תצפיות בלוטרות בטבע

הלוטרה מצויה במקווי מים מתוקים, בעיקר בצפון הארץ: בנחלים זורמים, בריכות טבעיות, בריכות דגים ומאגרי מים מלאכותיים. הלוטרה היא טורף לילי וחשאי וקשה מאוד להבחין בה! ניתן לראותה באזורי סבך צמחיה על גדות מים מתוקים, בשעות הערב המאוחרות או עם שחר. בשעות היום היא נחה בסבך או במחילה חפורה בשפת המים.

ללוטרה גוף גלילי ומאורך, אורכו כ- 70 ס"מ, אורך הזנב כ- 40 ס"מ והמשקל הממוצע כ- 8 ק"ג. הזכרים גדולים מהנקבות. ללוטרה פרווה קצרה, מבריקה, סמיכה ורכה, צבעה חום. הגחון אפור-בהיר. הרגליים קצרות, בכל רגל חמש אצבעות וביניהן קרומי שחייה. הזנב עבה ומשוטח ונעשה צר לקראת קצהו. הראש שטוח, העיניים והאוזניים קטנות, השפם ארוך. העיניים, פתחי הנחיריים והאוזניים קבועים בחלקו העליון של הראש, הדבר מאפשר ללוטרה לראות, להריח ולשמוע בשעת שחייה, כשכל גופה ומרבית ראשה שקועים במים.

הלוטרה מיטיבה לשחות ומסוגלת לשהות מתחת לפני המים למשך דקה ואף יותר. הלוטרה יכולה לעבור מרחקים גדולים גם ביבשה, ממקווה מים אחד למשנהו. זהו בעל חיים יחידאי, הזכרים שומרים טריטוריה לאורך נחל או מקווה מים ומסמנים אותה בגללים המוטלים על עצמים בולטים על גדות הנחל. הגללים קלים יחסית לזיהוי, לגללים ריח אופייני של דגים והם מורכבים בעיקר משברי עצמות דגים.

הנוטריה והנמיה חיות גם הן בסבך ליד המים ולעיתים קשה מאוד להבדיל בינן לבין הלוטרה.
היעזרו במגדיר הקצר שהכנו להכרת ההבדלים הבולטים בין שלושת המינים.

חומר רקע:

  • הלוטרה (Lutra lutra) – טורף אקווטי בסכנת הכחדה
  • הצטרפו למחקר על הלוטרה בישראל
  • טבלה משווה בין לוטרה ובע"ח דומים – נוטריה ונמיה


  • טופס שליחת דיווח על תצפית