תיאור האגודה

ה אגודה הישראלית לבלשנות יישומית (איל"ש) נוסדה בשנת תשל"ג (1973), והיא מסונפת לאגודה הבין-לאומית לבלשנות שימושית AILA - International Association of Applied Linguistics.

מטרותיה העיקריות של איל"ש הן: עידוד מחקרים בתחומי הבלשנות השימושית, סיוע בהפצת ידע בתחום זה וקיום קשרים עם ארגונים ארציים ובין-לאומיים המתעניינים בבלשנות שימושית.

באיל"ש כ-500 חברים פעילים ובהם מורים ומרצים במוסדות להשכלה גבוהה, להשכלה תיכונית, להשכלת יסוד, להכשרת מורים, וכן מנהלי אולפנים, בלשנים ומתרגמים. החברים בוחרים מחדש את ממלאי התפקידים באגודה אחת לשלוש שנים.

איל"ש עורכת ועידות שנתיות במוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ, ובהן מתקיימות הרצאות במושבי-מליאה, במושבים בו-זמניים, וכן רבי-שיח בנושאים שונים הקשורים לבלשנות השימושית: הוראת העברית כלשון-אם ולשון שנייה, רכישת שפות זרות, תרגום, Constructive Analysis בלשנות מעמתת, סוציו-לינגוויסטיקה, פסיכוליגוויסטיקה, חקר-השיח ומילונאות.

הנהלת איל"ש מונה נשיא/ה, יו"ר, מזכיר/ה וגזבר/ית. מועצת איל"ש מונה כ-30 חברים, בלשנים מן המוסדות להשכלה. המועצה נפגשת פעם-פעמיים בשנה כדי לדון בתכנון הפעילות של האגודה.

כאמור לעיל איל"ש משתייכת לאגודה הבין-לאומית לבלשנות יישומית AILA - International Association of Applied Linguistics וממלאת בה תפקיד פעיל. אגודת האם מארגנת קונגרסים עולמיים מדי שלוש שנים, במדינות שונות.

תקנון איל"ש

1. הקדמה

שם האגודה: האגודה הישראלית לבלשנות יישומית. האגודה נוסדה בשנת תשל"ג (1973), והיא מסונפת לאגודה הבין-לאומית לבלשנות שימושית (AILA).

מטרות האגודה: לעודד מחקרים בתחומי הבלשנות השימושית, לסייע בהפצת ידע בתחום זה ולקיים קשרים עם ארגונים ארציים ובין-לאומיים המתעניינים בבלשנות שימושית.

2. מבנה

אגודת איל"ש מורכבת משלושה גופים: ההנהלה, המועצה, חברי האגודה.

3.א. ההנהלה

מורכבת מארבעה חברים, בעלי תואר שני לפחות, מאחד מן המוסדות להשכלה גבוהה בארץ, או בהקבלה בעלי מוניטין: בלשנים הידועים מפרסומיהם המחקריים שאינם בסגל אקדמי, בעלי מקצוע בכירים (למשל רואה חשבון או עורך דין היכולים למלא תפקיד גזבר), חברי וועדות אקדמיות וכדומה.

ארבעת החברים יכהנו בתפקידים הבאים: נשיא/ת האגודה, יו"ר האגודה, מזכיר/ת האגודה וגזבר/ית האגודה.

נשיא/ת האגודה – כנשיא ייבחר חבר בדרגת פרופסור.

יו"ר האגודה – יהיה אחראי לפעילות השוטפת של האגודה: ועידות שנתיות, פרסומים וכדומה; הוא ינהל את ישיבות המועצה וימסור דו"ח על פעולות ההנהלה.

מזכיר האגודה – ידאג לקשר השוטף עם חברי האגודה ולהפצת מידע על פעילותה; הוא ינחה את מארחי הוועידות השנתיות במוסדות להשכלה גבוהה בהליכי ארגון הוועדה, יקבע את מועדי ישיבות המועצה, ינהל את פרוטוקול ישיבותיה וידווח עליהן. מזכיר האגודה ייצג את איל"ש באגודת האם הבין-לאומית AILA וידאג להפצת פרסומיה ופעילותה בקרב חברי האגודה בארץ. אם מסיבה כלשהי לא יוכל למלא את תפקידו ב - AILA יוכל למנות במקומו ממלא מקום מקרב חברי המועצה.

בעלי התפקידים ייבחרו בבחירות שיתקיימו אחת לשלוש שנים.

משך הכהונה – שלוש שנים ואפשרות לכהונה נוספת של שלוש שנים. חברי ההנהלה הנבחרים אינם יכולים למלא תפקידים מקבילים באגודות בלשניות אחרות . אם חבר ההנהלה לא יכול מסיבות שונות למלא את תפקידו, רשאי הוועד למנות ממלא מקום שימלא את מקומו עד שיחזור לתפקידו. אם חבר ההנהלה נאלץ לעזוב את תפקידו, תבחר המועצה חבר אחר למלא את התפקיד.

3.ב. מועצת איל"ש

מורכבת מכ-30 חברים, נציגי המוסדות להשכלה גבוהה בארץ. המועצה תתכנס אחת לשנה לפחות, תדון בתכניות הפעולה של האגודה (מועד הוועידה ומקומה) ותקיים בחירות לחברי ההנהלה אחת לשלוש שנים. המועצה תקציב כספים לפרסומים השונים של האגודה כגון כתב העת "חלקת לשון", חוברת מאמרי הוועידה השנתית, ספרים לכבוד בלשנים בעלי מוניטין וכדומה.

המועצה תקבע דמי חבר שנתיים שיעודכנו לפי המקובל במשק.

המועצה תדון מידי שנה בצירוף חברים חדשים למועצה. (מי שתרמו לפעילות האגודה בארגון וועידה שנתית או בפעילות דומה). המועצה תוכל להתכנס ולבחור אם לפחות שליש מחבריה נוכחים.

רשימת חברי המועצה תובא לאישור המליאה מידי חמש שנים. ניתן יהיה להציע חברים חדשים למועצה בתנאי שלא ייפגע הייצוג של כל מוסד.

3.ג. חברי האגודה

רשאים להירשם כחברים באגודה: בלשנים בעלי עניין בבלשנות היישומית, חברי סגל בחוגים ללשון העברית, ללשון הערבית, ללשונות היהודיות, ללשון האנגלית, ללשון הצרפתית וכו'; חוקרים שעניינם בחקר התרגום, בעריכה, בהפרעות בתקשורת, בחינוך לשוני ובמדיניות לשונית באוניברסיטאות ובמכללות; מתרגמים, עורכים ומורים ללשונות העוסקים בשפת אם ובהוראת שפה שנייה או זרה, קלינאי תקשורת ואחרים. זאת, בתנאי שישלמו את דמי החבר השנתיים וישתתפו בפעילות האגודה

3.ד. פעילות הוועידה השנתית

1. הוועידה השנתית היא במה להרצאות של חברי האגודה, להצגת פירות מחקריהם ועבודותיהם.
  2. הצעות להרצאות יוגשו למייל המפורסם בקורל הקורא ובהתאם להוראות בו.
  3. נושאי ההרצאות יהיו מן התחומים הבאים:
    • רכישת עברית כשפה ראשונה
    • לשון כלי התקשרות