סלע, יגאל 2008. "תיקונים והבהרות בעניין הנימפיאה התכולה". מכתב למיכה ליבנה, אוגוסט 2008.

 

יגאל סלע

 

תיקונים והבהרות בעניין הנימפיאה התכולה

 

אל: מיכה ליבנה

מעיין ברוך

חיפה, 19 לאוגוסט 2008

 

למייק שלום,

 

בעקבות התעניינותו המחודשת של ד''ר מ. אבישי בנימפיאה התכולה N.Caerulea. ושאלות שהפנה אלי י. גרטמן, בדקתי את הפרסומים ב 'Flora of Israel' וכן ב'צמח השדה' ומצאתי כמה וכמה טעויות וחסרים שמן הראוי לתקנם. חומר מפורט יותר על כמעט הכחדת הסוג מהארץ בשנות ה-60, תמצא ברשימתי ''התחזור הנימפאה לנופי המים שלנו ?'' 'טבע וארץ' כה' 1, או ב 'האתר של יגאל סלע'.

 

ולגופו של עניין, לא לפי סדר החשיבות :

 

  • ל- N.caerulea יש פקעת ולא קנה שורש. העלים לא בהכרח קמלים בחורף וכך גם הפריחה. בעין סעדייה ובעין אחוזה לדוגמה, רשמתי פריחות גם בפברואר ונובמבר.נראה שיציבות טמפ' המים משפיעה מאד על הצימוח.

 

  • צבע הפרחים מבהיר לקראת הקמילה: מתכלת-סגלגל עד לבן-צהבהב באוכלוסית הנעמן, ובאוכלוסית הירקון מצהוב-בהיר עד כמעט לבן. לפי מיטב שיפוטי יש הבדלים גם בצבע העלים והנתונים המורפולוגיים שלהם שבגינם ראוי להכיר בהם כשני תת-מינים מאובחנים היטב 'ירקון' ו 'נעמן', ואולי הם אפילו שני מינים נפרדים?

 

  • ובהקשר זה; בגן הבוטני של אונ. ת''א, נשתלו בזמנו בטעות, צמחים משני תת המינים באותה בריכה ויש להתייחס בחשדנות לחומר ריבוי ממקור זה.

 

  • לפי מיטב ידיעתי, אין מידע על המצאות שני מיני הנימפיאות, בזמן כל שהוא, בטבע בבקעת הירדן ! עם זאת, לפי רישומיהם של אייג ונפתולסקי נמצאו בשנות ה 30 של המאה ה 20, שני המינים בשרון, לפחות ב 'ברכת רמדאן' היום 'ביצת פולג' . מאידך, הזיהוי באותו זמן, של N. Alba בנעמן, ע''י פנחס כהן, נמצא שגוי בתחקיר מפורט שערכתי עם צ. שפילברג, התברואן המחוזי שם בימי המנדט.

 

  • שני המינים, למעט האוכלוסיה בירקון, נעלמו מבתי הגידול הטבעיים שלהם בשרון לפני 1948 או מייד לאחר מכן. במהלך הייבוש בתחילת שנות ה 50 נעלמה הנימפיאה הלבנה מהחולה ובתחילת שנות ה-70 נעלמה הנימפיאה התכולה מהנעמן.

 

  • בחולה שוקמה אוכלוסית הנימפיאה הלבנה מצמח מקורי שנאסף ע''י שרק'ה אופיר (רמת יוחנן) במהלך הייבוש והועמד לרשותי לצורך זה. (בניגוד לכתוב ב'טבע-וארץ' כנ''ל, הזרעים מת''א נמצאו בלתי פוריים ולא כך הצמח מרמת יוחנן). צמחים בוגרים ממין זה נשתלו בשנים 81–82 במקומות שונים מנחל אורן צפונה וכן נמסרו לגננים ולחובבים שונים. אין לי מידע על מצב צמחים אלו היום. אל החולה העביר את הצמחים משה גלילי (רשה''ט) ב 3 משלוחים נפרדים,לאחר שהראשונים נאכלו ע''י נוטריות.

 

  • אוכלוסית תת המין 'נעמן' שוקמה מצמחים שנאספו בתחילת התייבשות המעיינות בשנות ה 60. גם במקרה זה הופצו צמחים בוגרים במקומות שונים ולידי אנשים שונים מנחל אורן וצפונה. מאלו נקלטו היטב באפק, בעין סעדיה ובעין אחוזה. אלו של סעדיה נעלמו כנראה, השנה, בעקבות עבודות הפיתוח במקום, ואלו בעין אחוזה מתקיימת אוכלוסיה יציבה מאד אף שלכאורה, התנאים שם ''בלתי מתאימים''. מאוכלוסיה זו, נמסרו השנה פרטים אחדים לד''ר מ. אבישי, הגן הבוטני ירושלים. אוסיף כי לפי תצפיותי באפק, זרעים חיוניים של מין זה נשמרים כנראה יותר משנה אחת גם בקרקע יבשה.

 

 

בברכה,

 

יגאל סלע