ידיעון תשס"ט

קישוט
 

שימו לב: לוח הבחינות יפורסם בתחילת חודש ספטמבר.

מהלך הלימודים

מומלץ לתלמידים במסלול הדו-חוגי ללמוד 10 ש"ס בכל סמסטר. לתלמידי המסלול החד-חוגי מומלץ ללמוד משנה ב' 20 ש"ס בכל סמסטר.

שימו לב: כדי להשיג רמת "פטור" בלימודי השפה הזרה נדרשים לימודים במשך שנתיים (שני קורסים שנתיים, אחד ברמת מתחילים ואחד ברמת מתקדמים). חובה להתחיל את לימודי השפה הזרה לכל המאוחר בתחילת השנה השנייה.

שו"תים (שיעור ותרגיל) (מסגרת 121)

קורס בסיסי בהיקף של 4 שעות סמסטריאליות, הבא להקנות מושגי מפתח ותמונה מקיפה באחת התקופות. השו"ת בנוי בעיקר על דיונים בכיתה, והוא מבוסס על קריאה, על ניתוח תעודות נבחרות, על ספרי יעץ ועל שימוש בכלים ביבליוגרפיים.

חובות התלמידים: נוכחות בכיתה (תלמיד שייעדר מיותר מ-3 פגישות לא יהיה זכאי להיבחן בקורס), השתתפות פעילה, הגשת עבודות בכתב ובע"פ ועמידה בבחינה מסכמת.

בחוג מתקיימים השו"תים הבאים:

1. פרק העת העתיקהא. חברה, משטר ותרבות ביוון העתיקה
 ב. חברה, משטר ותרבות ברומא העתיקה
2. פרק ימי הבינייםחברה, משטר ותרבות בימי הביניים
3. פרק העת החדישה המוקדמתחברה, משטר ותרבות בעת החדשה המוקדמת
4. פרק העת החדישהא. חברה, משטר ותרבות במאה ה-19
 ב. חברה, משטר ותרבות במאה ה-20
 ג. חברה, משטר ותרבות בארצות-הברית
 ד. חברה, משטר ותרבות באמריקה הלטינית

התלמידים במסלול הדו-חוגי ישתתפו בחמישה שו"תים לפי הפירוט: שני שו"תים לבחירה מהפרקים: העת העתיקה, ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת; שני שו"תים לבחירה מפרק העת החדישה; שו"ת אחד לבחירה מארבע התקופות. על התלמידים ללמוד שיעורי מבוא בשלושת התחומים שבהם לא למדו שו"ת (לדוגמה: תלמיד שבחר ללמוד שו"תים ביוון, בימי הביניים, במאה ה-20, בארצות-הברית ושו"ת נוסף במאה ה-19, ילמד שיעור מבוא ברומא העתיקה, שיעור מבוא בעת החדשה המוקדמת ושיעור מבוא לתולדות אמריקה הלטינית).

לא ניתן ללמוד שני שו"תים בהנחיית אותו מרצה או לחלופין שו"ת ושיעור מבוא בהנחיית אותו מרצה.

שיעור מבוא (מסגרת 124)

שיעור מבוא הוא קורס בסיסי בהיקף של 2 ש"ס, שבו נדונים נושאי היסוד ומושגי המפתח בתקופה. השיעור מקנה לתלמידים את הרקע ואת הידע הדרושים לתמונה מקיפה. התלמידים חייבים בשיעור מבוא בכל אחד מן הפרקים שבהם לא למדו שו"ת.

יש לסיים את כל השו"תים ואת שיעורי המבוא בשלושת הסמסטרים הראשונים ללימודים בחוג.

שיעורים מונוגרפיים (מסגרת 120)

שיעור מונוגרפי הוא קורס בהיקף של 2 ש"ס הבוחן סוגיה היסטורית מסוימת או תהליך היסטורי. השיעור מבוסס על הרצאת המורה. חובות התלמידים בשיעור זה: עמידה בבחינה על חומר ההרצאות והביבליוגרפיה.

התלמידים במסלול הדו-חוגי יבחרו בשלושה שיעורים מאלה המופיעים בתכנית הלימודים של החוג, ותלמידי המסלול החד-חוגי יבחרו בשישה שיעורים.

ניתן ללמוד את השיעורים במהלך כל שנות הלימוד לתואר הראשון.

סדנאות ב"א ע"ש לסינג

כשירות מיוחד לתלמידיו מציע החוג להיסטוריה כללית את סדנאות התואר הראשון ע"ש לסינג בהנחייתם של תלמידים מצטיינים לתואר השני.  הסדנאות מאפשרות לתלמידי התואר הראשון הדרכה אישית בקבוצה קטנה בחיפוש חומרים משולב בספריות ובאינטרנט, תירגול ניתוח מקורות היסטוריים, התנסות בקריאת מאמרים והכנה לכתיבת עבודות. ההשתתפות בסדנאות מומלצת, אך אינה חובה, ומספר המקומות מוגבל. המעוניינים יפנו למזכירות החוג.
 

מערך לימודי ההיסטוריה (מסגרת 555)

החוגים להיסטוריה - החוג להיסטוריה כללית, החוג להיסטוריה של עם ישראל והחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה - מקיימים מערך לימודים משותף. במסגרת זו נדרשים התלמידים ללמוד שני שיעורים (4 ש"ס): (1) שיעור חובה (2 ש"ס) המשותף לשלושת החוגים (יילמד בשנה הראשונה של הלימודים בחוג); (2) שיעור מבוא (2 ש"ס) לבחירה משיעורי המבוא של החוג להיסטוריה של עם ישראל או משיעורי המבוא של החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה, מתוך רשימת הקורסים שנבחרו על ידי החוג להיסטוריה כללית.

סמינריונים (מסגרת 122)

סמינריון הוא קורס מתקדם בהיקף של 4 ש"ס העוסק בניתוח סוגיה היסטורית תוך שימוש בספרות מחקר ובמקורות היסטוריים.

דרישות קדם: סיום ארבעה שו"תים לפחות (אחד בכל פרק), לרבות שו"ת או שיעור מבוא בפרק או בזירה הרלוונטיים לסמינריון.

חובות התלמידים בסמינריונים:

1. נוכחות: תלמיד שייעדר מלמעלה מ-3 פגישות - השתתפותו בקורס תבוטל.

2. השתתפות בסמינריונים ברמה הבסיסית: השתתפות פעילה, הצגת רפראט בעל-פה (המוגש גם בכתב) ו/או חיבורים קצרים, לפי דרישות המורה. עריכת בחינות במסגרת הסמינריון נתונה לשיקול דעתו של המורה. חובות אלה חלות על כל משתתפי הסמינריון.

3. השתתפות בסמינריונים ברמה המתקדמת: הכנת עבודה סמינריונית (ראו להלן) נוסף על חובות הרמה הבסיסית. חובה זו חלה רק על התלמידים שיבחרו לכתוב עבודה סמינריונית בקורס (ראו להלן).

4. קריאה מודרכת: חובה זו חלה על תלמידי המסלול החד-חוגי בלבד. קורס זה מבוסס על מפגשים אישיים עם מנחה ממורי החוג (על פי בחירת התלמיד ובתיאום עם המורה) במהלך סמסטר אחד. במהלך הסמסטר יוטלו על התלמידים מטלות שונות ובסופו יכתבו התלמידים עבודה סמינריונית לפי הנחיות המורה.

תלמיד מצטיין (ציון ממוצע מעל 90) רשאי להגיש בקשה ללמוד בסמינריון אחד מתכנית הלימודים לתואר השני. ההשתתפות מותנית באישור ראש החוג ובאישור המורה באותו סמינריון.

תלמידי המסלול הדו-חוגי יבחרו בארבעה סמינריונים, שלושה מהם בתקופות שונות וסמינריון רביעי לבחירתם.

בכל ארבעת הסמינריונים ימלאו התלמידים את החובות ברמה הבסיסית, ובאחד מן הסמינריונים יכתבו גם עבודה ברמה המתקדמת. החוג ממליץ לתלמידים לכתוב עבודה ברמה המתקדמת בסמינריון האחרון במהלך לימודיהם לתואר.

תלמידי המסלול החד-חוגי חייבים בשמונה סמינריונים, אחד בכל פרק וארבעה לפי בחירתם. בכל שמונת הסמינריונים ימלאו התלמידים את החובות ברמה הבסיסית, ובשניים מהם (לרבות סמינריון במתכונת של קריאה מודרכת) יגישו עבודה ברמה המתקדמת.

לא ניתן ללמוד שני סמינריונים בהנחיית אותו מרצה.

כל העבודות תיכתבנה ותודפסנה על פי הכללים המקובלים בחיבורים מדעיים. העבודות תוגשנה באמצעות מזכירות החוג. המועד האחרון לסיום החובות ברמה הבסיסית הוא בתוך חודש מסיום הסמינריון; המועד האחרון להגשת עבודות ברמה מתקדמת כ-3 חודשים מתום הסמינריון, על פי התאריכים שצויינו לעיל. ועדת ההוראה של החוג רשאית לדחות את מועד ההגשה במקרים מיוחדים.

מועדי הגשת עבודות רפרט- חודש מתום הסמינריון.

עמוד זה מתוחזק על ידי גליה בהט This page is maintained by Galia Bahat הצהרה Disclaimer