מכונים ומרכזים בהם שותפה הפקולטה

 

          המכון להשתלמות עורכי-דין

מנהלת המכון: עו"ד יעל שחף

המכון להשתלמות עורכי-דין של הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב, שם לו למטרה לאפשר לציבור עורכי-הדין להעמיק, להתמחות ולהתעדכן בתחומי המשפט השונים בעזרתם של  טובי המרצים באקדמיה ומחוצה לה.

המכון הוא חלק מהפקולטה למשפטים, כמסגרת לימודי המשך לעורכי-דין לאחר סיום לימודיהם. נושאי ההשתלמות ותכני השעורים נבחרו ונבנו בקפידה, אגב שילוב של ידע מהאקדמיה ומהפרקטיקה, על מנת להעביר את המידע העדכני והמקיף ביותר באמצעות מיטב המומחים בתחום.

כמדי שנה, גם בשנת תשס"ט יציע המכון השתלמויות עומק בתחומי משפט מגוונים. השתלמויות אלה מכסות את חידושי המשפט בכל תחומי העיסוק המרכזיים של ציבור עורכי-הדין. ההשתלמויות מתקיימות בשני מחזורים: השתלמויות חורף (בין נובמבר 2008 לינואר 2009) והשתלמויות אביב (בין מרץ 2009 ליוני 2009).

מסיימי ההשתלמויות, הזכאים לכך, יקבלו תעודת השתתפות מטעם המכון להשתלמות עורכי דין, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב. כן מוכר המכון כגוף הרשאי לקיים קורסים לצורך גמול השתלמות (בכפוף להליך אישור פרטני של תכני כל השתלמות), והוא מעניק אישורים לגמול השתלמות לזכאים לכך.

המכון יקיים גם בשנת תשס"ט את הסדרה "מועדון משפט וספר". הסדרה, הזוכה מדי שנה להצלחה רבה, מיועדות לקהל הרחב, והיא כוללת שבעה מפגשים שבכל אחד מהם דנים סופר, איש אקדמיה או משפטן, כל אחד מנקודת הראות שלו, בנושא מסוים. בשנת תשס"ט ייוחדו המפגשים לדיון בנושא "ספר הספרים". המפגשים יתקיימו אחת לחודש (למעט בחודש פברואר) בשעות 20:00 - 21:30 באודיטוריום בר-שירה.

באתר המכון: http://www.tau.ac.il/law/legalstu/ אפשר למצוא את כל המידע על ההשתלמויות, המרצים, ימי העיון והשתלמויות הנופש, וכן פרטים לגבי הרישום, לרבות האפשרות לשלוח טופסי רישום מקוונים.

ניתן להירשם להשתלמויות באמצעות פנייה טלפונית למשרדי המכון בטל. 6408717 -03
או ע"י שליחת טופס הרישום בדואר אלקטרוני
legalstu@post.tau.ac.il או בפקס  6409150 – 03.

 

כתובת המכון:  הפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן, אוניברסיטת תל-אביב, רמת-אביב, תל-אביב  69978. משרדי המכון: הפקולטה למשפטים, בניין טרובוביץ, חדר 04. 

 

 

מרכז-על ע"ש צגלה למחקר בינתחומי של המשפט

מנהל: פרופ' אסף לחובסקי

מתאמת אדמיניסטראטיבית: גב' איה שלום

 

מרכז-על ע"ש צגלה למחקר בינתחומי של המשפט, הנקרא ע"ש ד"ר וולף צגלה, הינו מרכז מחקר של הפקולטה למשפטים, המארגן ומממן פעילויות אקדמיות שונות. המרכז מארגן כנסים בינלאומיים, סימפוזיונים וסדנאות, מביא מרצים אורחים מחו"ל לשם הוראה בפקולטה, עורך ומוציא לאור כתב עת בשפה האנגלית העוסק במחקר משפטי בינתחומי. המרכז תומך בסדנאות המתקיימות בפקולטה, מעניק מלגות קיום לחוקרים בראשית דרכם האקדמית, תומך במחקרים של סגל הפקולטה ושולח משלחות של סטודנטים לאוניברסיטאות ומכוני מחקר בחו"ל.

 

כנסים בינלאומיים

 

במהלך השנה הקרובה יקיים מרכז-על צגלה חמישה כנסים וסדנאות בינלאומיות, בהם ישתתפו אנשי אקדמיה מובילים מן הארץ ומן העולם. כנסים אלו נערכים תוך שיתוף פעולה בין המרכז וגופים שונים. שלושה מתוך הכנסים הללו מוקדשים לדיון בפרספקטיביות השוואתיות של המשפט. הכנסים והסדנאות הבינלאומיות שיתקיימו השנה הם:

1. Community and Property

2. Convergence and Divergence of Law

3. Medical Accidents and Patient Safety in Israel: Legal and Interdisciplinary Perspectives.

4. Common Law Legal Transplants: Comparative and Historical Perspectives

5. Comparative Tax Law and Culture Workshop          

 

מרצים אורחים

 

מרכז-על צגלה יארח בשנה הקרובה מרצים מחו"ל. מרצים אלה, שנבחרו בקפידה, יעבירו בפקולטה קורסים וסמינרים, שיינתנו בשפה האנגלית. פירוט על כך ניתן למצוא בפרקי הידיעון המתארים את הקורסים השונים הניתנים בפקולטה. כמו כן מארגן המרכז הרצאת אורח שנתית בתיאוריה של המשפט במסגרתה מרצה חוקר בעל שם מחו"ל בפני הקהל הרחב וחברי הסגל.

עמיתי מחקר אורחים

למרכז-על צגלה תכנית של עמיתי מחקר. במסגרת התכנית יתארחו בפקולטה מספר חוקרי משפט מן העולם אשר ישהו בה סמסטר אחד. ראו פרסום בנושא באתר המרכז.

 

כתב העת  Theoretical Inquiries in Law

 

מרכז-על צגלה מוציא לאור כתב עת, Theoretical Inquiries in Law, בשפה האנגלית. כתב העת נערך על ידי מרצים מהאוניברסיטה ומפקולטאות למשפטים באוניברסיטאות אחרות בארץ  והוא עוסק במחקר משפטי בינתחומי. לכתב העת ישנה מערכת בה חברים תלמידי הפקולטה. לפירוט ראו בפרק "פרסומי הפקולטה".

 

תמיכה בסדנאות ומחקרים של חברי סגל

 

המרכז תומך במספר רב של סדנאות מטעם הפקולטה בהם מציגים חוקרים מובילים מהארץ והעולם את עבודתם בפני חברי הסגל וסטודנטים. כמו כן תומך המרכז תומך מזה שנים במחקרים שונים הנעשים על ידי סגל הפקולטה למשפטים.


מלגות, פרסים ותמיכה במשלחות ובתוכניות חילופי תלמידים בחו"ל

 

מזה מספר שנים מעניק מרכז-על צגלה מלגות קיום ע"ש גב' אלגה צגלה ז"ל לחוקרים וחוקרות צעירים בתחילת דרכם האקדמית. המרכז ימשיך בפעילות זו גם השנה (קריאה להגשת מועמדות תתפרסם על לוחות המודעות). בנוסף מעניק המרכז פרסים שנתיים למאמרים מצטיינים. פרס שנתי אחד ניתן למאמרים של חברי סגל צעירים אשר נכתבים בעברית. פרס שני ניתן למאמרים של תלמידים לתארים מתקדמים מאוניברסיטת תל אביב. לבסוף, המרכז תומך גם במערכת הענפה של תוכניות חילופי התלמידים של הפקולטה.

 

לפירוט על פעילויות המרכז השונות ראו גם את אתר האינטרנט של המרכז:

http://www.tau.ac.il/law/cegla/

 

 

התכניות לחינוך משפטי קליני ע"ש אלגה צגלה

מנהלת התכניות: ד"ר נטע זיו

סגן מנהלת התכניות: עו"ד דורי ספיבק

מזכירת התכניות: גב' רותי וולף

http://www.tau.ac.il/law/clinics/

 

התכניות לחינוך משפטי קליני הוקמו בפקולטה מתוך מטרה להגביר את מעורבותם של אנשי משפט בקידום צדק משפטי וחברתי, ומתוך כוונה להביא ליצירת תרבות משפטית המחוייבת לצדק חברתי. התכניות משלבות לימודים משפטיים מעשיים ועיוניים, הענקת סיוע משפטי והעצמה אישית וקהילתית. שילוב זה מציע תובנות ייחודיות המעשירות ומפרות את המחקר האקדמי ואת הפרקטיקה המשפטית כאחת.

               

ללימודים הקליניים מספר רציונלים: חינוך משפטי קליני מבוסס על התפיסה לפיה על משפטנים כפרטים, וכקולקטיב מקצועי, מוטלת אחריות להשתמש בידע, במעמד ובמשאבים שמעניק המקצוע לעשות למען שינוי חברתי אמיתי, בין היתר באמצעות השבה לקהילה שבקרבה הם חיים ועובדים. שוויון בכלל - ושוויון בנגישות למשפט בפרט - הם עניינם של משפטנים, שכן מיצוי זכויות אינו יכול להישאר נחלתם הבלעדית של מי שבידם היכולת לרכוש שירותים משפטיים ולממנם. כמוסד לחינוך משפטי שבין תפקידיו הכשרת עורכי דין לעתיד, לפקולטה למשפטים יש אחריות לקידום ערכים אלו. בין כותלי הפקולטה למשפטים רוכשים סטודנטים את החינוך המשפטי שבסיומו נולד "התוצר הסופי" של תהליך זה – המשפטן ועורך הדין.

 

סטודנטים למשפטים מפתחים, במהלך לימודיהם, את הבנתם ואת רגישותם, בדבר יכולתו של המשפט להוות מכשיר לשינוי חברתי, ובכושרו להשיג צדק חברתי. כנגזר מכך, מעצבים הסטודנטים את תודעתם בדבר תפקידם של עורכי דין במימוש מטרות אלו. תוכניות לימודיות החושפות סטודנטים לעוול חברתי, כשלצדן מוצעות הזדמנויות למעורבות משפטית מתקנת, חייבות להתקיים בתוך הפקולטה למשפטים, בשל ההשפעה המכרעת שיש לפקולטה על עיצוב הזהות המקצועית של עורך הדין העתידי.

מתן הזדמנות לסטודנטים במהלך לימודיהם לרתום, הלכה למעשה, את המשפט לסיוע לאוכלוסיות חלשות אנשים עניים, מיעוטים, עצורים ונאשמים בהליך הפלילי - יתרום לפיתוח ולשימור רגישותם לאי-צדק חברתי ומשפטי גם בהמשך דרכם המקצועית. כמוסד הפועל בתוך הקהילה, על הפקולטה למשפטים להעניק ממשאביה האנושיים והחומריים לקידום זכויותיהם של אנשים עבורם "המשפט" נתפס כשייך לאחרים, אך לא להם. ולבסוף, סטודנטים המשתתפים בתוכניות סיוע משפטי רוכשים מיומנויות מקצועיות מעשיות אשר מסייעות להם בחיים המקצועיים בהמשך דרכם.

 

הפקולטה תפעיל בשנת הלימודים תשס"ט שש תכניות קליניות:

התכנית לזכויות אדם

 התכנית לזכויות בהליך הפלילי

התכנית למשפט ורווחה

התכנית לצדק סביבתי,  בשיתוף עם ביה"ס ללימוד סביבה ע"ש פורטר

התכנית לזכויות פליטים

התכנית ליזמות עסקית וצדק כלכלי בשיתוף עם ביה"ס רקנאטי לניהול

 

כמו כן יופעל הקורס הקליני: "אוניברסיטה בעם". (לפרטים ראו:

http://www.unibaam.tau.ac.il/orange.htm).

 

התכניות הקליניות מוצעות כחלק אינטגרלי של הלימודים של הסטודנטים בפקולטה. תיאור של כל אחת מן התכניות מופיע  באתר.

 


המשפט בשירות הקהילה – מרכז משאבים

מנהלת מרכז המשאבים: עו"ד טל קורמן

 

תכנית 'המשפט בשירות הקהילה' החלה לפעול בשנת 2001 במימונה של קרן פורד, במטרה לקדם את הפעילות המשפטית למען זכויות אדם וצדק חברתי בישראל. ייחודה של התכנית בכך שהיא מהווה גשר בין הפרקטיקה המשפטית למסורת האקדמית. במסגרת הפעילות נבחנים תחומים שבהם יש חשיבות ויכולת השפעה להתערבות משפטית. כמו כן מקודמים מודלים חדשניים ומגוונים למתן מענה משפטי לבעיות חברתיות בוערות. בין הכלים ודרכי הפעולה של 'המשפט בשירות הקהילה': עריכת מחקרים יישומיים, עריכת כנסים, סדנאות וימי-עיון וקיום קבוצות-עבודה ודיון של עורכי דין העוסקים בזכויות אדם ובשינוי חברתי.

התכנית הוציאה לאור מספר פרסומים מקצועיים שנועדו להעמיק את הידע של העוסקים בעריכת דין חברתית ולשפר את מיומנותם המקצועית.

 

החל משנת 2007 עורכת התכנית את הכנס השנתי על עריכת דין חברתית בישראל במטרה לייסד מסורת של שיח אודות האספקטים המייחדים את העיסוק בתחום של עריכת דין לקידום זכויות אדם וצדק חברתי, תוך קיום דיאלוג עם הסוגיות הנדונות במסגרת כתב העת 'מעשי משפט'. זאת, על ידי מפגש של המשפטנים החברתיים המובילים בישראל לצורך ליבון שאלות יסוד המעסיקות את עורכי הדין המתמחים בתחום.

 

תכנית 'המשפט בשירות הקהילה' מוציאה לאור את 'מעשי משפט – כתב עת למשפט ולתיקון חברתי'. זהו כתב העת הראשון בישראל העוסק בתחום הרחב של עריכת הדין החברתית-ציבורית. כתב העת נועד לשמש במה לעיון ולמחקר של שאלות הלקוחות משדה העשייה המשפטית החברתית, ובכך לסייע במיצובו של שדה זה כתחום משפטי מרכזי ועצמאי.  ר' פירוט בפרק 'פרסומים'.

 

המכון למשפט פלילי ע"ש טאובנשלג

 

המכון למשפט פלילי הנו מרכז בינתחומי. מטרתו של המכון לקדם מחקרים בתחום המשפט הפלילי ומחקרים הקושרים בין המשפט הפלילי לתחומי משפט אחרים. כמו-כן מבקש המכון לקדם שיתוף פעולה בין חוקרים מתחום המשפט לחוקרים מדיסציפלינות אחרות, כגון, פילוסופיה סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, קרימינולוגיה וכלכלה להבנה מקיפה יותר של המשפט הפלילי.

 

מידי שנה מזמין המכון חוקרים בינלאומיים מובילים לערב עיון בספרם החדש. בשנת תשס"ח השתתפו במפגשים אלה פרופ' ג'ורג' פלטשר ופרופ' אנתוני דאף. בנוסף, החל המכון בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת בר-אילן בפרוייקט "מפגשים בפלילים" בו מציגים חוקרים ישראלים ותיקים וצעירים את עבודותיהם.

המכון מארגן ומעודד כנסים העוסקים בתחום הפלילי ובבעיות אקטואליה. בעבר התקיימו בשיתוף פעולה עם מכון מינרבה לזכויות אדם פאנלים בנושא "אסירים פוליטיים --אסירים בטחוניים ו"תפקידו של השב"כ בהגנה על אופיה של המדינה כיהודית ודמוקרטית".

במסגרת עידוד המחקר הפלילי בפקולטה מעניק המכון מידי שנה מלגות לתלמידי תואר שני ושלישי במרכז צבי מיתר ללימודי משפט מתקדמים, שתחום התמחותם במשפט הפלילי או בתחומים משיקים.

בשנת הלימודים תשס"ט יקיים מכון טאובנשלאג בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת טורונטו פרוייקט בנושא הקונסטיטוציונליזציה של המשפט הפלילי. קבוצת חוקרים בינלאומיים המתמחים בתחום זה  תיפגש בארץ בחודש דצמבר כקבוצת מחקר. המאמרים שייכתבו במסגרת קבוצת המחקר יוצגו בקיץ באוניברסיטת טורונטו ויופיעו בכרך מיוחד של ה-University of Toronto Law Journal.

 

מרכז מינרבה לזכויות אדם

 

מנהל המרכז: פרופ' גיא מונדלק

מזכירת המרכז: מיכל לוקר-אשד

 

מרכז מינרבה לזכויות אדם עוסק בטיפוח המחקר בתחום זכויות האדם במשפט הפנימי והבינלאומי. המרכז תומך במחקרים ובפרסומים ומקיים הרצאות, סמינרים וכינוסים ארציים ובינלאומיים. המרכז משותף לפקולטות למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטה העברית בירושלים, ובראשו מכהנים לסירוגין אנשי סגל משתי האוניברסיטאות. 

 

בראשית שנת תשס"ז חילק המרכז מענקי מחקר בסך 9500 $ לחוקרים ממחלקות שונות באוניברסיטה.

במהלך השנה קיים המרכז מספר פעילויות ואירועים. הבולטים שבהם היו:

 

(א) יום עיון בנושא "אדריכלות וזכויות אדם", בשיתוף עם הפקולטה לאומנויות. ביום העיון  דנו חוקרים מתחומי האדריכלות עם חוקרים מתחומי המשפט בשאלה כיצד באות זכויות האדם לידי ביטוי במבנה ובסביבה, וכיצד אפשר להשפיע על זכויות אדם דרך האדריכלות.

 

(ב) כנס בינלאומי גדול ומקיף בנושא אזרחות בזמן מלחמה, בשיתוף עם הפקולטה למדעי החברה, הפגיש חוקרים ממגוון מדינות ומגוון תחומי מחקר לדון בשאלות בהשפעות מצב מלחמה על היבטים שונים של אזרחות – פוליטית, תרבותית וחברתית.

 

(ג) כנס בינלאומי רב משתתפים בנושא מערכת הפליטים בישראל, העמיד את שאלת הפליטים המגיעים לישראל על סדר היום, ודן בתהליך בחינת הבקשה למקלט בישראל, מערך הזכויות למבקשי המקלט ובקשר שבין רשויות המדינה וגופים אל-מדינתיים בגיבוש משטר פליטים בישראל. בארגון הכנס השתתפו עורכי הדין של התכנית לזכויות פליטים במסגרת הקליניקות המשפטיות והתכנית המשפט בשירות הקהילה.

 

(ד) כנס "מחסד לזכות: מוגבלויות, שיוון והפרופסיות", שנערך בשיתוף עם הנציבות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים, התמקד בהשפעה שיש לשיח של disability studies על הגדרת המטרות ודרכי הפעולה של פרופסיות שונות– עובדים סוציאליים, מקצועות הבריאות, עורכי דין, אדריכלים ומורשי נגישות. בכנס השתתפו אנשי מקצוע רבים, נציגי ארגונים לזכויות אדם כמו גם אנשים רבים עם מוגבלויות.

 

(ו) ברב שיח שלישי בנושא שוויון ודיני משפחה נערך בשנה האחרונה דיון בנושא יחסי הורים וילדים. הכנס נערך בשיתוף עם מרכז רקמן מאוניברסיטת בר-אילן, ובהשתתפות עורכי דין, שופטים ואנשי אקדמיה. כמו ברבי השיח הקודמים בסדרה, תופק חוברת המסכמת את מגוון הדעות שהוצג בנושא.

 

(ג) מרכז מינרבה אירח בפקולטה למשפטים את ה-  Minerva School בנושא הפעלת סמכות ציבורית על מוסדות בינלאומיים. המרכז תמך גם בכנסים חיצוניים בתחומים של רווחה וזכויות אדם, הכנס השנתי "סקס אחר" וארועים נוספים.

 

מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום                            

 

מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום הוא יחידה אוניברסיטאית רב-דיסציפלינרית לעידוד המחקר, ההוראה והחשיבה בנושאים הקשורים לשלום. המרכז פועל כגוף המשותף לפקולטות למדעי הרוח, מדעי החברה ומשפטים.

 

מטרות המרכז

ייזום, עידוד ופרסום של מחקרים הנוגעים לתהליכי פתרון סכסוכים ועשיית שלום; כינוס ועידות, ימי-עיון, סמינרים, הרצאות ופעילויות אקדמיות אחרות בתחומי עיסוקו של המרכז; הפצת ידע מוסמך בציבור הרחב ועידוד דיון ציבורי בסוגיות הנוגעות לתהליכי שלום; הענקת מלגות לסטודנטים לעידוד כתיבת עבודות לתואר השני והשלישי בנושאים רלוונטיים לתהליכי שלום, ועידוד ההוראה של נושאים אלו; ריכוז ספרות ותיעוד בשטח זה; פיתוח קשרים ודו-שיח עם מוסדות אקדמיים, מדעיים, ציבוריים, ממשלתיים ואחרים, בארץ ובחו"ל, לשם קידום המטרות האמורות לעיל, תוך הדגשה מיוחדת של טיפוח הקשרים עם חוקרים ומוסדות בחברות הערביות.

מחקר

המרכז מעודד מחקרים בנושאים מגוונים הקשורים בשלום להיבטיו השונים. הצעות מחקר המוגשות למרכז לצורך מימון נבחנות ונבחרות על-ידי הוועדה המדעית, שבה חברים נציגי מכונים ופקולטות מכל חלקי הקמפוס. בין המחקרים שנערכו במסגרת המרכז בשנים האחרונות והנערכים במסגרתו כיום: המימד הכלכלי של הסכמי השלום; זהויות ותפיסות שלום בקרב ערבים ויהודים בישראל; מחקר השוואתי של דרכים לפתרון קונפליקטים בתרבויות שונות; תהליכי התאמה ולמידה במסגרת הקונפליקט הישראלי-ערבי; תפקיד התקשורת במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים; מעמד ירושלים בהסכמי שלום עתידיים;  אינטלקטואלים ותהליך השלום; תנועות שלום דתיות; הבניית קו התפר; התרבות הישראלית בעיניים ערביות.

מלגות

המרכז מעניק מלגות שנתיות לסטודנטים לתואר שני ושלישי המבקשים לבצע מחקר בתחומי פעולתו.

סגל המרכז

פרופ' מרדכי תמרקין - ראש המרכז

מר אפרים לביא - מנהל המרכז

מזכירות המרכז: בניין נפתלי, קומה 7, טל' 6424298, פקס: 6407489

קבלת קהל: ימים א' - ה', שעות 09:00 - 13:00