פרופיל של סמליות באתרי 'תיירות גבולות' בישראל

אלון גלבמן

 המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן, החוג ללימודי תיירות ומלונאות

along@yarden.ac.il

 

לגבולות מדיניים השפעות מגוונות ודינאמיות על התיירות, לעיתים הם מהווים מחסום לתנועה ומעבר של תיירים ממדינה אחת למדינה שכנה, ובמקרים אחרים אזור הגבול מתפתח כמוקד לפיתוח תיירותי או כאטרקציה תיירותית העומדת בפני עצמה. התיירות מושפעת מגבולות שהם מחסומים פוליטיים או פיסיים, ממדיניות הממשל כלפי הגבול ומניהול המערכת האדמיניסטרטיבית הנוגעת  למעברים משני צידי הגבול. גבולות יכולים להשפיע על גורמים כמו: מידת המוטיבציה של תיירים, פיתוח תשתיות, שיווק תיירותי ותדמית של מדינה או אזור בעיני המבקרים.  חוקרים שונים מציינים כי אנשים רבים ובמיוחד תיירים מוצאים בגבולות נושא מרתק ומושך המהווה "רפלקציה סוציו-פוליטית של ערכים אנושיים" ((Timothy, 2001.

 

עידן הגלובליזציה גורם לשינויים מרחיקי לכת במדיניות כלפי גבולות,  אשר הופכים להיות יותר פתוחים וחופשיים במקום סגורים ומבוצרים. מדיניות זו באה לידי ביטוי בליברליזציה של מסחר והסכמי שיתוף פעולה כלכליים אשר מובילים להסכמי מעבר של חציית גבולות ופיתוח תיירות בינלאומית. הגבולות בין ישראל למדינות השכנות אופיינו כגבולות סגורים, מבוצרים וחסומים למעבר של אנשים וסחורות משך עשרות שנים. נושא הגבולות הוא אחד הנושאים המורכבים והקשים לפתרון, אשר השפעתו וחשיבותו לפיתוח תיירות בינלאומית של חציית גבולות רבה ביותר. למרות שבעשורים האחרונים נחתמו הסכמי שלום עם חלק מהמדינות השכנות והוכנו תכניות לשיתוף פעולה בתחום התיירות עדיין חציית הגבולות ופיתוח תיירות גבולות אזורית לא הגיעו לנורמליזציה כפי שהיא מתקיימת באזורים אחרים של העולם. בשנים האחרונות גוברת ההתעניינות והעיסוק של המחקר האקדמי העולמי בתחום "תיירות גבולות" ("Borders Tourism") הכוללת בתוכה מגוון רחב של נושאים הקשורים בפיתוח תיירותי לאורך קווי גבול, במעברי גבול ובאזורים פריפריאליים הסמוכים לגבולות מדיניים.

 

מחקר זה מציג טיפולוגיה של אתרי תיירות גבולות שהתפתחו בישראל, וכן בוחן פרופיל של משמעויות סמליות הניכר בנוף התיירותי שלהם. מרחבי תיירות אלה מתאימים בדרך כלל למודל של אתר תיירות מצד אחד של הגבול (one side border tourism attraction) – הצד הישראלי של הגבול. המחקר מציג את הייחודיות של אתרי תיירות גבולות בישראל בהיבטים שונים כמו: המיקום הפריפריאלי במרחב הכפרי, המשמעות הגיאופוליטית וההשלכות על התפתחות המדינה והיותם של חלק מאתרי תיירות גבולות אטרקטיביים ביותר ומובילים במספרי המבקרים שלהם ביחס לשאר אתרי התיירות בישראל (חמת גדר, ראש הנקרה).  נראה כי האלמנטים הייחודיים ביותר שניכרים בפרופיל הסימבולי של אתרים אלה הם הדואליות אשר באה לידי ביטוי בחוויית המבקרים ונעה בין שרידי וסיפורי מורשת הקרב והגנה על גבולות המדינה, לבין בו זמנית, התקווה לעידן חדש של שלום ושתוף פעולה עם המדינות השכנות מעבר לגבול.