קבוצת דיון בנושא רפואה, חברה ותרבות - Medicine, Culture and Society Forum

בשיתוף עם המרכז הרפואי סורסקי (איכילוב), תל-אביב

ד"ר עינת אברהמי, אוני' תל אביב
רפואה וספרות: מהעצמת רופאים להעצמת מטופלים


הרצאה מציגה את התובנות הבסיסיות של הדיסציפלינה החדשה הקרויה ספרות ורפואה, במטרה להראות כיצד הקניית כלים ספרותיים למתמחים ברפואה ולרופאים מאפשרת שינויים פרגמטיים ומוסריים בתפיסת הטיפול המיטבי ויחסי רופא-חולה בתרבות הרפואית. בראשית ההרצאה, אסקור בקצרה את החסמים המתקיימים בין אידיאל האובייקטיביות של הרפואה המודרנית לבין ההשקפות הסובייקטיביות של החולים על בריאות לקויה. אחר כך, אעמוד על עקרונות השיח הרפואי-אקדמי של "התפתחות מקצועית", שמנסה לחנך לרפואה "הומנית", כלומר לתרבות רפואית שביכולתה לגשר על הפערים בין תפיסת המחלה של הרופאים ותפיסת המחלה של המטופלים. הטענה במוקד ההרצאה תהיה, שהקניית כישורים נרטיביים - המתאפשרת על ידי קריאה וניתוח של טקסטים ספרותיים - תורמת הרבה יותר להומניזציה של התרבות והפרקטיקה הרפואיות מאשר החלה מלמעלה ((top-down של עקרונות מופשטים, כפי שנעשה בשיח האתיקה האקדמי של "התפתחות מקצועית".

הספרות מאנישה התנסויות רגשיות ומוסריות. בכך היא מעניקה לאנשי מקצועות הרפואה את ההזדמנות לבסס עקרונות מופשטים, למשל, עקרון ה"אלטרואיזם" או ה"כבוד לאחר", בספירה חווייתית ונרטיבית מורכבת, שדומה הרבה יותר לדרך בה אנו חיים מאשר "סיפורי המקרה" הרפואיים או הנוסחאות האתיות של שיח "ההתפתחות המקצועית". יתרה מזאת, הספרות הציעה מאז ומעולם לא רק ייצוגים מגוונים של סבל אנושי, ושל סעד אנושי, אלא גם תהליך קריאה אינטראקטיבי, שמתמודד עם פחדים, בלבול, ואובדן באמצעות דמיון ופרשנות. כך, הספרות מלמדת את הקורא לזהות ולהזדהות עם נקודת המבט של האחר על ידי מעורבות בחיי הדמויות הספרותיות, והיא עוזרת לרופאים לרכוש את המיומנויות הנרטיביות של התבוננות, תפיסה, ופרשנות, המשותפות הן לקוראים טובים והן לרופאים טובים. הקניית כלים ספרותיים אלה מאפשרת את יישומם של מודלים שוויוניים של יחסי רופא-חולה, השואפים להציב את ספור המחלה של החולה במרכז המפגש הרפואי, ולפיכך לא רק מעצימה את הרופאים אלא תורמת ישירות להעצמת המטופלים.

------

עינת אברהמי (PhD) סיימה את לימודי המאסטר והדוקטורט בספרות אנגלית ואמריקנית, שניהם בהצטיינות יתרה, באוניברסיטאות ת"א ובר-אילן. מאז סיום לימודיה ב-2003, היא עוסקת בהוראה של ספרות ורפואה ורפואה נרטיבית לרופאי משפחה, אחיות וליצנים רפואיים (בטכניון ובאוניברסיטת חיפה), בהוראת ספרות אמריקנית באוניברסיטת ת"א, ובמחקר איכותני של סיפורי חולים ורופאים. עבודת הדוקטור שלה, שעובדה לספר, יצאה לאור בהוצאה האקדמית של אוניברסיטת וירג'יניה ב-2007 תחת הכותרת The Invading Body: Reading Illness .Autobiographies הספר עוסק באוטוביוגרפיות שנכתבו על ידי חולים במחלות סופניות ובתהליכי הלמידה והיצירה שעברו החולים-הכותבים במהלך מחלתם. ד"ר אברהמי היא בוגרת סדנת רפואה נרטיבית בהנחיית דר' ריטה שרון באוניברסיטת קולומביה, ניו-יורק (ינואר 2007) ותשתתף בסדנת המשך למתקדמים ברפואה נרטיבית, גם היא בהנחייתה של ריטה שרון, שתתקיים בניו-יורק ביוני 2008. בנוסף לספר, פרסומיה בנושאי ספרות ורפואה כוללים מאמרים בכתבי עת אקדמיים חשובים כגון Narrative, Literature and Medicine, וכתב העת "אלפיים" בישראל . .