הילד החדש בבלוק: מרכז לחקר הבלוקצ'יין

מכון למחקר ביישומי טכנולוגיית הבלוקצ'יין ע"ש היזם משה חוגג יוקם בפקולטה לניהול ע"ש קולר

02 אוקטובר 2018
הילד החדש בבלוק: מרכז לחקר הבלוקצ'יין

זוכרים את הימים בהם חששנו להכניס את פרטי האשראי שלנו לאינטרנט ואפילו נמנענו מכך? זה לא היה כל כך מזמן. הצרכנות באינטרנט אמנם כבר הפכה להרגל כמעט יומיומי, אבל אנחנו בכל זאת חשופים לעתים לאיומי סייבר ולבעיות באבטחת המידע, והחשש בעת הקלדת הספרות הסודיות עדיין מקנן אי שם, באזורים מודחקים יותר או פחות במוחנו.

אז האם נצליח אי פעם להיפטר מהחשש הזה לחלוטין? כנראה שכן, וכדאי שתכירו כבר מעכשיו את הכוכב החדש בעולם הטכנולוגיה, שהולך לסייע לנו בזה, ולמעשה לשנות את חוקי המשחק של הצרכנות ברשת - הבלוקצ'יין.

בלוקצ'יין (Blockchain) היא תפיסה טכנולוגית במחשוב, המאפשרת פעילות עסקית מאובטחת באינטרנט ואימות של עסקאות (טרנזקציות) בין צדדים שונים, ללא צורך ביישות ניהול מרכזית. את הגורם המנהל מחליפים "בלוקים" מוצפנים של מידע, היוצרים מבנה נתונים מבוזר, ואין אפשרות לשנות את תוכנם מרגע שנקבעו.

"טכנולוגיית בלוקצ'יין מאפשרת עקיבות, אבטחה ושקיפות, ולכן מורידה את החסמים ליצירת נכסים דיגיטליים סחירים, ומאפשרת לאנשים ולגופים, שאינם מכירים או סומכים אחד על השני, לקדם תהליכים ולבצע עסקאות בצורה אמינה ובטוחה במגוון רחב של תחומים", אומר פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב.

"הבלוקצ'יין נותן לנו דאטה מבוזרת ואמינה שנמצאת במחשבים של כל המשתמשים באותו תחום פעילות מוגדר, ולכן - בניגוד למאגרי מידע ריכוזיים - אי אפשר לתקוף ולהשחית אותה. לא ניתן לעשות מחטף שיערער את המערכת ויגרום לקריסתה. אותו גורם עוין שינסה לתקוף אותה יוכל לעשות אולי לחדור לשרת אחד, או שניים, או שלושה, אך לא יצליח להגיע אל כולם". מסביר ד"ר יעקב מנדל, אחראי על פיתוח קשרי תעשייה במרכז למחקר סייבר בינתחומי ע"ש בלווטניק של אוניברסיטת תל אביב.

שירות ללא עמלה

עד היום התנגדו הגופים הכלכליים לדריסת הרגל של הבלוקצ'יין. כולנו מפרישים מדי חודש עמלות גבוהות תמורת השירותים הניתנים לנו בבנק, בחברות תעופה ואפילו בהזמנת כרטיסי קולנוע. ככל שיותר חברות ישכילו להשתמש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין – אותן עמלות יהפכו להיסטוריה.

"הבלוקצ'יין מאפשר לייעל תהליכים ולפעול ללא פיקוח או ניהול של גורם מרכזי הגובה עמלות." מסביר ד"ר מנדל. "בשנתיים האחרונות החלו גם גופים פיננסיים עסקיים לגלות את הטכנולוגיה ולבדוק כיצד הם יכולים ליישם אותה על מנת לייעל מערכות גדולות ולחסוך עמלות ועלויות שונות. ניתן לומר שהיום עוד ועוד חברות, בהן גם גופים ממשלתיים, מעוניינים להטמיע ברמה זו או אחרת את הבלוקצ'יין במערכותיהן, על מנת להתייעל, לצמצם עלויות, להעניק שירות ללקוחות ולכבוש יעדים חדשים."

להכשיר את דור העתיד של חוקרי ויזמי הבלוקצ'יין

לאחרונה השיקו אוניברסיטת תל אביב ויזם ההיי טק משה חוגג את הקמת המכון למחקר יישומי בטכנולוגיית הבלוקצ'יין בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב. ייעודו של המכון, ביוזמת ובתרומת משה חוגג, בסך של 7 מיליון שקלים, הוא לקדם את המחקר, ההוראה והפצת הידע בתחום. מדובר ביוזמה ראשונה מסוגה בישראל ומהבודדות בעולם. בכך מצטרפת האוניברסיטה למספר מכוני מחקר המוקמים באוניברסיטאות מובילות כגון סטנפורד וקולומביה.

המכון יקצה משאבים למחקרים רב-תחומיים בשילוב בין חוקרים מאוניברסיטאות בארץ ובעולם לבין מנהיגים בתעשייה, על מנת לפתח את הידע ואת הגישות המומלצות ליישום טכנולוגיות הבלוקצ'יין בעולם העסקים ובתחומים נוספים, דוגמת בריאות, משפטים, ממשל ועוד.

בנוסף למחקר, יקדם המכון את ההוראה והפצת הידע באמצעות קורסים ייעודיים במסגרת לימודי התואר השני, ארגון כנסים ופעילויות נוספות. המכון יכשיר את דור העתיד של היזמים, המנהלים והמשתמשים בתחום, וישמש מוקד ידע מוביל עבור הקהילה העסקית והפיננסית תוך חיבור בין האקדמיה ליזמים. פרופ' דן עמירם, סגן דקאן הפקולטה לניהול מיועד לשמש כראש המכון, וד"ר יעקב מנדל מיועד לשמש כמנהל המכון.

פרופ' יוסף קלפטר, מר משה חוגג, פרופ' משה צבירן ופרופ' דן עמירם (צילום: יהונתן צור)

קידום המהפכה הטכנולוגית הבאה

טקס חתימת ההסכם נערך בחודש ספטמבר, בהשתתפות פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב, מר משה חוגג, עמוס אלעד, סגן נשיא האוניברסיטה לקשרי חוץ, פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול ע"ש קולר, פרופ' דן עמירם, סגן דקאן הפקולטה לניהול, עו"ד עדי אולמרט, מנכ"לית אגודת ידידי אוניברסיטת תל אביב, ויעל רגב, מנהלת אגף קשרי חוץ באוניברסיטה.

"אני שמח שנמצא החיבור הנכון והדרוש כל כך בין עולם היזמות והעסקים לאקדמיה. מדובר בהמשך טבעי של השקעה בתחום החינוך של סטודנטים בישראל, בה אני מאמין ורואה חשיבות עליונה." אמר מר משה חוגג, יזם היי טק המושקע במספר חברות טכנולוגיה ישראליות ובינלאומיות ונחשב לאחד המשקיעים המוכרים בישראל. "הקמת מכון זה יאפשר מחקר מעמיק ויתרום להאצת הפיתוח הטכנולוגי ויישומיו במרבית תחומי החיים שלנו לטובת יזמים ועסקים בארץ ובעולם. אני מאמין כי באמצעות הענקת ידע, כלים מעשיים ומלגות לסטודנטים נסייע להכשרת דור העתיד שיוביל את קידום המהפכה הטכנולוגית הבאה".

פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב, בירך על הקמת המכון והודה למשה חוגג על תרומתו הנדיבה. לדבריו, "המכון החדש מהווה נדבך נוסף בפעילות הענפה של אוניברסיטת תל אביב שהיא אחת האוניברסיטאות המובילות במחקר, בטכנולוגיה וביזמות. המכון יביא לידי ביטוי את החדשנות בקידום המחקר על יישומיה של טכנולוגיה הנמצאת כעת בתחילת דרכה ועתידה לחולל שינויים מרחיקי לכת".

"הפקולטה לניהול שמה לה למטרה להיות בחוד החנית של המאמצים לשפר, ליישם ולהבין את ההשפעות הצפויות של טכנולוגיה זו. הקמת המכון הינה חלק מהאסטרטגיה שלנו להובלת יזמות וחדשנות בכל תחומי הניהול והעסקים, וכחלוצי המחקר וההוראה של טכנולוגיית הבלוקצ'יין בישראל, אנו נבחן את הפוטנציאל המלא של יישומי טכנולוגיה זו לפיתוח שירותים ומוצרים מבוססי בלוקצ'יין אשר יובילו לשינויים פורצי דרך בכל תחומי החיים." מסכם פרופ' משה צבירן.

בשנים האחרונות משה חוגג מוביל, יוזם ומשקיע במספר רב של חברות טכנולוגיות, ומוביל את תחום ההשקעה במטבעות הדיגיטליים וחברות בלוקצ'יין בישראל ובעולם. חוגג משמש כיו"ר קרן סינגולריטים, אחת הקרנות הפעילות כיום בהשקעות בהיי-טק הישראלי. הקרן מחזיקה בפורטפוליו של עשרות חברות ביניהן טלגרם, וביצעה מספר אקזיטים בעבר. חוגג הנו המנכ"ל של חברת הטלפונים החכמים Sirin Labs, אחת מחברות הדגל של הקרן. הוא אחד המשקיעים הראשונים בחברת Storedot, העוסקת בפיתוח סוללות חדשניות לרכבים חשמליים. חברת הקריפטו של הקרן, Alignment, העוסקת בתחום הבלוקצ'יין, הובילה גיוסים במעל 600 מיליון דולר בשנה האחרונה.

אוניברסיטת תל-אביב, רחוב חיים לבנון 30, 6997801.