנט בשלהי התקופה הקדם-שושלתית. מהלכים אלה תוארו באופנים שונים בספרות, אך לרוב—בשנים האחרונות—כמהלכים של מגע לא-סימטרי בין מרכז ופריפריה, כעדויות להיווצרות "מערכות עולמיות" קדומות או, בפשטות, כמהלך קולוניאלי. בירור סוגיה זו מחייב התייחסות למספר נושאים מרכזיים:
• תרבות אורוכ
• תרבות מצרים הקדם-שושלתית
• הגדרת המושגים מערכת עולמית, מרכז, פריפריה והתאמתם לארכיאולוגיה
• הגדרת המושגים הגירה וקולוניזציה
• עדויות ארכיאולוגיות לקולוניזציה בלבאנט בשלהי האלף הרביעי
• מה קורה לאחר היעלמות המושבות: המצב הפוסט-קולוניאלי
• המורשת הקולוניאלית

הקורס יחייב קריאה בספרות תיאורטית וארכיאולוגית-תיאורטית. תלמידים יוכלו לכתוב עבודות מחקר על היבטים של המקרים המהווים נקודת מוצא לשיעור, או לחלופין לבחור מקרים קולוניאליים אחרים, ובכלל זה המקורות הקולוניאליסטיים של המבט הארכיאולוגי עצמו.

סילבוס מפורט יותר יימסר בסמוך לתחילת שנת הלימודים.



_________________________________________________________________
The Archaeology of Early Colonialism: Uruk, Egypt and the Levant

The seminar will be devoted to the analysis of the earliest movements that can be described as colonial: the Uruk expansion from southyern Mesopotamia toward the northern Levant in the mid-fourth millennium BCE, and the Egyptian expansion toward the southern Levant in late predynastic times. These movements have been variously described in the literature, but in recent years they have—for the most part—been considered as asymmetrical interaction of core and periphery, as evidence for the evolution of early ‘world systems”, or, simply, as colonial movements. Elucidating this issue will require attention to the following themes:
• The Uruk culture
• Predynastic Egypt
• The terms World System, Core, Periphery, and their archaeological correlates
• The terms Migration and Colonization
• Archaeological evidence for colonization in the fourth millennium Levant
• The aftermath of the colonies
• The colonial heritage


דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

סמינר מחלקתי: אמנות קדומה, סמל, העולם הקוגניטיבי ומה שביניהם‏ (06714139)

סמינר מוסמך

ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין

הסמינר המחלקתי יוקדש השנה להרצאות שעניינן באמנות הקדומה והסימבוליקה.
כמו כן, בעזרת ההרצאות שיינתנו ע"י מומחים מתחומים שונים, ננסה להתחקות
אחר עולמן הקוגניטיבי של תרבויות העבר.

Ancient Art, Symbol, Cognitive World and their Interplay

This year, the departmental seminar will be dedicated to the series of
lectures dealing with the ancient art and symbolism. Likewise, with
the help of specialists from a variety of fields, we shall try to
achieve better understanding concerning the cognitive of world of
ancient cultures.

דרישות קדם:

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

בעיות נבחרות בחברה במצרים העתיקה‏ (06714140)

סמינר מוסמך

ד"ר דבורה סוויני

לקורס הזה שני מוקדים ספציפיים, וסטודנטים אמורים להשתתף בשניהם באופן מלא:

א. טקסטים מצריים על מגדר, משפחה וחברה
ב. טקסטים מצריים על יחסי מצרים עם הלבנט

בכל חלק של הקורס, נקרא ונסקור טקסטי מפתח לעומק. לאחר כמה שבועות של קריאת טקסטים משותפת, כל אחד ממשתתפי הקורס יבחר ויציג טקסט או קבוצת טקסטים, אשר ייקראו במלואם או בחלקם בכיתה, ויסביר כיצד טקסטים אלו מציגים ומעצבים סוגים שונים של גבריות ונשיות, או כמקור היסטורי ותרבותי להבנת יחסי מצרים – לבנט.

בחלק של הקורס שמתעסק במגדר ומשפחה נקרא, בין היתר, הקורס יסקור טקסטים ספרותיים, מנהליים, והיסטוריים, מכתבים אישיים, שירי אהבה וכתבי חוכמה.

טקסטים מצריים הם מקורות מרכזיים להבנת ההיסטוריה של כנען והלבנט. בקורס זה נחקור מספר טקסטים היסטוריים, ספרותיים ואוטוביוגרפיים, החל מהמפורסמים יותר (כמו קרב מגידו, סאנהת ו -וונאמון) ועד לאלו הפחות מוכרים, כמו למשל האוטוביוגרפיה של הדיפלומט חנומחותפ , כתובות מן המכרות בסרביט אל-ח'אדם, או הטקסטים המאגיים המצריים שבהם מופיעים אלי הלבנט.

Selected problems in Ancient Egyptian Society

This course will have two specific foci:
A. Egyptian Texts on Gender, the Family and Society
B. Egyptian texts on Egyptian relations with the Levant
In each part of the course, we will investigate key texts in depth. After several weeks’ reading and working on texts together, each participant will choose and present a text or group of texts, read all or part of it with the class, and talk about how these texts represent and configure different forms of masculinity and femininity, or the implications of this text as a historical and cultural source for Egypt/Levant relations.
In the gender part of the course we will read texts describing and forming different types of femininity and masculinity in ancient Egypt, particularly in family and social settings. Literary narratives, administrative and historical texts, religious texts and personal letters, love poems and wisdom teachings are all suitable topics for research within the confines of this seminar.
Egyptian texts are key sources for the history of Canaan and the Levant. In this part of the course we will investigate a number of historical, literary and autobiographical texts, ranging from the well-known (such as the Battle of Megiddo, Sinuhe, Wenamun) to the less familiar, such as the autobiography of the diplomat Khnumhotep, mining inscriptions at Serabit el-Khadem, or magical texts mentioning Levantine deities.)

This course demands text reading in the original Egyptian.
The course is open to advanced BA students who can read Middle Egyptian.

דרישות קדם:

הערות: קורס זה דורש קריאת טקסטים בשפת המקור.

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

אדם משנה עולם: מהלכי ביות בהיסטוריה האנושית (אבן ואש, חי וצומח, אדמה ואדם) ביותים: אבן ואש, חי וצומח, אדמה ואדם.‏ (06714141)

סמינר מוסמך

ד"ר רן ברקאי; פרופ` אבי גופר

הסמינר עוסק בביותים כתופעה כוללת וביסודות ההתנהגותיים הכרוכים בביות מכל סוג. נעסוק בראשונה בביותים הקדומים מאד של האבן והאש ולאחר מכן בביותים מאוחרים יותר הקשורים למהפכה הניאוליתית כמו ביות המים, ביות בעלי החיים, הצמחים ועוד. כמו כן נדון גם בביות האנרגיה ורתימתה לצרכי האדם, בביות הסביבה-המרחב (הטבעי והבנוי) ולבסוף בביות האדם במובן החברתי והתפיסתי.

Man changing the world: domestications in human history – stone and fire, animal and plant, earth and man

דרישות קדם:

הערות: הסמינר פתוח גם לתלמידי שנה ג` בתאום עם המרצים

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

ארכיאולוגיה של משק הבית: היבטים תיאורטיים ופרקטיים‏ (06714142)

סמינר בוגר

ד"ר אורן טל; פרופ` משה םישר

מטרת הסמינר הינה סקירה ודיון בארכיאולוגיה של משק הבית של ארץ-ישראל והמזרח הקדום בתקופות הפרסית, ההלניסטית, הרומית והביזנטית. במסגרת הסמינר נדון בפעילות היומיומית של משק הבית הקדום ובכלכלת הפרט לצד היבטים שונים של הכלכלה הכפרית והכלכלה העירונית תחת השלטון האכמני, היווני, הרומי והביזנטי. לצד שעורים עיוניים נצא לסיורים במקומות ובאתרים שיתרמו ללימוד הנושא.

Household Archaeology: Theoretical and Practical Aspects

The purpose of the seminar is to survey and discuss household archaeology of Palestine and the ancient Near East during the Persian, Hellenistic, Roman and Byzantine periods. We will discuss daily activities of the ancient household and the economy of the individual, as well as aspects of rural economy and urban economy under the Achaemenid, Greek, Roman and Byzantine rule. Alongside with the theoretical classes tours students will tour places and sites which will contribute to the study of the subject.

דרישות קדם: הסמינר פתוח לסטודנטים מתקדמים שסיימו מבוא לארכיאולוגיה קלאסית וארכיאולוגיה של ארץ-ישראל בתקופות הקלאסיות ולסטודנטים של המגמה לעת העתיקה של החוג להיסטוריה כללית והחוג לתולדות עם ישראל

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג
  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

התקופה הבבלית והתקופה הפרסית ביהודה: בין מקרא וארכיאולוגיה ‏ (06714143)

סמינר מוסמך

פרופ` עודד ליפשיץ

בסמינר נעסוק במקורות ההיסטוריים לתקופה הבבלית ולתקופה הפרסית במזרח הקדום בכלל וביהודה בפרט, ונשווה את המקורות ההיסטוריים הללו לממצאים הארכיאולוגיים שנתגלו בחפירות ובסקרים. על בסיס כל אלה ננסה לשחזר תמונה היסטורית מקיפה, שאותה נשווה לתיאורים המקראיים, בעיקר אלה בספר עזרא-נחמיה. מהשוואה זו נוכל ללמוד על מידת מהימנותו של ספר זה ועל משמעותו וחשיבותו למחקר ההיסטורי, על כוונותיו הרעיוניות, על שלבי כתיבתו ועל התוספות העיקריות ושלבי העריכה העיקריים של ספר זה.

The Babylonian and Persian Periods in Judah: Between Bible and Archaeology

The seminar will deal with the historical sources to the Babylonian and Persian periods in the Levant, and will compare the historical picture with data from archaeological excavations and surveys, especially in Judah and Jerusalem. All this will be compared to the biblical sources, especially Ezra - Nehemiah, in order to learn about the value of this book for historical research as well as its ideological intentions, the stages of its composition and the different additions and editions.

דרישות קדם: מבוא להיסטוריוגפיה מקראית

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

טקסט וארכיאולוגיה‏ (06714527)

סמינר מוסמך

פרופ` ישראל פינקלשטיין

הסמינר יעסוק בשחזור היסטורי על פי הארכיאולוגיה והטקסט המקראי. ידונו מקרים בהם שני המקורות משלימים זה את זה ומקרים אחרים בהם יש ניגוד בין ביניהם. מקרי המבחו יכסו שלבים שונים של תקופת הברזל.

TEXT AND ARCHAEOLOGY

The seminar will deal with historical reconstruction according to archaeology and the biblical text. It will treat cases in which the two disciplines support each other as well as cases in which archaeology and text provide different testimonies. The case studies will cover the different phases of the Iron Age.

דרישות קדם: הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים

הערות:

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

ארכיאובוטניקה‏ (06714702)

שעור ומעבדה

ד"ר נילי ליפשיץ

ארכאובוטניקה
1. דנדרואכאולוגיה:
1. המבנה התלת מימדי של העצה כמפתח לזיהוי ממצאי עץ בוטניים מחפירות ארכאולוגיות.
2. שיחזור הצומח והמאקרו-אקלים של העת העתיקה על סמך ממצאים דנדרוארכאולוגיים.
3. סחר בעץ בעת העתיקה על סמך ממצאים דנדרוארכאולוגיים.
4. שימוש בעץ מקומי ובעץ מיובא לבנייה בעת העתיקה.
5. דנדרוארכאולוגיה של ספינות טרופות.
דנדרוכרונולוגיה:
1. המקצב השנתי של פעילות הקמביום והפלוגן ויצירת טבעות שנתיות.
2. שיחזור שינויים מיקרואקלימיים על סמך טבעות שנתיות בעצים בני ימינו,
בעצים ממבנים עתיקים ובעצים מחפירות ארכאולוגיות.
3. הכלכלה הקדומה:
1. זיהוי פירות וזרעים על סמך המורפולוגיה שלהם.
2. שיחזור התפריט הקדום על סמך ממצאים מחפירות.
3. ביות.
4. פלינולוגיה:
1. זיהוי גרגרי אבקה על סמך המורפולוגיה שלהם.
2. שיחזור הנוף הקדום על סמך ממצאים פלינולוגיים ובניית עקומות פלינולוגיות.
5. שיטות תיארוך:
1. דנדרוכרונולוגיה.
2. פחמן – 14.
6. הגאובוטניקה של ישראל:
החבלים הפיטוגאוגרפיים של ישראל: כסוי הצומח בימינו ובעת העתיקה.



ARCHAEOBOTANY

1. Dendroarchaeology:
A. The three dimensional structure of the wood as a key to identify
archaeological wood remains.
B. Reconstruction of past vegetation and macroclimate based on archaeological
wood remains.
C. Timber trade during antiquity based on archaeological wood remains.
D. Use of wood in ancient constructions – sources of timber – local and imported during the ages.
E. Dendroarchaeology of wrecks and their possible construction site as based on their timber analysis.
2. Dendrochronology:
A. Annual rhythm of cambial activity and annual rings formation.
B. Reconstruction of microclimatic changes according to annual growth rings in
recent trees, in timbers from ancient constructions and in timbers from
archaeological excavations.
3. The ancient economy:
A. Identification of edible fruits and seeds based on their morphology.
B. Reconstruction of ancient diet based on fruits and seeds from excavations.
C. Domestication.
4. Pollen analysis:
A. Identification of pollen grains based on their morphology.
B. Reconstruction of the ancient landscape based on archaeological pollen grains
and establishing of palynological curves.
5. Dating methods:
A. Dendrochronology.
C. Radiocarbon dating.
6. The geobotany of Israel:
The phytogeographical regions of Israel: the arboreal cover today and during
antiquity.


דרישות קדם: אין

הערות: השעור יתקיים במעבדה בבנין בריטניה חדר 113 ולסרוגין - בשבועות מסוימים בהם המעבדה תפוסה - בחדר 318 א` בבנין גילמן.

בחינות

  • תאריך הגשת העבודה לסיום הקורס מפורסם בלוח הבחינות של החוג.
    בקורסים בהם לא פורסם תאריך , יש להתעדכן במזכירות החוג

עמוד זה מתוחזק על ידי צוות המחשוב This page is maintained by Humanities WebMaster הצהרה Disclaimer