על טבע המחאה: ניתוח סוציולוגי-אנתרופולוגי של ארגון מחאה סביבתית

בני פירסט, האוניברסיטה העברית

benny@sviva.gov.il

 

הפעילות הציבורית בנושא איכות הסביבה הולכת ותופסת מקום בולט בסדר היום הפוליטי בישראל. תורמים לכך האצת הפיתוח בשני העשורים האחרונים מחד והעלייה במודעות הציבור לנושא מאידך. מגמה זו באה לביטוי בקיומם של כ- 100 ארגוני איכות סביבה הפועלים כיום בישראל ברמה המקומית, הארצית, האזורית והבין-לאומית. ארגונים אלה מוגדרים בספרות באופן ספציפי כ"ארגוני התנועה הסביבתית" – Environmental Movement Organisations.

במחקר זה בחרתי להתמקד בארגון גרינפיס ישראל, בעיקר בשל העובדה כי זהו הארגון הסביבתית הגדול בעולם, אשר הביא ליצירת שינוי תרבותי עולמי בכל הקשור לשמירת הסביבה. חשיפת "מבנה העומק" התרבותי של הארגון יכולה לסייע בהבנת תפיסת העולם של ארגון סביבתי ופעולותיו אשר מכוונות להשגת המטרה של השפעה על מקבלי החלטות ויצירת שינוי בדפוסי החשיבה וההתנהגות של הציבור. 

שיטת המחקר התבססה על עבודת שדה שנערכה בסניף הישראלי של גרינפיס הפועל בארץ כעשור. במסגרת העבודה הצטרפתי למשך 10 חודשים כפעיל מתנדב לארגון, השתתפתי בדיונים הפנימיים ונטלתי חלק פעיל כצופה-משתתף בהכשרות המקצועיות ובהכנות לפעילות השטח. בנוסף ערכתי ראיונות עם פעילי הארגון, צוותי ההנהלה ואנשי מקצוע מחוץ לארגון.

המחקר מציג תאור אתנוגרפי של מבנה ופעולה של הארגון, וזאת בשלוש רמות ניתוח התואמות את שלבי כניסתי לתפקיד הצופה המשתתף: ראשית הכרתי את הארגון מפיהם של הפעילים, ובהמשך השתתפתי בפעילות הקולקטיבית (סדנאות, הרצאות, ישיבות). בשלב השלישי התבוננתי על הארגון בפרספקטיבה רחבה יותר, וזאת באמצעותם של אנשי מקצוע ומקבלי החלטות בממסד הסביבתי בארץ.

אחד מממצאי המחקר העלה כי ארגון גרינפיס מקדיש מאמצים ניכרים לזירה התקשורתית, דבר הבא לביטוי בהכשרת הפעילים ובהכוונת פעולותיהם. טקטיקת הפעולה הישירה הלא אלימה (non-violent direct action) בה נוקט הארגון נועדה בראש ובראשונה ללכוד את תשומת לב הציבור הרחב, בעיקר על ידי גרימת פרובוקציות או קיום מיצגי רחוב תיאטרליים.

השימוש ההדוק והתלות של הארגון בתקשורת לסוגיה, מחזקים את מסקנתי במחקר זה לפיה לארגון סביבתי כדוגמת גרינפיס יש תפקיד כסוכן שינוי במערכת החברתית-סביבתית: מסקנת הניתוח של מבנה הארגון ופעילותו ממחישה את היותו קבוצת החייאה תרבותי

(revitalization group), שתפקידה ליזום החייאה של נושאים ורעיונות סביבתיים שיישומם יוביל לשינוי המיוחל, הן בחברה (שינוי תרבותי) והן בקרב מקבלי ההחלטות (שינוי פוליטי).