לתיאום תור התקשרו: 03-6426842

אסתמה בילדים - כל מה שעלייך לדעת - פרופ' בנימין וולוביץ

אסתמה לאחר מאמץ

ספר על אסתמה - פרופ' בנימין וולוביץ

מאמץ גופני מתמשך מביא בעקבותיו לקושי בנשימה ולשיעול אצל כל חולי האסתמה. ככל שהמחלה קשה יותר הקושי בנשימה קשה יותר ונמשך זמן רב יותר. ישנם חולים שהאסתמה שלהם מתבטאת אך ורק בעקבות מאמץ גופני.

הסיבה להופעת הקושי בנשימה לאחר המאמץ הגופני אינה ברורה לגמרי. אחד ההסברים קושר את התופעה לאיבוד נוזלים תוך כדי המאמץ הגופני. איבוד הנוזלים מקרר את דרכי הנשימה וגורם להתכווצות כלי הדם שבתוכם. כאשר מסתיים המאמץ הגופני מתחיל חימום דרכי הנשימה, ובעקבותיו באה התרחבות כלי הדם הנמצאים בדפנותיהם. התרחבות זו גורמת להקטנת הקוטר של דרכי הנשימה. יש לציין שתיאוריה זו היא רק אחת מהתיאוריות המנסות להסביר את הופעת האסתמה במאמץ, ויש תיאוריות נוספות והסברים נוספים.

אסתמה במאמץ מפריעה בעיקר לילדים ולנוער, מאחר שהיא מגבילה אותם בפעילותם הגופנית. כאשר הנער מקבל הדרכה נכונה כיצד לנהוג במהלך מאמץ גופני אין צורך להגבילו בפעילות הגופנית. צריך להדריך את הנער או הנערה ליטול תרופה ממשפחת התרופות המרחיבות את דרכי הנשימה (ונטולין או בריקלין) לפני תחילת המאמץ או בסיומו, כדי למנוע או לעצור את ההתקף. יש לצייד את הנער או הנערה במשאף המתאים וללמדם כיצד להשתמש בו בצורה נכונה ויעילה. בני נוער אסתמתיים יכולים להשתתף בטיולים, בתנאי שיהיו ברשותם תרופות, המתאימות להתמודדות בהתקף אסתמתי אפשרי, ובתנאי שהאחראי לטיול ידע שהם סובלים מאסתמה ויתחשב בהם, כלומר לא יכריח אותם לבצע מאמץ גופני גדול מדי ליכולתם.


בחזרה לראשי הפרקים של הספר

לתחילת הדף