לתיאום תור התקשרו: 03-6426842

אסתמה בילדים - כל מה שעלייך לדעת - פרופ' בנימין וולוביץ

הקשר למחלות אלרגיות נוספות

ספר על אסתמה - פרופ' בנימין וולוביץ

נזלת אלרגית דלקת עור אלרגית – אטופיק דרמטיטיס

אסתמה היא מחלה שבה לאלרגיה יש מקום חשוב ומרכזי. מחלות אלרגיות, כמו נזלת אלרגית או דלקת עור אלרגית, קיימות כמחלות נפרדות, אך הן יכולות להיות קשורות לאסתמה. לכל המחלות האלרגיות יש מנגנון פעולה דומה הקשור ביצירת נוגדנים מסוג IgE, אך כל איבר מגיב בדרך אופיינית לו: באף הגירוי מתחיל בגירוד ובעיטוש, ונמשך בסתימת האף ובנזלת; ובעור הגירוי מתחיל בגירוד ובאודם, ומסתיים באזורים עם פצעים וגלדים. שתי המחלות האלרגיות העיקריות הן נזלת אלרגית ודלקת עור אלרגית.


נזלת אלרגית

נזלת אלרגית (Allergic Rhynitis) היא השכיחה מבין המחלות האלרגיות. המחלה מתבטאת בנזלת ממושכת ובתקופות של הקלה והחמרה לסרוגין. נזלת אלרגית מופיעה בכל גיל, אך שכיחה יותר בגיל ההתבגרות ואצל מבוגרים צעירים יחסית. במחלה זו מתנפחת רירית האף בעקבות מגע עם גורמים אלרגניים שונים ונוצרות כמויות גדולות של ריר. בנוסף לנזלת סובל החולה מגירוי באף (גירוד), מעיטושים ומסתימה באף.

מאחר שגם בנזלת אלרגית וגם באסתמה פועל אותו מנגנון אלרגי, לחולים בנזלת אלרגית יש יותר סיכוי לחלות באסתמה מאשר לאנשים ללא נזלת אלרגית. אחת התופעות שממנה סובלים חולים אסתמתיים רבים היא תופעת ההתעטשויות והנזלת המופיעים בבוקר, מיד לאחר ההשכמה. תחילה מופיע עקצוץ באף, ולאחריו סדרה ארוכה של התעטשויות עם נזלת מימית. התופעה נמשכת כמה דקות וחולפת, ולרוב אינה חוזרת במשך היום, עד למחרת בבוקר. אחד ההסברים לתופעה זו הוא זרימה מוגברת של אוויר (קר יחסית) לאף כתוצאה מהשינוי בין מצב הנשימה בשינה לבין מצב הנשימה (המוגברת) בזמן עירנות.

קיימות שתי צורות עיקריות לנזלת האלרגית: מחלה עונתית ומחלה קבועה.

נזלת אלרגית עונתית
מחלה זו נקראת גם "קדחת השחת" (Hay Fever), מאחר שהיא תוארה בקרב אנשים שבאו במגע עם חציר יבש. נזלת אלרגית עונתית היא הצורה השכיחה ביותר מבין הנזלות האלרגיות. המחלה מתרחשת בעונות הפריחה של העצים, של הפרחים ושל הדשא. הנזלת עצמה מופיעה לאחר שרירית האף באה במגע עם גורם אלרגני שהגוף כבר הכיר בעבר, וייצר נגדו נוגדני lgE מיוחדים, הנמצאים על תאי הדלקת. קישור בין הגורם האלרגני שחדר לרירית האף ובין נוגדני ה-lgE הנמצאים על התאים הרגישים בתוך הרירית מתחיל את התהליך האלרגי.

הטיפול בנזלת האלרגית העונתית קל יחסית. הפתרון הטוב ביותר הוא מניעת המגע עם הגורמים האלרגניים שהחולה יודע שהם גורמים לו לתופעת הנזלת, או לקיחת טיפול תרופתי מונע כמה ימים לפני תחילת עונת הפריחה ועד כשבועיים אחריה. (בסוף עונת הפריחה מתפתחת רגישות מוגברת, אפילו לכמויות קטנות ביותר של הגורמים האלרגניים).

כאשר יש רגישות ידועה לחומר מסוים אפשר לשקול לטפל באמצעות חיסונים נגד אותו גורם אלרגני, אם כי ברוב המקרים החולה רגיש למספר גדול מאוד של גורמים אלרגניים.

על ההתקף עצמו, שמתבטא בנזלת מימית שקופה ומרובה, אפשר להתגבר באמצעות תרופות אנטיהיסטמיניות (אהיסטון, פנסטיל, לורסטין ואחרות), הנבדלות ביניהן בעצמתן ובעצמת תופעת הלוואי שהעיקרית שבהן, היא הנמנום.

כדי לעצור את הנזלת האלרגית המתמשכת, אפשר להשתמש בתרופות אנטי-היסטמיניות ארוכות טווח, בתרופות מונעות שאינן מכילות סטרואידים (לומודל/כרומונל), או בצורה יעילה יותר, בתרופות המכילות קורטיקוסטרואידים בשאיפה לאף (בקוטיד, בקונז, נזוקורט או פליקסונז), הנבדלות ביניהן ביעילותן ובמידת הבטיחות של השימוש בהן מבחינת תופעות הלוואי. הפליקונז, שהוכנסה לאחרונה לשימוש, היא כיום אחת התרופות הבטוחות והיעילות ביותר.

נזלת אלרגית קבועה
בניגוד לנזלת העונתית, המופיעה בעונה מסוימת של השנה, לרוב בעונת הפריחה, הנזלת האלרגית הקבועה מתמשכת כל השנה. הסימנים הראשונים למחלה מופיעים לרוב לפני גיל 10 שנים ותחילתה אינה מרשימה. ברוב המקרים ההורים אינם שמים לב להופעתה. בגלל הגירוי המתמיד באף, החולה דוחף את האף למעלה או הצידה וגורם במשך הזמן להופעת קמט באף הנקרא סימן ההצדעה האלרגית ("Allergic Salute").

כמובן שהטיפול האידיאלי היה יכול להיות מניעת מגע עם כל הגורמים האלרגניים המוכרים, אך הדבר אינו אפשרי בגלל מספרם הגדול של הגורמים האלרגניים האפשריים.

מעבר למקום מגורים חדש הוא פיתרון זמני. בדרך כלל החולה יהיה רגיש לאותם דברים שאיתם הוא בא במגע בעבר, לפיכך בכל מעבר למקום חדש עוברת תקופת הקלה על החולה, עד שהוא מפתח רגישות לגורמים האלרגניים הנמצאים במקום החדש.

יש להימנע ממגע עם גורמים המחמירים את מצב הנזלת שאינם נכללים בקבוצת הגורמים האלרגניים, כמו עישון סיגריות או שאיפת ריחות חזקים.

הטיפול התרופתי דומה לטיפול בנזלת האלרגית העונתית.

צורות אחרות של נזלת
קיימות צורות אחרות של נזלת שאינן אלרגיות. נזלת ואזומוטורית (Vasomotor Rhinitis), הנגרמת משינויים בקוטרם של כלי הדם ברירית האף, כתוצאה משינויים בטמפרטורה, בלחות או בלחץ האוויר. נזלת זיהומית, הנגרמת כתוצאה מזיהומים ויראליים (הצטננות), ומופיעה בשכיחות גבוהה אצל חולים אלרגיים.

בחזרה לקשר למחלות אלרגיות נוספות בחזרה לראשי הפרקים של הספר


דלקת עור אלרגית – אטופיק דרמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס (Atopic Dermatitis) היא אלרגיה או אקזמה של העור. המחלה שכיחה בגיל הילדות. פרוט המחלה מופיע באתר בפרק מחלות עור בילדים.

בחזרה לקשר למחלות אלרגיות נוספות בחזרה לראשי הפרקים של הספר

לתחילת הדף