חישה מרחוק ככלי לניטור חגורות צומח ומגוון ביולוגי באזורים הרריים – החרמון כמקרה מבחן

נעם לוין1, אבי שמידע2, עודד לבנוני2, חגית תמרי2 וסלעית קרק2

1 המחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

2 המחלקה לאבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה, האוניברסיטה העברית

levinnoa@post.tau.ac.il

 

השינויים הסביבתיים המתרחשים כיום והשפעתם על מערכות טבעיות ואחרות מובילים לחיפוש של כלים שיאפשרו מחקר של שינויים אלו בסקלות מרחביות גדולות ולאורך זמן..אזורי מעבר בין בתי גידול שונים (ecotones) הוצעו כאזורים שניתן לנטר ביעילות על מנת לעקוב ולחזות שינויי אקלים, וכאזורים בעלי חשיבות לשימור (Kark et al., in press). במחקר זה אנו מדגימים כיצד ניתן להשתמש בהדמאות לוויין Landsat, Aster ו QuickBird על מנת לאתר את אזורי המעבר בין חגורות הצומח בהר החרמון. באביב 2005 דגמנו את הצמחייה ב 34 מלבנים של דונם בגבהים שבין 300 ל 2,200 מ' לפי שיטת Whittaker (Shmida, 1984). חישבנו את ערכי ה NDVI , SAVI, וכן משתנים נוספים המאפיינים את הצומח מתוך עשר הדמאות לוויין אשר ייצגו עונות שונות ורזולוציות מרחביות שונות. עושר מיני הצמחים ואחוז כיסוי העצים כפי שהוערך בשדה נמצאו בהתאמה עם ערכי ה NDVI בעונת האביב ועם אחוז כיסוי העצים כפי שחושבו מתוך הדמאות הלוויין (R2 = 0.85, בשני המקרים). אזורי המעבר בין שלוש חגורות צומח אותרו ע"י שימוש בנגזרת של ערכי ה NDVI ושל אחוז כיסוי העצים כפי שחושבו מהדמאות הלוויין. אזורי מעבר אלה נמצאו בגבהים של 1,200 ו 1,900 מ'. ממצאים אלו נמצאים בהתאמה למיקום הגבולות בחגורות הצומח כפי שדווח במחקרי שדה קודמים (Auerbach and Shmida, 1993). איתור אזורי מעבר בין חגורות צומח באמצעות חישה מרחוק יכול, אם כך, לשמש ככלי חשוב לניטור שינויים הנובעים משינויי אקלים גלובליים או משינויים מקומיים בפעילות האדם כמו רעייה או כריתה.

 

רשימת מקורות

Auerbarch, M. & Shida, A. (1993). Vegetation change along an altitudinal gradient on Mt. Hermon, Israel – no evidence for discrete communities. Journal of Ecology, 81, 25-33.

Kark S., Allnutt T. F., Levin N., Manne L. L. & Williams P. H. (in press) The role of transitional areas as avian biodiversity centres. Global Ecology and Biogeography

Shmida, A. (1984). Whittaker's plant diversity sampling method. Israel Journal of Botany, 33 (1), 41-46.