הפקולטה למדעי הרוח - ידיעון תשס"ז

מסלולי הלימודים - מ"א מחקרי (עם עבודת-גמר)

מעודכן ליום שלישי, 10 ביולי 2007

מסלול זה מיועד בעיקרו לתלמידים הרואים את עתידם בתחום המחקר ההיסטורי של המזה"ת ואפריקה. לכל האחרים (ובכלל זה גם תלמידים מצטיינים) יוצע לבחור במ"א העיוני.

לתלמידים מצטיינים במיוחד בלימודי התואר הראשון או בלימודי התואר השני (בשנתיים הראשונות ללימודים בלבד) מוצע לפנות למסלול הישיר לד"ר (ראו ביה"ס להיסטוריה).

הלימודים במסלול המחקרי כוללים לפחות 28 שעות סמסטריאליות (ש"ס), כלומר 7 סמינריונים, ועליהם להסתיים בתוך שנתיים. במסגרת זו על התלמידים להגיש עבודה סמינריונית אחת ו- 6 רפרטים. כמו כן, על התלמידים להגיש עבודת גמר.

ככלל, על התלמידים להשתתף בסמינריון מתודולוגי או היסטוריוגרפי אחד, בסמינר קריאה בתעודות, בסדנת מחקר, בסמינריון המחלקתי, ובסמינריונים נוספים מתוך רשימת הסמינריונים לתואר שני של החוג. התלמידים ידרשו גם להשתתף בסמינר אחד (4 ש"ס) מחוגים אחרים של הפקולטה, לימודי אשכול (או לעתים אף מחוצה לה). תלמיד המבקש להרכיב תכנית לימודים אחרת, אישית (אך באותו ההיקף) יוכל לעשות זאת באישור ראש וועדת לימודי התואר השני של החוג.

במהלך לימודיהם ידרשו התלמידים לרכוש פטור (ברמת מתקדמים) בפרסית או תורכית או בשפה אירופית ולחלופין להשתתף בשני שעורי קריאה במקורות ערביים המיועדים לתלמידי התואר השני. במגמת אפריקה נדרש פטור ברמת מתקדמים באחת מן השפות המזה"תיות, בסוהילית או בשפה אירופית ולחילופין יוכלו התלמידים להשתתף בשני שעורי קריאה במקורות ערביים המיועדים לתלמידי התואר השני.

עבודת גמר לתואר שני

במהלך לימודי השנה הראשונה, ולכל המאוחר במשך הסמסטר הראשון בשנה השנייה ללימודים, יודרכו התלמידים בבחירת נושא ראוי לעבודת-הגמר וילמדו כיצד להכין ולהגיש הצעת-מחקר. הדרכה זו תתבצע במסגרת סמינריון המגמה ובמקרה כזה, יתבסס הציון בסמינריון על ציון שיוענק להצעת המחקר. הצעות מחקר נשפטות ע"י המנחה ושופט/ת נוסף/ת הנקבע/ת בהתייעצות עם ראש הועדה ללימודי התואר השני של החוג.

הצעת מחקר רצוי להגיש בתום שנת שנת הלימודים הראשונה למ"א, אך לא יאוחר מסוף הסמסטר הראשון בשנה"ל השנייה לתואר.

עבודת-הגמר לתואר השני היא חיבור במתכונת אקדמאית-מקצועית. מטרת העבודה להוכיח את כושרם של הסטודנטים לבצע מחקר המושתת על מקורות ראשוניים לנושא בו בחרו, את יכולתם להבין את השיח המקצועי בתחומם, להציג ולבקר את העמדות השונות בשיח זה, ולטעון טענות היסטוריוניות משכנעות על-סמך המקורות שבדקו ולשלבן בשיח. היקפה של עבודת הגמר לא יעלה על 80 עמוד. עבודות-גמר לתואר השני אינן אמורות לעמוד בקני-המידה הנידרשים ממאמר או ספר אקדמיים, אולם עבודות ששופטיהן יעריכו כי עמדו בכך תזכנה את כותביהן ב"הצטיינות יתרה".

הרכב הלימודים
סמינר היסטוריוגרפי או מתודולוגי
סמינר קריאה בתעודות
סדנת מחקר
ארבעה סמינרים לתואר שני
סמינר מחלקתי
שפה זרה שניה (פטור ברמת מתקדמים) או שני שעורי קריאה במקורות ערביים