הפקולטה למדעי הרוח - ידיעון תשס"ז

כללי

מעודכן ליום שלישי, 10 ביולי 2007
  1. החוג לבלשנות עוסק בהוראת תיאוריות המציעות הסברים לתופעות לשוניות. ההנחה היא ששפות טבעיות (שפות אנוש) מצייתות לעקרונות אוניברסליים. הבלשנים מנסים לאתר עקרונות אלו בתחומים השונים של השפה: במבנה המשפט (תחביר), במבנה המילה (מורפולוגיה), במערכת הצלילים הלשוניים (פונולוגיה), במשמעויות של ביטויי השפה (סמנטיקה), בשימוש בהקשר לצורך תקשורת (פרגמטיקה), בשינוי ההיסטורי העובר על שפות (בלשנות היסטורית), בגורמים הפסיכולוגיים/קוגניטיביים המעורבים בייצור ובעיבוד מבעים לשוניים (פסיכולינגוויסטיקה) וברכישת המיומנות הלשונית ע"י ילדים (רכישת שפה).
    החוקרים בתחומים השונים מציעים מודלים תיאורטיים של הידע הלשוני לסוגיו השונים, (ידע שדוברי השפה אינם מודעים לו). הבלשנות תופסת מקום מרכזי בין המדעים הקוגניטיביים, לצד פסיכולוגיה קוגניטיבית, נוירובלשנות, פילוסופיה של הלשון ובינה מלאכותית.
  2. מטרת הלימודים: החוג לבלשנות מקנה לתלמידיו רקע תיאורטי נרחב וכלים לחשיבה אקדמית ומחקר מדעי. מעבר לכך, החוג מקנה ידע המעשיר את כל הענפים העוסקים בשפה: בינה מלאכותית, תקשורת, קלינאות תקשורת, הוראת שפות, ספרות, תרגום וכו'. גם תלמידים הפונים לענפים שבהם השפה היא כלי עבודה בלבד, כמו פרסום ועריכת דין, יכולים להנות מההעשרה שמעניק הידע בבלשנות.
  3. המשך לימודים: תלמידים המעונינים להמשיך את לימודיהם לתואר שני בבלשנות חייבים לעמוד בתנאים מוקדמים, מעבר לאלה הדרושים לתעודת בוגר בבלשנות (ראו פרוט בפסקת "לימודי התואר השני"). אנו ממליצים לתלמידים שבדעתם לבחור בלימודי המשך להשלים את קורסי החובה לתואר השני במסגרת לימודי התואר הראשון. התנאים להמשך לימודים לתואר שני בחוג האחר מוכתבים על ידי החוג הרלוונטי. התנאים המוקדמים לקבלה לתעודת-הוראה ולתואר שני ב- TESOL מפורטים בידיעון של ביה"ס לחינוך.
  4. שפה: הספרות המקצועית כתובה בשפה האנגלית. כמו-כן חלק מהקורסים (לרבות קורסי חובה) ניתנים בשפה האנגלית. הרצאותיהם של המרצים שלהלן ניתנות באנגלית: פרופ' ג' הורבט, פרופ' פ' לנדמן ופרופ' צ' קיסברת'.