סילבוסים של התכנית ללימודי נשים ומגדר בסיוע NCJW בשנת הלימודים תשס"ד

מעודכן ליום שני 19 באפריל 2004


0608.1002  בין מגדר ללאום: ילדות וספרות ילדים באנגליה הוויקטוריאנית
גב' תמי רזישעור
קורס זה עוסק בהתגבשות התפיסות המודרניות של הילדוּת והנעורים באנגליה במאה ה-19. במוקד הקורס יעמדו קשרי הגומלין המורכבים שנרקמו בין תפיסות חדשות של תקופות גיל אלה לבין הקטגוריות של מיגדר, מעמד ולאום. נבחן את התהוות הילדוּת של בנים ובנות מן המעמד הבינוני בהשוואה לילדוּת של בנים ובנות ממעמד הפועלים ונדון בהקשר זה בסוגיות כגון הוויכוח על השכלה לנערות, העיסוק בזנות נעורים בתקופה ויצירת מוסדות לפיקוח ו"תיקון" של ילדי מעמד הפועלים. בהקשר הלאומי נתמקד בעיקר בעידן של האימפריאליזם המאוחר באנגליה הוויקטוריאנית ובגיוס ילדי האומה למען האימפריה הבריטית. נדון בהיווצרות האתוס האימפריאלי והלאומי בהקשר המיגדרי ("אמהות האומה" ו"חיילי האימפריה") ונבחן את ההקשר המעמדי של שיח זה.
קורס זה הוא אינטר-דיסציפלינרי במהותו ומשלב בין היסטוריה לספרות. הטקסטים שנקרא בשיעור יהיו שילוב של ספרות ילדים קלאסית שנכתבה בתקופה ("אליס בארץ הפלאות", "ספר הג'ונגל", "ילדי המים" ועוד), קטעים מתוך כתבי עת שפורסמו בתקופה לנערים ולנערות וכן קטעים מתוך ספרות הדרכה לנערות. הדיון בטקסטים אלה ישלב בין שאלות היסטוריות לשאלות תרבותיות וספרותיות.


הערות: סמ' ב' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 24/06/2004 בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 28/07/2004 בשעה 9:00
0608.1110  מבוא לפילוסופיה פמיניסטית : מחשבות נשים
ד"ר ליאת פרידמן שעור
מהי מחשבה נשית? במה שונה מחשבה נשית מהאופן שבו אנו מבינים ומבינות את המחשבה בכלל? קורס זה בוחן מושגי יסוד פילוסופיים מנקודת מבט פמיניסטית ומושגי יסוד פמיניסטיים מנקודת מבט פילוסופית; נעסוק במושגים כגון זהות ומהות, גוף ונפש, מיניות ומגדר, מחשבה ורגש, שפה, טבע ותרבות. נעסוק בשאלה האם פילוסופיה פמיניסטית היא פילוסופיה והאם תתיכן פילוסופיה פמיניסטית. נדון בגישות פילוסופיות פוסט-מודרניות ודרכי הניתוח והמחשבה הייחודיים שהן מציעות. נבדוק את מבנה המחשבה ותכניה הנשיים.
הערות: סמ' ב' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': מועד הגשת העבודה ייקבע על-ידי המרצה
סמסטר ב', מועד ב': אין מועד נוסף
0608.1115  בין המינים: מבוא לתיאוריות פמיניסטיות עכשוויות
ד"ר אורלי לוביןשעור
תוך התבוננות בטקסטים ספרותיים וקולנועיים יוצגו התיאוריות הפמיניסטיות המרכזיות של עשר השנים האחרונות. בעיות של ייצוג, של ייצוג הגוף, של יחסי מגדר-מעמד-אתניות ומרכיבי זהות נוספים ושל כינון סובייקט יידונו סביב שני צירים מרכזיים של חשיבה אלטרנטיבית : מנגנוני קליטה בתרבות מפרספקטיבה של השוליים.
הערות: סמ' א' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 08/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 19/03/2004 בשעה 9:00
0608.1118  היבטים חברתיים של רפואה, מיגדר ופריון
גב' יעל השילוני-דולבשעור
קורס זה מציע דיון בתהליך המדיקליזציה של החברה, תהליך בו הזירה הרפואית כובשת שליטה בהבנה של מגוון רחב של מצבים אנושיים, ובדרכי ההתמודדות אתם.
במסגרת התבוננות ביקורתית זו על עולם הרפואה יושם דגש על נשים וגופן כאובייקטים של שיח זה.
הקורס יעסוק בשאלות אודות טכנולוגיות פריון חדישות, הפלות, לידות, גנטיקה רבייתית ואמהות עכשווית. כמו כן ידונו "מחלות נשיות" כגון שיגעון נשי, אנורקסיה נרבוזה, גיל הבלות וסרטן השד, בהקשרן החברתי-תרבותי.
בהקשר המקומי-ישראלי נבחן את תפקידן של נשים בחברה הישראלית כ"רחם לאומי".
הערות: סמ' ב' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 06/07/2004 בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 29/07/2004 בשעה 9:00
0608.1121  סקס, שקרים והאמנות המודרנית : הגוף הנשי כרעיון וכביטוי חזותי
גב' טל דקלשו"ת
במהלך הקורס נלמד להכיר סוגים שונים של אמנות מן העת המודרנית.
בשיעור זה יערך מפגש עם התפתחויות הסגנוניות והזרמים המרכזיים באמנות הקאנונית (הגברית) כציר התייחסות, ולמולם יבדקו התוצרים האמנותיים שנעשו בידי נשים באותה התקופה.
במהלך הסמסטר תיבחנה סוגיות פמיניסטיות העולות מן היצירות והנדונות בטקסטים של ביקורת מגדרית.
כמה מן השאלות המרכזיות שיעלו במהלך הקורס הן :
מהם הייצוגים הגבריים והייצוגים הנשיים המסורתיים הבאים לידי ביטוי ביצירות התקופה, מהם דרכי הבנייתם של ייצוגים כאלו, ואלו צרכים הם משקפים. שאלות נוספות שיועלו הן מדוע כה רבות מיצירות האמנות של התקופה מתארות את הגוף הנשי, לרוב בעירום, מה בחוויה "המודרנית" של פריס במאה התשע-עשרה גרם לשגשוג של האמנים הגברים ולהדרה של נשים יוצרות מאותם מעגלים אמנותיים, ומה באמת בין פורנוגרפיה ל"אמנות גבוהה".
שאלה מרכזית נוספת עליה נתעכב תהיה כיצד התמודדו ויצרו נשים אשר בקשו לשנות את מצב הדברים, הן במובן של אפליית נשים בעולם האמנות, והן באופן טפולן בנושא חוסר השיוויון בין המינים בעולם ובחברה באופן כללי.
הערות: סמ' ב' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
סמסטר ב', מועד א': מועד הגשת העבודה ייקבע על-ידי המרצה
סמסטר ב', מועד ב': אין מועד נוסף
0608.1122  פמיניזמים , חברה ומשפט בישראל
גב' דפנה הקרשעור
מטרת הקורס היא בחינת המשפט הישראלי לאור תיאוריות ופרקטיקות פמיניסטיות שונות ולאור תובנות סוציולוגיות אודות השדה המשפטי ואודות החברה בישראל. לצורך בחינה זו נסקור בתמצית תיאוריות פמיניסטיות שונות וניסיונות סינתזה ביניהן, ותיאוריות סוציולוגיות העוסקות במשפט. על בסיס הרקע התיאורטי, נבחן סוגיות מגדריות ספציפיות בהן עוסק או שותק המשפט הישראלי תוך בחינת היבטים שונים של החברה בישראל. בין היתר, נדון בהיבטים מגדריים של יחס המשפט הישראלי לשוק העבודה בשכר, למשפחה/ות, ולזכויות חברתיות.
הערות: סמ' א' 3 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 22/02/2004 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 16/04/2004 בשעה 9:00
0608.1125  יחסים בין אישיים בקבוצה
ד"ר רנה פיגיןתרגיל
מטרת הקורס : פתיחות רגישות , שיפור תקשורת בין-אישית ובין-קבוצתית , הגברת המודעות העצמית והבנת הזולת. למידה על הקבוצה הקטנה והבנת תהליכים קבוצתיים.
הלמידה מבוססת על התנסות אישית בתהליך קבוצתי והמשגתה בעבודה מסכמת.
הערות: סמ' א' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
סמסטר א', מועד ב': אין מועד נוסף
0608.1126  נשים, קהילה וחברה בישראל
ד"ר חנה ספרן, ד"ר יערה בראוןשעור
הקורס יעסוק בלימוד גישות תיאורתיות במחקר פמיניסטי תוך ניתוח מקומן האישי והפוליטי של נשים בישראל. נסקור את השינויים שחלו במעמדן של נשים תוך התבוננות בחייהן ובקבוצות החברתיות עימן הן מזדהות או מזוהות. נבדוק כיצד פועלים ארגוני נשים, ומה מקורה ומשמעותה של הפעילות הפמיניסטית בחברה הישראלית. דגש מיוחד יושם על השתתפותן של נשים בעבודה, בפעילות פוליטית, בשינוי ובשימור החברה תוך בחינת ההבדלים המעמדיים, המיניים, האתניים והלאומיים בין נשים בחברה.
הערות: סמ' א' 2 ש"ס
0608.1128  ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה נשית בקולנוע הישראלי
גב' יעל מונקשעור
האידיאולוגיה הציונית לא הועידה מקום מרכזי לאישה וכך גם הקולנוע הישראלי בראשית דרכו. רק בשנות השבעים, בהשפעת המערב, הופיעו נרטיביים אשר הציגו אישה ישראלית כמו-אוניברסלית, לכאורה משוחררת מכבלי לאומיות. ואולם, הז'אנרים החיוניים ביותר לכינון היסטוריוגרפיה נשית, הביוגרפיה והאוטוביוגרפיה הנשית, הופיעו רק בסוף שנות השמונים, כחלק מאימוץ העמדה הדקונסטרוקטיביסטית שאיפיינה את השיח הישראליות בתקופה זו. קורס זה יתמקד באיפיון אותם נרטיביים, הן ברמת התכנים והן ברמת המבע הקולנועי, תוך השוואה לז'אנר האוטוביוגרפיה הקולנועית הנשית בכלל.
שלושת הסרטים המרכזיים שיעמדו במרכז הדיון: "הקיץ של אביה" (כמאי: אלי כהן, 1989), "שחור" (במאי: שמואל הספרי, 1994 ) ו"איה: אוטוביוגרפיה דמיונית" (במאית: מיכל בת-אדם, 1995)

אילו הביוגרפיה והאוטוביוגרפיה בקולנוע הישראלי הופיעו רק בסוף שנות השמונים,
הערות: סמ' א' 2 ש"ס
0608.1129  הגוף
ד"ר מרים רוזמריןשעור
הקורס מציג תפיסות של הגוף האנושי כאתר של מפגשים דינמיים ומרובים בין חברה ונפש, שפה תחושה וחומר, פוליטיקה ומוסר. נבחן כיצד העובדה כי אדם הוא בעל גוף מעצבת את קיומו כסובייקט, מה המעמד האונתולוגי והפוליטי של ההבדל הבין-מיני ונשאל מה גורלו של הגוף בתרבות שהטכנולוגיה מאפשרת חריגה ולו גם דמיונית ממגבלות הגוף. בין ההוגים שידונו: מרלו פונטי, פרויד, פוקו, הרווי, איריגרי.
הערות: סמ' א' 2 ש"ס
0608.1130  הפוליטיקה של הזהות
ד"ר מרים רוזמריןשעור
קורס יציג כמה מהזרמים המרכזיים במחשבה הפמיניסטית הדנים במהותה של זהות מגדרית, דרכי היווצרותה ותפקידה בכינון ושימור יחסי כוח ואי שוויון חברתיים, ובצורות ההתנגדות האפשריות לפי כל תפיסה. בנוסף נבחן מהו האידיאל הפמיניסטי של כל אחת התפיסות ומה התפקיד והמשמעות שיש לזהות המגדרית באידיאל זה.
הערות: סמ' א' 2 ש"ס
0608.1131  פוליטיקה ונשים פלסטינאיות בישראל :בין הפרטי לצבורי
גב' תגריד יחיא יונסשעור
קהל היעד: הקורס פתוח לסטודנטים של תואר ראשון.
תקציר: הספרות המקצועית של מדעי-החברה בכלל ושל הסוציולוגיה בפרט דנה בסוגיה של מיגדר ופוליטיקה. סוגיית נשים ופוליטיקה זכתה בשני העשורים האחרונים במיוחד לתשומת לב בספרות זו ומתוך גישות שונות, שהעיקרית מתוכן היא הגישה הפמיניסטית, גישה שרואה בנשים סובייקטים פוליטיים.
בהתבסס על תיאוריות של מיגדר ופוליטיקה, הקורס יפרוס את עיקרי הגישות שטפלו בסוגייה תוך התמקדות במקרה בוחן ספציפי והוא, נשים פלסטיניות בישראל. הקורס יעסוק מחד גיסא, בגורמים השונים הפועלים בספירה הפרטית ובזו הציבורית, שהם משותפים (על בסיס מיגדרי) לנשים במקרים ובהקשרים אחרים, ומאידך גיסא, באלה הייחודיים למקרה הספציפי (הישראלי) הנדון. הקורס יבחן איך משפיעים גורמים אלה על הזיקה בין נשים לפוליטיקה, ברמותיה הארצית והמקומית ובמובניה הפורמאליים והבלתי-פורמאליים, ואיך כתוצאה מכך מעוצבת-מחדש הפוליטיקה של נשים בהקשר של המיעוט הפלסטיני בישראל.
דרישות קדם: מבוא לסוציולוגיה ו/או מבוא לתיאוריות פמיניסטיות ו/או סוציולוגיה של המגדרהערות: סמ' ב' 2 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום 30/06/2004 בשעה 12:30
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום 02/08/2004 בשעה 12:30
0608.3105  אמריקה וישראל : שואה, זהות ומגדר
ד"ר אורלי לובין , פרופ' חנה נוהסמינר
הסמינר יעסוק באופן בו תיפקד זיכרון השואה בכינון הזהות הלאומית והאתנית היהודית בישראל ובארצות הברית, והתפקיד של ייצוגי המגדרים בזיכרון זה – ושל הייצוג המגדרי של השואה בכלל – כמרכיבים בכינון הזהויות האלה. כך, למשל, יעלו שאלות כמו האופנים השונים מגדרית בהם ייצגו ניצולי שואה וניצולות שואה את זיכרונותיהם; האופנים בהם טיפלו בני "הדור השני" בשני המרכזים, ישראל וארצות-הברית, בזיכרון הפרטי כחלק מהזיכרון הקולקטיבי המקומי; השימוש ששתי הקהילות עשו בזיכרון השואה כדי לכונן זהויות לאומיות ספציפיות בזמנים שונים ועוד.
הקורס הוא ניסיון ראשון לקיים לימודים משותפים עם אוניברסיטה אמריקאית. השיתוף יבוא לידי ביטוי בשתי דרכים עיקריות: מספר שיעורים במתכונת טלקונפרנס (שיתקיימו בשעות הערב במקום שעות השיעור הרגילות, וחלה עליהם חובת נוכחות), בהם יתקיים דיון משותף באנגלית. המוקד השני יהיה עבודה משותפת בזוגות "מעורבים" תוך כדי הסמסטר. כל זוג ימלא שתי מטלות דמויות-רפרט; במקום להציג את הרפרט בעל-פה בכיתה, תפורסם המטלה באתר הקורס לפני הדיון בשתי הכיתות. העבודה המשותפת על המטלות תתבצע בהתכתבות בדואל. כמו כן ישמש האתר להתכתבויות שוטפות בין התלמידים/ות כדי לשתף כל צד בנושאים שעלו לדיון בצד השני, ולהשוואת תחומי עניין ומוקדי שוני בין שתי הפרספקטיבות, הישראלית והאמריקאית.
ההירשמות לקורס מותנית בשיחה מקדימה עם אחת המורות בקורס. מועדי הראיונות יהיו בתקופת הייעוצים ויפורסמו בתכנית ללימודי נשים ומגדר,ובחוגים לספרות עברית ותורת הספרות הכללית.
הערות: סמ' ב' 4 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0608.3107  אתיקה ואהבה
ד"ר מרים רוזמריןסמינר
הסמינר יעסוק בתפיסות שונות של אהבה והיחס שלה למוסריות. הסמינר יתרכז בכמה מפגשים ביקורתיים בין הוגים מרכזיים של התרבות המערבית לבין הוגות פמיניסטיות. נשאל מהו מודל פמיניסטי של אהבה וכיצד זו קשורה למטרות האתיות של הפמיניזם - הצבעה על העוול הטמון בתרבות פטריארכלית וכינון חברה צודקת יותר. בין ההוגים שידונו: אפלטון, פרויד, ג'סיקה בנג'מין קריסטבה, לוינס, איריגרי.
הערות: סמ' ב' 4 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר ב' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0608.3108  פרויד ולאקאן וכל מה שביניהם
ד"ר ליאת פרידמןסמינר
בסמינר זה נעסוק בכתבים המאטה-פילוסופים של שני הוגים אלו. נשאל מהו האדם ומהי האישה? נחקור את מבנה הנפש ואת יכולת המחשבה. נדון בתודעה ובלא מודע. ננתח את הנפש הממוגדרת, זכרית ונקבית, ואת המגדר כסימפטום של דימויי שפה. נבחן את האופן שבו מנגנוני ההגנה מונעים מאיתנו להכיר את עצמינו ובו בזמן נשאל מה בשיטה הפסיכואנליטית מאפשר לנו להכיר את השונה והאחר.
בנוסף, נעיין ונדון בביקורת הפמיניסטית והפוסט מודרנית של הוגים אלו. נקרא קטעים ממשנת איריגאראי, סיקסו, קריסטבה, בנגימין, באטלר, גאלופ, אוליבר, מקקאנל, ג'ונסון, קופצק, דרידה, זיזק, באדיו, גרין, דאלז וגואטרי. ננסה לחשוב מה לא נודע ללא מודע.

הערות: סמ' א' 4 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
0608.3109  משפט וקולנוע במבט פמיניסטי : נשים קורבנות ועברייניות
ד"ר אורית קמירסמינר
דרישות קדם : בוגר/ת אחד הקורסים המשפטיים-פמיניסטיים של גב' דפנה הקר, או של פרופ' ברק-ארז, או של ד"ר ליאורה בילסקי, או קריאה של הספר "פמיניזם זכויות ומשפט" – אורית קמיר, בהוצאת האוניברסיטה המשודרת משרד הבטחון לפני השיעור הראשון.
יש להביא לשיעור הראשון חצי עמוד עד עמוד שיכיל הצגה עצמית (השכלה, תחומי עניין, פעילות חברתית, וכיו"ב, ובמיוחד בכל הקשור לנשים) וכן הגדרת הסיבה בגינה נבחר סמינריון זה והציפיות ממנו.

משפט וקולנוע הם שני מבני- שיח מרכזיים בחברה המערבית בת זמננו; שני משתתפים בכירים במקהלה המורכבת, המשלבת את הקולות השונים באמצעותם מספרת החברה המודרנית ומייצרת את עצמה לעצמה. משפט וקולנוע שניהם מעצבים משמעות באמצעות סיפר, מופע וטקסיות, ומבנים פרטים וקבוצות, זהויות פרטיות וקולקטיביות. כל אחד מהם מזמין את משתתפיו, (צופים, משפטנים, צדדים להליכים משפטיים והקהל הרחב), להשתתף בחזונו, בהשקפת עולמו, ברטוריקה ובהגיון הפנימי שהוא מציע. שניהם מגיעים לקהלים רחבים ומשמעותיים.
"משפט וקולנוע" הוא תחום אינטרדיסציפלינרי חדש, הבוחן את היחסים המורכבים בין שני מבני השיח הללו: נקודות דמיון ושוני, דיאלוג והשפעות הדדיות. מבנים משפטיים וקולנועיים, טכניקות, דמויות, סמלים, אידיאולוגיות, השלכות חברתיות רחבות – כל אלה נחשפים לניתוח במסגרת אינטרדיסציפלינרית המחפשת הבנה עמוקה של חברה ותרבות.
הסמינר "משפט וקולנוע במבט פמיניסטי" מציע מפגש אישי ואינטנסיבי, אקדמי ורגשי, עם גרסה פמיניסטית של "משפט וקולנוע", כלומר, עם בחינת היחסים המורכבים בין משפט וקולנוע והשלכותיהם החברתיות דרך פריזמה המתמקדת בהבניית מגדר, ובמקומן של נשים בחברה.

הסמינר בנוי סביב ניתוח טקסטואלי מעמיק של עשרה "סרטים משפטיים" מתרבויות שונות ומתקופות שונות (לרבות יפן, גרמניה, בריטניה, ארצות הברית, הולנד, ספרד וישראל, בתקופות שונות בין 1928 ועד סוף המאה העשרים). כל אחד מהסרטים הללו מכיל אמירות בעלות משמעות תורת-משפטית, פעילות חברתית-תרבותית בעלת משמעות מעין-שיפוטית, כמו גם הבניית מיגדר וזהות נשית. הסמינר בוחן את המסר התיאורטי-הפופולרי של הסרטים כמו גם את פעילותם התרבותית בשני התחומים גם יחד (שיפוט והבניית נשיות) במבט ביקורתי.

הנושא הקונקרטי הנבחן על ידי הסמינר הוא הבנייתן של נשים כקורבנות וכעברייניות במשפט ובקולנוע. דרך הקריאה הטקסטואלית של הסרטים, הסמינר בודק כיצד סרטים בעלי משמעות משפטית – כמו גם שיטות משפט – יכולים למחוק את קורבנותן של נשים, ולהציגן כאשמות, או, לחילופין, להבהיר ולהמשיג קורבנות נשית בעולם פטריארכלי.

הסמינר מחייב השתתפות אינטנסיבית, לרבות צפייה בסרט מדי שבוע (שלא במסגרת המפגש הקבוצתי), קריאת מספר (מצומצם של) טקסטים תאורטיים (גם באנגלית), וכתיבת תגובות אישיות (קצרות) לסרטים. הסמינר יועבר במשך עשרה שבועות, במסגרת של ארבעה שעות שבועיות ( שיועברו במפגש שבועי אחד).


רשימת הסרטים בהם נצפה בסמינר :

First week: Rashomon (1951, Japan),
Second week: Pandora’s Box (silent, 1928, Germany),
Third week: Blackmail (1929, British, Hitchcock),
Fourth week: Anatomy of a Murder (1958, U.S.A),
Adam’s Rib (1949, U.S.A)
Fifth week: A Jury of Her Peers – short story, not a film
Sixth week: Thelma and Louise (1991, U.S.A),
Set It Off (1996, U.S.A),
Seven week; A Question of Silence (Holland, 1981)
Eighth week: The Piano (1993, New Zealand),
Ninth week: an Israeli film (will be announced later) -
Tenth week: High Heels, (1994, Spain, Almodovar).


דרישות קדם: ראו בתיאור הסמינריוןהערות: סמ' א' 4 ש"ס
מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום חסר בשעה 9:00