הלוטרה (Lutra lutra) – טורף אקווטי בסכנת הכחדה

הלוטרה (Eurasian Otter, Lutra lutra) היא טורף בגודל בינוני (משקלו כ- 11-7 ק"ג ואורכו 1.2-0.9 מ') ממשפחת הסמוריים, המותאם לחיים במים, פעיל בלילה וניזון מדגים, סרטנים ומיני חולייתנים וחסרי חוליות קטנים. בית הגידול של הלוטרות הוא בנחלי איתן שמימיהם נקיים, המכילים דגים ועל גדותיהם סבך צמחייה. בנוסף הלוטרות הגדילו את תפוצתן גם לבריכות הדגים הסמוכות לנחלים אלו. הלוטרה מיטיבה לשחות אך יכולה גם לעבור מספר קילומטרים ביבשה מנחל אחד למשנהו. התנועה בין אזור מחייה אחד למשנהו תלויה במקורות מזון זמינים ומחסות מתאימים ללינה והסתתרות.

ללוטרה אורח חיים יחידאי. באירופה ידוע כי טריטוריה של זכר משתרעת על פני כ-15 ק"מ לאורך נהר והיא כוללת בתוכה 3-1 טריטוריות של נקבות. גבולות הטריטוריה מסומנים בגללים המוטלים על סלעים הבולטים מהמים ועל גדות הנחלים. הנקבה ממליטה 3-1 גורים לשנה והם סמוכים לאם בשנתם הראשונה.

אוכלוסיות הלוטרה נפגעו מאוד משנות ה-60 של המאה ה-20 עקב ציד בלתי חוקי (בידי אנשי מדגה) וכתוצאה מזיהום נחלים, ניקוז וייבוש מקווי מים והרעלות. זיהום מים (בעיקר תעשייתי) והרס בתי גידול לחים מהווים כיום, את האיום הגדול ביותר לקיום הלוטרות. הלוטרה מוגדרת כמין בסכנת הכחדה עולמית, ומצויה בסיכון במרבית ארצות אירופה ואסיה (דירוג Vulnerable). בישראל מוגדרת כמין בסכנת הכחדה חמורה - Critically endangered.

ישנה חשיבות רבה לשמירה על הלוטרה ומניעת הכחדתה. הלוטרה היא טורף-על בבית הגידול הלח.
בתי גידול לחים נתונים ללחצי פיתוח וסיכונים חמורים של פגיעה כתוצאה מייבוש, זיהום והיעלמות, כתוצאה מכך חשופים מינים רבים לסכנת הכחדה חמורה. נוכחותו של טורף-על במערכת אקולוגית, מהווה סמן חשוב לבריאות המערכת ולמגוון הביולוגי בה.
כיום מצויות הלוטרות רק בצפון הארץ: בעמק בית שאן, עמק חרוד, הכנרת, עמק החולה, רמת הגולן
ויתכן שגם בנחלי מישור החוף הצפוני.

  • תצפיות בלוטרות בטבע
  • טבלה משווה בין לוטרה ובע"ח דומים – נוטריה ונמיה
  • הצטרפו למחקר על הלוטרה בישראל


  • טופס שליחת דיווח על תצפית