לתוכן העיניינים >>

ז. מבט לעתיד


ב- 1 ליוני 2007 ייכנס פרופ' צבי גליל לתפקיד נשיא אוניברסיטת תל-אביב. הוא מגיע לתפקידו עם תפיסות משלו לגבי האוניברסיטה. חלק מממלאי התפקידים הבכירים יתחלפו ותוך זמן קצר תתגבש אדמיניסטרציה חדשה. האדמיניסטרציה החדשה תירש מצב נתון ואת התכנית האסטרטגית לפיה אנו פועלים בשנים האחרונות. אין לי ספק שהנשיא והאדמיניסטרציה החדשים ינהיגו בתכנית זאת שינויים על פי תפיסתם שלהם, שלא לדבר על כך שצפויים עוד שינויים בסביבה בה תפעל האוניברסיטה בשנים הבאות.
תוך שאני מביא דברים אלה בחשבון, אני מבקש למנות מספר יעדים ומטרות אליהן צריכה האוניברסיטה לשאוף בשנים הבאות:

1. הצערת הסגל בעיקר על-ידי האצת גיוס מספר מירבי של חברי סגל צעירים מצטיינים. כאשר ישתנה המצב התקציבי (אולי עם סיום עבודתה של "ועדת שוחט") ניתן יהיה להגדיל את מספר התקנים האקדמיים לכ- 1,100. כאשר מנתה האוניברסיטה 1,350 חברי סגל בכירים היא הייתה גדולה מדי. כיום היא פרושה עד דק. עם כ- 1,100 חברי סגל ניתן להפעיל אותה בצורה אופטימאלית. את המספר ניתן למצות בצורה מיטבית על-ידי המשך תהליך מיזוג יחידות, ולאורך זמן, העברת תחומי לימוד שונים למכללות כנגד פיתוח תחומים חדשניים בתוך הקמפוס.

2. המשך השינויים המבניים בפקולטה למדעי הרוח על מנת לאפשר לפקולטה לשמור על מרכזיותה ואיכותה בתנאים משתנים. מאמץ מיוחד יש להשקיע במדעי היהדות המצויים במשבר בכל אוניברסיטאות ישראל.

3. בתחומי הכלכלה והניהול יהיה על האוניברסיטה להתמודד עם שורה של אתגרים ייחודיים לתחומים אלה ובייחוד "בריחת המוחות" בשוק עבודה תחרותי ישראלי וגלובאלי.

4. בפקולטה למדעי החברה חשוב להקדיש מאמץ מיוחד לפיתוח החוג למדע המדינה ובתוכו לתחום היחסים הבין-לאומיים – תחום חיוני לקיום והמשך פיתוח מעמדה המוביל של אוניברסיטת תל-אביב בלימודים אזוריים ובין-לאומיים.

5. בתחומים המדעיים נראה לי שהדגשים הנוכחיים באוניברסיטה (ביו-רפואה ופרויקטים בינתחומיים כננו-מדע, ננו-טכנולוגיה וביואינפורמטיקה) נכונים. על כך יש להוסיף את מדעי המחשב ואת תחום התקשורת האלקטרונית, שני מוקדים של מצוינות אקדמית עם ערך מוסף ניכר הטמון בקשרים קיימים ופוטנציאליים עם העולם העסקי.

6. לנוכח הדגש המיוחד שאוניברסיטת תל-אביב שמה על תחום הביו-רפואה הרי המשך תיאום וחיזוק הפעילות הזו בין הפקולטות לרפואה ולמדעי החיים הינו מהלך המתבקש מעצמו. המאמצים הנמשכים לחזק את הקשרים עם בתי-החולים המסונפים לאוניברסיטה ימשיכו לזכות בעדיפות גבוהה.

7. אוניברסיטת תל-אביב צריכה להמשיך לפתח את התכניות הבין-לאומיות שלה. על הפרק עומדת חתימת הסכם עם "אוניברסיטת ניו-יורק". ניתן להגיע להסכמים דומים עם אוניברסיטאות מובילות אחרות. ניתן גם לפתח את קשריה של האוניברסיטה עם מוסדות אקדמיים ב"אזורים מתעוררים". בהקשר זה יש להקמת קריית המעונות החדשה חשיבות מיוחדת שכן היא תאפשר לארח סטודנטים וחברי סגל מן העולם בהיקפים שאינם מוכרים לנו כיום.

8. שקידה על קיום וטיפוח מרכזיותה של אוניברסיטת תל-אביב כעמוד תווך של החברה האזרחית בישראל, התורם לעיצובה.


לתוכן הענייניםלפרק הבא >>