פרויקט האופניים בתל-אביב-יפו

 

אדר' גידו סגל

היחידה לתכנון אסטרטגי, עיריית תל-אביב-יפו

Segal_g@mail.tel-aviv.gov.il

 

פרויקט האופניים של העיר תל-אביב-יפו הוא דוגמא לגיבוש חזון ויישומו: לעודד את השימוש באופניים כחלק מקידום של מערכת תחבורה יעילה, רב אמצעית ובת-קיימא. הפרויקט הוא דוגמא של תכנון אסטרטגי עירוני שמתקדם בתהליך רציף ומחזורי של תכנון, יישום, בקרה והערכה. התהליך הוא תהליך מובנה המשתף את כל בעלי העניין, ששלביו העקריים מתוארים בהמשך.

תהליך התנעה הפרויקט התנהל בתחילת  1996 ובמהלכו גובשו העקרונות שמנחים את הפרויקט עד היום. נקבע שמטרת הפרויקט היא הפיכת האופניים לכלי תחבורה יומיומי בתל-אביב-יפו לנסיעות לעבודה, לימודים, סידורים, קניות, פנאי ותיירות. גובשה תכנית עבודה המבוססת על פעילות בשני מישורים במקביל:

§         בנית תשתיות פיזיות -  הקמת תשתיות לאופניים (מערכת שבילים כלל עירונית ומתקני חנייה) כחלק אינטגרלי של מערכת התחבורה.

§         עריכת מסע הסברה וחינוך - הסברת יתרונות הרכיבה באופניים והנחלת כללי התנהגות בדרך לכל המשתמשים בה.

בנוסף, סוכם על מבנה אירגוני לפרויקט, המבוסס על שיתוף כל בעלי העניין בו.

השלב הבאה בקידום הפרויקט כלל הכנת תכנית אב לשבילי אופניים, בחינת הפוטנציאל לשימוש באופניים בעיר וגיבוש הנחיות תכנון לשבילי אופניים, בהעדר הנחיות של משרד התחבורה.

בשנת 1999 העירייה ומשרד התחבורה סיכמו על תכנון וביצוע שלב ראשון מתוך תכנית האב, הכולל את "טבעת השדרות" במרכז העיר וחיבורה לתחנת הרכבת מרכז, לתחנה המרכזית החדשה ולפארק הירקון. בהמשך נסללו שבילים נוספים ועד כה בוצעו 72 ק"מ של שבילי אופניים מתוך הרשת הכללית. כמו כן הותקנו כ- 1,000 מתקני חניה לאופניים ברחבי העיר ליד מוקדי פעילות במרכז העיר ובשכונות השונות.

משנת 2003 החלה הפקה של מפות שבילי האופניים בעיר שהן אמצעי הסברה חשוב ביותר, המשמש רוכבים בפועל ורוכבים פוטנציאלים. בשנת 2005 החלה ההפצה של מפה בקנ"מ 1:13,500 ובה סומנו השבילים בצורה מפורטת לפי סוגים: בלעדיים, משולבים עם הולכי רגל, ברחובות משולבים ובחניונים. יחד עם המפה, הודפס חומר הסברה על יתרונות השימוש באופניים, התמרורים השונים, כללי בטיחות, שימוש במתקני חנייה, מידע כללי על הפרויקט וכד'.

החל מ- 2003 העירייה, יחד עם עיתון ה"עיר", מארגנת את הארוע השנתי "העיר על אופניים", בהשתתפות אלפי אנשים. בשנת 2004 העירייה החלה במסע פירסום לעידוד השימוש באופניים בשלטי חוצות ובעיתונות הכתובה תחת הסיסמא: "אופניים – הרכב שלך בעיר". העירייה גם הקימה אתר מיוחד לנושא האופניים, כחלק מאתר האינטרנט העירוני. באתר ניתן לעיין במפת שבילי האופניים ובחומר הסברה לעידוד הרכיבה ולהנחלת כללי בטיחות.

בשנת 2003 בוצעה סדרה ראשונה של ספירות תנועה יחודיות העוקבות אחר תנועת האופניים ב- 15 צמתים בעיר. בספירות אלה נפח האופניים בכל צומת נע בין 200 ל- 800 ליום, נתון המצביע על גידול של לפחות 250% במספר האופניים לעומת הספירות שנערכו לפני תחילת הפרויקט. בסיפרות נוספות שבוצעו מאז, יש ברוב המוחלט של המקרים המשך מגמת גידול הרוכבים.

בשנת 2004 נערך סקר בקרב מדגם מייצג של כ- 1,000 תושבי תל-אביב-יפו בני 10 עד 70. מתוך ממצאי הסקר יש לציין ש- 5% מהנשאלים מגיעים לעבודה באופניים, לעומת 2% על פי נתוני מפקד האוכלוסין של שנת 1995, ו-5.8% מגיעים ללימודים באופניים.

בשנת 2005 הופק דו"ח מסכם ראשון על תאונות אופניים בשנים 1995-2004. מתוך הדו"ח עולה שמשנת 2000 חלה ירידה משמעותית במספר התאונות בהם היו מעורבים אופניים, לעומת השנים 1995-1999. וזאת, למרות העליה בשימוש באופניים.

לאחרונה עיריית תל-אביב-יפו אישרה תכנית להשלמת 100 ק"מ של שבילי אופניים עורקיים לקראת 100 להיווסדה של תל-אביב, בשנת 2009. בתכנית בא ליד ביטוי מתן סדר עדיפויות גבוה לאופניים בסדר היום של העירייה.