סילבוסים של ביה"ס להיסטוריה בשנת הלימודים תשס"ד

מעודכן ליום שני 19 באפריל 2004


0632.1021  לקראת הגוף המודרני - כיצד הבורגנות המציאה מחדש את הטבע האנושי
ד"ר מיכאל זכיםסמינר
לגוף האדם תפקיד חשוב בכינון יחסי הכוח בכל חברה (בהגדרת האציל והנחות, האנין והגס, הנורמלי והפטלוגי, הטבעי והמלאכותי, הגברי והנשי, בין השאר). סמינר זה יעסוק בבחינת הקשר בין הגוף לבין הופעת המערך החברתי הדמוקרטי, כפי שהתהווה באמריקה במהלך המאה ה – 18 והמאה – 19. תוכנית הלימודים מתבססת על מבוא תיאורטי ודיונים בנושאים היסטוריים כגון הגוף העובד, הגוף של האינדיאני, מיגרנות נשיות, הגוף המת, הגוף של הזונה והגוף המגונדר – רובם ככולם מרכיבים מרכזיים בבניית "הגוף האזרחי" המודרני. תלמידים יורשו לכתוב עבודות בנושאים שמחוץ למסגרת הכרונולוגית-גיאוגרפית הספציפית של הסילבוס.
0632.1024  חוקי חירום בהיסטוריה האמריקנית
פרופ' ארנון גוטפלדסמינר
הסמינר יעסוק בשינויים הרבים שחלו בתפיסות יסוד חוקתיות באשר להתמודדות עם מצבי חירום במסגרת (ומחוץ למסגרת) החוקה האמריקנית. התקופות בהן נעסוק:
I חוקי חירום בזמן כתיבת החוקה – הניירות הפדרליסטיים וחוקות המדינות.
II תומס ג'פרסון – פשרת לואיזיאנה ופרשת ציסאפיק.
III אברהם לינקולן – מלחמת האזרחים.
IV (1866) Ex parte - Milligan
V מלחמת העולם הראשונה / "פחד האדומים" – חוקי הסתר, ריגול ונאמנות.
VI מצב חירום כלכלי – הנשיא פ.ד. רוזוולט וה"ניו דיל".
VII מלחמת העולם השניה – מחנות ההסגר ליפנים – אמריקנים.
VIII המלחמה הקרה – מפרשת יאנגסטאון למפרץ טונקין.
IX התגובה לאירועי ה- 11 בספטמבר, 2001.

ביבליוגרפיה
ארנון גוטפלד. "חוקי הנאמנות וההסתה בארצות הברית בזמן מלחמת העולם השניה ולאחריה". משפטים. (2000), 193 - .
Oren Gross. " Chaos and Rules: Emergency Powers and the Relationship of Rules and Exceptions". Yale Law Journal. (2003), 1011- .
Clinton L. Rossiter. Constitutional Dictatorship. Westport, CT, 1948.
Paul L. Murphy. The Constitution in Crisis Times. New York, 1972.

* לכל תלמיד תותאם ביבליוגרפיה בנושא העבודה הסמינריונית או הרפרט.
0632.1025  בעקבות צ'ה גווארה:מהפכנים באמריקה הלטינית בשנות ה-60 וה-70
ד"ר חררדו לייבנרסמינר
שנות ה- 60 וה- 70 היו שנים של תסיסה פוליטית, חברתית ותרבותית בכל רחבי אמריקה הלטינית. המהפכה הקובנית בהנהגתם של פידל קסטרו וצ'ה גווארה העמידה על סדר היום הפוליטי של תנועות פוליטיות וחוגים חברתיים בארצות אמריקה הלטינית את שאלת האפשרות של הינתקות מהפכנית מידי שלטונן של האוליגרכיות הלאומיות ומכבלי השליטה והתלות של האימפריאליזם הצפון אמריקאי. מנקודות מוצא אידיאולוגיות שונות (מרקסיזם, סוציאלדמוקרטיה, אנרכיזם, נצרות קתולית, לאומנות תרבותית וליברליזם) צעירים רבים החלו להתיחס ל"מהפכה" כאל משימה ברת השגה בטווח המיידי. צ'ה גווארה, אשר בעצמו פעל להקמתם של פלגים מהפכנים בארצות שונות והקריב את חייו בניסיון לפתוח במלחמת גרילה ביערות בוליביה, הפך לסמל ההזדהות ולמקור ההשראה של דור שלם של מהפכנים.
הסמינר יתמקד בשאלות, מי היו המהפכנים הלטינו-אמריקניים של שנות ה- 60 וה- 70, מה הם רצו ומה דחף אותם למאבק שפעמים רבות היה כרוך במידה רבה של הקרבה. במסגרת הדיון בשאלות אלה נבחן הקשרים היסטוריים שונים וסוגיות רלבנטיות, לעתים תוך התמקדות בתהליכים במדינה מסוימת ולעתים תוך מבט רוחבי על התופעות ביבשת:
ההתפתחויות בכלכלות ובחברות הלטינו-אמריקניות לאחר מלחמת העולם השניה ; החדירה הצפון-אמריקאית לאמריקה הלטינית ומקורות הרוח האנטי-אימפריאליסטית ; הניסיונות לחולל רפורמות מבניות מסוף שנות ה-40 ועד סוף ה- 60 ; המורשת של "השמאל הישן" ; הקריאות של המהפכה הקובנית מחוץ לקובה ; התפתחותה של תודעת "עולם שלישי" ; השינויים בתרבות הנעורים החל משנות ה- 50 ; המבטים הלטינו-אמריקאים על מרידות הסטודנטים ותרבות הנגד ב"מערב" ; אפיונים סוציולוגיים של המהפכנים החדשים ; מחלוקות פוליטיות ואידיאולוגיות עיקריות ; בשורות השחרור (תיאולוגיה, פדגוגיה, ספרות, קולנוע וסוציולוגיה) ; הפערים בין האידיאולוגיות המנוסחות לבין תפיסות החברה של השמאלנים הלטינו-אמריקאים ; תפיסות המחויבות והמאבק, בין מיליטנטיות למיליטריזם.
0652.4389  מלחמת העולם הראשונה: היסטוריה, מיתוס וזיכרון
ד"ר אלון רחמימובסמינר
מלחמת העולם הראשונה השפיעה באופן ישיר על חייהם ומותם של מיליוני בני אדם - על משפחות בעורף, חיילים בחזית, שבויים, פליטים, עובדים ועובדות במשק המלחמתי ועוד. היא הביאה לאימוץ עיקרון ההגדרה העצמית במערכת הבינלאומית וליסודן של "מדינות לאום" חדשות במרכז אירופה ומזרחה. היסטוריונים רבים רואים במלחמת העולם הראשונה את הגורם המרכזי בעליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה וביצירת נורמות התנהגות ברבריות במאה העשרים.
סמינר זה יתמקד בסוגיות מרכזיות בחקר מלחמת העולם הראשונה. הסמינר יבחן את המלחמה והשלכותיה מזוויות שונות (פוליטיקה, צבא, חברה ותרבות), תוך דיון במושגי מפתח היסטוריים מן הספרות המחקרית (כגון 'מיתוס', 'מיליטריזם', 'לאומיות', 'מודרניזם', 'זיכרון ציבורי').
0652.4390  רוסיה ו"המלחמה הפטריוטית" הגדולה-זכרון ופוליטיקה
ד"ר נורית שלייפמןסמינר
"המלחמה הפטריוטית הגדולה", כפי שנקרא באופן רשמי חלקה של בריה"מ במלה"ע II, נחשבת עד היום לאירוע המשמעותי ביותר בתולדות המדינה הסובייטית, ו"יום הניצחון" עלה בחשיבותו אף על "יום המהפכה". עם זאת, התהפוכות הפוליטיות שהתרחשו במדינה בעשרות השנים מאז סיום המלחמה מצאו את ביטוין גם ביחס לגיבוריה. אלפי יצירות האומנות שהוקדשו להנצחתה הפכו, אפוא, למעין מסך ענק שעליו הוקרנו מאבקי כוח פנימיים וממנו מיטיב להשתקף גם היחס שבין זיכרון הקיבוצי לפוליטיקה. מטרת הסמינר היא לעסוק במהותו של הקשר הזה. מהם הכוחות הפעילים מאחורי הזיכרון הקולקטיבי ועיצובו, מהם האינטרסים המניעים אותם, מהם אופני פעילותם, מתי ואיך משתנה זיכרון קולקטיבי, בנייתו ופירוקו של גיבור. במהלך הקורס ינותחו יצירות ספרותיות, סרטים ויצירות אומנות פלאסטית.

מתוך הביבליוגראפיה:

Yael Zerubavel, “The Dynamics of Collective remembering”, in
Recovered Roots: Collective Memory and the Making of Israeli National Tradition (Chicago, 1994), pp.3-12.

Khrushchev’s De-Stalinization Speech, Feb. 24-25, 1956, in Dmytryshyn B., USSR: A Concise History, N.Y. 1978, pp. 494-537.


נורית שלייפמן, "פארק הניצחון במוסקבה: קרב הזיכרון על "המלחמה הפטריוטית הגדולה", זמנים, מס' 76, ע"ע, 27-18.


ואסילי גרוסמן, החיים והגורל, כרכים א'-ב', ת"א, 1986 (ארוך, אבל מומלץ ומשתלם ביותר!)

0652.4391  היסטוריה תרבותית של רוסיה: סדנת קריאה
ד"ר יגאל חלפיןסמינר
הסדנה תעסוק בקריאה בטקסטים נבחרים של סמיוטקאים וחוקרי ספרות הדנים בסוגיות בהיסטוריה התרבותית של רוסיה. מטרת הסדנה אינה בהעברת ידע מובנה ורציף בהיסטוריה הרוסית אלא בחשיפת הסטודנט למקורות וספרות פרשנית שחוברו בברית המועצות במאה ה-20. מטרתנו איננה לימוד עובדות ובעיות בדברי ימי רוסיה אלא בדיקה של טקסטים רוסיים כנשאי תרבות. הקורס יציג בפני הסטודנט קורפוס פרשני הנגיש, לעת עתה, רק לקוראי השפה הרוסית, קורפוס המעניק כלים יחודיים לניתוח תופעות חברתיות והיסטוריות הן ברוסיה עצמה והן מחוצה לה. חוקרים כגון, יורי לוטמן, בוריס אוספנסקי, לידיה גינזבורג , ומיכאל באכטין הצליחו לשמר ולפתח את המורשת הביקורתית בהגות של ארצם למרות שנות הדיכוי הסובייטי והעלו תרומה יחודית למחקרי התרבות של המאה ה-20. כך לוי שטאוס, האתנרופולוג הצרפתי המפורסם, ראה את עצמו כממשיך דרכו של חוקר האגדות פרופ (Propp), אמברטו אקו כתב בהערצה על הפורמליסטים הרוסים שהקדימו את מחקריו בסמיוטיקה, פייזה שאב השראתו מהפסיכולוג וגוטסקי ואלו הן רק שלוש דוגמאות מתוך מבחר עשיר יותר של השפעות רוסיות על חקר התרבות במערב. קשה לדמיין את הכתיבה הפרשנית המערבית באנתרופולוגיה, סוציולוגיה ותורת הספרות מבלי תרומת דור ההוגים הרוסיים שעבדו בברית המועצות בשנות ה-20 עד ה-50.
הסטודנטים בסמינר יוכלו להשפיע על התחומים הנלמדים. בסדנה יהיה מקום להציג לכיתה עבודות של חוקרים רוסים בהם הסטודנט מעוניין לפיתוח המתודולוגיה המחקרית שלו ו/או מקורות ראשוניים ברוסית שבשאלת ניתוחם הנכון הוא מתלבט. כמו כן, נקרא טקסטים פרשניים קנוניים שהתוו את המחקר בשאלות שפה ותרבות רוסיים. נפתח בבחינת מחקרים העוסקים בסוגיות נבחרות בתרבות ימי הביניים הרוסיים. ננתח מאמרים מפרי עטם של לוטמן ואוספנסקי אודות המיתוס המציג את רוסיה כגואלת העולם – "רומא השלישית", הממלכה הנוצרית הלגיטימית היחידה כביכול שירשה את האימפריה הרומית ואת רומא השניה, היא ביזנטיון. אחר מכן נפנה למשמעויות התרבותיות של הרפורמה הפטרינית. נראה בהסתמך על מחקרים של חוקרי התרבות הרוסית כי פטר נתפס על ידי שכבות רחבות באוכלוסיה ככופר ונראה כיצד המתחזים לכתר והמינים השתמשו בקביעה זו -- כאן נראה כיצד גוייס הממסד הדתי והדת בכלל כמערכת תרבותית המעניקה משמעות ולגיטימציה פוליטית. הנושא הבא יתמקד בדפוס האישיות של המהפכן (כתביה של לידיה גינזבורג), בפואטיקת ההתנהגות והצגת העצמי בחיי היום יום בקרב האינטלגנציה הרדיקלית וביומנים של בני התקופה. החלק השלישי של הקורס יוקדש לניתוח התרבות הבולשביקית ויעמוד על פשר הוידויים והאוטוביוגרפיות מתקופת הטרור הגדול. נסיים בבחינת שפת הקולנוע הרוסי ובתאוריית היצוג של איזנשטיין וטרקובסקי – מקורות חשובים לגיבוש כלי הביטוי הצורניים של תקופתנו.
הערות: לקוראי רוסית בלבד
0652.4393  הנאציזם: היסטוריה והיסטוריונים
פרופ' שולמית וולקובסמינר
בסמינר יבחנו השינויים העקרוניים שהתחוללו בהסטוריוגראפיה של הנאציזם, החל משנות החמישים המוקדמות של המאה ה – 20 ועד היום. השאלה המרכזית היא: האמנם השתנתה התמונה הנתונה במשך שנים אלה? מה בדיוק , מעבר לפרטים שהם בחלקם חשובים מאוד, השתנה בתפיסת התופעה ככלל? האמנם יש עדיין שני מחנות הכותבים בנושא זה: גרמנים מחד וקרבנותיהם ( בעיקר יהודים) מאידך? העבודה תעשה לפי נושאים. כך נדון בשינויים בהבנת מקורותיו של הנאציזם, האידיאולוגיה הנציונל-סוציאליסטית, המבנה החברתי של התנועה לאורך התקופה הרלוונטית (עם דגש על שאלת תפקידו של מעמד הפועלים), מעמדו של היטלר, מבנה המדינה הנאצית, וכו'. הקריאה תתמקד בעבודות מן העשור האחרון ובברור ייחודן ההיסטוריוגראפי והחידושים הטמונים בהן.
0653.4280  דילמת פירוק הנשק הגרעיני
ד"ר דוד טלסמינר
הסמינר יבחן את המאמצים להגיע להסכם על פירוק נשק בעידן הגרעיני, תוך מתן דגש על גורמים שהשפיעו על הניסיונות הללו: התפתחותה של דוקטרינה צבאית-גרעינית שהשפיעה על האופן בו ניהלו המעצמות את המגעים על הסכם לפירוק נשק; מקומם של גורמי מדיניות פנים בעיצוב מדיניות ביחס לסוגייה זו; השפעתם של גורמים בזירה הבינלאומית-מקרב בעלות ברית ומול אויבים ויריבים. באמצעות בחינה ועיון בכל אלה ננסה להבין האם אכן בקשו המעצמות להגיע להסכם, ומה אפשר את ההתקדמות, במקום בו זו התרחשה.
0653.4286  בעיות נבחרות בהיסטוריה של המודיעין במאה העשרים
ד"ר מתתיהו מייזלסמינר
סיום המלחמה הקרה, ובאותו הזמן התפרקות ברית-המועצות, גרמו לשינוי ניכר במחקר ובידע על ההיסטוריה של במודיעין. המקורות שהחלו להחשף, התיעוד העשיר שנפתח לעיון החוקרים הביאו לשינויים בגישה המחקרית על המודיעין, ועל ההיסטוריה של המלחמה הקרה, ובמיוחד המהלכים האסטרטגיים והפוליטיים של המעצמות. חשובים במיוחד הם האוספים השונים מתוך הארכיונים הסובייטים-לשעבר, וספרות הזכרונות העשירה שנוצרה עם ראשית שנות ה ‮90 של המאה העשרים.
הסמינר יבחן כמה נושאים הנוגעים לפעילות המודיעין הסובייטי - מן התקופה "המהפכנית" של שנות ה ‮20, התקופה שלפני מלחמת-העולם השניה, בעיות המיוחדות של המודיעין בזמן מלחמת-העולם עצמה, ואל תקופת הפעילות האינטנסיבית של שנות המלחמה הקרה.
ידונו נושאים שונים בהיסטוריה של המודיעין ברה"מ: נושאים הנוגעים למבנה המערכת של המודיעין; ההיסטוריה הארגונית של קהילת המודיעין הסובייטית; יחסי גופי המודיעין והסמכות הפוליטית (בין אם היה זה סטאלין או המפלגה הקומוניסטית); הקשר המיוחד במינו של מערכת מודיעין אל מערכת הממשל ובטחון=פנים במדינה הסובייטית; מודיעין צבאי ומודיעין פוליטי; פרשיות מודיעין חשובות (ומפורסמות), מ"מרגלי האטום" ועד המרגלים בשביל ברה"מ בצמרת הפוליטית של גרמניה (המערבית) וצרפת.
ההשתתפות בסמינר תסוכם בתוצר כתוב, בנושא ובהיקף על פי תאום עם המנחה.
0654.7154  היסטוריה והיסטוריוגרפיה : סכסוך ישראל - ערב
פרופ' אשר ססרסמינר
הסמינר יעסוק בשאלות מפתח במחקר על תולדות סכסוך ישראל-ערב תוך בחינה של מגוון סוגיות היסטוריות ומתולוגיות. המטרה של הסמינר היא ללבן סוגיות כגון רוויזיה ורוויזיוניזם היסטורי, מקורות היסטוריים והשימוש בהם, שינויים בפרספקטיבות היסטוריות ואידאולוגיות, תודעה היסטורית ואחריות היסטורית, והדרך בה כל הסוגיות האלו באות לידי ביטוי במחקר החדש על תולדות היחסים בין ישראל וערב.
הערות: הסמינר יועבר בשפה האנגלית
0654.7186  מערכת היחסים הערבית - בין אחדות לפירוד - סוגיות נבחרות
ד"ר אייל זיסרסמינר
עניינו של הסמינר הנו בחינה מחודשת של מערכת היחסים הבין-ערבית החל מראשיתה ועד לפתחו של עידן חדש במזה"ת, בעקבות השינויים הבינ"ל והאזורים של ראשית שנות התשעים. הקורס יבחן את מקורותיה ושורשיה של המערכת הבין-ערבית, את הרקע להתגבשותה ואת שלבי התפתחותה הראשונים - התקופה שלמן מלחמת העולם הראשונה ועד ליסוד הליגה בשנת 1945. כל זאת, על בסיס המחקרים החדשים, כמו גם זיכרונות, יומנים ומקורות אחרים שראו אור בשנים האחרונות. דגש מיוחד יינתן למערכות היחסים הדו-צדדיות שבין מדינות ערב השונות, וכמובן, לתפקיד שמילאו מנהיגים ערביים בולטים כנאצר, סאדאת, אסד ועוד. צירו העיקרי של הקורס הנו כרונולוגי, היינו, מעקב אחר ההתפתחויות ההיסטוריות באזור - מלחמות ישראלי - ערב, הנאצריזם - עלייתו ונפילתו, המערכת הבין -ערבית לאחר מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים ועוד. עם זאת ידונו גם סוגיות מפתח במערכת הבין-ערבית כמו הבעיה הפלסטינית, בין איסלאם לערביות ועוד.
0654.7192  נצרות אפריקאית באפריקה ובת"א: הבטים היסטוריים, תאולוגיים וסוציולוגיים
ד"ר גליה צברסמינר
מטרת הסמינר היא לבחון את הנצרות האפריקאית כפי שהתפתחה ביבשת אפריקה ובפזורה האפריקאית בישראל.
הסוגיות המרכזיות שיבחנו בסמינר הן:
התפשטות הנצרות "הלבנה" באפריקה
"מישו לבן לישו שחור" - תהליכי אפריקניזציה של הנצרות באפריקה
הקמת כנסיות אפריקאיות עצמאיות באפריקה
יחסי כנסיה, חברה ומדינה באפריקה
נצרות אפריקאית בתל אביב – טקסים ומשמעות
הערות: הסמינר יכלול מספר ביקורים בכנסיות אפריקאיות בתל אביב ופגישה עם אנשי דת אפריקאים.
0654.7195  אינטלקטואלים, אסלאם וחברה במצרים 1952-1882
פרופ' ישראל גרשוניסמינר
My seminar for the next year will be titled, "Intellectuals, Cultural Identity and Social Change in Egypt, 1882-1952". The seminar will trace the development of both luminary intellectuals and secondary intellectuals as producers of culture in Egypt of the time. A special emphasis will be placed on the interactions of intellectual developments and socio-political changes. The seminar will contextualize intellectual texts and products in the changing environments of Egyptian state and Egyptian society and culture. A good reading of Arabic texts is required.
0654.7204  צדקה תציל ממוות
פרופ' איימי סינגרסמינר
מחקר בשאלות של צדקה הינו תחום היסטורי פורח בעשורים האחרונים. צדקה איננה רק ענין של מתן תרומות ממניעים דתיים או נדבניים לשמם וחקר הנושא מזמן התפתח מעבר להגדרה זו, ומעבר לרעיון ש-"צדקה תציל ממוות" או מתן "אפילו חצי תמר" כמספיק כדי לזכות בתמורה למעשה צדקה. חקר מעשי צדקה הוא כלי חשוב בכתיבת היסטוריה חברתית, כלכלית, תרבותית, פוליטית ואיטלקטואלית. בסמינר נקרא טקסטים מרכזיים שהגדירו צדקה ועיצבו תפיסות מרכזיות של התופעה, בתקופות שונות ובתרבויות שונות. בעוד שמקורו של הסמינר בחקר צדקה במסגרות מזרח-תיכוניות ומוסלמיות, הוא יתמקד גם בעבודות מרכזיות בחקר הצדקה בארצות הברית, אירופה, אפריקה, רוסיה ואזורים אחרים. מטרת הסמינר היא לזהות את הדרכים השונות בהן שמשה הצדקה אמצעי לשליטה וארגון חברתי, להקניית סמכות ומעמד חברתי, להגנה על רכוש, ולביטוי אמונה ואדיקות.

הסמינר פתוח לכל תלמידי בה"ס להיסטוריה, באישור ראש המגמה המתאים. הוא פתוח גם לתלמידי מ.א. הלומדים בתכנית לתלמידי חו"ל, ולכן ינתן בשפה האנגלית. עבודות תכתבנה בעברית או באנגלית.


The study of charity has become a flourishing field of historical enquiry during the past few decades. Charity is not merely a matter of giving based on religious or altruistic motives, and research in the field has evolved to reflect the complexity of the topic. It is no longer solely a question of the power of charity "to preserve from death" or the sufficiency of giving "even a single date" to gain consideration for charitable acts. Investigation of charitable giving has become an important tool in the writing of social, economic, cultural, political and intellectual history .
In this seminar we will read focal texts which have defined charity and the main understandings of the phenomenon, in different periods and cultures. While the seminar originates in the study of charity in Middle Eastern and Muslim contexts, it will also focus on central works in the study of charity from American, European, African, Russian and other contexts. The purpose of the seminar is to identify the variety of ways in which charity has served as a means of social control and human organization, a tool to establish and maintain authority and social status, to protect property, as well as to express faith and religiosity.

The seminar is open to all students in the School of History, with the approval of the head of the relevant course program. It is also open to students in the overseas M.A. program, and for this reason will be taught in English. Papers may be submitted in Hebrew or English.

The seminar is open to all students in the School of History, with the approval of the head of the relevant course program. It is also open to students in the overseas M.A. program, and for this reason will be taught in English. Papers may be submitted in Hebrew or English.

הערות: הסמינר יועבר בשפה האנגלית
0654.7207  עיתונות ותקשורת במזה"ת
פרופ' עמי אילוןסמינר
מטרת הסמינר היא לתרגל מחקר היסטורי בתולדות המזרח התיכון החדיש תוך שימוש במקורות ראשוניים והתמודדות עם בעיות מתודולוגיות ומחקריות. נעשה זאת באמצעות בחינת סוגיות מתולדות התקשורת הערבית במאות התשע-עשרה והעשרים. נעסוק ב"תקשורת" בהגדרה רחבה, כמכלול של מוסדות חברתיים, תרבותיים ופוליטיים, שיש להם גם היבטים כלכליים ומקצועיים ואשר מילאו תפקידים מרכזיים בחיי האזור. התלמידים/ות יחקרו פרשיות (case studies) הקשורות בתפקודם של כלי תקשורת, ביחסיהם עם המדינה ובהשפעותיהם על החברה, יבצעו מחקר מקורי ויציגו את ממצאיהם/ן לדיון בפורום הסמינר.

קריאת רקע:

Dale F. Eickelman and Jon. W. Anderson, New Media in the Muslim World. Bloomington: Indiana University Press, 1999.

Ami Ayalon, The Press in the Arab Middle East; A History. New York: Oxford University Press, 1995.

0654.7208  הערבים ואתיופיה - ה"אני" וה"אחר" בהיסטוריה
פרופ' חגי ארליךסמינר
אתיופיה כישות נוצרית הייתה "מקרה החוץ" הראשון באסלאם. יחסיו של הנביא עם "אל-נג'אשי" (הנגוס, מלך) בן זמנו הותירו מסר דו-משמעי באשר למהותו של ה"אחר" הבלתי מסלמי. מצד אחד נתפשה אתיופי כ"ארץ צדק" ששלטונה הנוצרי לגיטימי. מצד שני נטען כי ה"נג'אשי התאסלם ועל כן על הארץ לחזור ולאמץ את דת מחמד. הדיון העקרוני סביב דיכוטומיה זאת שיקף לאורך הדורות את היחס לאתיופיה כפי שהיה גם ויכוח על מהותו של ה"אני" המסלמי, ולימים גם הלאומי המודרני. הסמינאר יעקוב אחר ויכוח זה לתולדותיו. בחלקו הראשון יתמקד הסמינאר בעיקר בויכוח במצרים (וכן בסודאן, בסוריה, בקרב הפלסטינים ועוד), בחלקו השני יעסוק בראייה הסעודית ווהאבית את מהפכת האסלאם באתיופיה בעשור האחרון.
0654.7209  מחקר וביקורת בהיסטוריה של המזה"ת
פרופ' אהוד טולידאנוסמינר
זהו קורס מתודולוגי המיועד להפגיש את הסטודנט עם ז'אנר ביקורת הספרים בחקר תולדות המזה"ת. ביקורות ספרים מהוות אחד הכלים החשובים להערכת עבודות מחקר הנכתבות בכל תחום, ויש בהן כדי להשפיע על עיצוב הזרם המרכזי בשיח. באמצעות ביקורות הספרים, הופכים מחקרים לחלק מן הספרות המקובלת והנלמדת, ולחיבורים אלה מוענקת סמכות אקדמית קאנונית.

במסגרת הקורס נבחן את מאפייני כתיבת הביקורת, ואת השיטות השונות המקובלות בכתיבתה. אולם, מרבית הקורס תוקדש לקריאת מחקרים והביקורת עליהם, תוך בחינה מדוקדקת של אופי הביקורת וסגנונה. הספרים המבוקרים לא ייקראו בשלמותם, אלא קטעים נבחרים מתוכם, שבהם מוצגת תרומתם העיקרית לשיח המזרחני.

0654.7210  שאיפות לאומיות של מיעוטים אתניים: המקרה של הברברים בצפון אפריקה
ד"ר ברוס מדי וייצמןסמינר
This course will analyze the rise of the Berber Culture Movement in North Africa and in the Berber Diaspora, and its social and political implications for Morocco and Algeria. Subjects to be explored by this study include: the evolving nature of Berber collective self-perception, in light of the community’s considerable diversity; efforts to, in the words of Bernard Lewis, to “remember, recover, and reinvent” Berber history; and the impact of the forces of modernization and globalization on Berber “imagining.” The study will also examine the respective policies of the Algerian and Moroccan regimes towards, and effects on Berbers and Berberism, against the background of the Berbers’ varying strategies throughout history of accommodation and resistance to regime policies. The combination of (a) increasingly popular movements “from below,” whether religious or ethnic; and (b) the failure of the state authorities to translate their preponderance of power into a durable, legitimate political system able to “deliver the goods” to their increasingly youthful, restive population, poses a fundamental challenge to social and political order in the Maghreb at the beginning of the 21st century.


Brett, Michael and Fentress, Elisabeth, The Berbers (Oxford: Blackwell, 1996).
Anderson, Benedict, Imagined Communities (London and NY: Verso, 1991).
Smith, Anthony D., The Ethnic Origin of Nations (Oxford: Blackwell, 1986).
Hobsbawm, Eric, and Ranger, Terrence, eds., The Invention of Tradition (Cambridge: Cambridge UP, 1983).
Hart, David, special issue of Journal of North African Studies, 4/2 (Summer 1999).
Gellner, Ernest, and Micaud, Charles, eds., Arabs and Berbers: From Tribe to Nation in North Africa (Lexington, MA: Lexington Books, 1972).
Bengio, Ofra and Ben-Dor, Gabriel, eds., "Minorities and the State in the Arab World," (Boulder, CO: Lynne Rienner, 1999)
Maddy-Weitzman, Bruce, "Contested Identities: Berbers, 'Berberism' and the State in North Africa," Journal of North African Studies, Vol. 6, No. 3 (2001), pp. 23-47.
"Berber Sociolinguistics," International Journal of the Sociology of Language 123 (1997).
"Amazigh Voices: The Berber Question," special issue of Race, Gender and Class, Vol 8, No. 3 (2001).
0654.7211  איראן בין איסלאם והמערב
פרופ' דוד מנשריסמינר
Iranian Culture and history have often been characterized by their immense ability to absorb and adapt different and often conflicting forces. Since the coming to power of the Qajar dynasty (1796-1925) - with the gradual increase of Iran’s contact with the western powers - Iran became the arena of growing western influence, reaching its climax with the rapid modernization under the Pahlave regime (1925-1979). These new influences serve as a background against which one has to study and assess the response of various social and political groups culminating in the Islamic Revolution of 1979.

The above themes and developments will constitute the subject matter of the course, which focuses on an analysis of the tension between Islam and the influence of the West from the nineteenth century up to our days.

Required readings:

Ervand Abrahamian Iran: Between Two Revolutions (Princeton: Princeton
U.P., 1982)

Nikki Keddie Roots of the Revolution: An Interpretive History of
Modern Iran (New Haven: Yale U.P., 1981)

Recommended readings:

Shahrough Akhavi Religion and Politics in Contemporary Iran (Albany:
SUNY Press, 1980)

David Menashri Iran: A Decade of War and Revolution (New York:
Holmes and Meier, 1990

1. Introduction: Central Themes in the History of Modern Iran

2.& 3 The “Ulama” The Foundation of Their Power in Sh’i Iran

Nikki Keddie “Iran: Change in Islam, Islam in Change,” IJMES, IX
(1980), 527-42

Hamid Algar Religion and State in Iran: 1785-1906 (Berkeley:
University of Califonria Press, 1969), 73-81-152-68

The Oppositional Role of the Ulama in Twentieth Century Iran,” in Nikki Keddie (ed.) Scholars, Saints and Sufis: Muslim Religious Institutions Since 1500
(Berkeley: University of California Press 1972), 231-56

Ann Lambton “A Reconsideration of the Position of the Marja’ al
Taqlid and the Religious Institution,” Studia Islamica,
1964, 115-35



Shahrough Akhavi Religion and Politics in Contemporary Iran, (Albany:
SUNY Press, 1980), 1-22

Willem Floor “The Role of the Clergy in Modern Iranian Politics:
Wishful Thinking or Reality ?” in Nikki Keddie (ed.) Religion and Politics in Iran: Shi’ism from Quitism
to Revolution (New Haven: Yale U.P., 1983), 47-72

4. Westernizing Intellecturals: Sources of Their Ideology and the Limits of Their
Power

Mongol Bayat Mysticism and Dissent: Socioreligious Thought in Qajar
Iran (Syracuse: Syracuse U.P., 1982), 133-75

David Menashri Education and the Making of Modern Iran (Ithaca:
Cornell U.P., 1992), 66-75

Algar Religion and State, 169-204

Ervand Abrahmian Iran: Between Two Revolutions (Princeton, Princeton
U.P., 1982), 50-69

Edward G. Brown The Persian Revolution of 1905-1909 (Cambridge:
Cambridge U.P., 1910), 1-30

5. The Image of the West and the Wish to Imitate in Nineteenth Century Iran

Mirza Saleh Shirazi Travel Book (in Persian)

Hajj Sayyah Mahalati Memoirs (in Persian)

Mirza Abu Talem Khan Travel Book (in Persian)

Talebov (Talebzade) The Book of Ahmad (in Persian)

Those interested may find some enlighteneing passages on the image of Iran in Western eyes, during the nineteenth century, in the following books:

James Morier The Adventures of Hajji Baba of Isfahan (numerous
publications)

A Journey Through Persia (London: 1812)

A Second Journey Through Persia (London, Longman
1818

John Malcolm A History of Persia (London: Murray 1815)

Edward G. Browne A Year Among the Persians (London: Adam and Black
1983)


Alexis Soltikoff Voyage en Perse (Paris: Victor Logou 1854)

Arthur Gobineau Religion et Philosophies dans L’Asie Centrale:
(Paris: Callimard 1893)

For a critical view on Western writing on the Middle East, see:

Edward Said Orientalism (New York: Vintage Books, 1979)

6. Modern Concepts of Nationalism and Constitutionalism: Western Ideologies
and Traditional leadership

The Tobacco Movement: An anti-Western Protest ?

Nikki Keddi Religion and Rebellion in Iran: The Tobacco Protest
of 1891-1892 (London: Frank Cass 1966), 65-109

Roots of Revolutiion: An Interpretive History of Modern Iran, (New Haven Yale U,P., 1981), 40-62

Browne The Persian Revolution, 31-58

Abrahamian Between Two Revolutions, 69-80

The Constitutional Revolution: An Ideology Loan from the West ?

Vanesa Martin Islam and Modernism: The Iranian Revolution of 1906
(Syracuse: Syracuse U.P. 1989), 11-34

Abrahamian Between Two Revolutions, 81-101

Nikki Keddie Iranian Politics 1900-1905; Background to Revolution,
Middle Eastern Studies, V (1969), 3-31

Abdul-Hadi Hairi Sh’ism and Constitutionalism in Iran, Leiden:Brill,
1977), 11-54, 55-108

Hafiz Farman Farmayan, The Forces of Modernization in Nineteenth Century Iran: An Historical Survey,” in W.R. Polk and R.L. Chamber (eds.), Beginnings of Modernization in the Middle East: The Nineteenth Centruy (Chicago: Chicago U.P.,
1969), 115-51

Said Arjomand “The Ulama’s Traditionalis Opposition to
Parliamentarism 1907-1909: Middle Eastern Studies,
17 (1981), 174-90

7. The Reign of Reza Shah: A New Prototype of Westernizing Leader

Donald Wilbur Riza Shah: The Resurrection of Iran, 1878-1944 (New
York: 1975) 73-80, 113-24, 189-214



Amin Banani The Modernization of Iran 1921-1941 (Stanford:
Stanford U.P. 1961), 28-52

L.P. Elwell-Sutton “Riza Shah the Great: Founder of the Pahlavi Dynasty,”
in George Lenczowski (ed.), Iran Under the Pahlavis
(Stanford: Hoover Institute, 1978), 1-50

Abrahamian Between Two Revolutions, 118-65

Akhavi 23-59

8. The Mosaddeq Movement (1951-1953): Secular Nationalism ?

Richard Cottam, Nationalism in Twentieth Century Iran and Dr. Muhammad Mussaddiq,” in James Bill and Roger Louis (eds.) Musaddiq, Iranian Nationalism and Oil (London: Tauris, 1988), 23-46. (Also consult articles by Shahrough Akhavi, Habib Ladjevardi, Fakhreddin Azimi and Farhang Rajaee in the same volume)

Keddie Roots of Revolution, 113-41

Abrahamian Between Two Revolutions, 281-325

Akhavi 60-90

Sepehr Zabih The Mussadigh Era (Chicago: Lake View Press, 1982),
3-19, 20-32

Muhammad Riza Mission for My Country (London: Hutchinson, 1961)
(Shah) Pahlavi 82-110


Farhad Diba Mossadegh: A Political Biography (London: Groom
Helm 1986), 115-75

9. The White Revolution: The Philosophy of the Revolution

Muhammad Riza The White Revolution (Tehran: Kayhan, 1966), 1-24
(Shah Pahlavi)

George Lenczowski “Political Process and Institution in Iran: The Second
Pahlavi Kingship: in Lenczowski, Iran Under the
Pahlavis, 433-76

Akhavi 117-58

10. The White Revolution: Westernization in Action

Abrahamian Between Two Revolutions, 419-49

Keddie Roots of Revolution, 142-82



The Political System

Marvin Zonis The Political Elite of Iran (Princeton: Princeton U.P.,
1971), 80-117

Elwell-Sutton “Political Parties in Iran, 1941-1948,” Middle East
Journal, vol. III, 45-62

Sepehr Zabih The Communist Movement in Iran: 1941-1945
(Berkeley: 1966), 1-22

Social and Economic Developments:

Menashri David Education, Part III


Charles Issawi The Iranian Economy 1925-1975: Fifty Years of
Economic Development,” in Lenczowski, Iran Under the Pahlavis, 129-66

11. The Komeini Coalition: The Ideology of its Components

Nikki Keddi “The Origins of Religious-Radical Alliance in Iran,”
Past and Present, 34 (1966) 70-80

Roots of Revolution, 183-272

Akhavi 117-58

Ruhollah Khomeini The Islamic Government (for an English translation see
Algar’s book: Imam Khomeini: Islam and Revolution-
Writings and Declarations (London: KPI Press, 1985)
27-168

Ervand Abrahamian Radical Islam: The Iranian Mojahedin (London: Tauris
1989), see mainly chapters 3-7

12. The Islamic Republic in Action: Implementing Islam

David Menashri Iran: A Decade of War and Revolution (New York:
Holmes and Meier 1990), see mainly the Introduction and Postscript

Shaul Bakhash The Reign of the Ayatollahs (Second ed., New York:
Basic Books 1990)

Ruhollah Ramazani Revolutionary Iran: Challenge and Response in the
Middle East (Baltimore: Johns Hopkins, 1986) mainly
pp. 3-27

Cheril Benard and The Government of God: Iran’s Islamic Republic (New
Zalmay Khalilzad York: Columbia U.P., 1984), 103-145

David Menashri (ed.) The Iranian Revolution and the Muslim World
(Boulder: Westview 1990), see mainly articles by Farhad Kazemi and Joanne Hart, Peter Chelkowski and
David Menashri

13. Concluding remarks: The Legacy of the West in an Islamic Republic

הערות: הסמינר יועבר בשפה האנגלית
0654.7212  מדינה, שבט, עדה ולאום: סוגיות בהתהוות מדינות ערב
פרופ' יוסף קוסטינרסמינר
שאלת היווצרותם של מדינות ערב כארגונים חברתיים רב-מימדיים יידונו בסמינר זה.
יושם דגש הן על הייחוד של קבוצות מיעוטים במובנים תרבותיים וחברתיים והן על אופן ההשתלבות של מיעוטים ושבטים במשטרי מדינות ערב ויכולתם לעצב את משטרי מדינותיהם.
0656.4167  תנועות מחאה חברתית בשלהי העת העתיקה
פרופ' זאב רוביןסמינר
הסמינר יעסוק בתנועות מרי בשלהי העת העתיקה, הבגאודים והקירקומקליונים בתחומי הקיסרות הרומית, והמזדאקים בממלכה הפרסית הססאנית.
תנועות אלו נתפסו במהלך המאה העשרים כתנועות מחאה חברתיות. הערכתן ככאלה תיבדק במהלך הסמינר, תוך כדי סקירתן של הדעות השונות בהיסטוריוגראפיה המודרנית על מהותן של תנועות אלו.
הערות: סמינר היסטוריוגראפי
0656.4168  מדינה ואצולה באמפריה הביזאנטית המוקדמת
ד"ר אבשלום לניאדוסמינר
הסמינר עוסק במעמדה החברתי, המשפטי והפוליטי של האצולה באמפריה הביזאנטית מן המאה הרביעית ועד המאה השמינית לספירה. בין הנושאים: האידאל האריסטוקראטי; שורשיה של האצולה הביזאנטית באמפריה הרומית המוקדמת; הרפורמות של דיוקלטיאנוס וקונסטנטינוס והשפעותיהן על האצולה במזרח ובמערב ; הקיסר והאצולה – יריבות ; עוינות ושיתוף פעולה ; אצולה אזרחית ואצולה צבאית ; האצולה והנצרות.

לקריאה מוקדמת:

1. עמית, מ. , תולדות הקיסרות הרומית, הוצאת מגנס, ירושלים תסש"ג.
2. שצמן, י., האמפריה הרומית ומורשתה, הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, תל אביב,תשס"ב.
3. רובין, ז., התנצרותה של אירופה, אוניברסיטהמשודרת, תל אביב, תשנ"א.
4. Brown, P., The World of Late Antiquity, London 1981
5. Brown, P., (et alii ) Late Antiquity. An Introduction to the Post-Classical World.
0657.5176   עושים היסטוריה: מסורות במחקר ההיסטורי במאה העשרים
פרופ' גדי אלגזיסמינר
הקורס יציע סקירה של מגמות ואסכולות שונות במחקר ההיסטורי במאה העשרים. הוא נועד להקנות למשתתפים התמצאות במגמות השונות במחקר, הן כדי לזהות טוב יותר את ההנחות המוקדמות העומדות ביסוד המחקרים אתם הם מתמודדים והן כדי להעשיר את ארגז הכלים העומד לרשותם במחקרם שלהם. בין הנושאים העיקריים בהם נעסוק: אסכולת ה"אנאל", ההיסטוריה החברתית לאחר מלחמת העולם השנייה, הגישות השונות להיסטוריה של התרבות, היסטוריה ואנתרופולוגיה, היסטוריה ושפה.
הערות: סמינר היסטוריוגראפי
0698.1040  מפגשים: תגובות באירופה על התגליות
פרופ' מרים אליאב-פלדוןסמינר
במאות החמש-עשרה והשש-עשרה גילו בני אירופה חלקים של העולם שלא היו ידועים להם עד אז. המפגשים עם עולמות חדשים וציוויליזציות שונות בתכלית מן הציוויליזציה האירופית הולידו מגוון של תגובות בקרב הספנים, הכובשים, הסוחרים והאינטלקטואלים האירופיים באותו הזמן. הלם ותדהמה, התנשאות תרבותית-דתית וראשיתה של גזענות, אך גם רלטיביזם וביקורת על החברה האירופית, נמנו עם האופנים שבהם הגיבו האירופאים על גילוי העמים והתרבויות באמריקה, באפריקה ובמזרח אסיה. האופקים החדשים שינו, בין היתר, גם גישות ורגשות כלפי קבוצות מסוימות בתוך האוכלוסייה האירופית. הקורס ידון בתפיסות החדשות לסוגיהן על-סמך מחקרים של היסטוריונים ואנתרופולוגים מודרניים ואגב עיון בחיבורים שונים שנכתבו בראשית העת החדשה.

0698.1041  במאבק על כבוד: מושג הכבוד ותפיסתו ברוסיה בעת החדשה המוקדמת
ד''ר ורה קפלןסמינר
אחד הפרדוקסים של ההיסטוריה התרבותית הרוסית בעת החדשה המוקדמת הוא הסתירה בין סגנון ההתנהגות המתרפס שמאפיין לכאורה אפילו את השכבות הגבוהות של החברה מחד גיסא, וחשיבותה המודגשת של הגנת הכבוד האישי, המשפחתי והקבוצתי מאידך גיסא. במסגרת הסמינר נעשה מאמץ להבין את השורשים של הפרדוקס התרבותי הזה. ייערך דיון על תיאוריות של כבוד וייבחן האופי הייחודי של מושג הכבוד בתרבות הרוסית בתקופה הנדונה. דגש יושם על תפקידה של הפטריארכאליות בהגדרת מושגים כמו כבוד ובושה, סוגיית המגדר ודרכי מאבק על כבוד. שאלה נוספת שקורס יעסוק בה היא המסורת המייחדת של הגנת כבוד בקרב האצולה הגבוהה.