קבוצת דיון בנושא רפואה, חברה ותרבות - Medicine, Culture and Society Forum

יום ד' ,   11.04.07,   18:00 - 20:00
Sackler School of Medicine, Room 201

גבי אדמון-ריק

לידה, פיקוח והגוף הנשי:
 מדיקליזציה של הלידה ביישוב היהודי בא"י בתקופת המנדט הבריטי

במהלך המחצית הראשונה של המאה ה- 20 עברו מרבית הלידות בעולם המערבי מאתר הבית אל אתר בית החולים. תהליך דומה התרחש בקרב היישוב היהודי בא"י המנדטורית, שבו בראשית שנות העשרים ילדו מרבית הנשים בבתיהן, ואילו בסוף שנות הארבעים ילדו מרבית הנשים בבית החולים. הנורמטיביות של לידת בית חולים עוגנה ב "חוק ביטוח אימהות" (1953) אשר קבע כי כל אישה זכאית למימון מלא של לידת בית חולים ולמענק כספי.

על פי המחקר שנעשה בתחום זה, ולאור הביקורת הפמיניסטית על ההשלכות המגדריות שבמדיקליזציה מוגברת של הלידה, נמצא כי ישנו עניין בהיסטוריה הלוקאלית הספציפית של תהליך זה, ובאופן בו כרוכים בו היבטים חברתיים, תרבותיים, מגדריים, אידיאולוגיים ודיסקורסיביים.

אבקש להציג חלקים מעבודת המ"א שלי אשר בה בחנתי באופן ראשוני את הקונקסט ההיסטורי, האידיאולוגי והמוסדי שבו שליטת הרפואה בתחום הלידה הפכה לנורמה חברתית בקרב היישוב היהודי בא"י המנדטורית. מחקרי התמקד ברשת המוסדות אשר פיקחו על הנשים ההרות ובפרט תחנות "טיפת חלב" אשר מיינו את הנשים, המיילדות הרפואיות שטיפלו בנשים בבתיהן, ומחלקת היולדות בבית חולים הדסה תל אביב. מוסדות אלה יידונו דרך הרעיונות, הפרקטיקות ומערך יחסי הכוח שהתקיימו בהם, תוך דיון ביחסי הגומלין בינם לבין שירותי בריאות קיימים ביישוב. כמו כן, אנסה להציג את האופן בו הובנה גופה של האישה הארצישראלית בשדה שיח זה.