מכונים ומרכזים בהם שותפה הפקולטה



המכון להשתלמות עורכי-דין

מנהלת המכון: עו"ד יעל שחף

 

 

המכון להשתלמות עורכי-דין של הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב, שם לו למטרה לאפשר לציבור עורכי-הדין להעמיק, להתמחות ולהתעדכן בתחומי המשפט השונים בעזרתם של  טובי המרצים באקדמיה ומחוצה לה.

המכון הוא חלק מהפקולטה למשפטים, כמסגרת לימודי המשך לעורכי-דין לאחר סיום לימודיהם. נושאי ההשתלמות ותכני השעורים נבחרו ונבנו בקפידה, אגב שילוב של ידע מהאקדמיה ומהפרקטיקה, על מנת להעביר את המידע העדכני והמקיף ביותר באמצעות מיטב המומחים בתחום.

כמדי שנה, גם בשנת תשע"ב יציע המכון השתלמויות עומק בתחומי משפט מגוונים. השתלמויות אלה מכסות את חידושי המשפט בכל תחומי העיסוק המרכזיים של ציבור עורכי-הדין.

מסיימי ההשתלמויות, הזכאים לכך, יקבלו תעודת השתתפות מטעם המכון להשתלמות עורכי דין, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

המכון יקיים גם בשנת תשע"ב את הסדרה "מועדון משפט וספר". הסדרה, הזוכה מדי שנה להצלחה רבה, מיועדות לקהל הרחב, והיא כוללת  שמונה מפגשים שבכל אחד מהם דנים סופר, איש אקדמיה, יוצר או משפטן, כל אחד מנקודת הראות שלו, בנושא מסוים. בשנת תשע"ב יוקדשו המפגשים למשפט ותיאטרון. המפגשים יתקיימו אחת לחודש בשעות 20:00 - 21:30 באודיטוריום בר-שירה.

באתר המכון: http://www.tau.ac.il/law/legalstu/ אפשר למצוא את כל המידע על ההשתלמויות, המרצים, ימי העיון והשתלמויות הנופש, וכן פרטים לגבי הרישום, לרבות האפשרות לשלוח טופסי רישום מקוונים.

ניתן להירשם להשתלמויות באמצעות פנייה טלפונית למשרדי המכון בטל. 6408717 -03
או ע"י שליחת טופס הרישום בדואר אלקטרוני legalstu@post.tau.ac.il או בפקס  6409150– 03.

 

כתובת המכון:  הפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן, אוניברסיטת תל-אביב, רמת-אביב, תל-אביב  69978. משרדי המכון: הפקולטה למשפטים, בניין טרובוביץ, חדר 04. 

 


 

מרכז-על ע"ש צגלה למחקר בינתחומי של המשפט

מנהל: פרופ' שרון חנס

מתאמת אדמיניסטרטיבית: גב' איה שלום / גב' שחר פיירשטיין

 

מרכז-על ע"ש צגלה למחקר בינתחומי של המשפט, הנקרא ע"ש ד"ר וולף צגלה, הינו מרכז מחקר של הפקולטה למשפטים, המארגן ומממן פעילויות אקדמיות שונות. המרכז מארגן כנסים בינלאומיים, סימפוזיונים וסדנאות, מזמין מרצים אורחים מחו"ל לשם הוראה בפקולטה, עורך ומוציא לאור את כתב העת המוביל Theoretical Inquiries in Law  העוסק במחקר משפטי בינתחומי. המרכז תומך בסדנאות המתקיימות בפקולטה, מעניק מלגות קיום לחוקרים בראשית דרכם האקדמית, תומך במחקרים של סגל הפקולטה ושולח משלחות של סטודנטים לאוניברסיטאות ומכוני מחקר בחו"ל.

 

כנסים בינלאומיים

במהלך השנה הקרובה יקיים מרכז-על צגלה שני כנסים בינלאומים, בהם ישתתפו אנשי אקדמיה מובילים מן הארץ ומן העולם. כנסים אלו נערכים תוך שיתוף פעולה בין המרכז וגופים שונים. הכנסים והסדנאות הבינלאומיות שיתקיימו

השנה הם:

1.      Reaching International Cooperation on Climate Change Mitigation

2.      International Courts and the Quest for Legitimacy


עמיתי מחקר אורחים

למרכז-על צגלה תכנית של עמיתי מחקר אורחים. במסגרת התכנית יתארחו בפקולטה מספר חוקרי משפט מן העולם אשר ישהו בה סמסטר אחד. ראו פרסום בנושא באתר המרכז.

 

כתב העת   Theoretical  Inquiries  in Law

מרכז-על צגלה מוציא לאור את כתב העת, Theoretical Inquiries in Law, בשפה האנגלית. כתב העת נערך על ידי מרצים מהאוניברסיטה ומפקולטאות למשפטים באוניברסיטאות אחרות בארץ  והוא עוסק במחקר משפטי בינתחומי. לכתב העת ישנה מערכת בה חברים תלמידי הפקולטה. לפירוט ראו בפרק "פרסומי הפקולטה".

 

תוכנית עמיתי מחקר צעירים

החל משנת הלימודים תשס"ט, מקיים מרכז-על צגלה תכנית ניסיונית של עמיתי מחקר שהם חברי סגל צעירים.  עמיתי המחקר, מרצים בפקולטה למשפטים אשר מצויים במחצית דרכם לדרגת מרצה בכיר, עוסקים במחקר ובכתיבה בלבד, ומשוחררים לפרק זמן של סמסטר אחד מחובות ההוראה שלהם בפקולטה. התכנית מאפשרת לחברי סגל לעסוק בצורה מיטבית במחקר.



מלגות, פרסים ותמיכה במשלחות ובתוכניות חילופי תלמידים בחו"ל

מזה מספר שנים מעניק מרכז-על צגלה מלגות קיום ע"ש גב' אלגה צגלה ז"ל לתלמידי מחקר בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב. המרכז ימשיך בפעילות זו גם השנה (קריאה להגשת מועמדות תתפרסם על לוחות המודעות). בנוסף מעניק המרכז פרסים שנתיים למאמרים מצטיינים. פרס שנתי אחד ניתן למאמרים משפטיים של חברי סגל צעירים המלמדים במוסדות אקדמיים בארץ אשר נכתבים בעברית. פרס שני ניתן למאמרים של תלמידים בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב. לבסוף, המרכז תומך גם במערכת הענפה של תוכניות חילופי התלמידים של הפקולטה.

 

לפירוט על פעילויות המרכז השונות ראו גם את אתר האינטרנט של המרכז: http://www.tau.ac.il/law/cegla/


 

התכניות לחינוך משפטי קליני ע"ש אלגה צגלה

מנהלת התכניות: פרופ' נטע זיו

סגנית מנהלת התכניות: עו"ד גליה פיט

מזכירת התכניות: גב' רותי וולף

http://www.tau.ac.il/law/clinics

 

התכניות לחינוך משפטי קליני הוקמו בפקולטה מתוך מטרה להגביר את מעורבותם של אנשי משפט בקידום צדק משפטי וחברתי, ומתוך כוונה להביא ליצירת תרבות משפטית המחוייבת לצדק חברתי. התכניות משלבות לימודים משפטיים מעשיים ועיוניים, הענקת סיוע משפטי והעצמה אישית וקהילתית. שילוב זה מציע תובנות ייחודיות המעשירות ומפרות את המחקר האקדמי ואת הפרקטיקה המשפטית כאחת.

          

ללימודים הקליניים מספר רציונלים: חינוך משפטי קליני מבוסס על התפיסה לפיה על משפטנים כפרטים, וכקולקטיב מקצועי, מוטלת אחריות להשתמש בידע, במעמד ובמשאבים שמעניק המקצוע לעשות למען שינוי חברתי אמיתי, בין היתר באמצעות השבה לקהילה שבקרבה הם חיים ועובדים. שוויון בכלל - ושוויון בנגישות למשפט בפרט - הם עניינם של משפטנים, שכן מיצוי זכויות אינו יכול להישאר נחלתם הבלעדית של מי שבידם היכולת לרכוש שירותים משפטיים ולממנם. כמוסד לחינוך משפטי שבין תפקידיו הכשרת עורכי דין לעתיד, לפקולטה למשפטים יש אחריות לקידום ערכים אלו. בין כותלי הפקולטה למשפטים רוכשים סטודנטים את החינוך המשפטי שבסיומו נולד "התוצר הסופי" של תהליך זה – המשפטן ועורך הדין.

 

סטודנטים למשפטים מפתחים, במהלך לימודיהם, את הבנתם ואת רגישותם, בדבר יכולתו של המשפט להוות מכשיר לשינוי חברתי, ובכושרו להשיג צדק חברתי. כנגזר מכך, מעצבים הסטודנטים את תודעתם בדבר תפקידם של עורכי דין במימוש מטרות אלו. תוכניות לימודיות החושפות סטודנטים לעוול חברתי, כשלצדן מוצעות הזדמנויות למעורבות משפטית מתקנת, חייבות להתקיים בתוך הפקולטה למשפטים, בשל ההשפעה המכרעת שיש לפקולטה על עיצוב הזהות המקצועית של עורך הדין העתידי.

מתן הזדמנות לסטודנטים במהלך לימודיהם לרתום, הלכה למעשה, את המשפט לסיוע לאוכלוסיות חלשות אנשים עניים, מיעוטים, עצורים ונאשמים בהליך הפלילי - יתרום לפיתוח ולשימור רגישותם לאי-צדק חברתי ומשפטי גם בהמשך דרכם המקצועית. כמוסד הפועל בתוך הקהילה, על הפקולטה למשפטים להעניק ממשאביה האנושיים והחומריים לקידום זכויותיהם של אנשים עבורם "המשפט" נתפס כשייך לאחרים, אך לא להם. ולבסוף, סטודנטים המשתתפים בתוכניות סיוע משפטי רוכשים מיומנויות מקצועיות מעשיות אשר מסייעות להם בחיים המקצועיים בהמשך דרכם.

 

הפקולטה תפעיל בשנת הלימודים תשע"ב שמונה תכניות קליניות:

הקליניקה לזכויות אדם

הקליניקה לזכויות בהליך הפלילי

הקליניקה לזכויות עובדים

התכנית לדיור, קהילה ומשפט

הקליניקה לצדק סביבתי

הקליניקה לזכויות פליטים

התכנית ליזמות עסקית וצדק כלכלי

הקליניקה לזכויות ניצולי שואה

 

התכניות הקליניות מוצעות כחלק אינטגרלי של הלימודים של הסטודנטים בפקולטה. תיאור של כל אחת מן התכניות מופיע  באתר.

 

תכנית המשפט בשירות הקהילה

מנהלת התכנית: עו"ד טל קורמן

תכנית 'המשפט בשירות הקהילה' החלה לפעול בשנת 2001 במימונה של קרן פורד, כגוף היחיד בישראל המוקדש לפיתוח התשתית של תחום עריכת הדין לקידום זכויות אדם וצדק חברתי. לתכנית, המשמשת כגשר בין הפרקטיקה המשפטית בשטח לבין האקדמיה, מבט רחב המאפשר לה לזהות את תחומי המשפט שאינם מפותחים דיים ואת החסמים המגבילים נגישות למשפט. בהתבסס על ניתוח זה, מפתחת התכנית אסטרטגיות וכלים להכשרה ולהעמקת המיומנות המקצועית של עורכי הדין, ומבנה גוף ידע בתחומים השונים. אופייה המיוחד של התכנית, מעמדה כגוף שנטוע עמוק הן בעשיית השטח והן במסורת האקדמית וניסיונה העשיר בעבודה משותפת עם משפטנים מהחברה האזרחית, מהמדינה ומהמגזר הפרטי, הופכים אותה לגורם האופטימאלי להובלה של תחום עריכת הדין החברתית למחוזות חדשים של העמקת המחויבות לזכויות אדם וחיזוק החברה האזרחית.

במסגרת הפעילות נבחנים תחומים שבהם יש חשיבות ויכולת השפעה להתערבות משפטית. כמו כן מקודמים מודלים חדשניים ומגוונים למתן מענה משפטי לבעיות חברתיות בוערות, כגון: עוני ומצוקה כלכלית, חינוך, גירושין, עבריינות נוער ועוד. כן נבחנים נושאים המצויים בליבה המקצועית של העיסוק בעריכת דין ציבורית-חברתית, לרבות היבטים אידיאולוגיים, אתיים, תעסוקתיים וחברתיים. בין הכלים ודרכי הפעולה של 'משפט בשירות הקהילה': ביצוע מחקרים יישומיים, עריכת כנסים, סדנאות וימי-עיון וקיום קבוצות-עבודה ודיון של עורכי דין העוסקים בזכויות אדם ובשינוי חברתי.

התכנית מוציאה לאור פרסומים מקצועיים המיועדים להעמיק  את הידע של העוסקים בעריכת דין חברתית ולשפר את מיומנותם המקצועית.

החל משנת 2007 עורכת התכנית את הכנס השנתי על עריכת דין ציבורית-חברתית בישראל במטרה לייסד מסורת של שיח אודות האספקטים המייחדים את העיסוק בתחום של עריכת דין לקידום זכויות אדם וצדק חברתי, תוך קיום דיאלוג עם הסוגיות הנדונות במסגרת כתב העת 'מעשי משפט'. הכנס מזמן יחד את המשפטנים החברתיים המובילים בישראל לצורך ליבון שאלות יסוד המעסיקות את עורכי הדין המתמחים בתחום.

תכנית 'המשפט בשירות הקהילה' מוציאה לאור את 'מעשי משפט – כתב עת למשפט ולתיקון חברתי'. זהו כתב העת הראשון בישראל העוסק בתחום הרחב של עריכת הדין החברתית-ציבורית. כתב העת נועד לשמש במה לעיון ולמחקר של שאלות הלקוחות משדה העשייה המשפטית החברתית, ובכך לסייע במיצובו של שדה זה כתחום משפטי מרכזי ועצמאי. ר' פירוט בפרק 'פרסומים'.

 

המכון למשפט פלילי ע"ש טאובנשלאג

ראש המכון:  ד"ר טליה פישר

הוועדה המדעית: פרופ' חנוך דגן, פרופ' אלי לדרמן, פרופ' שי לביא, ד"ר אורן גזל-איל, ד"ר טליה פישר.

מזכירת המכון: דנה מגן

 

המכון למשפט פלילי הנו מרכז מחקר בינתחומי. מטרתו של המכון לקדם מחקרים בתחום המשפט הפלילי ובקשר שבין המשפט הפלילי לתחומי משפט אחרים. כמו-כן מבקש המכון לקדם שיתוף פעולה בין חוקרים מתחום המשפט לחוקרים מדיסציפלינות אחרות, כגון, פילוסופיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, קרימינולוגיה וכלכלה להבנה מקיפה יותר של המשפט הפלילי. המכון מארגן ומעודד כנסים העוסקים בחוד החנית של המחקר האקדמי בתחום הפלילי ובבעיות אקטואליה בארץ ובעולם.

בשנת תשע"א קיים המכון סדרת כנסים, מפגשים ודיונים ב"אקטואליה פלילית". המפגש הראשון הוקדש לנושא של הרשעה בדעת רוב או פה אחד? המפגש השני, בשיתוף עם המרכז לנפגעות ונפגעי אונס בתל- אביב עסק בסוגיה של "זכרונות מושתלים", המפגש השלישי דיבר על עבירת אינוס במרמה (בעקבות פס"ד קאשור). כמו כן השתתף המכון בארגון כנס צובה במשפט עברי, שעסק השנה בסוגיות מן המשפט פלילי והתקיים, זו השנה השניה, בשיתוף עם הפקולטות למשפטים באוניברסיטה העברית ובר-אילן.

את ההרצאה השנית של המכון בשנת תשע"א נתן פרופ' אלכס שטיין מבית הספר למשפטים קרדוזו.
בנוסף, מקיים המכון בשיתוף עם מכון צגלה פורום של "שופטים פוגשים אקדמיה". במסגרת פורום זה מתקיימת קבוצת דיון, שמורכבת משופטים פליליים ומחוקרים בתחום המשפט הפלילי המהותי והפרוצדוראלי. הקבוצה נפגשת מעת לעת ותדון בסוגיות אקטואליות במתכונת של שולחן עגול. 

דואר אלקטרוני:  taub@post.tau.ac.il 


 

מרכז מינרבה לזכויות אדם

מנהל המרכז: פרופ' שי לביא

מזכירת המרכז: מיכל לוקר-אשד

 

מרכז מינרבה לזכויות אדם עוסק בטיפוח המחקר בתחום זכויות האדם במשפט הפנימי והבינלאומי. המרכז תומך במחקרים ובפרסומים ומקיים הרצאות, סמינרים וכינוסים ארציים ובינלאומיים. המרכז משותף לפקולטות למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטה העברית בירושלים, ובראשו מכהנים לסירוגין אנשי סגל משתי האוניברסיטאות. 

 

במהלך שנה"ל תשע"א קיים המרכז מספר פעילויות ואירועים. הבולטים שבהם היו:

 

א.      הכנס הדו-שנתי הרביעי לזכויות האדם בישראל

זו הפעם הרביעית שמתקיים הכנס הדו-שנתי לזכויות האדם כשיתוף פעולה של מרכזי מינרבה לזכויות האדם באוניברסיטת תל-אביב והאוניברסיטה העברית. השנה התמקד הכנס בחוקרים צעירים בתחומי זכויות האדם. הכנס נערך במתכונת ייחודית, ככנס רב-תחומי בו הציגו תלמידי מחקר מתקדמים (דוקטורנטים, פוסט-דוקטורנטים, ותלמידי מוסמך הנמצאים בשלבים מתקדמים) את מחקריהם.

 

ב.       ההרצאה הדו-שנתית לזכויות האדם – פרופ' אולריך בק

פרופ' אולריך בק מאוניברסיטת מינכן, מגדולי הסוציולוגים כיום, הגיע להרצאה השנתית במרכז מינרבה לזכויות האדם בנושא "Global Inequalities and the Human Rights Regime". הבאתו של פרופ' בק היתה יוזמה משותפת עם מרכז מינרבה להסטוריה גרמנית בפקולטה למדעי הרוח ובמימון משותף של וקרן פאולינה גולדברג, מכון דוד הורביץ לחקר החברה והכלכלה בפקולטה למדעי החברה וקרן היינריך בל. הארוע התקיים ל לרגל תרגום ספרו של פרופ' בק – "קוסמופוליטיות: תיאוריה ביקורתית למאה ה-21" (הוצאת עם עובד).

פרופ בק נשא את הרצאתו לפני קהל גדול במיוחד מכל האוניברסיטאות בארץ, ולאחריה נערך סימפוזיון בהשתתפות ד"ר ישי בלנק, ד"ר ניסים מזרחי, ד"ר הילה שמיר ופרופ' נתן שניידר.
למחרת ההרצאה קיים פרופ' בק סדנה עם סטודנטים לתארים מתקדמים מהפקולטה למשפטים ומהחוג לתקשורת.

 

ג.       סדנת מחקר בנושא כבוד האדם עם אוניברסיטת טובינגן, 6-7 אפריל 2011

סדנת מחקר העוסקת בנושא Dignity on the Margins of Humanity and Beyond בשיתוף עם אוניברסיטת טובינגן בגרמניה ובתרומתו של ד"ר אדוארד קוסוי התקיימה בפקולטה למשפטים באפריל 2011.

בסדנה שהתקיימה בתל-אביב הציגו המשתתפים כיווני מחקר ראשוניים. בשלב השני של הפרויקט, שיתקיים באוניברסיטת טובינגן בספטמבר 2011, יציגו המשתתפים את המאמרים המלאים.


 

ד.      משפט ואוכל: אופקים חדשים, 12-13 יוני 2011

סדנת חוקרים בינלאומית בנושא "משפט ואוכל: אופקים חדשים" התכנסה ביוני 2011 בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב בחסות מרכז מינרבה לזכויות האדם וקרן פאולה גולדברג.

מטרתה של הסדנה לסמן כיוונים מחקריים חדשים בתחום של משפט ואוכל (Food law), תחום שנותר בדרך כלל בד' האמות של הסדרת מידע על מזון, בטיחות המזון והסחר במזון.

בין הנושאים שנדונו: כיצד מתפקד אוכל בעיצוב נורמות הוריות בדיני משפחה; בכינון ושימור זהות לאומית; במשפט הבינלאומי וההומניטארי; בהבניית סמכות הלכתית בפיתוח המשפט העברי; בתפיסות של גוף נורמטיבי ועוד.

 

ה.     מבייבי M לגוגל בייבי – כנס בינלאומי בנושא פונדקאות, 27 דצמבר 2011

כנס בנושא פונדקאות בישראל מנקודת מבט רב-תחומית, הביא אנשי משפט, נציגי משרד הבריאות, אקדמאים החוקרים את נושא הפונדקאות, רופאים, אנשי זכויות אדם, הורים ופונדקאיות אל הפקולטה למשפטים בדצמבר 2010. הכנס הציג את הפנים הרבות והמורכבות של הנושא, ונתן מקום לדיון ולשאלות. אורחת הכנס הייתה ד"ר אדריאן אש ממרכז האתיקה של ישיבה יוניברסיטי.

 

ו.        ערב עיון בנושא בידוד אסירים, 11 אפריל 2011

בישראל מוחזקים כ 150 כלואים בבידוד, כשני שליש מהם מוחזקים בתא לבדם וכשליש יחד עם כלוא נוסף. החזקתם של האסירים בתנאים אלה מעוררת שאלות משפטיות, רפואיות ואתיות, שמקורן בהשלכות הקשות של תנאי הבידוד על מצבם הנפשי של האסירים, ובכלל זה הסכנה להתפתחותן של תסמונות דיכאוניות והפרעות פסיכוטיות.
בערב העיון, שנערך בשיתוף פעולה של הפקולטה למשפטים והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, התכנסו יחדיו רופאים, משפטנים, נציגי שרות בתי-הסוהר, הסנגוריה הציבורית, הפרקליטות, ארגוני זכויות אדם ואנשי מקצוע אחרים. התקיים דיון פורה בנושא בידוד האסירים, הלגיטימיות המשפטית, האתית והרפואית של הפרקטיקה וגבולותיה, וקיומן או העדרן של חלופות.



מרכז יששכר ובתיה פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון

מרכז יששכר ובתיה פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון

מנהלים: פרופ' רון חריס, פרופ' אהוד קמר

יועץ אקדמי: פרופ' עמרי ידלין

 

ההתמוטטות של חברת אנרון בסוף שנת 2001 הוכיחה לשוקי העולם את חשיבותו של הממשל התאגידי. ממשל תאגידי מוגדר כמיגוון מנגנוני הפיקוח והאמצעים הדרושים על מנת לשמר את האתיקה של הארגון העסקי. התעוררות הציבור לאחר המשבר באנרון דחפה את ממשלת ארה"ב להעביר את חוק סרביינס-אוקסלי כדי להחזיר את אמון המשקיעים. השינויים שחוק זה חולל בדיני ניירות הערך ובנורמות הקיימות בתחום הממשל תאגידי השפיעו גם על מדינות אחרות ובכללם ישראל. המחוקק הישראלי, הרשות לניירות ערך, בנקאי השקעות וכוחות שוק ורגולציה מתדיינים עד היום לגבי דרך הפעולה הנדרשת. המשבר הכלכלי העולמי שהחל בשנת 2008 עם קריסת שוק האשראי בארצות הברית ובאירופה הוביל לרגולציה נוספת בתחום הממשל התאגידי ושוק ההון, ועוד היד נטויה.

 

בנוסף לזאת ולעוד עניינים הדורשים התייחסות בכל משק מפותח, לישראל ישנם לא מעט אתגרים אחרים; הסקטור הפיננסי בארץ, בו משתתפים מעט שחקנים, נמצא בעיצומה של רפורמה חוקתית משמעותית. שוקי ההון פעילים אך מבנה השליטה בחברות הוא בדרך כלל ריכוזי, מה שיוצר ניגודי עניינים בין בעלי המניות בחברה ופוגע בנזילות. בעלות צולבת של חלקים גדולים בכלכלה יוצרים מיגוון של בעיות נוספות. לאור זאת, לקהילה המשפטית והאקדמית תפקיד מכריע בניסיון להציע פתרונות. מחקר רציני ושיח אקדמי יועילו למבצעי הרפורמה במשק וגם למשק כולו.

 

בהקשר הזה, החליטה אוניברסיטת תל-אביב והפקולטה למשפטים להקים את מרכז בתיה ויששכר פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון, הראשון מסוגו בישראל. המרכז יעסוק, בין השאר, בתחומים הבאים:

מרכז פישר יציע שינויים במבנה וניהול חברות על ידי חינוך וקשר בין הקהילה העסקית והמשפטית. אימוץ נורמות מודרניות של ממשל תאגידי יוביל ליצירת סביבה פתוחה ושקופה, המעודדת השקעות פנימיות וזרות. כדי לקדם מטרות אלו, המרכז יבצע, בין השאר, את הפעילויות הבאות:

הצוות של מרכז פישר יעמיק ויחקור חמישה תחומים עיקריים: ממשל תאגידי, רגולציה של שוק ההון, מיזוגים ורכישות, תגמול מנהלים, ותפקידו של היועץ המשפטי בארגון.

 

אוניברסיטת ת"א צופה שמספר שיפורים מהותיים יתקיימו כתוצאה מהקמת מרכז פישר:

מנהלי המרכז: פרופ' רון חריס (טלפון: 03-6409145) ופרופ' אהוד קמר (טלפון: 03-6407301)

מזכירת המרכז: גב' דנה מגן (טלפון: 03-6408018, mailto:mfischer07@post.tau.ac.il)

 

 

המכון למשפט והיסטוריה ע"ש קרן דיויד ברג

מנהל המכון : פרופ' רון חריס

מכון דיויד ברג למשפט והיסטוריה הוקם בשנת 2009 בזכות תרומה נדיבה של קרן דיויד ברג מניו יורק. מטרתו לקדם את המחקר בתחום על ידי פיתוח תשתיות למחקר היסטורי משפטי, עידוד ההוראה של קורסים בתחום, מתן התמיכה לתלמידי מחקר, העמדת תקציבי מחקר לרשות חוקרים וקיום כנסים ופעילות אקדמית אחרת.

בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב,  מוסד מוביל בארץ ובעולם בתחום  משפט והיסטוריה, התרכזה קבוצה גדולה במיוחד של חוקרים שעיקר עיסוקם המחקרי או חלקו הוא בתחום. הפקולטה היא ביתה של הסדנה הראשונה והוותיקה בישראל סדנת יגאל ארנון ושות' למשפט והיסטוריה. במהלך השנים התקיימו בפקולטה שורה של כנסים ואירועים מקומיים ובינלאומיים התפרסמו ספרים וחוברות נושאיות במגוון נושאים בחזית המחקר בתחום.  הקמת המכון היא נדבך נוסף בפיתוח התחום בפקולטה למשפטים.

הפקולטה למשפטים מציעה מגוון קורסים לתלמידים המתעניינים בשילוב בין משפט להיסטוריה: קורסים מטה משפטיים, המהווים מבוא להיסטוריה המשפטית הישראלית ולהיסטוריה של שיטות המשפט המערביות העיקריות; קורסי בחירה המתמקדים בהיבטים מצומצמים יותר של ההיסטוריה המשפטית ומאפשרים העמקה בנושא, כולל בקורסים של מרכז צבי מיתר ללימודי משפט מתקדמים וקורסים מרוכזים של מרצים אורחים מחו"ל; סדנת יגאל ארנון למשפט והיסטוריה, בה יציגו מורים והיסטוריונים מובילים של המשפט מהארץ ומחו"ל מאמרים העוסקים בהיסטוריה של המשפט וגישות שהן בחזית העכשווית של התחום וסמינרים מחקריים אותם מלמדים מורי הפקולטה והם מאפשרים להתנסות במחקר היסטורי ואף לבחון את הפוטנציאל המחקרי של הנושא.  כמו כן מוצעים לעיתים קורסים רלבנטיים מפקולטות אחרות ובמיוחד מהפקולטה למדעי הרוח בתחומים כמו היסטוריה של עם ישראל, לימודי התרבות העברית והיסטוריה של המזה"ת ואפריקה.

http://www.law.tau.ac.il/Heb/?CategoryID=740

 

מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום

 

מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום הוא יחידה אוניברסיטאית רב-דיסציפלינרית לעידוד המחקר, ההוראה והחשיבה בנושאים הקשורים לשלום. המרכז פועל כגוף המשותף לפקולטות למדעי הרוח, מדעי החברה ומשפטים.

 

מטרות המרכז

ייזום, עידוד ופרסום של מחקרים הנוגעים לתהליכי פתרון סכסוכים ועשיית שלום; כינוס ועידות, ימי-עיון, סמינרים, הרצאות ופעילויות אקדמיות אחרות בתחומי עיסוקו של המרכז; הפצת ידע מוסמך בציבור הרחב ועידוד דיון ציבורי בסוגיות הנוגעות לתהליכי שלום; הענקת מלגות לסטודנטים לעידוד כתיבת עבודות לתואר השני והשלישי בנושאים רלוונטיים לתהליכי שלום, ועידוד ההוראה של נושאים אלו; ריכוז ספרות ותיעוד בשטח זה; פיתוח קשרים ודו-שיח עם מוסדות אקדמיים, מדעיים, ציבוריים, ממשלתיים ואחרים, בארץ ובחו"ל, לשם קידום המטרות האמורות לעיל, תוך הדגשה מיוחדת של טיפוח הקשרים עם חוקרים ומוסדות בחברות הערביות.

 

מחקר

המרכז מעודד מחקרים בנושאים מגוונים הקשורים בשלום להיבטיו השונים. הצעות מחקר המוגשות למרכז לצורך מימון נבחנות ונבחרות על-ידי הוועדה המדעית, שבה חברים נציגי מכונים ופקולטות מכל חלקי הקמפוס. בין המחקרים שנערכו במסגרת המרכז בשנים האחרונות והנערכים במסגרתו כיום: המימד הכלכלי של הסכמי השלום; זהויות ותפיסות שלום בקרב ערבים ויהודים בישראל; מחקר השוואתי של דרכים לפתרון קונפליקטים בתרבויות שונות; תהליכי התאמה ולמידה במסגרת הקונפליקט הישראלי-ערבי; תפקיד התקשורת במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים; מעמד ירושלים בהסכמי שלום עתידיים;  אינטלקטואלים ותהליך השלום; תנועות שלום דתיות; הבניית קו התפר; התרבות הישראלית בעיניים ערביות.

 

מלגות

המרכז מעניק מלגות שנתיות לסטודנטים לתואר שני ושלישי המבקשים לבצע מחקר בתחומי פעולתו.

 

סגל המרכז

פרופ' מרדכי תמרקין - ראש המרכז

ד"ר אפרים לביא - מנהל המרכז

מזכירות המרכז: בניין נפתלי, קומה 7, טל' 6424298, פקס: 6407489

קבלת קהל: ימים א' - ה', שעות 09:00 - 13:00